Hopp til innhold

- Alle jenter skal undersøkes

Debatten om kjønnslemlestelse har rast de siste dagene. Nå starter Oslo med obligatoriske underlivsundersøkelser av unge jenter for å avdekke omskjæring.

Jente venter på omskjæring

Jente venter på omskjæring.

Foto: Tormod Strand / NRK

Sosialbyråd Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet ber nå helsepersonell i Oslo om å forberede undersøkelser av unge jenter fra land i risikosonen fra høsten.

Les også: 260 omskårne behandlet på Ullevål

Les også: Hvordan varsle om du er bekymret

- Regjeringen har pratet nok

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Foto: NRK

- Nå har regjeringen pratet nok. Nå er det på tide med handling. Derfor ønsker byrådet og fremskrittspartiet å innføre en helsesjekk for jenter som står i fare for å bli utsatt for alvorlig kriminalitet som omskjæring er, sier Listhaug.

- Når skal dette settes ut i praksis?

- Vi må nå sette oss ned å finne ut hvordan dette skal gjøres i praksis. Men jeg ønsker å igangsette dette så raskt som overhodet mulig, fordi vi må redde disse jentene, sier Listhaug.

Byrådet ønsker å undersøke alle unge jenter fra land der vi vet at det foregår kjønnslemlestelse.

Advarer foreldre

Og Listhaug advarer de som har planlagt å omskjære sine barn om å gjøre dette.

- De som har tenkt seg ut i landet i sommer for å få barna omskjært, skal vite at vi skal finne ut at det, og det vil bli anmedlt. Det er ulovlig med omskjæring i Norge.

- De som kommer til Norge må innrette seg etter norsk lovverk, og må forholde seg til det, sier Listhaug.

- Viktig med tiltak nå i sommer

Regjeringen vil også vurdere å innføre obligatorisk underlivssjekk for alle jenter.

Det sier statssekretær i justisdepartementet Astrid Aas Hansen.

Hun sier at Sylvi Listhaugs forslag ikke hindrer kjønnslemlestelse i sommer, men at et slikt tiltak likevel er aktuelt mer langsiktig.

- For regjeringen er det nå viktig å få på plass tiltak som kan stoppe kjønnslemlestelse nå i sommer. De tiltakene presenterer vi i morgen. På litt lengre sikt vil vi vurdere obligatorisk underlivsundersøkelse, sier Hansen. 

- Vi har i utgangspunktet sagt at vi skal vurdere det når det gjelder alle jentebarn, uavhengig av hva slags bakgrunn de har, men det er klart at det forslaget byrådet i Oslo nå har lagt frem vil gå inn i den vurderingen, sier Hansen.

Flere hundre jenter behandlet

Sosialbyråden vil ikke lenger vente på klarsignal fra regjeringen, og mener at dagens regelverk allerede åpner for slike undersøkelser.

De siste tre årene har 260 jenter og kvinner blitt behandlet på Ullevål universitetssykehus for helseproblemer etter omskjæring.

Ifølge omskjærere NRK har snakket med, har rundt 185 norsk-somaliske jenter blitt omskåret i foreldrenes hjemland.