NRK Meny
Normal

Vil kutte OL-søknaden med 5–10 milliarder

Oslos byrådsleder, Stian Berger Røsland, og søkerkomiteen til Oslo-OL 2022 ønsker å spare fem til ti milliarder kroner av OL-konseptet.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo, varsler kutt i OL-søknaden.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi kommer til å anbefale den søknaden vi har laget, men vi vil ha en realistisk forventning til at det synliggjøres et mulighetsrom på mellom fem og ti milliarder kroner, som er mulig og ikke nødvendigvis ønskelig, men som Stortinget og Regjeringen kan ta med seg, sier Røsland til NRK.no.

Det var VG som først omtalte saken om at byrådslederen ønsker å kutte statsgarantiposten, som er på rundt 35 milliarder kroner.

Vedtaket om sparemulighetene ble gjort onsdag, og allerede i neste uke skal søkerkomiteen ha en tilbakemelding klar på hva som er mulig å spare.

Har merket seg OL-bekymringene

Røsland sier at søkerkomiteen har merket seg bekymringene for omfanget av arrangementet og at de har derfor utfordret saksbehandlere til å se på mulighetene til å redusere omfanget.

– Vi har et godt konsept og et godt opplegg, men dersom man må eller ønsker å få ned totalomfanget og totalkostnader så skal vi vise et mulighetsrom for det, sier han.

– Hvor kan man kutte?

– Det kan åpne seg rom for å gjøre ting på en mindre skala, kanskje større gjenbruk og mindre omfattende infrastruktur. I sum kan det bli ganske store beløp, svarer Røsland.

Gerhardsen kritisk

Rune Gerhardsen, president i Norges skøyteforbund,

Rune Gerhardsen, president i Norges Skøyteforbund, liker dårlig forslaget om å flytte øvelser ut av Oslo.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Ifølge VGs kilder har søkerkomiteen fått forsikringer fra IOC at de kan fravike prinsippet om et kompakt OL.

Som en del av kostnadskuttene kan flere av anleggene og grenene som er planlagt til Oslo-OL bli flyttet vekk fra hovedstaden og til andre byer på Østlandet, ifølge VG.

Blant annet vurderes det å flytte skiskyting til Lillehammer, hopp til Vikersund og å bygge en ishall til Drammen. I tillegg kan det bli aktuelt med ishaller i Østfold, enten Fredrikstad/Sarpsborg eller Mysen/Askim.

Vikingskipet i Hamar er lansert som et aktuelt alternativ til skøyteøvelsene.

Skøytepresident Rune Gerhardsen er kritisk til å flytte øvelser ut av hovedstaden.

– Det er klart at når vi lager en søknad for å arrangere et Oslo-OL og begynner å plukke bort en del av de tingene som skal være i Oslo, så svekkes det jo betydelig. OL skal være et arrangement som binder de ulike øvelser sammen, sier Gerhardsen til NRK.no.

Ny skiskytterarena

Skøytepresidenten tviler på at det blir spesielt billigere å bruke anlegg som allerede finnes.

– Det vil jo være utgifter knyttet til å flytte øvelsene ut av Oslo. En av dem vil jo være at vi – etter all sannsynlighet – må bygge en ny OL-landsby og jeg er ikke så sikker på at IOC vil sette stor pris på tre OL-landsbyer. Det har man aldri hatt før, og det vil nok også svekke søknaden, sier han.

I OL-søknaden er det budsjettert med blant annet en ny skiskytterarena på Grønmo, sørøst i Oslo, samt fire nye ishaller. Søknaden har også lagt opp til en ishall for skøyter på Valle Hovin.

Siste nytt

 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix
 • Haver-Løseth på fjerdeplass

  Nina Haver-Løseth kom på fjerdeplass i slalåmrennet i Åre i Sverige. Hun kjørte seg opp fra en syvende plass i første omgang. Løseth lå på tredjeplass helt til første omgangs beste, Mikaela Shiffrin, kjørte ned og vant suverent.

  Nina Haver-Løseth under verdenscupfinalen i slalåm i Åre
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale