Hopp til innhold

Vil utestenge to syklister i to år

Antidoping Norge reiser tre påtalebegjæringer om brudd på dopingbestemmelsene. En ishockeyspiller risikerer et års utestengelse, mens antidopingbyrået vil utestenge to syklister i to år.

Doping

En syklist er tatt for forsøk på å innføre EPO til Norge.

Foto: JOEL SAGET / AFP

En 37 år gammel syklist skal ha forsøkt å innføre EPO til Norge, mens en 42 år gammel syklist er tatt for forsøk på å innføre anabole stoffer.

Det er ikke kjent hvilket nivå de to syklistene skal ha konkurrert på.

– Det er funnet bevis for at de har prøvd å innføre dopingmidler. Det er et brudd på dopingreglene, og derfor bør de påtales, sier advokat Niels Kjær i Antidoping Norge til NRK.no.

Sjeldent

Påtalenemnda har lagt til grunn at syklistene skulle innføre dopingmidlene til eget bruk.

– Det er fordi mengden er begrenset, sier Kjær, som ikke vil kommentere mengden ytterligere.

– Hvor ofte ser dere slike saker?

– Det er de to første sakene vi har tatt ut påtale for innførsel av dopingmidler, sier Kjær.

Han understreker at ingen er dømt i saken.

– Nå er det Domsutvalget i Norges Idrettsforbund som skal behandle sakene, sier advokaten.

Slik er påtalebegjæringene

** Påtalebegjæring: Mann, sykkel
Påtalenemnden i Antidoping Norge har sendt begjæring om påtale til NIFs domsutvalg mot en utøver (37) for brudd på dopingbestemmelsene i NIFs lov. Utøver ble ilagt et forelegg av politiet for brudd på straffeloven § 162 B, ved at han forsøkte å innføre Erytropoietin (EPO) til landet. EPO er et forbudt middel, dopinggruppe S2 (Peptidhormoner, vekstfaktorer og relaterte substanser).

Påtalenemnden har lagt ned følgende påstand:

Utøver dømmes til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv jf NIFs lov § 12-8 (4), for et tidsrom av 2 – to – år.

** Påtalebegjæring: Mann, sykkel
Påtalenemnden i Antidoping Norge har sendt begjæring om påtale til NIFs domsutvalg mot en utøver (42) for brudd på dopingbestemmelsene i NIFs lov. Utøver ble av en tollregion anmeldt for overtredelse av straffeloven § 162 B, 1. ledd for innførsel av prasteron. Prasteron står på WADAs dopingliste, dopinggruppe S1 (anabole stoffer).

Påtalenemnden har lagt ned følgende påstand:

Utøver dømmes til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv jf NIFs lov § 12-8 (4), for et tidsrom av 2 – to – år

** Påtalebegjæring: Mann, ishockey
Påtalenemnden i Antidoping Norge har sendt begjæring om påtale til NIFs domsutvalg mot en utøver (22) for brudd på dopingbestemmelsene i NIFs lov. Prøven, som ble tatt utenfor konkurranse i november 2013, inneholdt ifølge analyserapport fra Norges laboratorium for dopinganalyse metylheksanamin (stimulerende middel, dopinggruppe S6). Den positive prøven skyldes med stor grad av sannsynlighet inntak av produktet Jack3d.

Påtalenemnden har lagt ned følgende påstand:

Utøver dømmes til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv jf NIFs lov § 12-8 (5), for et tidsrom av 1 – ett – år fra 22.11.2013.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal