Hopp til innhold
Fornebubanen
Foto: BjørnN - Eget verk/openstreetmap.org, CC BY-SA 3.0/Wikimedia

Fornebubanen

Oppsummert

Prisen på den nye T-banestrekningen fra Fornebu til Majorstuen i Oslo har økt til 26,4 milliarder kroner. Strekningen er på vel 8 km og får sju stasjoner: Majorstuen, Skøyen, Vækerø, Lysaker, Arena, Flytårnet og Fornebu. Den skal stå ferdig i 2029.

  • Kutter i Fornebubanen

    Tre store kollektivprosjekter i byområdene får kutt på til sammen 460 millioner kroner i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

    Ifølge regjeringen er årsaken lavere framdrift enn forutsatt på Fornebubanen, Bussveien på Nord-Jæren og Metrobuss i Trondheim.

    For Fornebubanens del er kuttet på årets budsjett 190 millioner kroner.

    At banen vil bli forsinket var klart allerede da den store kostnadssprekken ble kjent i fjor. Fornebubanen understreker at det ikke er snakk om nye utsettelser.

    – Dette påvirker ikke den samlede finansieringen eller fremdriften av Fornebubanen, sier kommunikasjonsdirektør Line Fredriksen.

    Banen er planlagt å åpne i 2029.

  • Fortsetter som Fornebubane-direktør

    Byrådet i Oslo forlenget i dag Irene Måsøvals åremål som direktør for Fornebubanen med åtte nye år. Hun har ledet arbeidet med ny T-bane mellom Majorstua og Fornebu i seks år.

    Måsøval fortsetter dermed som leder av prosjektet fram til banen er åpnet. Det skjer etter planen i 2029.

    Fornebubanen bygger nå på stasjonene Lysaker, Fornebuporten, Flytårnet og Fornebu stasjon. 3,7 kilometer av totalt 7,7 kilometer tunnel er sprengt ut, opplyser Fornebubanen i en pressemelding.

    Irene Måsøval
    Foto: Nicolas Tourrenc, Fornebubanen
  • Kritiserer grunneierne på Skøyen

    Oslos byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) kritiserer grunneierne på Skøyen for å vise liten vilje til å være med og betale for Fornebubanen.

    Grunneierne på Vækerø signerte nylig avtaler med Oslo kommune om å bidra med flere hundre millioner kroner. Mustad Eiendom ventes å gjøre det samme på Lilleaker.

    Dette er en oppfølging av viljeserklæringene fra juni i fjor, da Fornebubanen var i fare etter store kostnadssprekker. Grunneierne som skal bygge rundt banen, sa seg villige til å betale 2,1 milliarder kroner ekstra for å hindre at prosjektet ble skrinlagt.

    – På Skøyen har det stoppet litt opp. Jeg skulle ønske grunneierne på Skøyen var litt mer fremoverlente, som vi opplever at grunneierne på Vækerø og Lilleaker er, sier hun.

    Leder Emil Paaske i Skøyen Områdeforum mener at Marcussen bommer med kritikken.

    – Vi ønsker å bidra, men byråden må ikke glemme at Skøyen allerede er et av Norges største kollektivknutepunkter med buss, tog og trikk. Fornebubanen i seg selv er ikke svært viktig for Skøyen, sier han.

    Paaske sier også Skøyen allerede er bygd ut veldig mye. Han mener at den store områdeplanen som Oslo kommune har jobbet med i mange år, i praksis ikke vil gi så mye bolig- og næringsutbygging som kommunen vil ha det til.

    Skøyen torg med Skøyen stasjon. Illustrasjon til områderegulering for Skøyen.
    Illustrasjon: Norconsult/Plan- og bygningsetaten
  • Blar opp til Fornebubanen

    Grunneierne på Vækerø skal bidra med mellom 300 og 700 millioner kroner til Fornebubanen.

    Oslo kommune har signert avtaler med grunneierne Løvenskiold Eiendom, Norsk Hydros Pensjonskasse, Vedal, Portal Skøyen, Selmer Eiendom og Eiendomsspar.

    Før sommeren i før var det fare for at Fornebubanen skulle bli skrinlagt på grunn av store kostnadsoverskridelser.

    Byrådet sa ja til å fortsette byggingen etter at grunneierne i Oslo og Bærum ga signaler om at de ville bidra med 2,1 milliarder ekstra.

    Avtalene på Vækerø er de første som blir signert. Stasjonen på Vækerø har stått på lista over mulige kostnadskutt på Fornebubanen, men er nå definitivt reddet.

    Nøyaktig hvor stort bidraget fra grunneierne på Vækerø blir, er avhengig av hvor mye bolig og næring de får lov til å bygge.

    – Det vil øke trafikkgrunnlaget for banen, og det er viktig for finansieringen av det som er et av de aller største kollektivprosjektene i Norge.

    – Dette er en vinn-vinn-situasjon, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

    – Det er svært viktig at Vækerø stasjon nå er sikret. T-banestasjonen er fundamentet for videre byutvikling mellom Skøyen og Lysaker, sier Vækerø Grunneierlag i en felles uttalelse.

    Oslo kommune har også vært i dialog med grunneiere på Skøyen og Lilleaker for å skaffe mer penger til banen. Det pågår forhandlinger med Mustad Eiendom, som skal bygge ut den såkalte Lilleakerbyen.

    Vækerø stasjon
    Illustrasjon: Fornebubanen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no