Hopp til innhold

30 år gammel skøytedrøm kan bli knust

– Vi kan ikke bruke én milliard på ett anlegg, sier Oslos idrettsbyråd. Dermed kan drømmen om tak over Valle Hovin bli knust.

Valle Hovin ishall

BREDDEANLEGG: Hallforkjemperne er opptatt av at en innendørs skøytearena kan brukes av barn og unge, aktive og mosjonister og til de fleste is-aktiviteter.

Foto: Kultur- og idrettsbygg, Oslo kommune

Skøytefolket har jobber med planer om tak over kunstisbanen på Valle Hovin helt siden nederlandske Herenveen fikk skøytehall i 1986 og innledet innendørsæraen for hurtigløp.

En viktig milepæl for Oslos hallbestrebelser ble nådd i fjor da bystyret bevilget penger til å prosjektere skøytehallen.

Altfor mye

Resultatet av denne detaljplanleggingen skremmer kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen.

Rina Mariann Hansen

VIL KUTTE KOSTNADER: Rina Mariann Hansen (Ap) har fortsatt en ambisjon om skøytehall, men ikke for enhver pris.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Forprosjektet for skøytehall på Valle viser at prosjektet har en kostnad på 940 millioner kroner. Det er før det har vært til ekstern kvalitetssikting, sånn at prisen fortsatt kan gå litt opp.

– Dette mener jeg er altfor mye. Det er for mye å bruke én milliard på ett idrettsanlegg i Oslo når hele Oslo har et vanvittig etterslep og behovene er så store.

– For den summen får vi ni-ti flerbrukshaller, hundre kunstgressbaner eller tre bad av den typen vi skal bygge på Stovner, sier hun.

Kutte kostnader først

Rina Mariann Hansen sier at ønsket fortsatt er å bygge en skøytehall. Derfor vil hun gå en ny runde sammen med blant andre Skøyteforbundet og Bandyforbundet for å se om det er mulig å kutte kostnader.

– Sammen med is-idrettene, Oslo Idrettskrets og andre interessenter på Valle skal vi nå finne ut hvordan vi går videre og prøve å gjøre det litt mindre dyrt.

Hva hun gjør hvis det ikke lar seg gjøre å kutte kostnader vesentlig, vil hun ikke spekulere i.

– Her er det ingenting som er sikkert. Det eneste som er sikkert er at den hallen som nå er prosjektert til én milliard kroner ikke er fornuftig å bygge, og da må vi finne andre løsninger, sier idrettsbyråden.

Kjemper for tak

Henning Hagelund er en av de som har kjempet for tak i årevis. Han leder Interesseorganisasjonen for Valle Hovin, der både Skøyteforbundet, Bandyforbundet og klubber innen is-idrettene er representert.

Henning Hagelund

VIL BYGGE TAK: Henning Hagelund vil gjøre is-idrettene uavhengig av vær og vind. Selv representerer han Aktiv Skøyteklubb (ASK).

Foto: Edin Babic / NRK

Han synes 940 millioner kroner høres fryktelig mye ut og mener at Oslo kommune og Kultur- og Idrettsbygg har valgt en maksimumløsning.

– Ved å velge andre tekniske løsninger og se på garderober og andre fasiliteter bør det være mulig å få prisen ned mot en halv milliard, sier han.

Breddeanlegg

Hagelund er opptatt av at skøytehallen ikke bygges for en håndfull eliteløpere innen hurtigløp, men for tusenvis av barn og unge, familier og mosjonister som vil snøre på seg skøytene og kose seg på isen uavhengig av vær og vind.

– 95 prosent av tiden vil hallen være åpen for alle. Den dimensjoneres for blandet bruk slik at det skal være mulig å drive med bandy, kunstløp, hurtigløp og lek samtidig, sier han.