Hopp til innhold

Idretten vil slåss for skøytehall i Oslo

Skøytepresident Rune Gerhardsen sier at det var en voldsom nedtur å se ny skøytehall i Oslo på listen over OL-kutt. Samtidig jubler folk i Hamar for gjenbruk av Vikingskipet.

Skøytepresident Rune Gerhardsen mener Oslo trenger en skøytehall

VIL HA SKØYTEHALL PÅ VALLE: Skøytepresident Rune Gerhardsen oppfordrer folk i Oslo til å kjempe for å få en ny skøytehall i byen.

På en pressekonferanse torsdag formiddag ble det lagt fram en liste over flere mulige måter å gjøre et OL i Oslo billigere.

– Jeg tror ikke champagnekorkene spretter over hele Norge ved at skøyteløpene skal flyttes fra Oslo til Hamar, og at Oslo ikke får ny skøytehall, sier skøytepresident Rune Gerhardsen til NRK.

Han er helt klart skuffet over at en etterlengtet ny skøytehall på Valle Hovin i Oslo er ett av kuttene som ble foreslått på pressekonferansen. Kuttlista er laget av Oslo kommunes OL-etat Oslo2022 og Norges Idrettsforbund på oppdrag for søkerkomiteen.

På anleggssiden er den store endringen at skøytehallen på Valle Hovin skrinlegges og at man i stedet bruker Vikingskipet på Hamar, der Johann Koss tok tre OL-gull i 1994.

Å flytte skøyteløp til Hamar, og en rekke andre innsparinger, kan kutte OL-kostnadene med 8,8 milliarder kroner.

– Det er veldig få anlegg av dem som er planlagt bygget som er berørt med de besparingsmulighetene vi har funnet. Det er en treningshall for ishockey og å eventuelt flytte skøyteløp til Hamar, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Og det bør Oslo leve med?

– Det er i hvert fall fortsatt veldig mange, og viktige anlegg som er tenkt bygget og rustet opp i Oslo.

– En voldsom nedtur

Rune Gerhardsen

SKUFFET: Skøytepresident Rune Gerhardsen.

Foto: Eirin Eikås / NRK

Skøytepresident Rune Gerhardsen har ikke tenkt å gi slipp på drømmen om en etterlengtet ishall på Valle Hovin med det første. Han sier at det var en voldsom nedtur å se den på listen over kutt.

– Det er ikke noe gøy. Vi søker OL fordi vi vil ha anlegg. Vi har arbeidet for den skøytehallen i tretti år, og det ville være en tragedie om vi mister den, sier Gerhardsen.

– Vi klappet i begge hender og ropte hurra da vi så at skøytehallen lå inne i OL-konseptet. Vi har innstilt oss på det, og forberedt oss på en helt ny hverdag for skøyteidretten i Oslo. Hvis det ikke blir noe av, blir det en voldsom nedtur og vi kan nok se langt etter en slik hall, sier Gerhardsen.

Han sier at Norges største skøytemiljø er i Oslo, og at det bare er rett og rimelig at det dermed også blir bygget en hall i hovedstaden. Og han tror ikke folket jubler over at denne hallen altså kan glippe.

– Det er såpass mange som er interessert i at vi skal vinne i skøyteidretten igjen. Hvis vi skal klare det, må vi ha anlegg som er gode nok.

På Hamar ble forslaget om kutt i Oslo, og gjenbruk av Vikingskipet, mottatt med glede.

Viggo Sundmoen i Hamar Olympiske anlegg, forteller at situasjonen i 2014 er ganske lik den som var i årene før Lillehammer-OL. Da var heller ikke Hamar med i planleggingen i startfasen.

– Den gang kom vi mer og mer med på oppløpssida. Slik prosessen ser ut til å gå nå, blir vi mer og mer aktuelle også for et mulig OL i 2022.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Viggo Sundmoen, direktør HOA

GLAD: Adm.dir. i Hamar Olympiske anlegg, Viggo Sundmoen føler de har vind i ryggen.

Foto: Knut Sveen / NRK

I Oslo er stemningen en helt annen, og mange er opptatt av å understreke at å skrinlegge skøytehallen på Valle Hovin, bare er ett av flere kutt – og foreløpig ikke bestemt.

– Valle er det beste alternativet

Norvald Moe, leder i Oslo Idrettskrets, støtter Rune Gerhardsen. Han mener kuttlista som ble lagt fram, først og fremst viser at det ikke er penger å spare på å flytte anlegg. Og at løpet er kjørt for en skøytehall på Valle Hovin i forbindelse med OL, vil han ikke gå med på.

– Det er ikke snakk om skrinlegging. Søkerkomiteen mener at Valle er det beste alternativet, men sier at det er en mulighet å ha det i Vikingskipet. Uansett kommer Oslo idrettskrets til å jobbe for det vi mener er det beste alternativet, og det er å ha det på Valle Hovin, sier Moe.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Byrådsleder Stian Berger Røsland sier hvor hvor store kostnader ol-komiteen mener de kan kutte.

FRA PRESSEKONFERANSEN: Libe Rieber-Mohn (Ap) og Stian Berger Røsland (H).

Byrådsleder Stian Berger-Røsland (H) sier at de kun har sett på kostnader, og at det ikke har vært en ønske å spre OL-anleggene for å minske skepsisen i resten av landet.

– For Oslo er det tungt å se for seg at Valle Hovin ikke får den fornyelsen vi har sett for oss. Vi trenger flere idrettsanlegg, men vi kan ikke late som om debatten som har pågått ikke har eksistert. Det er en ikke ubetydelig skepsis til den pengebruken som arrangementet har, og ville vært uansvarlig å ikke synliggjøre at det finnes alternativer, sier Røsland.

– Skøytehallen er ikke ute

Varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) understreker at heller ikke hun ønsker kuttene som ble lagt fram velkommen, og vil ikke gå med på at dette faktisk betyr at det ikke blir noen ny skøytehall i Oslo.

– Skøytehallen er ikke ute. For Arbeiderpartiet er det veldig viktig å få en ny skøytehall i Oslo, slik at vi anbefaler ikke dette kuttet, og det gjør heller ikke søkerkomiteen, sier Rieber-Mohn til NRK.

Styrker disse kuttene, hvis de blir gjennomført, søknadene i resten av Norge og på Stortinget?

– Det er i hvert fall en utstrakt hånd som gir Storting og regjering en mulighet til å vurdere eventuelle innsparinger. Men som sagt, vi ønsker ikke disse innsparingene. Vi mener konseptet er godt slik det nå foreligger, og det håper vi Storting og regjering vil konkludere med når de ser hvilke konsekvenser kutt får.