Hopp til innhold

VM-debutanten hylles etter NRK-intervju: – Et forbilde

Responsen har ikke latt vente på seg etter at langrennsløper Indira Liseth valgte å være brutalt ærlig i et tårevått intervju. Også ekspertene tar av seg hatten.

Indira Liseth

SÅRBAR: Indira Liseth snakket åpent om de mange tunge årene hun har lagt bak seg. Det applauderes hun for.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger fra ukjente og kjente. Folk kjenner seg igjen.

Det sier langrennsløperen om reaksjonene hun har fått etter at hun rett før jul stilte opp i en stor NRK-sak om alt hun har kjempet seg gjennom.

– De har takket meg for at jeg snakker om det, forteller hun om innholdet i meldingene.

VM i snøsport for parautøvere 2022

VM-DEBUTANT: Indira Liseth deltar i sitt første VM. Her er hun avbildet under første VM-dag på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hva synes du om det?

– Jeg synes det er stort. Jeg blir veldig glad. Jeg håper min åpenhet kan hjelpe.

Liseth var ikke sikker på om hun ønsket å fortelle sin historie. Skammen over å være annerledes, de vanskelige tankene, selvforakten, spiseforstyrrelsene og etter hvert selvmordstankene er tung nok bagasje i seg selv, og hun visste ikke om det ble for belastende å dele det med «hele Norge».

Nå opplever hun å bli forstått.

– Folk har sagt til meg at de har fått mer forståelse for hvordan jeg har hatt det, og hvorfor jeg var som jeg var, sier Liseth, som denne uken VM-debuterer i Lillehammer.

– Har vært litt tøft

Liseth er takknemlig for å kunne være til hjelp og inspirasjon for andre, men hun erkjenner at oppmerksomheten også har tatt på.

– Jeg synes det har vært litt tøft. Det er en stor overgang å gå fra å være helt anonym, til plutselig å være litt sånn offentlig person. Men hvis min historie kan hjelpe, så gjør jeg gjerne det. Selv om jeg synes det er skummelt.

Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i medlemsorganisasjonen Mental Helse, tror Liseths åpenhet kan bety mye for mange.

Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i medlemsorganisasjonen Mental Helse.

GENERALSEKRETÆR: Linda Berg-Heggelund i Mental Helse.

Foto: Mental Helse

Ved å benytte sin egen historie for å sette søkelys på psykisk helse, er hun et forbilde på at det å «stå frem» og være åpen ikke er farlig. Det kan føre til mer åpenhet hos andre, mindre ensomhetsfølelse og mindre opplevelse av utenforskap, forklarer hun.

– Vi trenger sånne som Indira

Generalsekretæren sier at Mental Helse over tid har sett at åpenhet om psykisk helse gjør at flere tør og vil snakke om det som er vanskelig.

Selvmordstanker er fremdeles tabu og vondt å snakke om, samtidig vet vi at mange sliter med slike tanker. Vi trenger sånne som Indira Liseth, som tør å være åpen, og at det er hjelp å få selv når livet er på det mørkeste.

Tror folk føler seg mindre alene

Tom Henning Øvrebø, psykolog og tidligere toppdommer, er nå stipendiat ved Institutt for idrett og samfunnsvitenskap ved Norges idrettshøgskole. Der ser han nærmere på mental helse i toppidrett, og han tror Liseths åpenhet kan bety mye.

Slike historier kan bidra til at andre som sliter med tilsvarende vansker, føler seg mindre alene, og opplever forståelse og støtte, sier Øvrebø.

Tom Henning Øvrebø

SKRIVER DOKTORGRAD: Tom Henning Øvrebø.

Foto: Norges Idrettshøgskole

Videre bidrar slike historier til å vise at det er håp, og at man kan ha mange ressurser, kompetanse og ferdigheter, selv om man sliter med psykiske problemer, om noen skulle være i tvil om det, fortsetter han.

Øvrebø påpeker at det er et stigma knyttet til psykisk helse i samfunnet, og at dette stigmaet trolig er enda større i et «hypermaskulint» toppidrettsmiljø.

Det at utøvere, i dette tilfellet, Indira, velger å stå fram med sin historie, kan bidra til å redusere stigmaet rundt psykiske vansker, både i samfunnet generelt og i toppidretten, tror Øvrebø, som avslutter med å understreke at det aller viktigste er at toppidrettsutøvere - som alle andre - tør å be om den hjelpen man trenger.

Mental helse er en del av vår generelle helse. For at hverdagen skal være «bærekraftig» er det derfor viktig at vi er sånn passe i vater psykisk.

Siste nytt

 • Bierhoff ferdig som tysk fotballdirektør etter VM-fiaskoen

  Oliver Bierhoffs kontrakt som direktør i Det tyske fotballforbundet er terminert etter at det ble exit i gruppespillet under fotball-VM i Qatar.

  Det er det andre VM-sluttspillet på rad at Tyskland ikke makter å ta seg til cupspillet.

  Det tyske fotballforbundet opplyser mandag at det er felles enighet mellom partene om å terminere Bierhoffs kontrakt.

  Avtalen hadde i utgangspunktet varighet til 2024.

  (NTB)

  WCup Germany Soccer
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Utsatt utforrenn fra Beaver Creek flyttet til Val Gardena

  Verdenscuprennet i utfor som skulle vært avholdt i Beaver Creek er flyttet til Val Gardena.

  Det annonserte Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) mandag. Rennet skulle ha blitt gjennomført 3. desember.

  Det nye rennet vil bli avholdt 15. desember. Dagen etter blir det super-G, etterfulgt av enda et utforrenn på lørdagen i Val Gardena.

  Det opprinnelige rennet ble utsatt grunnet snø og mye vind.

  APTOPIX WCup Mens Super-G Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Brasil hyllet kreftsyke Pelé etter å ha sikret kvartfinale

  Brasil holdt lekestue og sikret kvartfinalespill i fotball-VM. Etter kampen sendte brasilianerne en hilsen til Pelé.

  Etter kampslutt fikk Neymar og lagkameratene et Pelé-banner ned på banen, der de flokket seg rundt det.

  – Vi ser at Pelé får sin fortjente hyllest. Det er vakre scener, slår NRKs kommentator Christian Nilssen fast.

  – Det er jo den evige inspirasjonen for alle som spiller fotball i Brasil. Godt å se at de fått hyllet han etter kampen, sier NRKs ekspert Tete Lidbom i studio etter kampen.

  Det har vært mange spekulasjoner om tilstanden til fotballikonet den siste uken, men søndag kveld tok barna hans til ordet.

  De forteller han har pådratt seg korona, men sier likevel at han fortsatt blir behandlet for kreft. Han forventes å forlate sykehuset i São Paulo etter hvert.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste