Hopp til innhold

VM-løypene er for tøffe – mennene kan bli flyttet til kvinneløypa

OBERSTDORF (NRK): Før helgens prøve-VM i Oberstdorf ble sprintløypene omtalt som «tidenes tøffeste». Selve løpet skapte hodebry – da det viste seg at løypene er for tøffe.

Verdenscup sprint langrenn Oberstdorf

IKKE HELT ENIGE OM LØYPA: Johannes Høsflot Klæbo (i midten) sammen med Erik Valnes (t.h.) og Pål Golberg (t.v.).

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er klart det er ei hard løype, men jeg synes på et vis at den skal være såpass hard. Den skiller. Jeg synes den har mange gode aspekt som gjør at det blir spennende, sier Johannes Høsflot Klæbo om den nye sprintløypa i Oberstdorf etter å ha vunnet prøve-VM.

Men ikke alle er enig med Klæbo.

– Den er kanskje i overkant tøff, sier Håvard Solås Taugbøl.

– Det er ikke hinsides, men den trenger ikke å være så lang og tøff. Den er helt på kanten, sier Sindre Bjørnestad Skar.

– For tøff kan man ikke si den er, men løpstida er for lang og differansene i prologen for store. Det dreper litt av spenningen som du kan ha, sier Erik Valnes.

– Jeg tenker at løpstid 3.25 med rask snø er for mye. For hvis det blir snøvær eller de vanlige forholdene her i Oberstdorf, blir løpstida over fire minutter. Det er ikke show, sier italienske Federico Pellegrino.

wUGFKCkz8-c

VARSLER ENDRINGER: Norges sprintlandslagstrener Arild Monsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scan

50 sekunder for lang

Løypa har tre bakker, som alle er relativt tøffe.

Rutinerte Pål Golberg, som ble nummer to i søndagens sprint, mener den midterste bakken er den tøffeste han noen gang har gått i ei sprintløype.

I kvinneløypa er den lengste bakken noe avkortet, men også den løypa er knallhard – noe konkurransetidene viste.

Ifølge retningslinjene fra Det internasjonale Skiforbundet (FIS) skal konkurransetid for både kvinner og menn være rundt tre minutter.

Klæbo vant prologen i prøve-VM på 3.25,39. Russiske Asset Dyussenov ble nummer 30 i prologen, og tok seg videre til kvartfinale, med 3.41,01. Det betyr at det ikke bare er lang løpstid, men at løypa også skiller mye.

Russiske Natalja Neprjajeva vant kvinneprologen på 3.38,08. Monika Skinder fra Polen gikk videre til kvartfinale med 3.50,56 – altså 50 sekunder mer enn det løpstida skal være.

– Den enkleste løsningen

Derfor går det mot endringer.

– Det blir nok en litt kortere langbakke, og da er mitt tips – etter å ha snakket med løypedesigneren – at herrene kommer til å gå dameløypa, mens damene kommer til å gå en litt kortere førstebakke, slik at vi får lik løpstid på rundt tre minutter, sier Norges sprintlandslagstrener Arild Monsen, som selv omtaler løypene i Oberstdorf som «helt glimrende».

Renndirektøren i FIS, Pierre Mignerey, bekrefter overfor NRK at det kan bli en realitet.

– Det er den enkleste løsningen, ja. Men det kommer også an på hvilken løsning vi da finner for kvinnene. Vi må finne en løsning som fungerer for begge løyper, påpeker han.

Å gå det som i år var kvinneløypa, er en løsning Klæbo også lever godt med.

– Det er ei fin løype, det også. Det er ikke den store forskjellen. Man får litt mindre fart inn i svingen, sistebakken blir litt tyngre enn hvis du kommer fra toppen, så mister du kneika på toppen. Jeg tror ikke det spiller så stor rolle, sier Klæbo.

Verdenscup sprint langrenn Oberstdorf

VAR SUVEREN: Klæbo vant sprinten i Oberstdorf søndag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Viktig for konseptet

Renndirektøren understreker at det ennå ikke er sikkert at løypene blir endret, men legger ikke skjul på at det er sannsynlig.

– Vi ønsker at løpstiden i sprint skal være rundt tre minutter. Løpet i går viste at den var 30-40 sekunder for lang, og det var ei tøff løype – det ble store utslag. Ingenting er bestemt, men dette er noe vi definitivt må diskutere, sier Mignerey.

En endring ser altså ut til å ha støtte blant et flertall av løperne.

– Vi må ha ei løype som er tre minutter uansett vær. For konseptet sprint er det viktig at løpstiden holdes rundt tre minutter, sier Pål Golberg.

Siste nytt

 • Everton signerte Tarkowski

  James Tarkowski er klar for Everton og har signert en fireårsavtale med Premier League-klubben. Han blir dermed i toppdivisjonen etter at Burnley rykket ned.

  Tarkowski har spilt for Burnley siden overgangen fra Brentford i februar 2016, men etter at nedrykket var et faktum, forlot han dem da kontrakten hans gikk ut.

  – Jeg er veldig glad for å være her. Manageren var en stor faktor i valget, sier Tarkowski, ifølge NTB.

   James Tarkowski
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Ruud og makkeren ute av Wimbledon

  Casper Ruud og hans amerikanske double-partner William Blumberg er ute av Wimbledon-turneringen etter å ha ha tapt for britiske Lloyd Glasspool og Harri Heliovaara fra Finland lørdag ettermiddag.

  Lagene vant to sett hver, noe som gjorde at de måtte ut i et femte og avgjørende sett. Der fulgte de hverandre tett, men Ruud og Blumberg måtte til slutt se seg slått med sifrene 1-6, 6-3, 3-6, 6-3, 4-6.

  Casper Ruud
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • Egil Østenstad inn i Haalands team som «finansdirektør»

  Tidligere fotballproff Egil Østenstad skal være med å styre virksomheten rundt Erling Braut Haaland, skriver Dagens Næringsliv.

  Haaland skrev nylig under for Manchester City i Premier League, og med spill for storklubben kommer en god lønn og store beløp fra samarbeidspartnere. Det skal Østenstad være med å håndtere, ifølge DN.

  Østenstad har også spilt for Manchester City, der han var lagkamerat med Alfie Haaland. Ingen av partene har ønsket å kommentere opplysningene, melder NTB.

  Egil Østenstad
  Foto: Audun Braastad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste