Hopp til innhold

30 år siden bombeangrep: – Motgang gjør oss sterkere

Søndag er en trist, men historisk dag for muslimer i Norge. Da rystet et bombeangrep i en moské i Oslo hele landet.

Uten for 1

Mohammad Basit, Mahmood Ahmed Aiaz og Truls Noor Ahmad Bølstad utenfor Ahmadiyya- moskeen i Oslo.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

14. juni, 1985. Det var natt til siste fredag i Ramadan i hovedstaden. En bombe går av i Nor moské på Frogner i Oslo, hvor Ahmadiyya-muslimene holder til. Eksplosjonen var så kraftig at den kunne høres over store deler av byen.

Truls Noor Ahmad Bølstad som var leder for menigheten for 30 år siden, ble vekket av en telefon midt på natten og kastet seg i bilen.

– Jeg prøver å være en lovlydig mann, men akkurat da tror jeg at jeg brøt fartsgrensen.

Det var politi overalt. Området var sperret av. Eksplosjonen var så kraftig at moskeen ble løftet av grunnmuren og flyttet flere centimeter.

Rystet det norske samfunnet

Bomben var lagt bak bygningen ved kjellerinngangen, av en mann tilknyttet et høyreekstremt miljø. Truls Noor Ahmad Bølstad forteller at hele opplevelsen var veldig surrealistisk.

– Da jeg gikk fra moskeen passerte jeg en kiosk. Utenfor så jeg forsiden av VG. Det var da det virkelig gikk opp for meg hvor dramatisk det hele var, og at det hadde skjedd noe som rystet det norske samfunnet. Det slo meg hardt.

Truls Noor Ahmad Bølstad

Denne forsiden sjokkerte Truls Noor Ahamd Bølstad for 30 år siden.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Stor sorg

Ingen ble drept i angrepet, men en kvinne fikk sjokk- og røykskader og det var fare for brann i kvartalet.

Mohammad Basit var sektretær i menigheten i 1985. Han har tenkt på hendelsen hver eneste Ramadan siden bombeangrepet fo 30 år siden. Ett minne står spesielt sterkt.

– Hele menigheten ba fredagsbønn sammen på gressplenen utenfor moskeen dagen etter bombeangrepet. Det var en stor opplevelse. Veldig mange gråt. Vi følte stor sorg, men ikke hat, sier Basit.

Se reportasjen fra Dagsrevyen etter eksplosjonen:

Bilder fra dagsrevyen fra bombeattentat av moske.

– Har ikke klart å ødelegge

En 19-år gammel mann ble kort tid etter eksplosjonen pågrepet av politiet.

I ettertid mener både Basit og Bølstad at angrepet på Nor moské har styrket samholdet i menigheten.

– Slike handlinger har en helt motsatt effekt enn hva gjerningsmannen hadde tenkt i utgangspunktet. Verken bombeangrepet på vår moské for 30 år siden eller han som sto bak 22. juli har klart å ødelegge samholdet. Og det skal vi ta lærdom av, sier Bølstad.

Se Dagsrevyens sak etter arrestasjonen:

Kveldsnytt intervju av politiet.

Ser lyst på fremtiden

– Hvis det er noe man skal ta med seg videre av dette her, så er det at av og til så skjer det forferdelige ting i verden. Vi i vår menighet prøver å svare på dette med "kjærlighet til alle, ikke hat mot noen". Det viktigste er kunnskap, og den nye generasjonen har mye av det. Jeg ser veldig positivt på fremtiden, sier tidligere sekretær i menigheten Mohammad Basit.

Søndag 14 juni markeres hendelsen i Frognerveien 53 i Oslo, hvor Nor Moské lå før. Nå er det Fredrikke barnehage som holder til i lokalene.

Se Dagsrevyens reportasje etter mistenkte hadde sittet fem uker i varetekt:

Bilder av pågrepet person kjøres ut av politiet.

NRK anbefaler