Hopp til innhold

– Tolker markaloven for strengt

Hans Olav Syversen (KrF) ber miljøministeren se på om fylkesmannen handler i strid med formålet til loven når han går imot idrettsutbygging.

Hopp- og alpinanlegget i Marikollen i Rælingen og Hans Olav Syversen (KrF)

Hopp- og alpinanlegget i Marikollen i Rælingen ønsker utvidelse. Nå vil Syversen har svar på hvorfor fylkesmannen går imot.

Foto: NRK/KrF

Fylkesmannen protesterer mot ny skistadion ved Sjonken i Nannestad, ny rekrutteringsbakke på Tryvann og utvidelse av hopp- og alpinanlegget i Marikollen.

LES OGSÅ: Åsen IL frykter nedleggelse

Syversen ber miljø- og utviklingsminister Erik Solheim vurdere om fylkesmannen handler i strid med formålet i loven.

§ 1. Formål

Formålet med loven er å fremme og tilrettelegge for friluftsliv, naturopplevelse og idrett. Loven skal sikre Markas grenser og bevare et rikt og variert landskap og natur- og kulturmiljø med kulturminner. Det skal samtidig tas hensyn til bærekraftig bruk til andre formål.

Markaloven

– For noen av disse prosjektene virker vurderingen veldig streng. Får for eksempel Marikollen nei er det i realiteten ikke mye som kan tillates. Dette er i strid med det Stortinget sa da markaloven ble vedtatt, sier Syversen.

– For restriktivt

Da markaloven ble behandlet i Stortinget ble det lagt vekt på en rekke forhold.

– I Stortinget ble det sagt at det skulle vernes gjennom bruk i større grad og idrett skulle være viktig så lenge det ikke åpenbart er i strid med andre verneinteresser, sier han.

Det mener fylkesmannen at det er både på Tryvann, i Marikollen i Rælingen og ved Sjonken i Nannestad. Fylkesmannen går imot rekrutteringsanlegget som er en del av den planlagte utbyggingen av Tryvann Vinterpark. Han nekter å godta en utvidelse av hopp- og alpinanlegget i Marikollen. Og han protesterer mot Åsen Idrettslags nye langrennsstadion ved Sjonken på Romeriksåsen.

Hans Olav Syversen mener altså at fylkesmannen er for restriktiv og ber nå om miljø- og utviklingsminister Erik Solheims vurdering.

– En slik vurdering er veldig viktig. Det er nå grensen for hva som skal tillates skal settes, sier Syversen.

HVA MENER DU? SI DIN MENING UNDER ARTIKKELEN!

– Ga garanti for utvidelse

Når det gjelder utbyggingsplanene for Tryvann Vinterpark, må disse godkjennes av Oslo bystyre. Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg, er innstilt på å neglisjere fylkesmannens protester, slik at saken uansett havner på miljøministerens bord.

Også han er overrasket over fylkesmannens vurderinger.

– Jeg er overrasket og skuffet. Dette er i strid med enigheten i Stortinget om å legge til rette for idrett og breddeidrett. Nå virker det som om dette ikke gjelder lenger. Representanter for regjeringspartiene garanterte at Tryvann skulle kunne utvides, de må nå sørge for at det kan skje, sier Solberg.

Dette mener fylkesmannen:

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.

Stopper utvidelse

Tryvann
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.