Hopp til innhold

Oppdaget gull-grepet like før VM – tok historisk seier

I siste verdenscupløp før VM fikk Ragne Wiklund problemer på slutten, og tapte mye tid. I VM tok hun grep, og sørget for et historisk norsk gull

Ragne Wiklund jubler etter VM-gull

GULL! Ragne Wiklund tok Norges første VM-gull på 3000 meter.

Foto: VINCENT JANNINK / AFP

Wiklund tok VM-gullet på 3000 meter med kun et halvt sekunds margin etter å ha gått inn til tiden 3.56,86.

Trolig sikret hun gullet på de to siste rundene. I gull-løpet gikk hun så fort som hun aldri har gjort før på avslutningen av en 3000 meter. Med tidene 31,09 og 31,60 slo hun sine tidligere bestenoteringer og berget gullet.

Det skjedde etter trøbbel i siste verdenscuprenn før verdensmesterskapet.

– I Polen, i det siste løpet jeg gikk der, så gikk jeg veldig jevnt, og der gikk jeg opp ett sekund på sisterunden. Målet i dag var å finjustere den sisterunden fra forrige helg, forklarer Wiklund.

Det måtte hun klare, for konkurrenten Irene Schouten fra Nederland, hadde avsluttet mesterlig kun noen få par før Wiklund. Det fikk det norske stjerneskuddet med seg.

– Jeg så rundetidene til Schouten før jeg gikk, så jeg visste at hvis jeg gikk opp så mye som jeg gjorde i Polen så ville jeg gå inn bak. Så jeg måtte bare skjerpe meg og gå ordentlig på skøyter hele veien inn, forteller Wiklund.

– Utklassing

Det klarte hun, og gikk i mål kun et halvt sekund foran Schouten.

– Det er utrolig deilig. Jeg tok meg sammen, og tenkte at jeg skulle prøve å holde meg sammen så godt som mulig og gå ordentlig på skøyter hele veien inn.

Bak henne klarte ingen av de neste parene å tukte tiden til Wiklund, som gikk sin raskeste tid på lavlandsbane i karrieren. Dermed kunne hun juble for Norges første VM-gull på 3000 meter noensinne.

– Dette er utklassing av Ragne Wiklund, mente Viaplay-ekspert og tidligere skøyteløper Marit Fjellanger Bøhm.

– Det er en historisk dag, slo Viaplay-ekspert Ida Njåtun fast.

Wiklund selv var storfornøyd med bragden.

– Det er noe av det største jeg har gjort. Da jeg vant 1500 meter for to år siden kom det som en veldig overraskelse. Nå var det veldig deilig å vise hva jeg har vært god for i hele år og faktisk vinne VM, sier hun.

Netherlands Speedskating World Championship Single Distance

GULLGLISET: Ragne Wiklund smilte fra øre til øre etter å ha gått inn til gulltiden 3.56,86

Foto: Peter Dejong / AP

Dermed slo hun nederlandske Irene Schouten, som har dominert på 3000 meter de siste årene. Schouten tok både EM-gull, OL-gull og distanseseier i allround-VM på distansen i fjor, men har slitt den siste tiden. Derfor stod hun av verdenscupen for å sikte seg inn til VM, men det holdt ikke til å vippe Wiklund av pinnen.

– Dette er et enormt levert løp av Ragne Wiklund. Hun slår banerekordholder Irene Schouten, som har vært hjemme og ladet opp til dette løpet, sa Viaplay-kommentator Njåtun.

– Det hjelper ikke være hjemme å lade opp når du møter Ragne Wiklund i mesterskap, istemte ekspertkollega Bøhm.

Sterk sesong

Wiklund har dominert 3000 meter i verdenscupen denne sesongen, og bar børen av favorittstempelet inn i VM i enkeltdistanser.

Denne sesongen har hun tatt sine første verdenscupseirer og har vunnet intet mindre enn fire av fem 3000-metere som er gått i verdenscupen. Den eneste hun ikke har vunnet var i nettopp Heerenveen i sesongens andre verdenscuprunde, hvor hun ble nummer tre bak Irene Schouten og Isabelle Weidemann.

Wiklund ble i 2021 den første norske kvinnen til å ta en medalje i VM enkeltdistanser, et mesterskap som har blitt arrangert totalt 21 ganger siden det første gang ble arrangert i 1996.

For to år siden vant hun overraskende 1500-meteren, noe som var hennes første pallplassering på toppnivå. På 3000-meteren lå hun lenge an til medalje, men avsluttet svakt og endte på fjerdeplass.

Aldri før har Norge tatt VM-gull på 3000 meter, men Bjørg Eva Jensen tok OL-gull på 3000 meter i 1980.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal