Hopp til innhold
Kommentar

Verre blir det ikke

Manchester Uniteds kollaps mot Liverpool var av en type som kan gi en trener sparken.

Britain Soccer Premier League

Solskjær ble buet ut til pause i kampen mot Liverpool.

Foto: Rui Vieira / AP

Det blir ikke verre enn dette.

Ikke for Manchester United, ikke for Ole Gunnar Solskjær. Den største kampen på kalenderen, med så mye av tittelkampen igjen.

0–5. På Old Trafford. Mot Liverpool.

Dette var total ydmykelse.

Man kunne velge og vrake i mørke øyeblikk. Målene var triste og komiske på en gang. Det røde kortet til Paul Pogba var fortjent. På tribunen tordnet Sir Alex Ferguson.

Men det verste var mot slutten, da Liverpool trillet ball på 0–5: fordi de kunne, fordi rivalen var knekt, fordi de faktisk kunne tillate seg å vise litt sympati.

Det skal egentlig ikke være rom for slikt i en rivalisering så tøff og bitter som denne.

Få dager i Uniteds historie har vært så flaue.

Premier League - Manchester United v Liverpool

Ronaldo ble satt i skyggen av Mohamed Salah i kveldens kamp.

Foto: Phil Noble / Reuters

Maks volum

Denne katastrofen kunne knapt kommet på et verre tidspunkt for Solskjær. Selv om United regisserte et comeback mot Atalanta onsdag, har det stått en rekke spørsmålstegn ved laget – og treneren – de siste ukene.

De fleste har vært satt der med rette. United har aldri vært det mest organiserte laget under Solskjær, men de kollektive svakhetene har vært ekstra åpenbare siden starten av sesongen.

De har spilt uten en klar plan. De har ikke klart å kontrollere kampene. Selv når de har vunnet, har de ofte vært heldige, og oppgjørene har vært preget av kaos.

Her, mot Liverpool, hadde United sjansen til å dempe kritikken.

I stedet skrudde de opp volumet på maks.

Kollektiv kollaps

Solskjær skal prise seg lykkelig for at han har så mye tillit hos Uniteds styre. Fra 0–3 gikk inn, føltes denne kampen som den typen som gir en trener sparken.

Det er én ting å tape på tappert vis. Du kan bomme på sjanser, du kan være uheldig; du kan kjempe hardt og gå ned med flagget til topps.

Dette var ingen av de delene.

Premier League - Manchester United v Liverpool

En skuffet Marcus Rashford etter ydmykelsen.

Foto: Phil Noble / Reuters

Det var heller ingen enkeltspillere som fortjente all skylden. Luke Shaw var grusom, Cristiano Ronaldo lyktes knapt med noe og Harry Maguire var alt annet enn den forsvarssjefen han er ment å være.

Likevel var dette en kollektiv kollaps. Det var et forsvar som ble revet i fillebiter, en midtbane som ble rundspilt og et angrep som ikke presset sammen.

Liverpool trengte ikke engang å være på sitt beste. Spesielt før pause ga de bort store rom som kunne og burde vært straffet – men som aldri ble det.

Alle disse elementene retter lyset mot trenerstaben, og da spesielt Solskjær.

Spørsmålet er hvordan han kommer tilbake fra dette.

Sjefen stikker

Basert på rapporter i engelsk og internasjonal presse blir han ikke sparket med det første. Før kampen fantes det ingen indikasjoner på at United har planer om å gi ham fyken.

Resultatet er dømt til å øke presset på ham, men om United plutselig skulle svikte ham basert på én kamp, ville det vært ukarakteristisk og ekstraordinært.

Faktisk fornyet United nylig kontrakten til assistenttreneren Mike Phelan til 2024, det samme året som Solskjærs kontrakt løper ut.

Det er heller ingen åpenbar erstatter for Solskjær på markedet. Dessuten planlegger visepresident Ed Woodward, Solskjærs fremste støttespiller, å forlate United mot slutten av året. Det gir lite mening for ham å kaste ut «hans» trener så nærme slutten.

Premier League - Manchester United v Liverpool

Solskjær sa etter kampen at dette var hans mørkeste dag som trener for Manchester United.

Foto: Phil Noble / Reuters

Det kan også bli vanskelig for United å finne en ny trener, så lenge de ikke har en erstatter klar for Woodward, som i praksis er klubbens daglige leder.

Så slik det ser ut i skrivende stund, blir Solskjær værende enn så lenge.

Men hvordan skal han løfte dette laget nå?

Store forventninger

Dette er tross alt ikke bare et tap. Det er en moralsk knekk, og en bekreftelse på at rivalene er milevis foran United taktisk sett.

Før kunne Solskjær si at han trengte tid, at stallen var for dårlig. Han hadde et poeng. Også Jürgen Klopp trengte noen år før Liverpool ble gode.

Men i sommer hentet United tre stjerner i Ronaldo, Jadon Sancho og Raphäel Varane. Etter andreplassen i mai var dette sesongen hvor de skulle ta steget helt mot toppen.

Starten av sesongen var bekymrende nok.

Og nå denne kollapsen, hvor alle lagets svakheter dukket opp på én gang.

APTOPIX Britain Soccer Premier League

Mohamed Salah ble historisk mot Manchester United.

Foto: Martin Rickett / AP

Det kan fort bli verre før det blir bedre – om det i det hele tatt blir bedre. Uniteds neste to ligakamper er mot Tottenham og Manchester City. Imellom der skal de spille borte mot Atalanta, som er ute etter revansj.

Dette på et tidspunkt hvor Uniteds tre tittelrivaler er i storform.

Bekmørkt

Situasjonen er bekmørk. Den engelske sesongen har allerede tatt form: De tre favorittene – Liverpool, Chelsea og City – er øverst i ligaen. United har seks poeng opp til tredjeplass, etter å kun ha møtt én av de tre favorittene.

Spiller de som dette, blir gapet langt større. De kan glemme Mesterligaen, med mindre de forvandler seg totalt. De er allerede ute av Ligacupen.

Realistisk sett er FA-cupfinalen i mai det beste Solskjær kan håpe på.

Det vil si, så sant han da fortsatt er Uniteds trener.

Siste nytt

 • Fifa tester nytt VAR-opplegg – ser til tennissporten

  I framtiden kan fotballtrenere kunne be om å få vurdert avgjørelser på nytt. Inspirert av videodømmingen i tennis blir konseptet prøvd ut i ungdomsfotballen.

  Den rimeligere VAR-løsningen er så langt blitt testet i to turneringer og i alt 36 kamper, skriver BBC.

  Utfallet har vært «veldig positivt», sa Fifas dommersjef Pierluigi Collina på fotballforbundets kongress i Bangkok fredag.

  Opplegget går ut på at hvert lag får to muligheter per kamp til å utfordre en dommeravgjørelse. Det blir gjort ved at hovedtreneren tvinner fingre i været og gir fjerdedommer et kort, forklarte Collina.

  Spillerne kan også anbefale trenerbenken om å sjekke en situasjon. Dette fordi de er tettere på det som skjer på banen.

  Hvis videoreprisene fører til at en avgjørelse blir omgjort, beholder laget sine to sjekkmuligheter. Slik er det også i tennis og cricket. Antall forsøk reduseres hvis klagen ikke tas til følge.

  I testordningen blir nøkkelsituasjoner sjekket som med dagens VAR-system. Det vil si mål, straffer, røde kort og kort til feil spiller.

  (©NTB)

  Videodømming
 • Formel 3: Mer trøbbel for Stenshorne

  Martinius Stenshorne (18) sto igjen på start og ble bare nummer 22 i lørdagens Formel 3-sprint på Imola-banen i Italia.

  Den norske unggutten kom ikke i gang da starten gikk. Det ga sisteplass i feltet med 27 biler, og der ble Stenshorne værende de første rundene.

  Han klatret noen hakk utover i løpet. I alt ble det kjørt 18 runder.

  Noel León fra Mexico vant sprinten foran tyske Oliver Goethe.

  Fredag skuffet Stenshorne ved å bli nummer 18 i kvalifiseringen. Han var i mål på 20.-plass, men gjorde et lite byks etter at førere foran ham ble straffet for regelbrudd.

  I slutten av mars knallet Stenshorne til med seier i sprintløpet i australske Melbourne.

  Torsdag ble det kjent at 18-åringen er klar for juniorprogrammet til Formel 1-laget McLaren. Noen timer senere kom nyheten om at han nektes å kjøre løpshelgen på Silverstone-banen i England i sommer.

  Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) slo ned på Stenshornes deltakelse i et GB3-løp på Silverstone i april. Det er en konkurranse som minner om Formel 3, og ifølge regelverket skulle tenåringen ha søkt om tillatelse. Hitech-laget har anket avgjørelsen.

  (©NTB)

  Martinius Stenshorne på Bahrain International Circuit i Sakhir.
  Foto: Diederik van der Laan
 • Hovland med kjemperunde – fikk eagle fra 70 meter

  Viktor Hovland gikk annen runde av PGA-mesterskapet i golf på fire slag under par. Nordmannen slo innspillet rett i koppen til eagle på hull fire.

  Hovland var tre slag under par etter første runde og fikk starten på annen runde forskjøvet med noen timer grunnet en ulykke like ved anlegget i morgentimene.

  Da han kom i gang leverte han tre par før det smalt på par fire-hullet nummer fire. Fra om lag 70 meter fikk han eagle. Ballen spratt en gang på greenen før den forsvant.

  – For et sirkus av et golfslag, utbrøt Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsen.

  Nordmannen gjorde i etterkant fem birdier og to bogeyer. Han er åtte slag under par totalt etter annen runde og har fire slag opp til turneringsleder Xander Schauffele.

  26-åringen har hatt en tøff start på sesongen etter at han i fjor vant PGA-sluttspillet. Han har blant annet stått over flere turneringer.

  Foran helgens turnering i Louisville, Kentucky ble det kjent at Hovland har gjenopptatt samarbeidet med treneren Joe Mayo.

  Hovland ble nummer to i fjorårets utgave av PGA-mesterskapet. Vinneren av årets andre majorturnering får med seg i overkant av 33 millioner kroner.

  (©NTB)

  Wells Fargo Championship - Round One
  Foto: JARED C. TILTON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal