Hopp til innhold

Vil kutte OL-søknaden med 5–10 milliarder

Oslos byrådsleder, Stian Berger Røsland, og søkerkomiteen til Oslo-OL 2022 ønsker å spare fem til ti milliarder kroner av OL-konseptet.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo, varsler kutt i OL-søknaden.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi kommer til å anbefale den søknaden vi har laget, men vi vil ha en realistisk forventning til at det synliggjøres et mulighetsrom på mellom fem og ti milliarder kroner, som er mulig og ikke nødvendigvis ønskelig, men som Stortinget og Regjeringen kan ta med seg, sier Røsland til NRK.no.

Det var VG som først omtalte saken om at byrådslederen ønsker å kutte statsgarantiposten, som er på rundt 35 milliarder kroner.

Vedtaket om sparemulighetene ble gjort onsdag, og allerede i neste uke skal søkerkomiteen ha en tilbakemelding klar på hva som er mulig å spare.

Har merket seg OL-bekymringene

Røsland sier at søkerkomiteen har merket seg bekymringene for omfanget av arrangementet og at de har derfor utfordret saksbehandlere til å se på mulighetene til å redusere omfanget.

– Vi har et godt konsept og et godt opplegg, men dersom man må eller ønsker å få ned totalomfanget og totalkostnader så skal vi vise et mulighetsrom for det, sier han.

– Hvor kan man kutte?

– Det kan åpne seg rom for å gjøre ting på en mindre skala, kanskje større gjenbruk og mindre omfattende infrastruktur. I sum kan det bli ganske store beløp, svarer Røsland.

Gerhardsen kritisk

Rune Gerhardsen, president i Norges skøyteforbund,

Rune Gerhardsen, president i Norges Skøyteforbund, liker dårlig forslaget om å flytte øvelser ut av Oslo.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Ifølge VGs kilder har søkerkomiteen fått forsikringer fra IOC at de kan fravike prinsippet om et kompakt OL.

Som en del av kostnadskuttene kan flere av anleggene og grenene som er planlagt til Oslo-OL bli flyttet vekk fra hovedstaden og til andre byer på Østlandet, ifølge VG.

Blant annet vurderes det å flytte skiskyting til Lillehammer, hopp til Vikersund og å bygge en ishall til Drammen. I tillegg kan det bli aktuelt med ishaller i Østfold, enten Fredrikstad/Sarpsborg eller Mysen/Askim.

Vikingskipet i Hamar er lansert som et aktuelt alternativ til skøyteøvelsene.

Skøytepresident Rune Gerhardsen er kritisk til å flytte øvelser ut av hovedstaden.

– Det er klart at når vi lager en søknad for å arrangere et Oslo-OL og begynner å plukke bort en del av de tingene som skal være i Oslo, så svekkes det jo betydelig. OL skal være et arrangement som binder de ulike øvelser sammen, sier Gerhardsen til NRK.no.

Ny skiskytterarena

Skøytepresidenten tviler på at det blir spesielt billigere å bruke anlegg som allerede finnes.

– Det vil jo være utgifter knyttet til å flytte øvelsene ut av Oslo. En av dem vil jo være at vi – etter all sannsynlighet – må bygge en ny OL-landsby og jeg er ikke så sikker på at IOC vil sette stor pris på tre OL-landsbyer. Det har man aldri hatt før, og det vil nok også svekke søknaden, sier han.

I OL-søknaden er det budsjettert med blant annet en ny skiskytterarena på Grønmo, sørøst i Oslo, samt fire nye ishaller. Søknaden har også lagt opp til en ishall for skøyter på Valle Hovin.

Siste nytt

  • Uno-X-rytter imponerte: På pallen i Dauphiné

    Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard tok en suveren soloseier på den femte etappen i Critérium Dauphiné. Et drøyt halvminutt bak kom det en mindre gruppe som spurtet om de gjenværende plassene på podiet.

    Der viste norske Tobias Halland Johannessen seg frem. Tidligere verdensmester Julian Alaphilippe klarte akkurat å slå Johannessen i spurten, men nordmannen tok med seg en svært fin tredjeplass.

    Det er 23-åringens første pallplass for sesongen.

    Johannessen blir etter alle solemerker en av de viktigste rytterne til Uno-X i sommerens Tour de France, hvor laget deltar for første gang.

    Rittet avsluttes søndag.

    Tobias Halland Johannessen
    Foto: Tuva Åserud / NTB
  • Svimlet på startstreken - så tok nordmannen VM-gull

    Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

    – Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det var et virkelig tøft løp, da er det deilig å klare målet jeg hadde satt meg, sier han til NRK.

    På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

    Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

    For å klare det måtte nordmannen grave dypt.

    – Jeg var meget langt nede i kjelleren i dag. Jeg følte meg dårlig på start. Jeg var svimmel og følte at jeg skulle gå i bakken. Heldigvis bedret det seg etter hvert og jeg fikk en luke halvveis. Jeg måtte gi alt for å holde de andre bak meg, forteller han.

    Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NRK/NTB)

    Stian Hovind Angermund
    Foto: Norsk Friidrett
  • Granerud dropper sommer-EM

    Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

    – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

    Norge stiller med åtte utøvere.

    Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

    Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

    Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

    Halvor Granerud
    Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste