Hopp til innhold

Skarverennet avlyst og Bergensbanen stengt på høyfjellet: – Store forsinkelser

Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel som følge av dårlig vær. Samtidig stoppet togtrafikken på høyfjellet opp.

Togpassasjerer på Finse venter på tog etter at Bergensbanen har vært stengt i flere timer

FINSE LØRDAG KVELD: Flere venter på perrongen. Det er ikke avklart når neste tog kommer.

Foto: Webkamera / Bergens Tidende

Sterk vind og snøbyger skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

Det 37 kilometer lange løypa starter på Finse og ender på Ustaoset. Men dit var det ikke mange som nådde frem i dag.

Skarverennet 2024. Tåke, vind og snøvær satte en stopper for skirennet.

DÅRLIG SIKT: Tåke, vind og snøvær stanset årets Skarverenn.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Tre løpere måtte hentes ut av politiet

Politiet måtte bistå med å hente ut tre langrennsløpere som hadde havnet utenfor løypa på grunn av tett tåke, skrev Hallingdølen, som først meldte om avlysningen.

De er nå ivaretatt av helsepersonell og er ved god behold.

Men det var slett ikke alle deltakerne som rakk startskuddet i år. Et østgående tog fra Bergen fikk problemer mellom Hallingskeid og Finse. Strømforsyningen ble kuttet, og 250 personer ble sittende fast.

Mange av disse rakk ikke en gang rennstarten.

Bergensbanen stengt – Hentet skiløperne med dieseltog

Lørdag kveld er det fortsatt store forsinkelser på Bergensbanen. Strømproblemer mellom Hallingskeid og Finse gjør at deler av Bergensbanen er stengt.

Strømproblemene har gjort at Vy har måttet endre på flere av avgangene lørdag.

– Vi har innstilt ettermiddagsavgangene fra Oslo og Bergen og satt opp busser som alternativ transport der, sier kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby.

Åge-Christoffer Lundeby i Vy

KOMMUNIKASJONSSJEF: Åge-Christoffer Lundeby i Vy.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

For skiløperne som var på Finse har de kjørt dieseltog, informerer han.

– Vi har fått av gårde de som skal av gårde, gjennom dieseltog som har trukket våre tog, sier Lundeby.

Pressevakt Britt-Johanne Wang i Bane Nor forteller at feilen skyldes et tog som fikk problemer med pantografen på vei mot Finse.

Pantografens oppgave er å overføre strøm fra ledningen og inn i toget. Togene har dermed måtte snu i begge retninger.

Bane Nor sier en ny oppdatering først er ventet ved midnatt. Dette er den siste i en lang rekke meldinger om at ny oppdatering «ventes».

– Skiløperne har gått ned til hver sin stasjon for å vente på toget, enten østover eller vestover. Vy har snudd togene sine på litt ulike steder, og det er komplisert når det er så mye folk og tog som skal snus mot både Bergen og Oslo, opplyser Wang.

På Ustaoset som er mål for Skarverennet, var været noe helt annet.

På Ustaoset som er mål for Skarverennet, var været noe helt annet enn på Finse.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Mange igjen på Finse

På Finsehytta, som er driftet av Den Norske Turistforeningen, er det fullt hus lørdag kveld. Alle 176 sengene er bestilt, og rundt 20 madrasser gjøres klar på gulvet, sier Eli Stavheim, som jobber i resepsjonen.

– Nå har vi mer enn nok med å servere her, sier hun til NRK klokken 21.30. 180 personer har fått middagsbuffé, et tall som er langt høyere enn normalt.

– Vi gjør så godt vi kan, men det er et ekstra trøkk i kveld, det er det ingen tvil om. Det var mange som skulle videre med tog, som ikke kom seg videre. Mange har endt opp her. Det blir spennende å se om vi har nok mat, sier hun.

Stavheim sier det ofte er fullt i helger med fine værmeldinger. Akkurat Skarverennet-helga pleier ikke være så travel, da de fleste ender opp lenger øst på Hardangervidda (målgang ved Ustaoset).

Vertskapet på Finsehytta har måttet si nei til folk som vil kjøpe mat, forteller Stavheim.

– Det er ikke sitteplasser. Vi har dekt til i resepsjonen og i peisestuen for at folk skal få bordsetning, og gjort så godt vi kan. Stavheim har uansett gode nyheter for de drygt 200 som tilbringer natta i lag på Finsehytta.

– De som må bli over natta kan i det minste vente seg en flott dag i morgen. Da ser værmeldingene fine ut.

– Så bare en brøytestikke om gangen

Årets utgave av det tradisjonsrike skirennet er et jubileumsrenn. Det er 50 år siden det første rennet ble arrangert i 1974. I år, som i jubileumsåret 1974, ble rennet stanset på grunn av dårlig vær.

Ifølge pressesjef Ola Uthus ble alle deltakere som hadde nådd frem til første drikkestasjon ledet tilbake til startsted Finse. Resten fraktes tilbake til Ustaoset.

Jarle Uthus, leder for organisasjonskomiteen for Skarverennet, smiler mot kameraet iført en sportsjakke foran Swix i Skarverennsbutikken.

Jarle Uthus, leder for organisasjonskomiteen for Skarverennet.

Foto: Lykke Frida Synnøve Høyås / NRK

NRK-reporter Simon Skjelbostad Yset var én av de mange som deltok. Han kom seg i mål på Ustaoset, men forteller at været begynte å bli dårlig etter cirka to mil. Nå er han der sammen med mange andre på afterski.

– Her er det strålende sol og god stemning, sier han.

Magnus Langeland fra Siljan klarte også å gå hele rennet før det ble avlyst.

Til NRK sier han at det var dårlig sikt i løypa med snø og sidevind den siste delen av løypa, og at løypa var isete og forholdene vanskelige.

Magnus Langeland fra Siljan

Magnus Langeland fra Siljan i Telemark.

Foto: Privat

– Jeg så bare en brøytestikke om gangen og måtte prøve å henge på ryggen til løperen foran, forteller han.

Langeland mener det var bra rennet ble stanset, og at det ikke hadde vært forsvarlig å sende ut konkurranseløperne slik forholdene var.

Men de ble stanset før de kom så langt.

– Aner ikke hvor det været kom fra

Leder i organisasjonskomiteen for Skarverennet, Jarle Uthus, er på Finse. Han forteller til NRK at uværet kom ganske plutselig.

– Det kom et vær som verken satellitter eller noe annet har forutsett. Så vi aner hvor det kom fra, sier Uthus.

Sikten på Finse er på et par hundre meter.

– Men kommer du litt ut i løypa her er sikten på bare 20 meter.

Han sier det ikke var en vanskelig beslutning å ta. Ifølge Uthus har Skarverennet totalt rundt 70 snøskutere, to beltevogner, fem oppvarmede telt, 115 Røde Kors-frivillige og helsepersonell i fjellet. Politiet er også til stede med mannskaper.

Likevel gambler de aldri med sikkerheten i høyfjellet.

– Sikkerheten kommer først.

Therese Johaug skulle stille til start

Det 37 kilometer lange løypa starter på Finse og ender på Ustaoset. Men i år blir det altså ikke noe renn for de rundt 12.000 som hadde meldt seg på.

En rekke profilerte langrennsløpere var klare til å dagens renn, blant annet var Therese Johaug påmeldt. Johaug har vunnet rennet elleve ganger tidligere.

Klassen for eliteløperne hadde ikke startet da beslutningen om å avlyse rennet ble gjort.