Vraker medaljegarantist Bø til fordel for VM-debutant

POKLJUKA (NRK): Hver gang Tarjei Bø (32) har gått blandet stafett i VM, er det blitt norsk medalje. Nå vrakes han til tross for en supersesong.

UX5GX-QnlYE

GULL I FJOR: Tarjei Bø (midten) gikk på blandet stafettlaget sammen med Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland i VM i Anterselva.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Onsdag starter skiskyting – VM med blandet stafett i slovenske Pokljuka, altså to kvinner og to menn. NRK får bekreftet at det norske laget etter planen består av Johannes Thingnes Bø, Sturla Holm Lægreid, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland.

Dermed er én av herrene fra fjorårets gull-lag vraket: Tarjei Bø. Og det til tross for at han har gjort en av sine beste sesonger på lenge, med to individuelle seiere og flere pallplasser.

– Det er ikke et enkelt valg, bekrefter sportssjef Per Arne Botnan.

Men norsk tradisjon er at laget tas ut basert på best plassering i verdenscupen. Den ledes av Johannes Thingnes Bø, foran kometen Lægreid. Bø er på en tredjeplass, etterfulgt av Johannes Dale.

– Det er aldri bare verdenscup, det er en helhetsvurdering, men det er vanskelig å komme foruten Sturla, som har flere seire og andre gode plasseringer. Det er jo et luksusproblem, sier Botnan.

Medalje hver gang

Storebror Bø har gått på Norges blandet stafettlag i VM fem av de åtte gangene det er blitt arrangert. Alle gangene er det blitt medalje, tre gull (i 2011, 2013 og 2020) og to bronse (2015 og 2016).

– Jeg har jo veldig lyst til å gå. Dette er kanskje et år du skulle ønske du var fra en annen nasjon. Jeg har vunnet to løp, men har to foran som vunnet flere løp. Det er en tøff nøtt å slå seg inn da, men jeg har ganske roen på det, for jeg har gjort alt jeg kan, sier Tarjei Bø til NRK, før bekreftelsen av laget kom.

Tarjei Bø

STAFETTLØPER: Tarjei Bø jubler med det norske flagget etter målgang i fjor. Det ble hans 10. gullmedalje i et VM.

Foto: Matthias Schrader / AP

For første gang er det herrene som starter, og kvinnene som avslutter stafetten. Det har ikke noe å si for uttaket, forteller sportssjefen. Lægreid er da førstemann ut – i det som blir VM-debuten.

– Det er litt sjukt å åpne VM sånn, med hele Norge og verden som følger med. Da får jeg presset på skuldrene, men jeg tror jeg tåler det og kan takle det, forteller 23-åringen.

– Litt bismak

Å danke ut en lagkamerat gir derimot blandede følelser.

– Jeg er god venn med Tarjei så det er kjipt å få en plass til fordel for en annen. Det er litt bismak. Men nå er kriteriene satt på forhånd, så det er ikke fordi jeg er kulere eller noe, men at jeg har mer poeng. Sånn er reglene, og ingen tar seg nær av det, mener Lægreid.

Sturla Holm Lægreid

UTROLIG SESONG: Sturla Holm Lægreid tok sin fjerde individuelle seier på jaktstarten i Oberhof i januar.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

– Det er jo en luksusvare. Og det er vel for meg som er i skjæringspunktet der det er verst for. For de hjemme spiller det vel ingen rolle, sier Bø.

NRKs ekspert, Ola Lunde, mener det også er rettferdig at Lægreid får sjansen, selv om han har langt mindre erfaring. Norge vil uansett stille som en av de største favorittene i VM-åpningen.

– Jeg synes Sturla har levert så bra at han fortjener den plassen, men jeg forstår det om Tarjei er skuffa, sier Lunde.

Siste nytt

 • City stilte med 35-årig debutant

  Ferrán Torres gjorde hattrick i Manchester Citys 4-3-seier borte mot Newcastle fredag. Torres scoret vinnermålet på en returball etter 66 minutter. City stilte med keeper Scott Carson, som spilte sin første kamp for de lyseblå. Oppgjøret var faktisk engelskmannens første Premier League-kamp siden 2011.

  Premier League - Newcastle United v Manchester City
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Vellykket operasjon for Pedersen

  Skøyteprofilen Sverre Lunde Pedersen ble fredag kveld operert for to mindre brudd i venstrehånden og et brudd i høyre underarm.

  Det opplyser Norges Skøyteforbund i en pressemelding.

  Operasjonen ble gjennomført på Ullevål sykehus. Pedersen har også fått påvist et mindre brudd i kinnbeinet.

  28-åringen har i tillegg en rift i leveren. Han blir liggende på sykehus til videre observasjon. Skaden i leveren er fortsatt under kontroll og stabil.

  Osingen pådro seg skadene i en sykkelulykke ved Nesvatn i Fyresdal kommune i Vestfold og Telemark torsdag ettermiddag.

  Netherlands Speed Skating European Championships
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Ventura raste nedover listene

  Kristoffer Ventura fikk PGA-turneringen i Texas ødelagt under første halvdel av fredagens runde. Det blir neppe helgespill på den norske golfproffen.

  Torsdag avsluttet Ventura forrykende med fem strake birdier og én eagle. Det tok ham opp til en delt 19.-plass. Dagen etter så han ut til å fortsette der han slapp, men etter birdien på først hull kom nedturene tett.

  De sju neste hullene ga hele fem bogeyer. Ventura kom aldri helt til hektene igjen etter marerittrekken. 26-åringen gikk fredagens runde to slag over par.

  Cutgrensen ligger an til å være på fem slag under par. Etter to runder er Ventura ett slag unna. Dermed går det mot nok en PGA-helg der han ikke er kvalifisert for videre spill. (NTB)

  Ventura-nedtur
  Foto: Gerald Herbert / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal