Hopp til innhold

Anslår at 43 hunder er døde av akutt hundesykdom

Nå kan du se hvor mange hunder som har blitt syke i ditt fylke. Mattilsynet har lagt ut en oversikt over hvilke raser som er berørt av sykdomsutbruddet.

En hund fra Hedmark obduseres på Veterinærinstituttet i Oslo

LETER: Veterinærer og flere myndigheter prøver å finne ut hvorfor så mange hunder blir syke og dør i Norge. Bildet viser en hund fra Hedmark som ble obdusert på Veterinærinstituttet i Oslo tidligere i høst.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Torsdag ble det kjent at det er mottatt informasjon om sykdomstilfeller blant hunder i alle landets fylker. En kartlegging gjort av Mattilsynet viser at nesten 90 hunderaser har hatt lignende symptomer på blodig diaré.

I tillegg viser kartleggingen hvor mange tilfeller det har vært i hvert enkelt fylke.

Siden torsdag har Mattilsynet mottat tre nye meldinger om hunder med lignende symptomer på blodig diaré. Tilfellene er fra Akershus og Troms.

Ingen fellestrekk

Pressevakt i Mattilsynet, Lars Skjeggstad, sier kartleggingen ikke har avdekket noen sammenheng med hensyn til rase. Det er heller ikke avdekket noen fellestrekk med hensyn til alder, fôring, kontakt med andre hunder eller områder, utover at det er mange tilfeller på Østlandet.

– Vi fortsetter å analysere den informasjonen vi får inn, både fra spørreskjemaene og prøver som sendes inn av syke hunder og hundene som har blitt obdusert ved Veterinærinstituttet, sier Skjeggstad.

Tidligere har Mattilsynet sagt at det ikke er noe som tyder på at den akutte hundesykdommen er veldig smittsom.

Her kan du se hvilke raser som er rammet.

Mange er fremdeles bekymret for den ukjente hundesykdommen. Selv om det ikke har vært meldt om noen økte tilfeller av deprimerte hunder i det siste, sier Den norske veterinærforening at det er viktig at hundeeiere roer ned situasjonen. For stress kan smitte over på hundene.

Mange er fremdeles bekymret for den ukjente hundesykdommen. Selv om det ikke har vært meldt om noen økte tilfeller av deprimerte hunder i det siste, sier Den norske veterinærforening at det er viktig at hundeeiere roer ned situasjonen. For stress kan smitte over på hundene.

Årsaken fortsatt uklar

16 hunder er obdusert ved Veterinærinstituttet i forbindelse med sykdomsutbruddet. Det har til nå blitt funnet bakterien Providencia alcalifaciens i tolv av de obduserte hundene hvor baktiologitest er klare.

Men om bakterien er årsak til symptomene er det fortsatt ikke noen klarhet i.

– Den har også blitt funnet hos noen friske kontrollhunder, men da i mindre omfang enn hos de obduserte. Vi kan ikke si noe om det er årsaken til sykdommen på nåværende tidspunkt, sier Skjeggstad.

Diaré er et ganske vanlig symptom for hunder, men ofte med mindre akutt sykdomsforløp og alvorlighet, ifølge Norsk Kennel Klub og Mattilsynet.

NRK anbefaler