Hopp til innhold

VM-debutanten hylles etter NRK-intervju: – Et forbilde

Responsen har ikke latt vente på seg etter at langrennsløper Indira Liseth valgte å være brutalt ærlig i et tårevått intervju. Også ekspertene tar av seg hatten.

Indira Liseth

SÅRBAR: Indira Liseth snakket åpent om de mange tunge årene hun har lagt bak seg. Det applauderes hun for.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger fra ukjente og kjente. Folk kjenner seg igjen.

Det sier langrennsløperen om reaksjonene hun har fått etter at hun rett før jul stilte opp i en stor NRK-sak om alt hun har kjempet seg gjennom.

– De har takket meg for at jeg snakker om det, forteller hun om innholdet i meldingene.

VM i snøsport for parautøvere 2022

VM-DEBUTANT: Indira Liseth deltar i sitt første VM. Her er hun avbildet under første VM-dag på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hva synes du om det?

– Jeg synes det er stort. Jeg blir veldig glad. Jeg håper min åpenhet kan hjelpe.

Liseth var ikke sikker på om hun ønsket å fortelle sin historie. Skammen over å være annerledes, de vanskelige tankene, selvforakten, spiseforstyrrelsene og etter hvert selvmordstankene er tung nok bagasje i seg selv, og hun visste ikke om det ble for belastende å dele det med «hele Norge».

Nå opplever hun å bli forstått.

– Folk har sagt til meg at de har fått mer forståelse for hvordan jeg har hatt det, og hvorfor jeg var som jeg var, sier Liseth, som denne uken VM-debuterer i Lillehammer.

– Har vært litt tøft

Liseth er takknemlig for å kunne være til hjelp og inspirasjon for andre, men hun erkjenner at oppmerksomheten også har tatt på.

– Jeg synes det har vært litt tøft. Det er en stor overgang å gå fra å være helt anonym, til plutselig å være litt sånn offentlig person. Men hvis min historie kan hjelpe, så gjør jeg gjerne det. Selv om jeg synes det er skummelt.

Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i medlemsorganisasjonen Mental Helse, tror Liseths åpenhet kan bety mye for mange.

Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i medlemsorganisasjonen Mental Helse.

GENERALSEKRETÆR: Linda Berg-Heggelund i Mental Helse.

Foto: Mental Helse

Ved å benytte sin egen historie for å sette søkelys på psykisk helse, er hun et forbilde på at det å «stå frem» og være åpen ikke er farlig. Det kan føre til mer åpenhet hos andre, mindre ensomhetsfølelse og mindre opplevelse av utenforskap, forklarer hun.

– Vi trenger sånne som Indira

Generalsekretæren sier at Mental Helse over tid har sett at åpenhet om psykisk helse gjør at flere tør og vil snakke om det som er vanskelig.

Selvmordstanker er fremdeles tabu og vondt å snakke om, samtidig vet vi at mange sliter med slike tanker. Vi trenger sånne som Indira Liseth, som tør å være åpen, og at det er hjelp å få selv når livet er på det mørkeste.

Tror folk føler seg mindre alene

Tom Henning Øvrebø, psykolog og tidligere toppdommer, er nå stipendiat ved Institutt for idrett og samfunnsvitenskap ved Norges idrettshøgskole. Der ser han nærmere på mental helse i toppidrett, og han tror Liseths åpenhet kan bety mye.

Slike historier kan bidra til at andre som sliter med tilsvarende vansker, føler seg mindre alene, og opplever forståelse og støtte, sier Øvrebø.

Tom Henning Øvrebø

SKRIVER DOKTORGRAD: Tom Henning Øvrebø.

Foto: Norges Idrettshøgskole

Videre bidrar slike historier til å vise at det er håp, og at man kan ha mange ressurser, kompetanse og ferdigheter, selv om man sliter med psykiske problemer, om noen skulle være i tvil om det, fortsetter han.

Øvrebø påpeker at det er et stigma knyttet til psykisk helse i samfunnet, og at dette stigmaet trolig er enda større i et «hypermaskulint» toppidrettsmiljø.

Det at utøvere, i dette tilfellet, Indira, velger å stå fram med sin historie, kan bidra til å redusere stigmaet rundt psykiske vansker, både i samfunnet generelt og i toppidretten, tror Øvrebø, som avslutter med å understreke at det aller viktigste er at toppidrettsutøvere - som alle andre - tør å be om den hjelpen man trenger.

Mental helse er en del av vår generelle helse. For at hverdagen skal være «bærekraftig» er det derfor viktig at vi er sånn passe i vater psykisk.

Siste nytt

 • TV 2: Løkberg brakk ankelen: – Jeg har det blytungt

  Viking-profil Kristoffer Løkberg er sønderknust etter at han fikk påvist et brudd i ankelen etter en Viking 2-kamp mandag.

  – Akkurat nå prøver jeg å finne motivasjon. Jeg har det blytungt, sier Løkberg til TV 2 og tar til tårene.

  Det var fem minutter inn i Viking 2s 2-1-seier hjemme over Jerv at det gikk galt for NRK-eksperten.

  – En god gammeldags grisetakling bakfra. Hvordan han ikke ble utvist, må du spørre dommeren om, sier Løkberg.

  TV 2 gjorde som de fikk beskjed om, men dommer Amir Ajjour har ikke besvart kanalens henvendelser.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Viking - Sarpsborg 08
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nettavisen: Krets ønsker Ulvang som ny leder for langrennskomiteen i skiforbundet

  Akershus skikrets foreslår å bytte ut Torbjørn Skogstad som leder for langrennskomiteen i Norges Skiforbund. Vegard Ulvang pekes på som arvtakeren.

  Det opplyser kretsleder Erik Solberg i et intervju med Nettavisen.

  – Vi mener det er lurt med utskiftninger med jevne mellomrom sånn at man ikke gror fast, sier han.

  Torbjørn Skogstad har sittet med vervet siden 2012 og fikk i fjor mye kritikk da det ble kjent at han hevet en godtgjørelse på nærmere 950.000 kroner.

  Solberg peker på at lederen i langrennskomiteen jobber med prestasjonsgrupper som hele tiden er i utvikling.

  – Derfor tror jeg det er lurt at man i jevne mellomrom får inn nye tanker og ideer om hvordan ting skal gjøres, sier kretslederen. (NTB)

  NM-skiathlon, damer. Vegard Ulvang.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Foss med knallsterk etappeseier: – Megadigg

  Tobias Foss tok sin første seier for storlaget Ineos Grenadiers da han mandag ettermiddag viste muskler og vant åpningsetappen av Tour of the Alps.

  – Det var megadigg. Det er sånne ting man jobber mot, sier Foss til NRK.

  26-åringen fra Vingrom spurtet fra en gruppe på fire mann mot slutten av etappen og trillet i ensom majestet over målstreken i Italia.

  Han vant foran Chris Harper og Esteban Chaves. Foss husker lite av oppløpet.

  – Det var egentlig å åpne tidlig og håpe på det beste. Jeg husker ikke så mye av det rett og slett, gliser han.

  Dette er nordmannens første proffseier som ikke er tempo. Tour of the Alps går over fem dager.

  – Jeg har funnet meg til rette i laget, men det er et bra statement etter å ha signert. Det gjør noe med mentaliteten til hele gjengen, sier Foss.

  NM på sykkel 2021.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal