Hopp til innhold

OL-vinner angriper friidrettstoppene: – Vi skal kjempe

Neste års Diamond League-program har skapt jordskjelv i friidretten. Nå starter utøverne en organisasjon som skal snu utviklingen.

Christian Taylor

TAR KAMPEN: To ganger olympisk mester, Christian Taylor, har startet en utøverorganisasjon i kjølvannet av Diamond League-vrakingen.

Foto: Andrej Isakovic / AFP

Onsdag ble det kjent at flere velkjente øvelser kuttes fra Diamond League-programmet. Dette fikk Norges fremste diskoskaster Ola Stunes Isene til å reagere.

Han er ikke alene om det. For nå tar flere av verdens største friidrettsstjerner tak.

Amerikanske Christian Taylor har to OL-gull og fire VM-gull i tresteg, som er fjernet fra Diamond League. Nå har superstjernen startet en utøverorganisasjon som skal kjempe for friidrettsstjernenes rettigheter.

«Det er tid for en virkelig forandring. Jeg nekter å sitte stille lengre», skriver Taylor på Twitter.

Videre har han lagt ved et lengre skriv som kritiserer Det internasjonale friidrettsforbundet og Diamond League.

Laster Twitter-innhold

Årsaken til kuttene er at Diamond League-sendingene skal bli kortere. Fra to timers- til 90 minutterssendinger. Dermed er flere velkjente øvelser fjernet. Uakseptabelt, ifølge utøverne selv.

«Idretten vår handler om samhold og mangfold og å splitte opp arrangementene, vil bare skade denne idretten som vi alle elsker»

Skrivet går under emneknaggen: #WeAreTheSport og oppfordrer alle friidrettsutøvere til å melde seg inn.

«Vi skal kjempe for utøvernes rettigheter og kreve et sete ved bordet og en stemme som er med på å bestemme hvordan idretten drives og hvordan den kan vokse og utvikles uten å rive ut selve kjernen»

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

STØTTER ORGANISASJONEN: Stavhopper Sondre Guttormsen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Taylor får allerede støtte i kommentarfeltet fra idrettsprofiler som Renaud Lavillenie, James Ellington, Will Claye og flere. Norske Sondre Guttormsen har også vist sin støtte i historien sin på Instagram.

«Jeg nekter å gi opp denne idretten og vil gjøre alt jeg kan for å få skikkelige svar fra menneskene som nå styrer det»

Stjernene fortviler

Distansen 200 meter er ikke blant øvelsene som regnes som «minst populære». Likevel er den blant fem øvelser som er fjernet.

Dafne Schippers, som er to ganger verdensmester på distansen, skriver følgende:

«Forvirret... De siste undersøkelsene til Diamond League viser at 200 meter er en av de mest populære øvelsene. Likevel, så er ikke 200 meter inkludert i Diamound League-øvelsene... Seriøst?», skriver Schippers på Twitter.

Laster Twitter-innhold

TV-analyser har funnet ut hvilke øvelser som er «minst populære». Blant disse er diskos, tresteg, 5000 meter og 3000 meter hinder.

Misfornøyde stjerner

STJERNER FORTVILER: Verdensstjerner som Dafne Schippers (t.v.), Noah Lyles (i midten) og Emma Coburn (t.h) får ikke løpe sine favorittdistanser i Diamond League neste år.

Foto: Reuters

Derfor må også amerikanske Emma Coburn, som tok gull på 3000 meter hinder i 2017-VM og sølv i 2019, forberede seg på en annerledes sesong.

«Jeg er skuffet. Å kutte øvelser er ikke løsningen for spennende TV. Ikke skyld på utøvere/øvelser. Vi konkurrerer og lager «et show». Løping er spennende og overbevisende. Det er deres oppgave å vise det. Jeg antar da at våres anstrengelser og bidrag ved å løpe og promotere Diamond League ikke betyr noe», skriver Coburn på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Tresteg er også borte fra neste års program. Det fikk sølvvinner i VM i Doha 2019, Will Claye, til å reagere. Han forteller i en video at han heller bare får satse på musikk-karrieren nå som Diamond League dropper øvelsen hans.

Laster Twitter-innhold

Superstjernen på 200 meter, amerikanske Noah Lyles, fikk seg også en tung beskjed på onsdag.

«Oi, ingen 200 meter», skrev amerikaneren på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Dumt for friidretten

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal synes utviklingen er trist.

– Dette vil jo sannsynligvis føre til at flere og flere unge, lovende østafrikanske løpere i første rekke kutter baneløping og går rett på gate. Det er dumt for friidretten, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

I tillegg til at utøvere kan forsvinne, mener Rodal at dette går ut over både mangfold og spenning. Samtidig understreker han at han har forståelse for at Diamond League ønsker å modernisere ved å spisse sendingene.

Rodal

NEGATIV UTVIKLING: NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, frykter at flere utøvere vil gå til gateløp.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det at tøffe dueller forsvinner og at spektakulær langdistanseløping med 5000 meter skal bort... Altså, som løper syns jeg det rett og slett er trist, forteller Rodal.

NRKs friidrettskommentator, Jann Post, støtter Rodal i hans vurderinger, og mener at det er verst for kenyanerne.

– De ser jo dette nærmest som et angrep på afrikansk langdistanseløping, så der er frustrasjonen stor, så dette her skaper bølger i friidrettsverden, sier Post.

– Kommersielle grunner

Nå som både 5000 meter og 3000 meter hinder er borte, frykter Rodal at utøvere vil forsvinne til gate- og veiløp. Hovedgrunnen til det er at veldig mange afrikanske løpere er kommersielt motivert.

– Dersom baneløping blir mindre kommersielt, noe det ser ut til å bli nå, så vil østafrikanske løpere automatisk søke seg til gate og vei. Det er en voksende interesse for det, og det er en voksende økonomi i det, så det vil de nok nyttegjøre seg av. Helt sikkert, forklarer Rodal.

Jann Post

OMDISKUTERT: NRKs friidrettskommentator, Jann Post, tror at endringene vil skape store diskusjoner.

Foto: Privat

– Det blir en enorm diskusjon. Det eneste som er sikkert er at alle blir ikke fornøyd, understreker Post.

Diskusjoner har det blitt, og diverse friidrettsstjerner har sagt sitt på Twitter.

– Klarer seg uten

Vebjørn Rodal er, som nevnt, bekymret for det som kan skje i friidretten nå. Likevel er han ikke fremmed for all forandring.

Øvelsen 200 meter forsvant ut av innendørsløping for noen år siden. Rodal påpeker at ulempen ved å ha indre bane er så stor at det egentlig er like greit at distansen skal bort.

– Jeg tror egentlig at internasjonal friidrett klarer seg greit uten. Det er vanskelig å få helt rettferdig. Og at det blir mindre spennende av den grunn, forklarer Rodal.

Totalt vil det være 24 øvelser (12 for kvinner og 12 for menn) i neste års program. Hele listen kan du se her:

• 100m
• 100m/110m hinder
• 400m
• 400m hinder
• 800m
• 1500m
• 3000m
• Lengde
• Høyde
• Stavhopp
• Spydkast
• Kulestøt

Siste nytt

 • Riiber revurderer skulderoperasjon

  Jarl Magnus Riiber legger seg ikke nødvendigvis under kniven for å operere sin plagsomme skulder foran VM-sesongen likevel. Nå er kombinertstjernen i tenkeboksen.

  – Jarl er er veldig i lupen på om han skal operere etter ikke. Etter rennene i Otepää var han veldig klar på at han skulle operere, men siden da har han nok blitt usikker etter å ha fått noen råd, sier sportssjef Ivar Stuan til NTB.

  Han forteller videre at Riiber nå skal «stressteste skuldra», før en endelig avgjørelse etter alle solemerker tas.

  – Dette har vært et sånt hjerte-i-halsen-prosjekt, sier kombinertsjefen, som understreker at det er hovedpersonen alene som tar den endelige avgjørelsen rundt operasjon.

  Riibers skulder, som ved gjentatte anledninger gjennom karrieren har hoppet ut av ledd, har skapt utfordringer for 26-åringen også denne sesongen. Under verdenscupåpningen i Ruka gjentok historien seg da han løftet armen for å feire et strålende skihopp.

  I etterkant ble det åpnet for at Riiber kunne bli operert både underveis i sesongen – nærmere bestemt etter verdenscuprennene i Otepää nylig – eller etter sesongslutt.

  (NTB)

  gAsk8FZcX88
  Foto: AP
 • Casper Ruud til semifinale i Los Cabos-turneringen i tennis

  Casper Ruud tok seg greit videre til semifinalen i ATP-turneringen i Mexico med å slå Nuno Borges fra Portugal i strake sett.

  Kampen endte 6-3, og 6-2 etter 67 minutter og 22 sekunders spill. Fjerdeseedede Ruud hadde aldri møtt Borges før torsdagens kvartfinale. Portugiseren slo australske Max Purcell i sin kamp i 2. runde, men Ruud tok seg greit av Marcos Giron med 6-1, 6-0.

  I semifinalen møter Ruud vinneren av greske Stefanos Tsitsipas og amerikanske Aleksandar Kovacevic.

  Etter en liten pause var Ruud nok en gang i aksjon i kvartfinalen i double med amerikanske William Blumberg.

  Og også der ble det avansement for nordmannen da de vant 6-3, 6-3 over det amerikanske paret Evan King/Reese Stalder.

  (NTB)

 • Gulliksen bekrefter at han trolig er ferdig i Bodø/Glimt: – Mye kan tyde på det

  Det ser ut til å bli med et halvt år og bare 23 kamper for Tobias Gulliksen i Bodø/Glimt. Han bekrefter til TV 2 at han er på vei bort fra klubben.

  20-åringen ble i august hentet til Nord-Norge fra Strømsgodset og skrev under en kontrakt ut 2027.

  Den rives trolig i stykker. TV 2 skriver at Glimt er enig med Djurgården om en overgang for 20-åringen.

  Etter torsdagens tap i serieligaen mot Ajax bekreftet Gulliksen til kanalen at det trolig ble hans siste kamp i gult.

  – Det kan tyde på det. Jeg skal etter hvert ta en medisinsk test, så får vi skje hva som skjer etter det. Det er noe som kjennes rett for meg, sa han til TV 2.

  Gulliksen debuterte for Godsets A-lag i 2019/20-sesongen og ble etter hvert en viktig spiller for klubben fra hjembyen Drammen.

  I Djurgården blir Gulliksen i så fall lagkamerat med Gustav Wikheim. Han får også noen måneder på lag sammen med stortalentet Lucas Bergvall (18), som til sommeren slutter seg til Premier League-klubben Tottenham.

  (©NTB)

  tobias gulliksen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal