VM-løypene er for tøffe – mennene kan bli flyttet til kvinneløypa

OBERSTDORF (NRK): Før helgens prøve-VM i Oberstdorf ble sprintløypene omtalt som «tidenes tøffeste». Selve løpet skapte hodebry – da det viste seg at løypene er for tøffe.

Verdenscup sprint langrenn Oberstdorf

IKKE HELT ENIGE OM LØYPA: Johannes Høsflot Klæbo (i midten) sammen med Erik Valnes (t.h.) og Pål Golberg (t.v.).

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er klart det er ei hard løype, men jeg synes på et vis at den skal være såpass hard. Den skiller. Jeg synes den har mange gode aspekt som gjør at det blir spennende, sier Johannes Høsflot Klæbo om den nye sprintløypa i Oberstdorf etter å ha vunnet prøve-VM.

Men ikke alle er enig med Klæbo.

– Den er kanskje i overkant tøff, sier Håvard Solås Taugbøl.

– Det er ikke hinsides, men den trenger ikke å være så lang og tøff. Den er helt på kanten, sier Sindre Bjørnestad Skar.

– For tøff kan man ikke si den er, men løpstida er for lang og differansene i prologen for store. Det dreper litt av spenningen som du kan ha, sier Erik Valnes.

– Jeg tenker at løpstid 3.25 med rask snø er for mye. For hvis det blir snøvær eller de vanlige forholdene her i Oberstdorf, blir løpstida over fire minutter. Det er ikke show, sier italienske Federico Pellegrino.

wUGFKCkz8-c

VARSLER ENDRINGER: Norges sprintlandslagstrener Arild Monsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scan

50 sekunder for lang

Løypa har tre bakker, som alle er relativt tøffe.

Rutinerte Pål Golberg, som ble nummer to i søndagens sprint, mener den midterste bakken er den tøffeste han noen gang har gått i ei sprintløype.

I kvinneløypa er den lengste bakken noe avkortet, men også den løypa er knallhard – noe konkurransetidene viste.

Ifølge retningslinjene fra Det internasjonale Skiforbundet (FIS) skal konkurransetid for både kvinner og menn være rundt tre minutter.

Klæbo vant prologen i prøve-VM på 3.25,39. Russiske Asset Dyussenov ble nummer 30 i prologen, og tok seg videre til kvartfinale, med 3.41,01. Det betyr at det ikke bare er lang løpstid, men at løypa også skiller mye.

Russiske Natalja Neprjajeva vant kvinneprologen på 3.38,08. Monika Skinder fra Polen gikk videre til kvartfinale med 3.50,56 – altså 50 sekunder mer enn det løpstida skal være.

– Den enkleste løsningen

Derfor går det mot endringer.

– Det blir nok en litt kortere langbakke, og da er mitt tips – etter å ha snakket med løypedesigneren – at herrene kommer til å gå dameløypa, mens damene kommer til å gå en litt kortere førstebakke, slik at vi får lik løpstid på rundt tre minutter, sier Norges sprintlandslagstrener Arild Monsen, som selv omtaler løypene i Oberstdorf som «helt glimrende».

Renndirektøren i FIS, Pierre Mignerey, bekrefter overfor NRK at det kan bli en realitet.

– Det er den enkleste løsningen, ja. Men det kommer også an på hvilken løsning vi da finner for kvinnene. Vi må finne en løsning som fungerer for begge løyper, påpeker han.

Å gå det som i år var kvinneløypa, er en løsning Klæbo også lever godt med.

– Det er ei fin løype, det også. Det er ikke den store forskjellen. Man får litt mindre fart inn i svingen, sistebakken blir litt tyngre enn hvis du kommer fra toppen, så mister du kneika på toppen. Jeg tror ikke det spiller så stor rolle, sier Klæbo.

Verdenscup sprint langrenn Oberstdorf

VAR SUVEREN: Klæbo vant sprinten i Oberstdorf søndag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Viktig for konseptet

Renndirektøren understreker at det ennå ikke er sikkert at løypene blir endret, men legger ikke skjul på at det er sannsynlig.

– Vi ønsker at løpstiden i sprint skal være rundt tre minutter. Løpet i går viste at den var 30-40 sekunder for lang, og det var ei tøff løype – det ble store utslag. Ingenting er bestemt, men dette er noe vi definitivt må diskutere, sier Mignerey.

En endring ser altså ut til å ha støtte blant et flertall av løperne.

– Vi må ha ei løype som er tre minutter uansett vær. For konseptet sprint er det viktig at løpstiden holdes rundt tre minutter, sier Pål Golberg.

Siste nytt

 • Canucks slo til på direkten

  Vancouver Canucks vant comebackkampen i NHL etter at de var satt ut av koronapandemien i nesten fire uker.

  Et større utbrudd i den canadiske klubben helt vest i det store landet gjorde at aktiviteten måtte settes på vent. Da de var tilbake på isen endte det med 3-2-seier i forlengningen mot Toronto Maple Leafs.

  22 spillere hos Canucks ble smittet av koronaviruset i forrige måned. Pausen så ikke ut til å ha hatt noen vesentlig effekt på spillernes form. De jobbet seg inn i kampen etter en tung start. Toronto-laget tok ledelsen 2–0.

  Maple Leafs Canucks Hockey
  Foto: Darryl Dyck / AP
 • Klare for kvartfinale

  Anders Mol og Christian Sørum er i kvartfinalen i verdensserien i sandvolleyball i Mexico etter 2-1-seier over USAs Nicholas Lucena og Philip Dalhausser.

  Den norske duoen vant åttedelsfinalen etter settsifrene 21-15, 15-21, 15–12. Mandag kveld skal de ut i kvartfinale mot brasilianerne Gustavo Carvalhaes/Arthur Mariano.

  Turneringen er den første nordmennene spiller på halvannet år. Mol har slitt med skade i flere måneder.

  Sandvolleyball i Cancun
  Foto: Alejandro Gutiérrez Mora / Fivb / NTB
 • Glesnes i gang

  Jacob Glesnes og hans Philadelphia Union spilte 0–0 borte mot Columbus Crew i åpningsrunden i MLS.

  Glesnes skal prøve å følge opp en god fjorårssesong i den nordamerikanske proffligaen, og han var nær ved å servere laget sitt en drømmestart.

  I det 64. minutt ble et frispark slått mot ham langt ute på venstresiden. Han nikket ballen inn i midten, og den havnet hos Alejandro Bedoya, som skjøt i stolpen.

  I slutten av første omgang ble det blåst straffespark mot Glesnes, men VAR-gjennomgang viste at forseelsen skjedde utenfor straffefeltet, og nordmannen slapp med et gult kort.

  New England Revolution v Philadelphia Union: Round One - MLS Cup Playoffs
  Foto: Mitchell Leff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal