Hopp til innhold

Warholm ga opp motstanden og presenterer ny «supersko»: – Vårt opprør

Lenge strittet han imot. I neste uke viser Karsten Warholm fram nyutviklede piggsko som gjør at han for første gang føler han har et utstyrsfortrinn.

Karsten Warholm

TRYGG: Karsten Warholm var ikke først ut av startblokken i jakten på såkalte «supersko», men føler endelig han har klart å slå tilbake.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Kjenn hvor lett den er, da! Den har f ... meg blitt «insane» lett, sier Karsten Warholm.

Så legger han en piggsko i hånda på NRKs reporter. Først har verdens beste hekkeløper og trener hans, Leif Olav Alnes, gitt klar beskjed om at skoen ikke skal filmes eller fotograferes enn så lenge.

Fram til onsdag er utformingen av den nemlig hemmelig. Da skal skoen presenteres i OL-byen Paris.

Piggskoen er utviklet i tett samarbeid mellom Warholm, Alnes og Warholms utstyrsleverandør. I november tilbrakte den norske duoen blant annet en uke i Vietnam for å jobbe med skoen.

Nå sier Warholm at resultatet er blitt bedre enn han hadde turt å håpe på.

– Det er i hvert fall første gang jeg er helt sikker på at ingen har bedre sko enn meg, sier han.

Gikk hardt ut

«Skorevolusjonen». Alle som har den minste interesse for friidrett, har hørt om den i mange år. Når det gjelder piggsko, startet den såkalte revolusjonen på mange måter under VM i Doha.

Fram til da hadde en piggsko hatt en flat såle med pigger i. Så begynte enkelte produsenter å eksperimentere med andre elementer og lag i sålen. Sko som skulle gi løperne økt framdrift med en liten trampolineeffekt.

Tokyo 2020 Olympics, day 11, Athletics: Karsten Warholm

FLATE REKORDSKO: Piggskoene Karsten Warholm til nå har løpt fortest i, under OL i Tokyo, hadde piggene festet direkte i en paddeflat karbonsåle.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den norske verdensmesteren og hans trener gikk langt fra i bresjen for denne utviklingen

– Dersom du putter en trampoline under der, så mener jeg det er «bullshit», og det tar vekk kredibiliteten fra vår idrett, sa Warholm til den engelske avisen The Telegraph 3. august 2021.

Da hadde nordmannen akkurat stått for en av OL-historiens mest oppsiktsvekkende prestasjoner ved å vinne finalen på 400 meter hekk med tiden 45,94. Med det forbedret han sin egen verdensrekord fra tidligere på året med 76 hundredeler.

Men det internasjonale friidrettsforbundet hadde vedtatt nye regler som åpnet for en vesentlig modernisering av skoteknologien.

Leif Olav Alnes og Karsten Warholm

OPPRØR: Leif Olav Alnes og Karsten Warholm vil vinne skokrigen de strittet imot.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Måtte beholde troverdigheten

Det valgte til slutt også Warholm og Alnes å ta konsekvensene av.

Vi måtte jo bare bestemme oss på et tidspunkt for at når vi lager de skoene nå, skal vi lage de beste, for det skal være vårt opprør. Vi måtte jo beholde verdigheten når vi hadde gått ut mot skoen, sier Warholm nå.

World Athletics Championship

GULL I «SUPERSKO»: Da Warholm løp inn til VM-gull i Doha i fjor, hadde skoene fått en tykkere såle. Piggene var festet i hard plast som lå på toppen av et skumlag.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

– Jeg ville jo gjerne at alle skulle springe barbeint, slik at du har det historiske perspektivet og kan sammenligne prestasjoner. Men vitenskapsmannen i meg synes syns det er utrolig interessant å prøve å forbedre dette innenfor det regelverket som gjelder, sier Leif Olav Alnes, som er utdannet biomekaniker.

Til 2022-sesongen hadde de utviklet en ny sko som så helt annerledes ut enn gullskoen fra Tokyo. Sålen hadde både fått et lag skum og en ekstra plate i plast, som piggene var festet i. På tuppen hadde skoen ei «klo» av karbon – samme materiale som hovedsålen i skoen var laget av.

Det var denne skoen Warholm løp i da han ble verdensmester for tredje gang i Budapest i fjor.

Karsten Warholm

HÅPER PÅ ENDRING: Karsten Warholm ofrer gjerne de nye «superskoene» for en mer rettferdig konkurranse.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Vil ha strengere regler

Skoen som skal vises fram i Paris til uka, er basert på mange av de samme prinsippene. Likevel ser den vesentlig annerledes ut. Og ikke minst er den altså lettere.

Jeg er ekstremt stolt av den skoen. Den syns jeg er et kunstverk, erkjenner Leif Olav Alnes.

Nylig kom beskjeden om at skoen er godkjent for bruk. Alnes hadde ikke ventet noe annet, men Warholm turte ikke å juble for tidlig.

– Det var en enorm lettelse, innrømmer han.

Selv om den norske suksessduoen føler at de endelig har inntatt ledelsen i skokappløpet, er det fortsatt skeptiske til om det er riktig at teknologi skal hjelpe verdens raskeste mennesker enda raskere framover.

– Jeg mener jo at regelverket på sikt må bli strengere fordi friidretten i aller størst grad handler om mann mot mann og kvinne mot kvinne i en fair konkurranse, sier Karsten Warholm.

Og legger til:

– Jeg tror også regelverket kommer til å bli strenger.

Siste nytt

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal