Spania-stjernen hylles etter disse bildene

Der det spanske laget stort sett får kritikk etter kvartfinaledramaet mot Sveits, blir Thiago Alcântara hyllet på sosiale medier for det han gjorde etter at laget hans hadde sikret en plass i semifinalen.

Det hele måtte avgjøres på straffer etter at Jordi Alba og Xherdan Shaqiri hadde scoret hvert sitt mål i kvartfinalen.

Der var det flere profiler som bommet underveis, og nivået var langt fra like bra som forrige gang Sveits var med i en straffesparkkonkurranse. Da sendte de Frankrike ut etter å ha satt alle sine straffer.

Mot Spania traff de bare på ett. Spania bommet også, men satte tre av fem straffer.

Vargas fikk trøst av motspiller

Etter den siste bommen jublet de spanske spillerne som besatt, men kameraene fanget opp én spanjol som holdt jubelen tilbake.

Thiago gikk rett bort til en sønderknust Ruben Vargas som begravde ansiktet i hendene.

Spanjolen holdt rundt ham og ga ham trøstende ord mens tårene trillet nedover sveitserens kinn.

Flere har tatt til sosiale medier for å hylle spanjolens handling.

Skjermdump av UEFAs Twitter-konto.
Skjermdump fra ESPN UKs Twitter-konto.
Skjermdump av B/R Footballs Twitter-konto.

Etter kampen sa Sveits' trener Vladimir Petkovic at Vargas har det fint til tross for at han tok til tårene etter kampen.

– Han har det helt greit, men lærer av situasjonen. Det er et vanskelig øyeblikk der vi var ordentlig slitne. Det er tøft mentalt å forberede seg på straffesparkkonkurranse, sier Petkovic.

Sommer kunne blitt helten

Det kunne fort ha sett annerledes ut for Vargas og Sveits. De hadde nemlig en målvakt som var i det umulige hjørnet da Spania tråkket litt ekstra hardt på gasspedalen fra første ekstraomgang.

Spanjolene satte Yann Sommer på flere gigantiske prøver, men den gulkledde målvakten vartet opp med redning etter redning.

Han var utvilsomt tungen på vektskålen som holdt Sveits inne i kampen til straffene sto for tur. Da klarte han ikke holde seg på linja han hadde lagt seg på.

– Det er ikke lett å stå her nå. Jeg er stolt av laget. Vi var ti mot elleve mot et bra lag. Så jeg er ekstremt stolt, sier Sommer.

– Jeg er skikkelig stolt av laget. Straffer er litt 50/50, og jeg var nervøs da jeg så straffesparkkonkurransen. Jeg mener vi bare var litt uheldige i dag, sier Xherdan Shaqiri til Uefa etter kampen.

Tidligere landslagsprofil Steffen Iversen var svært kritisk til begge lags straffer.

– Det var helt krise. Det var fryktelig dårlige straffer. Det var noen gode, men fire-fem forferdelige straffer, sa han i NRKs studio.

Russia Switzerland Spain Euro 2020 Soccer

Det var Mikel Oyarzabal som sendte Sveits ut av EM. Nå venter enten Italia eller Belgia i semifinalen for spanjolene.

Spania får det glatte lag

Det var svært få som lot seg imponerre over det spanjolene leverte de første 90 minuttene.

I ekstraomgangene skapte de mer, men det ebbet til slutt ut til straffesparkkonkurranse og til slutt seier for forhåndsfavorittene.

Euro 2020 - Quarter Final - Switzerland v Spain

– Det er et sirkus. Spanias andre omgang var grusom, sa fotballekspert Guillem Balague til BBC.

Han fortsetter:

– Vi er ikke bedre enn dette. Det er dette vi har. Vi har et lag som ikke kan skåre mål, men som slipper dem inn.Tidligere England-spiss Dion Dublin sier seg enig i kritikken. Han mener at spanjolene kan slite i semifinalen.

– Sveits gjorde jobben. Man kan ikke forsvare seg for alltid. Spanjolene har imidlertid gjort det vanskelig for seg selv i kveld, men de kom seg gjennom til semifinalen, hvor de ville være. Men skal de gå lenger enn det må de være bedre enn de var i dag, sier Dublin til BBC.

Heller ikke NRKs kommentatorer mente det var festfotball vi fikk servert i St. Petersburg.

– Jeg er overrasket over alle de upresset feilene Spania gjør, sa Drillo underveis.

– Jeg tror ingen som heier på Spania er fornøyd med det de har sett av dette laget, sa Stabrun Smith.

Viasport La Liga-ekspert, Petter Veland, mener Spania får litt for mye kritikk.

– Det er ikke Spania, eller laget som leder, sitt ansvar å underholde supportere og Tv-seere. De skal jobbe for å få seg videre. Alle som kjenner til Spania og deres måte å spille landslagsfotball på vet at de forsvarer seg ved å holde ballen i laget, sier han og legger til at det ikke alltid er så underholdende og at han gjerne skulle sett dem gnistre mer.

Veland påpeker også at Sveits er en tøff motstander som tross alt slo ut Frankrike i åttedelsfinalen.

Rødt kort kan ha avgjort

Spania hadde veldig mye ball gjennom hele kampen. Sveits fikk noen halvsjanser på kontringer og hjørnespark, men Spania-keeper Unai Simon holdt stadig nullen.

– At Sveits legger seg bakpå og ikke bruker krefter hadde jeg forventa. Jeg er mest skuffet over Spania som ikke drar opp tempo og skaper veldig lite, sa Drillo.

Andre omgang startet også med lavt tempo. Det virket som om trener Luis Enrique var misfornøyd, for han tok ut Sarabia i pausen, mens Morata ble byttet ut før timen var spilt.

Men da det så ut til at Sveits hadde lite å svare med, så våknet de plutselig. Laporte og Torres var uheldige og klarte ikke å kontrollere ballen i et farlig område. Remo Freuler plukket opp den løse ballen, og dyttet den videre til Xherdan Shaqiri, som satte inn 1–1.

Nevnte Freuler skulle havne i fokus litt senere. Han taklet Gerard Moreno i stor fart med strake bein, og dommer valgte å gi ham direkte rødt kort.

Det kunne nok diskuteres om var riktig beslutning.

Uansett vil nok mange hevde at det røde kortet spilte inn da Sveits røk ut. For de imponerte i perioder, men etter utvisningen hadde de ikke særlig å by på.

Overraskende helt for Real Madrid: Klubbnomaden Joselu senket Bayern München

Joselu (34) ble hentet til Real Madrid før denne sesongen som en siste spissutvei. I semifinalen i Mesterligaen reddet han storklubben.

Dommerskandale i cupen: Annullerte scoring for hands fra spiller på feil lag

Levanger sto for nok en cupbombe da de slo ut Viking i fjerde runde. På veien dit ble en annullert Viking-scoring den store snakkisen.

• Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

Kristian Eriksen
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

Vetlesen
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

– Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)