Hopp til innhold

VM-løypene er for tøffe – mennene kan bli flyttet til kvinneløypa

OBERSTDORF (NRK): Før helgens prøve-VM i Oberstdorf ble sprintløypene omtalt som «tidenes tøffeste». Selve løpet skapte hodebry – da det viste seg at løypene er for tøffe.

Verdenscup sprint langrenn Oberstdorf

IKKE HELT ENIGE OM LØYPA: Johannes Høsflot Klæbo (i midten) sammen med Erik Valnes (t.h.) og Pål Golberg (t.v.).

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er klart det er ei hard løype, men jeg synes på et vis at den skal være såpass hard. Den skiller. Jeg synes den har mange gode aspekt som gjør at det blir spennende, sier Johannes Høsflot Klæbo om den nye sprintløypa i Oberstdorf etter å ha vunnet prøve-VM.

Men ikke alle er enig med Klæbo.

– Den er kanskje i overkant tøff, sier Håvard Solås Taugbøl.

– Det er ikke hinsides, men den trenger ikke å være så lang og tøff. Den er helt på kanten, sier Sindre Bjørnestad Skar.

– For tøff kan man ikke si den er, men løpstida er for lang og differansene i prologen for store. Det dreper litt av spenningen som du kan ha, sier Erik Valnes.

– Jeg tenker at løpstid 3.25 med rask snø er for mye. For hvis det blir snøvær eller de vanlige forholdene her i Oberstdorf, blir løpstida over fire minutter. Det er ikke show, sier italienske Federico Pellegrino.

wUGFKCkz8-c

VARSLER ENDRINGER: Norges sprintlandslagstrener Arild Monsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scan

50 sekunder for lang

Løypa har tre bakker, som alle er relativt tøffe.

Rutinerte Pål Golberg, som ble nummer to i søndagens sprint, mener den midterste bakken er den tøffeste han noen gang har gått i ei sprintløype.

I kvinneløypa er den lengste bakken noe avkortet, men også den løypa er knallhard – noe konkurransetidene viste.

Ifølge retningslinjene fra Det internasjonale Skiforbundet (FIS) skal konkurransetid for både kvinner og menn være rundt tre minutter.

Klæbo vant prologen i prøve-VM på 3.25,39. Russiske Asset Dyussenov ble nummer 30 i prologen, og tok seg videre til kvartfinale, med 3.41,01. Det betyr at det ikke bare er lang løpstid, men at løypa også skiller mye.

Russiske Natalja Neprjajeva vant kvinneprologen på 3.38,08. Monika Skinder fra Polen gikk videre til kvartfinale med 3.50,56 – altså 50 sekunder mer enn det løpstida skal være.

– Den enkleste løsningen

Derfor går det mot endringer.

– Det blir nok en litt kortere langbakke, og da er mitt tips – etter å ha snakket med løypedesigneren – at herrene kommer til å gå dameløypa, mens damene kommer til å gå en litt kortere førstebakke, slik at vi får lik løpstid på rundt tre minutter, sier Norges sprintlandslagstrener Arild Monsen, som selv omtaler løypene i Oberstdorf som «helt glimrende».

Renndirektøren i FIS, Pierre Mignerey, bekrefter overfor NRK at det kan bli en realitet.

– Det er den enkleste løsningen, ja. Men det kommer også an på hvilken løsning vi da finner for kvinnene. Vi må finne en løsning som fungerer for begge løyper, påpeker han.

Å gå det som i år var kvinneløypa, er en løsning Klæbo også lever godt med.

– Det er ei fin løype, det også. Det er ikke den store forskjellen. Man får litt mindre fart inn i svingen, sistebakken blir litt tyngre enn hvis du kommer fra toppen, så mister du kneika på toppen. Jeg tror ikke det spiller så stor rolle, sier Klæbo.

Verdenscup sprint langrenn Oberstdorf

VAR SUVEREN: Klæbo vant sprinten i Oberstdorf søndag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Viktig for konseptet

Renndirektøren understreker at det ennå ikke er sikkert at løypene blir endret, men legger ikke skjul på at det er sannsynlig.

– Vi ønsker at løpstiden i sprint skal være rundt tre minutter. Løpet i går viste at den var 30-40 sekunder for lang, og det var ei tøff løype – det ble store utslag. Ingenting er bestemt, men dette er noe vi definitivt må diskutere, sier Mignerey.

En endring ser altså ut til å ha støtte blant et flertall av løperne.

– Vi må ha ei løype som er tre minutter uansett vær. For konseptet sprint er det viktig at løpstiden holdes rundt tre minutter, sier Pål Golberg.

Sportsnyheter

Mange nordmøringar har møtt opp for å ta imot opprykksheltane.

KBK-gutane blir tatt imot som heltar i Kristiansund

På straffekonk klarte Kristiansund BK å knuse Vålerenga i siste minutt. Dermed er dei klare for Eliteserien.

Siste nytt

  • Zuccarello med viktig assist: Wild tilbake på vinnersporet

    Etter fire seirer på rad under den nye treneren John Hynes, ble det to tap på rappen i forrige uke mot Vancouver Canucks og Edmonton Oilers for Minnesota Wild.

    Natt til mandag slo de tilbake borte mot Seattle Kraken, med en 3-0-seier på bortebane.

    Mats Zuccarello har de siste sesongene herjet i rekke med Kirill Kaprizov, men til nattens kamp hadde Hynes stokket om på rekkene. Det førte til at Zucarello spilte sammen med Marco Rossi og Marcus Johansson.

    I den første perioden fant nevnte Kaprizov Matthew Boldy, som scoret kampens første mål. Det var lenge også det eneste målet, men syv og et halvt minutt før slutt fikk Wild litt pusterom.

    Zuccarello vant pucken like foran mål og fikk på elegant vis spilt pucken videre til Rossi, som satte inn 2-0 fra skrått hold.

    I sluttsekundene fastsatte Joel Erikson Ek sluttresultatet til 3-0 etter en scoring i åpent bur.

    Zuccarellos assist var hans første målpoeng på tre kamper. Før det hadde nordmannen hele ti kamper på med målpoeng. Totalt for sesongen har Zuccarello seks mål og 22 assists på 26 kamper. Med det er han den Wild-spilleren med flest målpoeng, fire mer enn Kaprizov (åtte mål og 16 assists).

    Zuccarello Seattle Kraken
    Foto: John Froschauer / AP
  • Carlsen fortsatt ubeseiret i Toronto

    Magnus Carlsen har vunnet alle sine fire første dueller i Champions Chess Tour-sluttspillet. Igjen måtte han ut i armageddon.

    Der fant han en vei til seier med hvite brikker, og det var også helt nødvendig. Remis ville ha gitt Hikaru Nakamura seieren i Toronto.

    Begge de ordinære hurtigsjakkpartiene endte med poengdeling. En vinner måtte dermed kåres i armageddon. Carlsen lyktes også i det formatet da han lørdag slo tenåringen Nodirbek Abdusattorov.

    Carlsen vant duellen mot Fabio Caruana etter å ha spilt remis med hvite brikker og vunnet med svarte. (NTB)

    Magnus Carlsen
    Foto: Christian Grieg Sander / NRK
  • Gironas sensasjonsferd fortsetter

    Girona slutter ikke å overraske i tetsjiktet i Spania. Søndag ble det 4-2-seier i Catalonia-derbyet borte mot Barcelona.

    Bragden gjør Girona til serieledere i La Liga, med 41 poeng på 16 kamper. Det er to poeng ned til Real Madrid, og syv til regjernde mester Barcelona.

    Artem Dovbyk tok Girona foran etter tolv minutters spill. Ukraineren ble satt opp av landsmannen Viktor Tsyhankov og scoret via stolpen.

    Robert Lewandowski headet inn utligningen kort tid senere, men Girona slo til igjen før pause. Miguel Gutiérrez curlet vakkert gjestene opp i 2-1.

    Mot slutten la innbytter Valery Fernández på til 3-1. Han hadde kun vært på banen i to minutter.

    I tilleggstiden tente Ilkay Gündogan et håp for Barcelona, men Cristhian Stuani fjernet all tvil i det femte overtidsminuttet.

    Girona ble nummer ti i La Liga sist sesong. Nå ryster Catalonia-klubben de etablerte i spansk toppfotball. (NTB)

    Girona jubler for borteseier mot Barcelona
    Foto: Joan Monfort / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal