Hopp til innhold

Warholm ga opp motstanden og presenterer ny «supersko»: – Vårt opprør

Lenge strittet han imot. I neste uke viser Karsten Warholm fram nyutviklede piggsko som gjør at han for første gang føler han har et utstyrsfortrinn.

Karsten Warholm

TRYGG: Karsten Warholm var ikke først ut av startblokken i jakten på såkalte «supersko», men føler endelig han har klart å slå tilbake.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Kjenn hvor lett den er, da! Den har f ... meg blitt «insane» lett, sier Karsten Warholm.

Så legger han en piggsko i hånda på NRKs reporter. Først har verdens beste hekkeløper og trener hans, Leif Olav Alnes, gitt klar beskjed om at skoen ikke skal filmes eller fotograferes enn så lenge.

Fram til onsdag er utformingen av den nemlig hemmelig. Da skal skoen presenteres i OL-byen Paris.

Piggskoen er utviklet i tett samarbeid mellom Warholm, Alnes og Warholms utstyrsleverandør. I november tilbrakte den norske duoen blant annet en uke i Vietnam for å jobbe med skoen.

Nå sier Warholm at resultatet er blitt bedre enn han hadde turt å håpe på.

– Det er i hvert fall første gang jeg er helt sikker på at ingen har bedre sko enn meg, sier han.

Gikk hardt ut

«Skorevolusjonen». Alle som har den minste interesse for friidrett, har hørt om den i mange år. Når det gjelder piggsko, startet den såkalte revolusjonen på mange måter under VM i Doha.

Fram til da hadde en piggsko hatt en flat såle med pigger i. Så begynte enkelte produsenter å eksperimentere med andre elementer og lag i sålen. Sko som skulle gi løperne økt framdrift med en liten trampolineeffekt.

Tokyo 2020 Olympics, day 11, Athletics: Karsten Warholm

FLATE REKORDSKO: Piggskoene Karsten Warholm til nå har løpt fortest i, under OL i Tokyo, hadde piggene festet direkte i en paddeflat karbonsåle.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den norske verdensmesteren og hans trener gikk langt fra i bresjen for denne utviklingen

– Dersom du putter en trampoline under der, så mener jeg det er «bullshit», og det tar vekk kredibiliteten fra vår idrett, sa Warholm til den engelske avisen The Telegraph 3. august 2021.

Da hadde nordmannen akkurat stått for en av OL-historiens mest oppsiktsvekkende prestasjoner ved å vinne finalen på 400 meter hekk med tiden 45,94. Med det forbedret han sin egen verdensrekord fra tidligere på året med 76 hundredeler.

Men det internasjonale friidrettsforbundet hadde vedtatt nye regler som åpnet for en vesentlig modernisering av skoteknologien.

Leif Olav Alnes og Karsten Warholm

OPPRØR: Leif Olav Alnes og Karsten Warholm vil vinne skokrigen de strittet imot.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Måtte beholde troverdigheten

Det valgte til slutt også Warholm og Alnes å ta konsekvensene av.

Vi måtte jo bare bestemme oss på et tidspunkt for at når vi lager de skoene nå, skal vi lage de beste, for det skal være vårt opprør. Vi måtte jo beholde verdigheten når vi hadde gått ut mot skoen, sier Warholm nå.

World Athletics Championship

GULL I «SUPERSKO»: Da Warholm løp inn til VM-gull i Doha i fjor, hadde skoene fått en tykkere såle. Piggene var festet i hard plast som lå på toppen av et skumlag.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

– Jeg ville jo gjerne at alle skulle springe barbeint, slik at du har det historiske perspektivet og kan sammenligne prestasjoner. Men vitenskapsmannen i meg synes syns det er utrolig interessant å prøve å forbedre dette innenfor det regelverket som gjelder, sier Leif Olav Alnes, som er utdannet biomekaniker.

Til 2022-sesongen hadde de utviklet en ny sko som så helt annerledes ut enn gullskoen fra Tokyo. Sålen hadde både fått et lag skum og en ekstra plate i plast, som piggene var festet i. På tuppen hadde skoen ei «klo» av karbon – samme materiale som hovedsålen i skoen var laget av.

Det var denne skoen Warholm løp i da han ble verdensmester for tredje gang i Budapest i fjor.

Karsten Warholm

HÅPER PÅ ENDRING: Karsten Warholm ofrer gjerne de nye «superskoene» for en mer rettferdig konkurranse.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Vil ha strengere regler

Skoen som skal vises fram i Paris til uka, er basert på mange av de samme prinsippene. Likevel ser den vesentlig annerledes ut. Og ikke minst er den altså lettere.

Jeg er ekstremt stolt av den skoen. Den syns jeg er et kunstverk, erkjenner Leif Olav Alnes.

Nylig kom beskjeden om at skoen er godkjent for bruk. Alnes hadde ikke ventet noe annet, men Warholm turte ikke å juble for tidlig.

– Det var en enorm lettelse, innrømmer han.

Selv om den norske suksessduoen føler at de endelig har inntatt ledelsen i skokappløpet, er det fortsatt skeptiske til om det er riktig at teknologi skal hjelpe verdens raskeste mennesker enda raskere framover.

– Jeg mener jo at regelverket på sikt må bli strengere fordi friidretten i aller størst grad handler om mann mot mann og kvinne mot kvinne i en fair konkurranse, sier Karsten Warholm.

Og legger til:

– Jeg tror også regelverket kommer til å bli strenger.

Siste nytt

 • Mener Ødegaard er bedre enn Haaland

  Det sier den tidligere Chelsea-legenden Eden Hazard.

  Av Talksport ble den tidligere vingen spurt om å nevne Norges nåværende beste spiller.

  – Martin Ødegaard. Jeg vet du vil at jeg skal si Haaland, men jeg sier Ødegaard, svarte Hazard på spørsmålet.

  Hazard forklarte deretter at han hadde spilt med Ødegaard i Real Madrid.

  Den tidligere Chelsea-vingen ble også spurt det samme spørsmålet om England, og med liten nøling svarte han, Phil Foden.

  Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard på landslagssamling før Norge – Slovakia
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Solgt 7500 billetter til kampen mot Italia

  Norge leder gruppen på målforskjell etter to kamper. Det ble en stor seier mot Finland i åpningskampen før det ble 0-1-tap mot Nederland.

  Fredag kommer Italia til Oslo, og to dager før kamp er det solgt 7500 billetter, opplyser Norges Fotballforbund. Ullevaal har en kapasitet på om lag 25.000.

  I april var 3106 tilskuere på plass til Norges kamp mot Finland.

  Italia kommer til Ullevaal etter å ha slått Nederland og tapt mot Finland. De to beste i puljen kvalifiserer seg til EM i Sveits neste år.

  Ada Hegerberg Caroline Graham Hansen
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Klopp fyrte mot konkurrentene i avskjeden med supporterne

  Tidligere Liverpool-trener Jürgen Klopp brukte sin avskjed med fansen til å sende noen stikk mot ligarivalene Manchester City, Manchester United og Chelsea.

  Klopp deltok tirsdag foran 10.000 supportere på en spørsmål og svar-seanse i Liverpool og snakket delvis fritt. Han kunne riktignok røpe at han hadde fått en liste over emner som var forbudt å prate om.

  Klopp sa at han hadde fått beskjed om å unngå TV-kanalen TNT, dommere, Manchester City, økonomiske ting og VAR.

  Men på spørsmål om utsiktene til at Liverpool kan tildeles ytterligere to Premier League-titler dersom City skulle bli straffet for de 115 anklagene for økonomiske uregelmessigheter, sa Klopp:

  – Hvis du organiserer en bussparade, er jeg med. Hvor lang tid det tar, bryr jeg meg ikke om.

  Tyskeren ble også spurt om hans berømte man-management-stil.

  – Hvis hele verden mister tillit og tro på en spiller, må manageren være den som står bak ham, sa han og dro en parallell til en av konkurrentene:

  – Jeg kan ikke bare være enig i at «han er ubrukelig», som andre klubber har gjort. Å kjøpe en spiller for 80 millioner pund og deretter sende ham ut på lån! sa Klopp og refererte til Manchester Uniteds kjøp av Jadon Sancho.

  Klopp klarte å holde følelsene i sjakk da han tok farvel med Anfield etter sesongens siste kamp mot Wolves.

  Han ble imidlertid rørt til tårer da arenaen sang i kor «Jeg er så glad for at Jürgen er rød», før han tok farvel en siste gang.

  Klopp
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal