Emil Meek

DEBUT: Emil Weber Meek gleder seg til å debutere i UFC.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det nærmeste du kommer en gladiatorkamp

OSLO (NRK): Med sitt viking-image ønsker nordmannen Emil Weber «Valhalla» Meek (28) å bli en stjerne i UFC. Dette er hans vei frem til det gjeveste selskapet i MMA.

– MMA er det nærmeste du kommer en gladiatorkamp. Bare uten skitne triks. Der begge overlever selvfølgelig, forteller Meek (28) til NRK.

Med sitt lange skjegg og barske utseende ser den norske MMA-stjernen mer ut som en viking enn en gladiator.

Når han entrer «buret» til sin debut under UFC 206 natt til søndag 11. desember ønsker Meek å skape frykt og markere seg. Han ønsker å bli UFCs neste stjerneskudd.

Men det kan også gå fryktelig galt.

Drømmen om et liv som UFC-stjerne kan bli knust allerede etter første kamp.

– UFC er som mesterligaen

For å bli stjerneskuddet må han skille seg ut. Det karakteristiske vikingutseendet og kallenavnet «Valhalla» er med på å gjøre ham mer attraktiv over hele verden, men da må han også ha resultater.

UFC-debuten mot kanadiske Jordan Mein vil bety alt for Meek. Resultatet vil avgjøre hvor hardt nordmannen vil bli matchet fremover.

Emil Weber Meek

LANG VEI: Det har vært en lang vei for Emil Meek, men nå er han klar for den store drømmen. Målet om UFC er nådd.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I utgangspunktet har 28-åringen en kontrakt med UFC på fire kamper. Likevel kan de dumpe Meek hvis de ønsker det. For at det ikke skal skje må han levere. Først mot Mein.

– Slår jeg Jordan Mein blir jeg fort regnet som en av de beste «fighterne» i verden. Han er absolutt der oppe. De eneste han har tapt mot er de som er helt i toppen i dag. Blant annet Tyron Woodley som er mester i min vektklasse, forteller Meek til NRK.

Det store målet er nådd. UFC har på mange måter den samme statusen i MMA-sporten som mesterligaen har i fotball. Det er her de beste møter de beste.

Men veien dit har vært brutal.

Jeg tror det var fire år jeg gikk uten å ta en øl.

Emil Weber Meek (28)

– Det verste som kunne skje var at jeg ble veldig god

Frem mot målet har det vært litt av en reise. Fra en amatørkarriere frem til å bli proff og kunne leve av MMA på fulltid.

Det var ikke før etter den første kampen i 2010 at Meek virkelig ble hektet MMA og ønsket å satse. 28-åringen hadde kun hatt tre måneder på seg før kampen og visste ikke hva han gikk til. Det ble likevel seier mot svenske Thomas Gjessing.

Etter seieren ble han nysgjerrig på hvor langt han kunne nå og satte seg to mål. Starte et gym og komme seg inn i UFC.

– Jeg sa til en venn før jeg begynt at det verste som kunne skje er at jeg blir veldig god i dette her, men ikke god nok. Jeg startet et gym nesten med en gang, og så kjørte vi på og jeg kom meg inn i UFC også. Det var seks år med hardt arbeid hver eneste dag, forklarer Meek.

Emil Weber Meek

GLAD: Emil Weber Meek etter seieren mot Rousimar Palhares. Seieren sikret ham billetten inn i UFC.

Foto: Fabio Barbieri /

På veien mot det store målet har nordmannen ofret mye. 28-åringen har brukt mye tid på å reise rundt i Skandinavia og USA for å trene slik at han kan bli bedre. Det har kostet. Tid er dyrebart når man skal nå toppen og av og til må man droppe å være med på ting.

– En handling for meg vil være å si at «jeg må faktisk gå hjem på sofaen å legge meg». Du ofrer deg veldig sosialt, sier 28-åringen.

Likevel har han ikke har angret på prioriteringene.

– Det er ikke noe gøy å oppleve noe som helst hvis du ikke har noen å dele det med. Det er en ting som man har gjort og har ofret veldig mye tid med dem som du er glad i og de du har lyst til å være sammen med. Jeg tror det var fire år jeg gikk uten å ta øl, utdyper Meek.

– Du kan ha det veldig, veldig vondt noen ganger. Det er for det meste blåmerker og kuler på leggene, albuen og kanskje en liten blåveis her og der.

Emil Meek

– For meg det største du kan gjøre som menneske

MMA kan se rimelig brutalt ut. To menn som sloss mot hverandre i et bur. Hva er det som får folk til å drive med noe slikt? For Meek er det enkelt.

– MMA er for meg det største du kan gjøre som et menneske. Du går inn og møter en fyr som har forberedt seg på å slå deg i åtte uker eller hele livet sitt egentlig. Hvis du klarer å fullføre de oppgavene og slå ham vil det gi en helt sinnssyk mestringsfølelse, forteller nordmannen.

Selv om det kan se rått ut mener 28-åringen at det er trygt å drive med sporten. Både før og etter kamp sjekkes utøverne veldig grundig. Det tas for eksempel både blodprøver og scan av hodet. Er det noe galt kan en få medisinsk karantene av UFC.

Men vondt gjør det likevel. Når adrenalinet roer seg etter kamp kommer smerten.

Emil Meek

LUKRATIVT: Emil Weber Meek kan sikre seg en lukrativ karriere i UFC.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Du kan ha det veldig, veldig vondt noen ganger. Det er for det meste blåmerker og kuler på leggene, albuen og kanskje en liten blåveis her og der, men det er en del av gamet, sier Meek.

– Jeg har aldri gjort noe som er imot antidopingreglementet eller noe som helst.

Emil Weber Meek

Tjener minst 100 000 kroner på kampen

Det harde arbeidet og de knalltøffe prioriteringene de siste seks årene betaler seg nå. 28-åringen vil ikke avsløre hvor mye han tjener på kampen mot Mein, men etter det NRK kjenner til tjener Meek 12 000 dollar (100 000 kroner) på kampen.

Slår han Mein vil han innkassere samme beløp. I tillegg kan 28-åringen innkassere bonuser som for eksempel sjekken på 50 000 dollar for den beste prestasjonen for kvelden eller fra private sponsoravtaler.

UFC er lukrativt og summene er en kontrast til hva Meek tidligere har tjent. Økonomisk har det vært en hard reise som utøver. Det er nå nordmannen har kunnet levd av å være MMA-utøver takket være ulike private sponsoravtaler.

– Jeg har gjort det her i mange år uten å ha hatt så veldig mye penger. Jeg har snudd på alle kronene og har trukket over kredittkortet slik mange andre sikkert også gjør. Nå føles det godt og det er betryggende å kunne betale husleien hver eneste måned, forteller Meek.

– Har du tenkt at det ikke er verdt det?

– Jeg har tenkt det mange ganger. Jeg har gått på butikken og kjøpt meg mat og har sett på han i kassen og tenkt: «For et fantastisk liv han må ha. Han har ingen bekymringer. Han kan sitte her å skanne de matvarene og bare ha det supert. Gå hjem å spise litt smågodt og ha det bra», forklarer Meek.

Det som har motivert ham til ikke å gi opp er det å vinne kamper.

– Da er det verdt det. Den følelsen du får der kan ikke beskrives med ord, fortsetter Meek.

Etter hvert som målene er oppnådd for 28-åringen har motivasjonen endret seg. Nå har han satt seg et nytt mål.

– Nå har jeg veldig lyst til å komme inn som en legende for norsk MMA. Jeg har lyst til å være ham som setter Norge på kartet, forklarer MMA-stjernen.

Emil Meek

KLAR: Etter en åtte ukers oppkjøring er Emil Weber Meek klar for UFC-debuten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg har aldri gjort noe som er imot antidopingreglementet

Selv om nordmannen nå er klar for UFC var det ikke helt uten komplikasjoner. Meek skulle egentlig ha debutert i september, men kampen ble avlyst. I en pressemelding opplyste UFC at avlysningen skjedde fordi det potensielt kunne være et brudd på deres antidopingregler.

Nordmannen forklarte frivillig til UFC at han mottok en medisinsk behandling før han hadde signert kontrakten. Siden UFC krevde at han må følge Det amerikanske antidoping-programmet (USADA) i fire måneder fikk Meek en karantene på fire måneder.

28-åringen er krystallklar på at han aldri har avlagt en positivt dopingprøve og aldri vil gjøre det.

– Jeg har aldri gjort noe som er imot antidopingreglementet eller noe som helst, forklarer Meek.

– UFC-debuten din har aldri vært i fare?

– Nei, aldri. Jeg fikk kontrakt og jeg har aldri gjort noe som tilsi at jeg skulle miste den. Nå skal jeg bare gå og vinne den og få forlenget kontrakten min, avslutter Meek.

Slår nordmannen Mein vil han ha gode sjanser til akkurat det.