Hopp til innhold

Blar opp til Fornebubanen

Grunneierne på Vækerø skal bidra med mellom 300 og 700 millioner kroner til Fornebubanen.

Oslo kommune har signert avtaler med grunneierne Løvenskiold Eiendom, Norsk Hydros Pensjonskasse, Vedal, Portal Skøyen, Selmer Eiendom og Eiendomsspar.

Før sommeren i før var det fare for at Fornebubanen skulle bli skrinlagt på grunn av store kostnadsoverskridelser.

Byrådet sa ja til å fortsette byggingen etter at grunneierne i Oslo og Bærum ga signaler om at de ville bidra med 2,1 milliarder ekstra.

Avtalene på Vækerø er de første som blir signert. Stasjonen på Vækerø har stått på lista over mulige kostnadskutt på Fornebubanen, men er nå definitivt reddet.

Nøyaktig hvor stort bidraget fra grunneierne på Vækerø blir, er avhengig av hvor mye bolig og næring de får lov til å bygge.

– Det vil øke trafikkgrunnlaget for banen, og det er viktig for finansieringen av det som er et av de aller største kollektivprosjektene i Norge.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Det er svært viktig at Vækerø stasjon nå er sikret. T-banestasjonen er fundamentet for videre byutvikling mellom Skøyen og Lysaker, sier Vækerø Grunneierlag i en felles uttalelse.

Oslo kommune har også vært i dialog med grunneiere på Skøyen og Lilleaker for å skaffe mer penger til banen. Det pågår forhandlinger med Mustad Eiendom, som skal bygge ut den såkalte Lilleakerbyen.

Vækerø stasjon
Illustrasjon: Fornebubanen