Vil at Eckhoff & co skal lære av Bjørgen

Skiskytterjentene leverte tidenes svakeste VM i Finland. Nå varsler coach Dag Kaas i Olympiatoppen et tettere samarbeid med langrennslandslaget.

Tiril Eckhoff

SKUFFENDE: Tiril Eckhoff ble Norges beste utøver i VM, men endte på 16. plass i fellesstarten.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

VM i Kontiolahti ble en fiasko for de norske skiskytterjentene, som endte uten VM-medaljer i Finland. Tiril Eckhoffs 16.-plass på fellesstarten ble Norges beste plassering utenom stafetten.

Marit Bjørgen holder kula for sammenlagtseieren i verdenscupen etter 30 km i Holmenkollen

FORBILDE: Marit Bjørgen med verdenscupkula.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Jentene slet med skytingen på standplass, men kanskje aller mest slet de i løypa der det gikk altfor sakte.

Den dårlige langrennsformen har blitt et tema blant jentene på landslaget, innrømmer Fanny Welle-Strand Horn.

– Jeg skal innrømme at vi ligger på rommet og snakker om dette. Samtidig som vi har verdens beste langrennsjenter, sier hun.

Varsler endringer

Dag Kaas er coach for skyting og skiskyting i Olympiatoppen, og han er langt ifra fornøyd med det kvinnelaget til skiskytterne har prestert i årets VM.

Horn

TEMA BLANT JENTENE: Fanny Welle-Strand Horn.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Nå har Stian Eckhoff hatt ett år sammen med jentene og blitt kjent med laget, så vi kommer nok til å ta noen grep neste år. Vi må få flere til å gå fort i sporet.

En av endringene kan bli å samarbeide tettere med langrennslandslaget.

Langrennskvinnene har i motsetning til skiskytterkvinnene herjet i verdenscupen i vinter. Marit Bjørgen vant både verdenscupen totalt og sprintcupen, og under verdenscupen i Holmenkollen ble det tredobbelt norsk på tremila.

– De kan jo lære å gå fortere på ski, selvfølgelig, sier Dag Kaas til NRK.

Landslagstrener Stian Eckhoff er ennå fersk i jobben. Han tok over laget i 2014, og er villig til å ta nye grep frem mot VM på hjemmebane i Oslo.

– Vi må jobbe frem en bedre treningskultur blant de yngste jentene våre. Det er ingen tvil om det. Om vi kan kan lære det av langren er det bare flott, sier han.

– Snakker om dette

Astrid Uhrenholdt Jacobsen vil gjerne hjelpe skiskytterne til å gå fortere i sporet.

– På det fysiske har vi sikkert en bra treningskultur, vi har også trenere som sitter på mye kompetanse, påpeker hun.

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde mener det er liten tvil om at det må gjennomføres drastiske tiltak på det norske kvinnelaget.

– Det er tidenes dårligste VM for kvinnene siden de kom med på programmet, og det skorter både på den fysiske kapasiteten og skytekvaliteten. Det må gjøres en kjempejobb, sier han.

Les også: Tjente nesten tre millioner kroner

Siste nytt

 • Mikkelsen i teten i Rally Sweden

  Andreas Mikkelsen er sammen med Esapekka Lappi nummer to i Rally Sweden. Han er 54,5 sekunder bak sammenlagtleder Ott Tänak før søndagens avslutning. Rally Sweden rundes da av med tre fartsprøver.

  Mikkelsen
  Foto: Micke Fransson / TT / NTB scanpix
 • Sala gravlagt etter flystyrt

  Over 3000 mennesker møtte opp i fotballlspilleren Emiliano Salas begravelse i hjembygden hans i Argentina. Sala omkom da flyet som skulle frakte ham fra Nantes til sin nye hjemby og klubb Cardiff, styrtet 21.januar.

  Salas begravelse
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP
 • Horneland med sin første RBK-seier

  Rosenborg hadde få problemer mot svenske Sundsvall i lørdagens treningskamp i Abrahallen. I Eirik Hornelands første seier som RBK-trener ga ikke trønderne seg før det sto 5-1 på måltavla. Tidligere lørdag vant Stabæk 2-1 over Strømmen, mens Kristiansund slo Ranheim 3-2.

  Eirik Horneland
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal