Hopp til innhold

VM-debutanten hylles etter NRK-intervju: – Et forbilde

Responsen har ikke latt vente på seg etter at langrennsløper Indira Liseth valgte å være brutalt ærlig i et tårevått intervju. Også ekspertene tar av seg hatten.

Indira Liseth

SÅRBAR: Indira Liseth snakket åpent om de mange tunge årene hun har lagt bak seg. Det applauderes hun for.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger fra ukjente og kjente. Folk kjenner seg igjen.

Det sier langrennsløperen om reaksjonene hun har fått etter at hun rett før jul stilte opp i en stor NRK-sak om alt hun har kjempet seg gjennom.

– De har takket meg for at jeg snakker om det, forteller hun om innholdet i meldingene.

VM i snøsport for parautøvere 2022

VM-DEBUTANT: Indira Liseth deltar i sitt første VM. Her er hun avbildet under første VM-dag på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hva synes du om det?

– Jeg synes det er stort. Jeg blir veldig glad. Jeg håper min åpenhet kan hjelpe.

Liseth var ikke sikker på om hun ønsket å fortelle sin historie. Skammen over å være annerledes, de vanskelige tankene, selvforakten, spiseforstyrrelsene og etter hvert selvmordstankene er tung nok bagasje i seg selv, og hun visste ikke om det ble for belastende å dele det med «hele Norge».

Nå opplever hun å bli forstått.

– Folk har sagt til meg at de har fått mer forståelse for hvordan jeg har hatt det, og hvorfor jeg var som jeg var, sier Liseth, som denne uken VM-debuterer i Lillehammer.

– Har vært litt tøft

Liseth er takknemlig for å kunne være til hjelp og inspirasjon for andre, men hun erkjenner at oppmerksomheten også har tatt på.

– Jeg synes det har vært litt tøft. Det er en stor overgang å gå fra å være helt anonym, til plutselig å være litt sånn offentlig person. Men hvis min historie kan hjelpe, så gjør jeg gjerne det. Selv om jeg synes det er skummelt.

Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i medlemsorganisasjonen Mental Helse, tror Liseths åpenhet kan bety mye for mange.

Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i medlemsorganisasjonen Mental Helse.

GENERALSEKRETÆR: Linda Berg-Heggelund i Mental Helse.

Foto: Mental Helse

Ved å benytte sin egen historie for å sette søkelys på psykisk helse, er hun et forbilde på at det å «stå frem» og være åpen ikke er farlig. Det kan føre til mer åpenhet hos andre, mindre ensomhetsfølelse og mindre opplevelse av utenforskap, forklarer hun.

– Vi trenger sånne som Indira

Generalsekretæren sier at Mental Helse over tid har sett at åpenhet om psykisk helse gjør at flere tør og vil snakke om det som er vanskelig.

Selvmordstanker er fremdeles tabu og vondt å snakke om, samtidig vet vi at mange sliter med slike tanker. Vi trenger sånne som Indira Liseth, som tør å være åpen, og at det er hjelp å få selv når livet er på det mørkeste.

Tror folk føler seg mindre alene

Tom Henning Øvrebø, psykolog og tidligere toppdommer, er nå stipendiat ved Institutt for idrett og samfunnsvitenskap ved Norges idrettshøgskole. Der ser han nærmere på mental helse i toppidrett, og han tror Liseths åpenhet kan bety mye.

Slike historier kan bidra til at andre som sliter med tilsvarende vansker, føler seg mindre alene, og opplever forståelse og støtte, sier Øvrebø.

Tom Henning Øvrebø

SKRIVER DOKTORGRAD: Tom Henning Øvrebø.

Foto: Norges Idrettshøgskole

Videre bidrar slike historier til å vise at det er håp, og at man kan ha mange ressurser, kompetanse og ferdigheter, selv om man sliter med psykiske problemer, om noen skulle være i tvil om det, fortsetter han.

Øvrebø påpeker at det er et stigma knyttet til psykisk helse i samfunnet, og at dette stigmaet trolig er enda større i et «hypermaskulint» toppidrettsmiljø.

Det at utøvere, i dette tilfellet, Indira, velger å stå fram med sin historie, kan bidra til å redusere stigmaet rundt psykiske vansker, både i samfunnet generelt og i toppidretten, tror Øvrebø, som avslutter med å understreke at det aller viktigste er at toppidrettsutøvere - som alle andre - tør å be om den hjelpen man trenger.

Mental helse er en del av vår generelle helse. For at hverdagen skal være «bærekraftig» er det derfor viktig at vi er sånn passe i vater psykisk.

Sportsnyheter

Eliteserien fotball 2022: Lillestrøm-Vålerenga

Krisen fortsetter for Vålerenga – kapteinen beklaget ydmykende tap

Vålerenga håpet å snu en vond trend i hatoppgjøret mot Lillestrøm, men i stedet ble avstanden opp til rivalen 13 poeng. Vålerenga-kaptein Jonatan Tollås Nation har likevel tillit til trener Dag-Eilev Fagermo.

Siste nytt

 • Roma vant serieligaen – slo «norske» Feyenoord 1–0 i finalen

  Roma og José Mourinho kunne onsdag juble som den første vinner av serieligaen.

  – Enten skriver man historie eller så gjør man det ikke. Vi gjorde det i dag. Jeg har vært i Roma i 11 måneder, og det øyeblikket jeg kom hit innså jeg at de ventet på noe som dette, sa Mourinho etter sin femte europacuptriumf.

  Et mål av Nicolo Zaniolo i første omgang avgjorde finalen mot Feyenoord i Tirana, men like mye matchvinner var keeper Rui Patrício, som tok fram noen meget gode redninger og holdt nullen selv om den nederlandske klubben presset kraftig i den andre omgangen.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen som Feyenoords midtbaneanker, mens Marcus Holmgren Pedersen ble spilte det siste kvarteret pluss tilleggstid. De greide ikke å avverge Roma-triumfen.

  – Du kan høre på fansen hvor mye dette betyr, klubbens første europacuptittel. Alle jobbet bakover i 2. omgang for å holde unna, sa Smalling til TV4 i lurvelevenet etter kampslutt.

  (NTB)

  Mourinho
 • AaFK snudde til seier mot Jerv

  Det så en stund ut til at Jerv skulle slå Aalesund på bortebane, men med to raske mål sent i kampen snudde hjemmelaget til seier og tre poeng.

  Isak Dybvik Määttä ble avgjørende da han på vakkert vis bøyde ballen i lengste hjørnet med ryggen mot mål ti minutter før slutt.

  Vinnermålet fullførte snuoperasjonen etter at Jerv tok ledelsen i det 65. minutt. Aral Simsir og Erik Brenden kombinerte fint da sistnevnte headet ballen over en utrusende Sten Grytebust og i mål.

  Etter 78 minutter var lagene likt. Simen Bolkan Nordli banket et frispark rett i mål da Jerv-keeper Øystein Øvretveit hadde forlatt sitt hjørne.

  Deretter avgjorde Määttä kampen med sin scoring to minutter senere. Det ga tre poeng og tok laget opp på en sterk 5.-plass på tabellen. Det skiller kun to poeng opp til medaljeplass for det nyopprykkede laget fra Sunnmøre.

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Jerv
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ny Odd-nedtur etter sjansesløseri

  Odd sløste fryktelig foran mål og gikk på et nytt tap i Eliteserien fotball. Sandefjord kjempet seg til 1-0-seier borte.

  Keanin Ayer fikset scoringen etter vel et kvarters spill. Han headet ballen i mål etter et langt innlegg fra venstre. Hjemmelaget kunne ha forsvart seg bedre enn det gjorde.

  Etter scoringen var det Odd for det meste i resten av 1.-omgangen. Hjemmelaget misbrukte flere store sjanser.

  Odd har tapt fem av de seks siste kampene og står med ni poeng på like mange forsøk

  Eliteserien fotball 2022: Odd - Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste