Hopp til innhold

50 millioner sørkoreanere krever gull av fenomenet Yuna (23)

SOTSJI (NRK.no): OLs største stjerne skuffer en hel nasjon hvis hun ikke vinner gull. Men ingen vet helt hvor mysteriet Yuna Kim (23) står etter fire turbulente år.

Yuna Kim

Koreanske journalister følger hvert eneste steg Yuna Kim tar i OL-byen. Her er hun på pressekonferansen hvor hun annonserte at hun legger opp etter lekene.

Foto: Lee Jin-man / Ap

 • Sonja Henie

  Yuna Kim kan gjøre noe bare to kvinner har gjort før henne, å ta to strake OL-gull i kunstløp. Norske Sonja Henie er én av dem som har gjort det før - hun tok faktisk tre gull på rad.

  Foto: Scanpix/ Arkiv / NTB scanpix
  Følg kunstløpfinalen fra kl 16.00 i vårt live-univers her!

– Jeg var så nervøs at jeg ikke greide å hoppe under oppvarmingen, sa verdens soleklart beste kvinnelige kunstløper etter onsdagens kortprogram.

Hadde det sørkoreanske folk visst hvor nære hun var å miste kontrollen, hadde de dånt foran TV-skjermene. For det er Yuna-feber i Sør-Korea.

– Det er utrolig hvor opptatt folk er av henne hjemme i Korea. Alle forventer at hun skal ta gull, sier Ju Lin Park til NRK.no.

Fotfølges av media

Park, reporter i Seoul Broadcasting, er en del av det massive koreanske pressekorpset som følger etter Yuna Kim hvorhen hun går i Sotsji.

Hver gang NRK.no får et glimt av den 165 centimeter høye 23-åringen, henger det flere titalls reportere og kamerafolk i halen på henne.

– Jeg så henne da vi var på trekning, og det var så utrolig mye media der. Det var nesten som å være i Hollywood, de bare knipset og knipset, gliser norske Anne Line Gjersem, som selv skal delta i kunstløp-finalen.

Blitzregn som i Hollywood

Da NRK.no kåret OLs største stjerner før lekene, havnet Yuna Kim helt øverst på lista. Begrunnelsen var at hun er det desidert største navnet i idretten som har høyest seertall i OL.

Hvis hun vinner i Sotsji, blir hun den tredje kunstløperen i historien med to OL-seirer på rad, etter norske Sonja Henie og tyske Katarina.

– Hver eneste kveld på TV og radio er det Yuna Kim, Yuna Kim, Yuna Kim. Alt ved henne er berømt i Korea, fra de forskjellige bevegelsene hennes på isen til klærne hennes, sier journalist Ju Lin Park.

Yuna Kim

Yuna Kim har gått rett forbi den ventende pressen etter flere av treningene i Sotsji, men her har hun stoppet ved flokken av sulteforede journalister.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Er programleder, sanger og millionselger

«Dronning Yuna», som hun kalles i hjemlandet, er både sanger og TV-programleder.

Den spinkle 23-åringen er en av verdens best betalte kvinnelige idrettsutøvere med sin inntekt på over 50 millioner kroner i året.

Hun har også sin egen mobiltelefon-modell, som er solgt i over én million eksemplarer.

Yuna Kim

Yuna Kim er en av verdens mest elegante idrettsutøvere.

Foto: POOL / Reuters

– Hun er en god artist, hun er søt og hun er ung, forklarer journalist Ju Lin Park til NRK.no.

– En komplett løper

– Og så er hun en fantastisk skøyteløper, sier han.

Yuna Kim fikk til de krevende trippelhoppene allerede som tiåring, og Wikipedia-siden hennes renner over av navn på kompliserte hoppkombinasjoner hun har på repertoaret.

– Hun gjør trippelkombinasjoner, har stor fart på isen, gjør høye hopp og er veldig flink til å uttrykke seg. Hun er en komplett løper, sier Anne Line Gjersem, som altså kvalifiserte seg til dagens friløp som 24. beste løper. Kun de 24 beste gikk videre fra ondagens kortprogram.

– Med selv enkle bevegelser får hun deg til å sitte på kanten av stolen, sier OL-vinneren fra 1992, Kristi Yamaguchi.

Yuna Kim

Yuna Kim prøver et av hoppene sine i treningshallen i Sotsji. Bildet er satt sammen av flere blinkskudd.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Gråt etter overlegent OL-gull

Yuna Kim har levd under presset fra 50 millioner koreanere helt siden hun ble verdens beste kunstløper i 2009, og forventningene steg ytterligere etter OL-gullet hun tok i 2010.

Det da 19 år gamle supertalentet leverte to nærmest perfekte programmer, og da måtte selv isdronningen Yuna ta til tårene - til sin egen forbløffelse.

Yuna Kim

Yuna Kim måtte ta til tårene på pallen i 2010.

Foto: Mark Baker / AP

Men så startet kontroversene.

Turbulente år siden Vancouver

For siden OL i 2010 har Yuna Kim blitt et lite mysterium.

Hun avsluttet samarbeidet med trener Brian Orser i det som kalles et «brått og uventet brudd».

Så valgte verdens beste kunstløper å stå over hele 2011/2012-sesongen. Hun viste gammel storhet og vant VM i 2013, men før OL i Sotsji har hun vært skadet.

Derfor har det vært helt uklart hvor Yuna Kim står før lekene hvor hun skal befeste sin posisjon i kunstløphistorien - i sitt siste OL før hun legger opp.

– Hvem vet hva Yuna Kim kommer til å prestere? sier Paul Wylie, sølvvinneren fra OL i 1992, til New York Times.

Derfor trakk hele Sør-Korea et lettelsens sukk - blandet med et imponert gisp - da Yuna Kim leverte et av tidenes råeste kortpgrogram i storslåtte Iceberg Skating Palace på onsdag.

Kim var strålende fra start til slutt, og sosiale medier rant over av hyllester. Poengsummen på 74,92 er rett bak hennes egen verdensrekord.

Yuna Kim

Yuna Kim under oppvisningen i Vancouver-OL.

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

Kan bli slått av 15-åring

Men det finnes flere livsfarlige utfordrere før andre del av konkurransen, som arrangeres torsdag kveld.

Julia Lipnitskaja fra Russland har for eksempel begeistret ekspertene med sine utrolige bevegelser i år, spesielt da hun vant EM-gull.

Litt som en barne-turner har Lipnitskaja fordelen av å være ekstremt myk.

– Det ser ut som hun ikke har ryggrad, men hun har jern i blodårene, sier den amerikanske mesteren Gracie Gold, som selv er med helt i toppen, til New York Times.

Det unge hjemmehåpet falt under onsdagens kortprogram, men er likevel ikke langt bak med solide 65,23 poeng.

Enda nærmere er Adelina Sotnikova og Carolina Kostner, som begge er praktisk talt likt med Yuna Kim.

Hevder hun ikke er presset

Skarpe konkurrenter til tross - ikke avskriv sørkoreanernes stjerne. Gjennom hele karrieren har isdronningen fra Seoul levert når presset er størst. I intervjuer før OL har hun forsøkt å bygge ned forventningene.

– Jeg er glad for å være her, og glad for at jeg får konkurrere. Det er ikke så farlig om jeg vinner to gull på rad, sa Kim beskjedent etter en trening tidligere i uka.

Det lettede ansiktsuttrykket hennes etter kortprogrammet fortalte en helt annen historie. OL-gull betyr alt for Yuna Kim.

Kim Yuna

Hele Korea følger med når Yuna Kim konkurrerer. Her fra et kjøpesenter under OL i Vancouver.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Siste nytt

 • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

  Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

  Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

  – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

  Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

  – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

  Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

  Q6DAaGK1xwQ
  Foto: NTB
 • Zuccarello-scoring i Wild-tap

  Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

  Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

  Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

  Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

  pa39-a-fBGA
  Foto: AP
 • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

  Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

  Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

  Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

  Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

  Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

  Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

  * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

  * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

  * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

  Otfs84t2WGM
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal