NRK Meny
Normal

Kasparov: – Jeg gir sjakken ti mill! Iljumzjinov: – Dere får 20 mill av meg!

OSLO/TROMSØ (NRK.no): Kampen om å bli ny sjakkpresident ble mandag ettermiddag rene budrunden.

Kasparov og Kirsan

Avstemningen på ny sjakkpresident har startet. Det blir enten sjakklegenden Garry Kasparov (t.v.), eller den sittende presidenten Kirsan Iljumzjinov.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg hører denne businessmannen fra USA skal gi ti millioner i morgen. Derfor, ikke i morgen, men i dag, garanterer jeg 20 millioner dollar til FIDE!

Slik lød Kirsan Iljumzjinovs begeistrede appell under presidentvalget til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) mandag ettermiddag.

Til tordnende applaus og forbløffede latterutbrudd trumfet han valgløftene til sin motkandidat Garry Kasparov.

Noen minutter tidligere hadde legendariske Kasparov lovet sporten ti millioner fra sin amerikanske sponsor dersom han blir valgt.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

Lo og klappet

Dermed ble det en slags budrunde i det største auditoriet på Universitetet i Tromsø, som huser mandagens valg.

Presidenten fortsatte å love penger til både afrikanske forbund og - faktisk - Kasparovs eget sjakkfond.

Delegatene i salen trodde nesten ikke sine egne ører. Flere lo og klappet om hverandre.

– Politikk - hva skal man si? utbrøt en afrikansk delegat rett ved NRK.nos reporter.

Garry Kasparov

Garry Kasparov mener Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) ikke henger med i tiden, og at han er mannen som kan skape en ny giv. Her er han under mandagens presidentvalg.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Amper stemning

Den inbitte presidentkampen avgjør hvem som skal få ansvar for å legge til rette for Magnus Carlsen de neste fire årene.

Sjakklegenden Garry Kasparov kjemper mot den sittende presidenten Kirsan Iljumzjinov, som har styrt forbundet i 19 år.

Både Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein har gjentatte ganger uttalt at de ønsker en ny president. De mener Garry Kasparov kan åpne det vestlige markedet for sjakk, noe Iljumzjinov i stor grad har mislyktes med de siste 19 årene. Presidenten fra den lille russiske republikken Kalmykia har sin styrke i kontaker mot Russland og Østen.

Valglokalet åpnet klokken ni mandag morgen, og hele dagen har det vært amper stemning mellom de to leirene. Det har blitt ropt og skreket mellom salen og ordstyrerne, og Kasparov og staben hans har rettet kraftige og konkrete korrupsjonsanklager mot Iljumzjinovs regime.

Elfenbenskystens delegat, Essis Essoh, forlot blant annet valglokalet i protest etter han ble nektet å stille kritiske spørsmål.

– Ekstremt nervøs

Før kandidatenen startet å by over hverandre, fortalte Kasparov at han var preget av stundens alvor.

– Jeg er ekstremt nervøs i dag. Jeg har utkjempet mange viktige kamper ved brettet, men denne er helt annerledes. Det er ikke 64 ruter, men 174, sa den tidligere verdensmesteren med henvisning til de 174 medlemslandene som skal stemme.

Etter at Kasparov hadde brukt store deler av sin taletid på å skryte av «Garry Kasparov Chess Foundation», stjal presidenten showet der også.

– Nå har alle fått vite om makten til «Kasparov Chess Foundation». Allerede i 2003 sponset jeg Kasparov. Nå vil jeg også vil være sponsor for dette fondet - jeg setter over 100.000 euro i dag, sa Iljumzjinov - til mer applaus og latter.

Delegater hilser på hverandre i salen der ny sjakkpresident skal velges

SE VIDEO: Her stopper møtelederne fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) spørsmålene fra Elfenbenskystens delegat Essis Essoh. (Mobilvideo: Anders Engeland/NRK).

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal