Hopp til innhold

– Domratsjeva kunne kjempet om medalje på tremila

SOTSJI (NRK.no): De norske langrennsjentene legger presset på Charlotte Kalla før OL-tremila – og håper de også blir utfordret av en skiskytter.

OLYMPICS-BIATHLON/ Medal ceremony for women's biathlon 12.5 km mass start event at 2014 Sochi Winter Olympics

Darja Domratsjeva har tatt tre gull i OL. Det kan Marit Bjørgen kopiere med gull på lørdagens tremil.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Ryktene har gått i Sotsji om at den hviterussiske skiskytterjenta Darja Domratsjeva kan komme til å utfordre langrennsspesialistene på lørdagens tremil.

Sannsynlig er det ikke. Etter å ha tatt sitt tredje gull i skiskyting, sa nemlig Domratsjeva dette til NRK.no.

– Jeg er veldig sliten og er glad de harde konkurransene er over. Jeg er ikke klar for å møte langrennsløperne nå.

De norske jentene som skal gå tremila synes det hadde vært interessant å møte jenta som har herjet med gevær på ryggen i skråningen nedenfor langrennsløypene i Sotsji.

– Det hadde vært veldig artig. Hun har gått veldig bra i skiskyting. Guttene køddet med at hun skulle gå tremila. Kanskje det stemmer, sier Marit Bjørgen.

– Stor idrettsutøver

Hun tror Domratsjeva hadde hatt gode muligheter til å hevde seg.

– Tora Berger tok en fjerdeplass på Sjusjøen for to år siden, og Miriam Gössner tok en fjerdeplass i fjor, så det hadde nok vært mulig å kjempe om medalje, sier Bjørgen, som vant VM-tremila i Val di Fiemme i fjor.

Verdensmesteren i tremil fra Holmenkollen i 2011, Therese Johaug, er enig.

– Helt klart. Hun har vist en vanvittig form her, og går fort i høyden. Hun er kapabel til å ta medalje, konstaterer Johaug.

Hun synes det hadde vært kult å gå mot den nye skiskytterdronningen.

– Veldig kult! Jeg har sett henne på TV her. Hun er en stor idrettsutøver, har tatt tre gull, er helt rå teknisk og går fort. Det blir spennende å se om hun kan gå fort over lang tid hvis hun stiller til start. En ting er skiskyting, langrenn er noe annet, understreker Johaug.

Les videre under bildet

Steira, Weng, Bjørgen, Johaug

Kristin Størmer Steira, Heidi Weng, Marit Bjørgen og Therese Johaug ser på seg selv som utfordrere i lørdagens tremil, og mener Darja Domratsjeva ville vært det samme.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Skal ikke slå langrennsløpere

Heidi Weng tar det som en ekstra utfordring hvis Domratsjeva legger bort børsa og stiller til start.

– Det hadde vært artig, da må man gå litt på. Skiskyttere skal ikke slå langrennsløpere, så det er bare å stille opp, sier Weng, og kommer med følgende advarsel:

– Det er artig at folk stiller opp og ser hvor fort vi går!

Weng tror likevel Domratsjeva kunne ha hevdet seg.

– Hun har vist at hun er i knallform i høyde, kanskje hun er et høydedyr. Men hadde det vært tremil i Kollen, hadde hun ikke hatt en sjanse, fastslår Weng.

– Burde prøve seg

Kristin Størmer Steira vil ikke spå hva skiskytterjenta kunne ha klart.

– Men vi har snakket om at hun burde prøve seg i langrenn. Hun går veldig fint på ski, sier Steira.

Uavhengig av om Domratsjeva stiller eller ikke, mener alle de fire norske jentene at svenske Charlotte Kalla nå er den store favoritten.

Det kunne de ha sagt for å redusere presset på seg selv. Men når Heidi Weng, som alltid sier akkurat det hun tenker, sier følgende, er det kanskje verdt å lytte:

– Jeg synes at det Kalla gjorde på stafetten var et skremmeskudd. Hun gikk sinnssykt fort, du så det på oppløpet, det var kraft i alt hun gjorde. Hun er det sterkeste kortet, hun er smart, bruker ikke mye krefter og kan være den største favoritten.

Weng avskriver likevel ikke de norske mulighetene:

– Jeg tror ikke Therese og Marit gir seg før de kommer til målstreken!

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal