Hopp til innhold

Ber Svindal og Jansrud om hjelp til å vinne gull og finne en mann

PYEONGCHANG (NRK): Hun gråt for sin døde bestefar, kysset hunden Lucy, erklærte seg norsk og ba Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud om hjelp til å finne en mann. Sirkus Vonn har ankommet.

Pyeongchang Olympics Ski Vonn Lindsey

GLAD: Lindsey Vonn var innom hele følelsesspekteret på fredagens pressekonferanse.

Foto: J. David Ake / AP

Det er mange stjerner i OL. Ikke mange er større Lindsey Vonn (33). Fredag møtte den amerikanske alpinstjernen et fullspekket auditorium av journalister på hovedpressesenteret i Pyeongchang.

Vonn skal kjøre tre renn – utfor, super G og superkombi.

Hun får ikke oppfylt drømmen om å kjøre i samme renn som herrene i Pyeongchang. Men for første gang i historier kjøre menn og kvinner i samme utfortrasé.

Det betyr at hun kan regne med hjelp fra norsk hold.

– For meg blir det viktig å snakke med utøvere som Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud. Jeg vil høre om det er ulike perspektiver på linje, hvordan snøen føles og hva de mener er kritiske punkter. Ofte har menn ulikt perspektiv enn kvinner, så jeg liker å snakke med dem og høre hva de synes, sier Vonn.

Pyeongchang Olympics Ski Vonn Lindsey Vonn

BESTEVENN: Hunden Lucy er med over alt hvor Lindsey Vonn reiser. OL er intet unntak.

Foto: J. David Ake / AP

– Jeg er faktisk norsk

Så avslører hun at hun ser på de norske fartsfantomene som sine «life coacher».

– Jeg spør dem mye om råd, jeg trener med dem om sommeren, sier Vonn.

Og ikke nok med det. Overfor NRK utdyper hun:

– Jeg spør dem om menn og hva jeg bør gjøre, jeg er faktisk norsk, med norske røtter i Laudal. Jeg er et slags medlem på det norske laget. De har alltid vært venner og de har alltid støttet meg, for eksempel i kampen for å få konkurrere med herrene. Forhåpentligvis kan de finne meg en mann nå, sier hun – og ler, før hun legger til et «just kidding».

Men det var ikke bare latter. Da Vonn ble spurt om savnet av bestefaren som gikk bort i fjor, kom tårene før hun fikk begynt på svaret.

– Det er veldig vanskelig, du skulle ikke sagt det, jeg må gråte. Jeg ønsker inderlig å gjøre det bra for ham. Jeg savner ham så mye. Han har vært en så stor del av livet mitt. Jeg hadde virkelig håpet at han skulle være i live og kunne se meg. Jeg vet han ser på, og at han vil hjelpe meg. Jeg skal vinne for ham, sier Vonn.

Pyeongchang Olympics Ski Vonn Lindsey Vonn

BRAST I GRÅT: Lindsey Vonn vil vinne OL-gull for sin avdøde bestefar.

Foto: J. David Ake / AP

– Var en friskere utøver

For ambisjonen er naturligvis å vinne for amerikanere med 81 verdenscupseirer. Men historien har vist at gullene ikke kommer av seg selv i mesterskap. Vonn har «bare» to VM-gull og ett OL-gull.

– Generelt i alle alpindisipliner ser du mange vinnere i OL som aldri har vunnet et verdenscuprenn. Fordi alle de beste har så mye press, og fordi det er utendørsidrett med mange værvariabler, påpeker Vonn.

Selv føler hun sterk revansjelyst etter at hun gikk glipp av Sotsji-OL for fire år siden på grunn av skade. Mye har forandret seg siden sist hun kjørte OL, i Vancouver 2010.

– Jeg har forandret meg mye, ikke minst hvordan jeg forbereder meg. Skadene mine plager meg fortsatt. Jeg må varme opp kneet 15 minutter hver morgen, jeg må sykle og tøye og gjøre mange ting jeg ikke måtte gjøre før. Jeg var en mye friskere utøver i 2010, men jeg er en mye sterkere utøver i 2018, både fysisk og ikke minst mentalt, fastslår hun.

Lindsey Vonn skal ikke konkurrere før lørdag 17. februar. Fram til da skal hun suge inn atmosfæren fra sitt siste OL. Det starter med åpningsseremonien.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste