Hopp til innhold

VM-debutanten hylles etter NRK-intervju: – Et forbilde

Responsen har ikke latt vente på seg etter at langrennsløper Indira Liseth valgte å være brutalt ærlig i et tårevått intervju. Også ekspertene tar av seg hatten.

Indira Liseth

SÅRBAR: Indira Liseth snakket åpent om de mange tunge årene hun har lagt bak seg. Det applauderes hun for.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger fra ukjente og kjente. Folk kjenner seg igjen.

Det sier langrennsløperen om reaksjonene hun har fått etter at hun rett før jul stilte opp i en stor NRK-sak om alt hun har kjempet seg gjennom.

– De har takket meg for at jeg snakker om det, forteller hun om innholdet i meldingene.

VM i snøsport for parautøvere 2022

VM-DEBUTANT: Indira Liseth deltar i sitt første VM. Her er hun avbildet under første VM-dag på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hva synes du om det?

– Jeg synes det er stort. Jeg blir veldig glad. Jeg håper min åpenhet kan hjelpe.

Liseth var ikke sikker på om hun ønsket å fortelle sin historie. Skammen over å være annerledes, de vanskelige tankene, selvforakten, spiseforstyrrelsene og etter hvert selvmordstankene er tung nok bagasje i seg selv, og hun visste ikke om det ble for belastende å dele det med «hele Norge».

Nå opplever hun å bli forstått.

– Folk har sagt til meg at de har fått mer forståelse for hvordan jeg har hatt det, og hvorfor jeg var som jeg var, sier Liseth, som denne uken VM-debuterer i Lillehammer.

– Har vært litt tøft

Liseth er takknemlig for å kunne være til hjelp og inspirasjon for andre, men hun erkjenner at oppmerksomheten også har tatt på.

– Jeg synes det har vært litt tøft. Det er en stor overgang å gå fra å være helt anonym, til plutselig å være litt sånn offentlig person. Men hvis min historie kan hjelpe, så gjør jeg gjerne det. Selv om jeg synes det er skummelt.

Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i medlemsorganisasjonen Mental Helse, tror Liseths åpenhet kan bety mye for mange.

Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i medlemsorganisasjonen Mental Helse.

GENERALSEKRETÆR: Linda Berg-Heggelund i Mental Helse.

Foto: Mental Helse

Ved å benytte sin egen historie for å sette søkelys på psykisk helse, er hun et forbilde på at det å «stå frem» og være åpen ikke er farlig. Det kan føre til mer åpenhet hos andre, mindre ensomhetsfølelse og mindre opplevelse av utenforskap, forklarer hun.

– Vi trenger sånne som Indira

Generalsekretæren sier at Mental Helse over tid har sett at åpenhet om psykisk helse gjør at flere tør og vil snakke om det som er vanskelig.

Selvmordstanker er fremdeles tabu og vondt å snakke om, samtidig vet vi at mange sliter med slike tanker. Vi trenger sånne som Indira Liseth, som tør å være åpen, og at det er hjelp å få selv når livet er på det mørkeste.

Tror folk føler seg mindre alene

Tom Henning Øvrebø, psykolog og tidligere toppdommer, er nå stipendiat ved Institutt for idrett og samfunnsvitenskap ved Norges idrettshøgskole. Der ser han nærmere på mental helse i toppidrett, og han tror Liseths åpenhet kan bety mye.

Slike historier kan bidra til at andre som sliter med tilsvarende vansker, føler seg mindre alene, og opplever forståelse og støtte, sier Øvrebø.

Tom Henning Øvrebø

SKRIVER DOKTORGRAD: Tom Henning Øvrebø.

Foto: Norges Idrettshøgskole

Videre bidrar slike historier til å vise at det er håp, og at man kan ha mange ressurser, kompetanse og ferdigheter, selv om man sliter med psykiske problemer, om noen skulle være i tvil om det, fortsetter han.

Øvrebø påpeker at det er et stigma knyttet til psykisk helse i samfunnet, og at dette stigmaet trolig er enda større i et «hypermaskulint» toppidrettsmiljø.

Det at utøvere, i dette tilfellet, Indira, velger å stå fram med sin historie, kan bidra til å redusere stigmaet rundt psykiske vansker, både i samfunnet generelt og i toppidretten, tror Øvrebø, som avslutter med å understreke at det aller viktigste er at toppidrettsutøvere - som alle andre - tør å be om den hjelpen man trenger.

Mental helse er en del av vår generelle helse. For at hverdagen skal være «bærekraftig» er det derfor viktig at vi er sånn passe i vater psykisk.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal