Hopp til innhold

Vraker medaljegarantist Bø til fordel for VM-debutant

POKLJUKA (NRK): Hver gang Tarjei Bø (32) har gått blandet stafett i VM, er det blitt norsk medalje. Nå vrakes han til tross for en supersesong.

UX5GX-QnlYE

GULL I FJOR: Tarjei Bø (midten) gikk på blandet stafettlaget sammen med Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland i VM i Anterselva.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Onsdag starter skiskyting – VM med blandet stafett i slovenske Pokljuka, altså to kvinner og to menn. NRK får bekreftet at det norske laget etter planen består av Johannes Thingnes Bø, Sturla Holm Lægreid, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland.

Dermed er én av herrene fra fjorårets gull-lag vraket: Tarjei Bø. Og det til tross for at han har gjort en av sine beste sesonger på lenge, med to individuelle seiere og flere pallplasser.

– Det er ikke et enkelt valg, bekrefter sportssjef Per Arne Botnan.

Men norsk tradisjon er at laget tas ut basert på best plassering i verdenscupen. Den ledes av Johannes Thingnes Bø, foran kometen Lægreid. Bø er på en tredjeplass, etterfulgt av Johannes Dale.

– Det er aldri bare verdenscup, det er en helhetsvurdering, men det er vanskelig å komme foruten Sturla, som har flere seire og andre gode plasseringer. Det er jo et luksusproblem, sier Botnan.

Medalje hver gang

Storebror Bø har gått på Norges blandet stafettlag i VM fem av de åtte gangene det er blitt arrangert. Alle gangene er det blitt medalje, tre gull (i 2011, 2013 og 2020) og to bronse (2015 og 2016).

– Jeg har jo veldig lyst til å gå. Dette er kanskje et år du skulle ønske du var fra en annen nasjon. Jeg har vunnet to løp, men har to foran som vunnet flere løp. Det er en tøff nøtt å slå seg inn da, men jeg har ganske roen på det, for jeg har gjort alt jeg kan, sier Tarjei Bø til NRK, før bekreftelsen av laget kom.

Tarjei Bø

STAFETTLØPER: Tarjei Bø jubler med det norske flagget etter målgang i fjor. Det ble hans 10. gullmedalje i et VM.

Foto: Matthias Schrader / AP

For første gang er det herrene som starter, og kvinnene som avslutter stafetten. Det har ikke noe å si for uttaket, forteller sportssjefen. Lægreid er da førstemann ut – i det som blir VM-debuten.

– Det er litt sjukt å åpne VM sånn, med hele Norge og verden som følger med. Da får jeg presset på skuldrene, men jeg tror jeg tåler det og kan takle det, forteller 23-åringen.

– Litt bismak

Å danke ut en lagkamerat gir derimot blandede følelser.

– Jeg er god venn med Tarjei så det er kjipt å få en plass til fordel for en annen. Det er litt bismak. Men nå er kriteriene satt på forhånd, så det er ikke fordi jeg er kulere eller noe, men at jeg har mer poeng. Sånn er reglene, og ingen tar seg nær av det, mener Lægreid.

Sturla Holm Lægreid

UTROLIG SESONG: Sturla Holm Lægreid tok sin fjerde individuelle seier på jaktstarten i Oberhof i januar.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

– Det er jo en luksusvare. Og det er vel for meg som er i skjæringspunktet der det er verst for. For de hjemme spiller det vel ingen rolle, sier Bø.

NRKs ekspert, Ola Lunde, mener det også er rettferdig at Lægreid får sjansen, selv om han har langt mindre erfaring. Norge vil uansett stille som en av de største favorittene i VM-åpningen.

– Jeg synes Sturla har levert så bra at han fortjener den plassen, men jeg forstår det om Tarjei er skuffa, sier Lunde.

Siste nytt

 • Irland slo tittelforsvareren i rugby-VM

  Verdensener Irland slo verdensmester Sør-Afrika 13-8 i lørdagens storkamp i VM i rugby union.

  Mack Hansen ble første spiller som greide å score et try mot Sør-Afrika i turneringen.

  – Dette var som en Grand Slam på steroider. Det føltes som det var 800.000 mennesker på tribunene, sa Hansen til ITV etter kampen.

  Cheslin Kolbe svarte med et try for «Springboks» tidlig i 2. omgang. Sør-Afrika ledet store deler av kampen, men måtte betale for dårlige spark.

  Manie Libbok tar seg vanligvis av dem, men han har slitt med presisjonen i VM. Scrumhalf Faf de Klerk har overtatt noen av sparkene, men de to misset til sammen fire av fem spark i lørdagens kamp, og det kostet 11 poeng.

  Et spark fra Jonathan Sexton midtveis i 2. omgang sendte Irland foran for godt. Da Jack Crowley sparket en ny trepoenger tre minutter før slutt, trengte Sør-Afrika et try for å utligne og få sjansen til å sparke vinnerpoengene.

  Sør-Afrika kom ikke nærmere enn ti meter fra Irlands mållinje, og for første gang kunne irene juble for seier over Sør-Afrika i en VM-kamp. Irland har nå vunnet 16 landskamper på rad. (NTB)

  sbhrBcWqYlM
  Foto: AP
 • Ellevilt volleymål reddet Manchester United

  En perlescoring av Bruno Fernandes sikret seieren for Manchester United i en slitekamp mot Burnley lørdag kveld.

  Midtstopper Johnny Evans, som fikk tillit fra start, lempet ballen presist i bakrom, hvor purtugiseren feide ballen i lengste hjørne på hel volley.

  Burnley var langt ifra ufarlige på eget gress. De tvang André Onana ut i full strekk og hadde et skudd i stolpen, men det ble bare nesten for Vincent Kompanys menn.

  Sander Berge kom innpå for hjemmelaget, men også hans heading etter en corner, snek seg like over.

  Dette var en sårt etterlengtet seier for Erik ten Hag og Manchester United, som sto med to seire og tre tap på de fem første kampene i serien før i kveld.

  Med tre poeng klatret de til 8. plass på tabellen. Burnley er helt sist med ett poeng på fem kamper.

  i2JUrg8VMMg
  Foto: Reuters
 • Ellevill europeisk opphenting i Solheim Cup

  Europa har stått for en fantastisk opphenting i Solheim Cup i golf og sørget for at det står 8-8 før søndagens singlekamper.

  Lagkaptein Suzann Pettersen så amerikanerne vinne alle fire foursomekamper mot hennes lag fredag, men siden den fryktelige starten har «Tutta» kunne juble for åtte europeiske poeng av tolv mulige i parspillet.

  – Jeg har ikke ord for å beskrive hvor stolt jeg er av dem, men vi må ikke glemme at dette ikke er over. Det er 12 poeng å spille om i morgen, sa den norske lagkapteinen til Sky Sports.

  – Vi har stått for litt av et comeback, og nå er det uavgjort. Vi får bare legge inn femtegiret og fortsette. (NTB)

  7KBT5RKA0vo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste