OL-vinner angriper friidrettstoppene: – Vi skal kjempe

Neste års Diamond League-program har skapt jordskjelv i friidretten. Nå starter utøverne en organisasjon som skal snu utviklingen.

Christian Taylor

TAR KAMPEN: To ganger olympisk mester, Christian Taylor, har startet en utøverorganisasjon i kjølvannet av Diamond League-vrakingen.

Foto: Andrej Isakovic / AFP

Onsdag ble det kjent at flere velkjente øvelser kuttes fra Diamond League-programmet. Dette fikk Norges fremste diskoskaster Ola Stunes Isene til å reagere.

Han er ikke alene om det. For nå tar flere av verdens største friidrettsstjerner tak.

Amerikanske Christian Taylor har to OL-gull og fire VM-gull i tresteg, som er fjernet fra Diamond League. Nå har superstjernen startet en utøverorganisasjon som skal kjempe for friidrettsstjernenes rettigheter.

«Det er tid for en virkelig forandring. Jeg nekter å sitte stille lengre», skriver Taylor på Twitter.

Videre har han lagt ved et lengre skriv som kritiserer Det internasjonale friidrettsforbundet og Diamond League.

Laster Twitter-innhold

Årsaken til kuttene er at Diamond League-sendingene skal bli kortere. Fra to timers- til 90 minutterssendinger. Dermed er flere velkjente øvelser fjernet. Uakseptabelt, ifølge utøverne selv.

«Idretten vår handler om samhold og mangfold og å splitte opp arrangementene, vil bare skade denne idretten som vi alle elsker»

Skrivet går under emneknaggen: #WeAreTheSport og oppfordrer alle friidrettsutøvere til å melde seg inn.

«Vi skal kjempe for utøvernes rettigheter og kreve et sete ved bordet og en stemme som er med på å bestemme hvordan idretten drives og hvordan den kan vokse og utvikles uten å rive ut selve kjernen»

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

STØTTER ORGANISASJONEN: Stavhopper Sondre Guttormsen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Taylor får allerede støtte i kommentarfeltet fra idrettsprofiler som Renaud Lavillenie, James Ellington, Will Claye og flere. Norske Sondre Guttormsen har også vist sin støtte i historien sin på Instagram.

«Jeg nekter å gi opp denne idretten og vil gjøre alt jeg kan for å få skikkelige svar fra menneskene som nå styrer det»

Stjernene fortviler

Distansen 200 meter er ikke blant øvelsene som regnes som «minst populære». Likevel er den blant fem øvelser som er fjernet.

Dafne Schippers, som er to ganger verdensmester på distansen, skriver følgende:

«Forvirret... De siste undersøkelsene til Diamond League viser at 200 meter er en av de mest populære øvelsene. Likevel, så er ikke 200 meter inkludert i Diamound League-øvelsene... Seriøst?», skriver Schippers på Twitter.

Laster Twitter-innhold

TV-analyser har funnet ut hvilke øvelser som er «minst populære». Blant disse er diskos, tresteg, 5000 meter og 3000 meter hinder.

Misfornøyde stjerner

STJERNER FORTVILER: Verdensstjerner som Dafne Schippers (t.v.), Noah Lyles (i midten) og Emma Coburn (t.h) får ikke løpe sine favorittdistanser i Diamond League neste år.

Foto: Reuters

Derfor må også amerikanske Emma Coburn, som tok gull på 3000 meter hinder i 2017-VM og sølv i 2019, forberede seg på en annerledes sesong.

«Jeg er skuffet. Å kutte øvelser er ikke løsningen for spennende TV. Ikke skyld på utøvere/øvelser. Vi konkurrerer og lager «et show». Løping er spennende og overbevisende. Det er deres oppgave å vise det. Jeg antar da at våres anstrengelser og bidrag ved å løpe og promotere Diamond League ikke betyr noe», skriver Coburn på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Tresteg er også borte fra neste års program. Det fikk sølvvinner i VM i Doha 2019, Will Claye, til å reagere. Han forteller i en video at han heller bare får satse på musikk-karrieren nå som Diamond League dropper øvelsen hans.

Laster Twitter-innhold

Superstjernen på 200 meter, amerikanske Noah Lyles, fikk seg også en tung beskjed på onsdag.

«Oi, ingen 200 meter», skrev amerikaneren på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Dumt for friidretten

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal synes utviklingen er trist.

– Dette vil jo sannsynligvis føre til at flere og flere unge, lovende østafrikanske løpere i første rekke kutter baneløping og går rett på gate. Det er dumt for friidretten, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

I tillegg til at utøvere kan forsvinne, mener Rodal at dette går ut over både mangfold og spenning. Samtidig understreker han at han har forståelse for at Diamond League ønsker å modernisere ved å spisse sendingene.

Rodal

NEGATIV UTVIKLING: NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, frykter at flere utøvere vil gå til gateløp.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det at tøffe dueller forsvinner og at spektakulær langdistanseløping med 5000 meter skal bort... Altså, som løper syns jeg det rett og slett er trist, forteller Rodal.

NRKs friidrettskommentator, Jann Post, støtter Rodal i hans vurderinger, og mener at det er verst for kenyanerne.

– De ser jo dette nærmest som et angrep på afrikansk langdistanseløping, så der er frustrasjonen stor, så dette her skaper bølger i friidrettsverden, sier Post.

– Kommersielle grunner

Nå som både 5000 meter og 3000 meter hinder er borte, frykter Rodal at utøvere vil forsvinne til gate- og veiløp. Hovedgrunnen til det er at veldig mange afrikanske løpere er kommersielt motivert.

– Dersom baneløping blir mindre kommersielt, noe det ser ut til å bli nå, så vil østafrikanske løpere automatisk søke seg til gate og vei. Det er en voksende interesse for det, og det er en voksende økonomi i det, så det vil de nok nyttegjøre seg av. Helt sikkert, forklarer Rodal.

Jann Post

OMDISKUTERT: NRKs friidrettskommentator, Jann Post, tror at endringene vil skape store diskusjoner.

Foto: Privat

– Det blir en enorm diskusjon. Det eneste som er sikkert er at alle blir ikke fornøyd, understreker Post.

Diskusjoner har det blitt, og diverse friidrettsstjerner har sagt sitt på Twitter.

– Klarer seg uten

Vebjørn Rodal er, som nevnt, bekymret for det som kan skje i friidretten nå. Likevel er han ikke fremmed for all forandring.

Øvelsen 200 meter forsvant ut av innendørsløping for noen år siden. Rodal påpeker at ulempen ved å ha indre bane er så stor at det egentlig er like greit at distansen skal bort.

– Jeg tror egentlig at internasjonal friidrett klarer seg greit uten. Det er vanskelig å få helt rettferdig. Og at det blir mindre spennende av den grunn, forklarer Rodal.

Totalt vil det være 24 øvelser (12 for kvinner og 12 for menn) i neste års program. Hele listen kan du se her:

• 100m
• 100m/110m hinder
• 400m
• 400m hinder
• 800m
• 1500m
• 3000m
• Lengde
• Høyde
• Stavhopp
• Spydkast
• Kulestøt

Siste nytt

 • Ikke sluttspill for kvinner i år

  For andre året på rad utgår kvinnenes sluttspill. Planen var først å spille grunnserie med de ti lagene i Toppserien, og deretter ha sluttspill.

  Det skulle da være en mesterskapsliga for de fire beste lagene, og en kvalifiseringsliga for de resterende lagene i Toppserien samt de to beste i 1. divisjon. Resten av lagene i 1. divisjon skulle møtes i en opprykksliga. Men pandemien gjør altså at det ikke blir sluttspill i år.

  – Det er en krevende sesong med kortere periode for spill. Klubbene var veldig samstemte i år på å vente til neste sesong, sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF til NRK.

  Toppserien skulle startet i mars, men nå planlegges det for seriestart 22. og 23. mai.

  – Det er veldig leit at vi ikke får gjennomført det nye formatet i år heller. Dette er en nyvinning vi knytter stor spenning til. Men slik situasjonen er nå har vi ikke noe valg. Vi ser uansett frem til en ny, spennende sesong i Europas jevneste liga, sier daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen.

  Toppserien fotball 2020: Rosenborg - Vålerenga.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Første seier på over tre år

  Mark Cavendish spurtet ned Jasper Philipsen og vant den andre etappen av Tour of Turkey. Dermed tok briten sin første seier på over tre år, og viste takter av gammelt slag.

  35-åringen som står med blant annet 30 etappeseire i Tour de France, har slitt de siste årene med sykdom og skade, og hans forrige seier kom under etapperittet Dubai Tour i februar i 2018.

  Før sesongen signerte han for det belgiske laget Deceuninck-Quick Step, laget han syklet for i perioden fra 2013 til og med 2015.

  Også det norske profflaget Uno-X Pro Cycling er med i det tyrkiske etapperittet. Kristoffer Halvorsen ble nummer to på søndagens åpningsetappe, og Søren Wærenskjold passerte som nummer ti over målstreken på mandagens etappe.

  Cavendish
  Foto: David Stockman / AFP
 • Godsets nye trener: – Klovneklubb

  Strømsgodsets nye trenerduo Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen møtte i dag pressen utenfor Marienlyst. «BP» Ingebretsen var ærlig på at den siste uka har vært utfordrende for alle med hjertet i Drammen.

  – Det har ikke vært noen god situasjon. Jeg har ikke vært direkte involvert, men for meg, sett utenfra så er Strømsgodset nå en klovneklubb. Så det er det vi må ta tak i nå. Samle spillerne som vi sier. Vi starter med dette i dag. Hva hver enkelt spiller kan bidra med. Nå må vi stå sammen, alle sammen, sier han til NRK.

  Wibe-Lund var assistenttrener under Henrik Pedersen, mens Ingebrigtsen er tidligere hovedtrener i klubben.

  Wibe-Lund sier at han tok jobben på én betingelse: At «BP» også sa ja. Nå ser han framover.

  – Første pri er å bygge det opp igjen. For meg hadde det vært veldig vanskelig å tro på dette uten å ha med de folka som jeg vet har kapasiteten og det riktige verktøyet til å begynne den prosessen som Godset skal gjennom nå. Om det blir et lengre perspektiv vil tiden vise, sier han.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund (3-2)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal