Hopp til innhold

Oppdaget gull-grepet like før VM – tok historisk seier

I siste verdenscupløp før VM fikk Ragne Wiklund problemer på slutten, og tapte mye tid. I VM tok hun grep, og sørget for et historisk norsk gull

Ragne Wiklund jubler etter VM-gull

GULL! Ragne Wiklund tok Norges første VM-gull på 3000 meter.

Foto: VINCENT JANNINK / AFP

Wiklund tok VM-gullet på 3000 meter med kun et halvt sekunds margin etter å ha gått inn til tiden 3.56,86.

Trolig sikret hun gullet på de to siste rundene. I gull-løpet gikk hun så fort som hun aldri har gjort før på avslutningen av en 3000 meter. Med tidene 31,09 og 31,60 slo hun sine tidligere bestenoteringer og berget gullet.

Det skjedde etter trøbbel i siste verdenscuprenn før verdensmesterskapet.

– I Polen, i det siste løpet jeg gikk der, så gikk jeg veldig jevnt, og der gikk jeg opp ett sekund på sisterunden. Målet i dag var å finjustere den sisterunden fra forrige helg, forklarer Wiklund.

Det måtte hun klare, for konkurrenten Irene Schouten fra Nederland, hadde avsluttet mesterlig kun noen få par før Wiklund. Det fikk det norske stjerneskuddet med seg.

– Jeg så rundetidene til Schouten før jeg gikk, så jeg visste at hvis jeg gikk opp så mye som jeg gjorde i Polen så ville jeg gå inn bak. Så jeg måtte bare skjerpe meg og gå ordentlig på skøyter hele veien inn, forteller Wiklund.

– Utklassing

Det klarte hun, og gikk i mål kun et halvt sekund foran Schouten.

– Det er utrolig deilig. Jeg tok meg sammen, og tenkte at jeg skulle prøve å holde meg sammen så godt som mulig og gå ordentlig på skøyter hele veien inn.

Bak henne klarte ingen av de neste parene å tukte tiden til Wiklund, som gikk sin raskeste tid på lavlandsbane i karrieren. Dermed kunne hun juble for Norges første VM-gull på 3000 meter noensinne.

– Dette er utklassing av Ragne Wiklund, mente Viaplay-ekspert og tidligere skøyteløper Marit Fjellanger Bøhm.

– Det er en historisk dag, slo Viaplay-ekspert Ida Njåtun fast.

Wiklund selv var storfornøyd med bragden.

– Det er noe av det største jeg har gjort. Da jeg vant 1500 meter for to år siden kom det som en veldig overraskelse. Nå var det veldig deilig å vise hva jeg har vært god for i hele år og faktisk vinne VM, sier hun.

Netherlands Speedskating World Championship Single Distance

GULLGLISET: Ragne Wiklund smilte fra øre til øre etter å ha gått inn til gulltiden 3.56,86

Foto: Peter Dejong / AP

Dermed slo hun nederlandske Irene Schouten, som har dominert på 3000 meter de siste årene. Schouten tok både EM-gull, OL-gull og distanseseier i allround-VM på distansen i fjor, men har slitt den siste tiden. Derfor stod hun av verdenscupen for å sikte seg inn til VM, men det holdt ikke til å vippe Wiklund av pinnen.

– Dette er et enormt levert løp av Ragne Wiklund. Hun slår banerekordholder Irene Schouten, som har vært hjemme og ladet opp til dette løpet, sa Viaplay-kommentator Njåtun.

– Det hjelper ikke være hjemme å lade opp når du møter Ragne Wiklund i mesterskap, istemte ekspertkollega Bøhm.

Sterk sesong

Wiklund har dominert 3000 meter i verdenscupen denne sesongen, og bar børen av favorittstempelet inn i VM i enkeltdistanser.

Denne sesongen har hun tatt sine første verdenscupseirer og har vunnet intet mindre enn fire av fem 3000-metere som er gått i verdenscupen. Den eneste hun ikke har vunnet var i nettopp Heerenveen i sesongens andre verdenscuprunde, hvor hun ble nummer tre bak Irene Schouten og Isabelle Weidemann.

Wiklund ble i 2021 den første norske kvinnen til å ta en medalje i VM enkeltdistanser, et mesterskap som har blitt arrangert totalt 21 ganger siden det første gang ble arrangert i 1996.

For to år siden vant hun overraskende 1500-meteren, noe som var hennes første pallplassering på toppnivå. På 3000-meteren lå hun lenge an til medalje, men avsluttet svakt og endte på fjerdeplass.

Aldri før har Norge tatt VM-gull på 3000 meter, men Bjørg Eva Jensen tok OL-gull på 3000 meter i 1980.

Sportsnyheter

Idrettstinget

Høy temperatur før Al-Samarai vant presidentvalget: «Verdensmesterskapet i å snakke stygt»

Både styremedlem Astrid Uhrenholdt Jacobsen og håndballpresident Kåre Geir Lio holdt flammende innlegg før valget i Norges idrettsforbund. Så ble Zaineb Al-Samarai valgt til ny president.

Siste nytt

 • Benzema ferdig i Real Madrid.

  Franske Karim Benzema forlater Real Madrid i sommer. Det ble bekreftet søndag.

  Benzema ble hentet fra Lyon i 2009 og har siden vært med på å vinne alt som vinnes kan. Det har totalt blitt 25 titler, inkludert fem mesterligatriumfer og fire ligagull.

  LaLiga - Real Madrid v Almeria
  Foto: ISABEL INFANTES / Reuters
 • Mol og Sørum til finale i Tsjekkia

  Anders Mol og Christian Sørum tok seg til finale i verdenstourturneringen i sandvolleyball i Ostrava. De slo hjemmehåpene i semifinalen.

  Med settsifrene 19-21, 21-17, 15-8 er nordmennene klare for finale foran den tsjekkiske duoen Ondrej Perusic/David Schweiner.

  I finalen, som starter 16.30, venter enten Cherif Younousse/Ahmed Tijan, Qatar eller amerikanske Andrew Benesh/Miles Partain.

  Den norske stjerneduoen tapte et jevnt første sett i semifinalen, før de i sett nummer to fikk spillet mer på gli og utlignet. Dermed måtte kampen avgjøres i et tredje sett.

  Der skaffet de seg en stor ledelse og ga ikke fra seg initiativet på vei mot finaleplass. (NTB)

  EM Sandvolley 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dennis Hauger nummer åtte i Barcelona

  Dennis Hauger endte på 8. plass under søndagens Formel 2-løp i Barcelona.

  Nordmannen startet fra sjette beste startspor og falt dermed to plasser. Prema-fører Oliver Bearman vant løpet og tok sin andre seier denne sesongen.

  Hauger står med én seier denne sesongen. Den kom under sprintløpet i Australia.

  Nå venter en liten pause for Formel 2-sirkuset. Neste runde kjøres i Østerrike 2. juli.

  Pressekonferanse med formel 2-fører Dennis Hauger
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste