Hopp til innhold

Over halvparten er skeptiske til muslimer

Nesten 60 prosent av de spurte i en ny undersøkelse sier de er negative til å få et svigerbarn med muslimsk tro inn i familien.

Folk i Kristiansand forstår skepsisen til muslimer, men mange synes ikke det er noe i veien for å få et svigerbarn eller en kjæreste som er muslim.

NETT-TV: Forstår skepsisen - men er ikke skeptisk selv. Folk i Vågsbygd i Kristiansand har forskjellige meninger om det å gifte seg med folk med en annen religion.

Skepsisen til muslimer er større enn skepsisen til noen annen trosretning, og finnes både i befolkningen generelt og blant ulike innvandrergrupper, skriver Aftenposten.

Det er det årlige integreringsbarometeret fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (imdi)som viser dette.

– Det er noen tall som er ganske skremmende her. Spesielt den høye skepsisen til muslimer. Sett i lys av arbeidet for å forebygge radikalisering, vet vi at det finnes et stort sympatiserende landskap. Det blir en ond sirkel, da vi vet at skepsisen til muslimer sannsynligvis henger sammen med det globale terrorbildet, sier Linda Alzaghari, daglig leder av tenketanken Minotenk.

– Fremmedfrykt

I Vågsbygd i Kristiansand forstår folk skepsisen, men mange er ikke selv negative til muslimske svigerbarn eller kjærester.

– Jeg tror det dreier seg om fremmedfrykt og at vi ikke helt forstår andre kulturer og religioner. Folk vil gjerne holde på sine vaner og kultur og ikke endre. De tror at en person med et annet ståsted vil endre på våre vaner, sier skoleelev Jens Birkenes.

– Kunne du selv hatt muslimsk kjæreste?

– Det kommer selvfølgelig helt an på jenta. Ellers er det ikke noe veien for det, sier han.

Han forstår hvorfor muslimer kommer «dårligst» ut i undersøkelsen.

– Jeg tror mange er skeptiske til muslimer, spesielt, på grunn av media, og at muslimer ofte fremstilles som slemme og får skylden for mye av det gale som skjer. Derfor får vi et dårlig syn på islam. Det er dumt og feil, sier Birkenes.

Nei til buddhister og hinduer

24 prosent i undersøkelsen svarer at de er skeptiske til å få et svigerbarn med jødisk tro i familien. Her er skepsisen størst blant de spurte med pakistansk bakgrunn, der vel fire av ti, 42 prosent, innrømmer at de ikke ønsker jødiske svigerbarn.

Pakistanerne er imidlertid enda mer skeptiske til å få en hindu som svigerbarn. Her er andelen negative 50 prosent. Aller mest skeptiske er pakistanerne til buddhister. Hele 58 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de ikke ønsker svigerbarn med buddhistisk bakgrunn.

– Kjærlighet er viktigst

Tyrkiske Ahmet Ofacik fra Kristiansand er muslim. Han synes ikke det er viktig at barna gifter seg med andre muslimer.

– Kjærlighet er viktigst. Man må ikke stoppe kjærligheten mellom folk fra to forskjellige religioner. Man skal respektere alle religioner, men det skal ikke stoppe to mennesker fra å elske hverandre, sier han.

– Jeg kjenner mange par som er gift på tvers av religion. Jeg synes ikke det er viktig at man har samme religion. En kamerat har vært gift med en norsk dame i 40 år. Det har gått bra, sier Ofacik.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Even Skaar er mer enn fornøyd over hegens NM løp.

Pallplass i NM for første gang: – Det er bare å gi alt

Frp-politiker i Arendal Torbjørn Nilsen postet dette på Facebook.

Sammenlignet nazi-flagg med det palestinske flagget

Her ble Ap stiftet i 1887

Vil redde huset der Ap ble stiftet: - En skam at partiet ikke tar ansvar

Nærvideo flyvrak 2

To menn dømt etter at de stjal og styrtet et mikrofly

null
Spiller nå
Reagerer på dette synet 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,18 kr
Dyrest kl. 08 2,09 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mai 2023 – mai 2024
    + 5,4 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %