SKI-NORDIC-WORLD-MEN
Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Tror det mentale spillet kan avgjøre Tour de Ski

OBERSTDORF (NRK): I Tour de Ski foregår det et «mentalt spill» blant løperne som ikke er så lett å se utenfra. – Det mest utfordrende med hele touren, sier Martin Johnsrud Sundby.

Sundby mener nemlig at du må ikke bare være den beste allrounderen på ski for å vinne Tour de Ski. Du må også være den «smarteste».

– Det absolutt mest utfordrende med touren er det mentale spillet som foregår fra dag én til siste dag. Det er så mye som foregår i hodene på utøverne som tilskuerne kanskje ikke får med seg, sier Sundby.

Beiner ikke bare avgårde

Mange ser kanskje for seg Sundby som den som bare beiner fortest mulig avgårde mot mål, men det er visst litt mer avansert enn som så.

Johnsrud Sundby

SKAL FORSVARE TETEN: Martin Johnsrud Sundby på plass i Oberstdorf hvor han skal forsvare ledelsen i Tour de Ski.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– De fleste antar sikkert at alle går for å vinne den spurten når den kommer og at alle har lyst å vinne etappene, men det er ikke alltid sånn. Tour de Ski er en kompleks konkurranse på den måten, og derfor er det så mange spennende momenter med den, sier han.

Tour-lederen forklarer at det er to sider ved det han kaller det mentale spillet.

Den ene handler om ren sportslig taktikk ute i løypa. Det andre handler om alt han gjør utenfor konkurransene, som han faktisk mener er nesten viktigere - noe vi skal komme tilbake til.

Og det mentale spillet pågår hele tiden.

– Sånn som nå, nå sitter jeg egentlig og tenker på morgendagens konkurranse, sier Sundby og smiler der han sitter på et pressesenter med journalister som svirrer rundt.

Mørnet konkurrentene

I årets Tour de Ski har vi sett flere eksempler på slike taktiske valg som Sundby snakker om. To av de er verdt å trekke frem som smarte eksempler på hvordan det kan foregå.

Det ene trekket sto Petter Northug for, det andre sto Sundby for.

Da Northug røk ut i semifinalen på sprinten første dag, trodde mange at han ville være sint og skuffet siden både Sundby og Dario Cologna tok seg til finalen.

Men i stedet sto Northug og jublet.

Han hadde nemlig regnet seg frem til at forspranget de andre ville få på ham ved å gå til finalen var så lite at han ikke hadde lyst å gå den selv. Han ville heller spare kroppen og ha friskere bein dagen etter.

Han fikk rett. Sundby fikk knappe 7,8 sekunders forsprang på Northug etter finalen, mens Cologna bare fikk litt over ett sekunds forsprang.

På den samme sprinten hadde Sundby for øvrig gjort et lurt trekk da han valgte den desidert letteste kvartfinalen, noe som gjorde at han fikk en lettere vei inn til semifinalen hvor han kunne begynne å plukke poeng. Men dette er vel ganske opplagt at en som ikke har sin styrke i sprint gjør.

På tremila dagen etter skulle han derimot gjøre noe som sørget for at han virkelig fikk forsprang på konkurrentene.

Sundby ville bruke starten av løpet til å se etter et trekk som kunne sende ham i føringen. Han hadde derfor i bakhodet at det er litt annerledes for mange å gå en tremil i litt høyde, slik det er i Lenzerheide.

Halvveis ut i løpet fant Sundby ut hvordan han kunne mørne de andre helt.

– Jeg måtte finne ut hva konkurrentene tålte først. Det viste seg at å sette høy fart i de lette partiene gjorde at de ble slitne før motbakkene. Det var måten min å løse løpet på, forteller Sundby.

Det fungerte greit: Han vant med 34,6 sekunder ned til Petter Northug.

– Er det mentale spillet at han knuser oss?

Sundby forteller at i touren ser han etter slike trekk i så å si alle løp.

– Jeg må finne gode taktikker underveis, tenke ut hva som er smart å gjøre. Skal jeg spurte siste kilometeren, eller burde jeg prøve å roe ned litt? Skal jeg prøve å ta meg til finalen i sprinten, eller er det smart å holde igjen litt? Det er det det handler om i Tour de Ski. Hvordan man skal fordele kreftene, sier han.

Også Petter Northug har både fortalt og demonstrert mange ganger at han har et minst like bevisst forhold til taktikken, og det er nettopp han og Sundby som fører an i konkurransen - tilfeldig eller ei.

Når vi spør lagkamerat Didrik Tønseth om han får med seg det mentale spillet Sundby snakker om, bare gliser han og sier:

– He, he. Er det mentale spillet hans at han knuser oss andre med et halvt minutt? Da lykkes han, i alle fall.

Artikkelen fortsetter under bildet

Italy Cross Country ski World Cup

UTSLITT: Den fysiske påkjenningen i Tour de Ski er enorm. Men også det mentale spillet tar på.

Foto: Luciano Solero / Ap

– Ligger litt «over madrassen»

Når man må tenke såpass mye samtidig som man trener og går skirenn, er det ikke rart det får følgende konsekvens: man blir sliten.

Det er blant annet derfor Sundby mener det han gjør når konkurransene er ferdig er minst like viktige taktiske valg.

I en konkurranse med åtte etapper på ti dager handler alt om hvordan man kan få best mulig resultater ved å bruke minst mulig krefter.

Northug

JAGES BAKFRA: Martin Johnsrud må holde unna for Petter Northug om han skal ta sin tredje Tour de Ski-triumf.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Den rent fysiske utmattelsen av å gå renn, det er egentlig ikke noe problem, sier Sundby.

Sundby forteller at under touren får han gjerne ikke mer enn fire-fem timers søvn fordi det er så mye som skjer.

– I tillegg ligger man liksom litt over madrassen og ser for seg alt mulig, sier han.

– Det mentale spillet er bygd opp slik at man må hele tiden se frem til neste konkurranse. Jeg må kvitte meg med dagens løp så fort som mulig. Da vet jeg at det er omtrent 13 ting jeg må gjøre for at dagen skal bli så god som mulig.

Dette handler om tilsynelatende banale og hverdagslige ting, som ikke er så banale når man er skiløper på seierstokt.

– Hva skal jeg putte i meg nå, hva skal jeg spise, hva skal jeg drikke? Hvordan skal jeg reise, hva skal jeg ha på meg, og så videre, sier Sundby, og utdyper:

– Alle de små detaljene, de er med og styrer så mye. Det er sånne ting som vi gjør i vanlige konkurransehelger også, men i touren gjør vi det hver dag, og vi har så lite tid, forklarer Sundby.

Den ene kvelden var Sundby ute og tok løpeturen sin så sent som klokken 23.

Han tror at å få gjennomført alle disse gjøremålene som må til for å stille sterkt dagen etter, er helt avgjørende.

– Den som er best på det, er sannsynligvis den som vinner Tour de Ski, sier han.