Hopp til innhold

Verdensrekordholderen mener Warholms ville åpninger ødelegger: – Løper for fort!

ZÜRICH (NRK): Kevin Young tror han vet hvorfor Karsten Warholm ikke har greid å slå verdensrekorden hans på 400 meter hekk – men frykter den kan ryke allerede i kveld.

Kevin Young

GIR RÅD TIL WARHOLM: Verdensrekordholder Kevin Young er ikke redd for å si hva han tror Karsten Warholm må gjøre for å bli tidenes raskeste på 400 meter hekk.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

19.45: Diamond League-finalen sendes direkte på NRK1 og her på NRK.no.

– Jeg tok bilde med ham i går. Han er en av mine favoritthekkeløpere!

Kevin Young sitter på en lav trestol og snakker om Karsten Warholm, med en NRK-mikrofon i hånda. Den overtok han like godt umiddelbart da intervjuet startet.

Rundt halsen på 52-åringen henger et gullsmykke med tallene 4678. Putter man inn et komma, får man 46,78.

Det er gjeldende verdensrekord på 400 meter hekk, som Young satte i OL-finalen i Barcelona i 1992. I øyeblikket den eldste gjeldende verdensrekorden i en løpsøvelse.

– Jeg har båret den som en baby i 27 år. Hun er voksen nå, sier Young.

Han er hentet til Diamond League-finalen i Zürich fordi 400 meter hekk er i vinden. Det skyldes igjen at rekorden hans kanskje lever farlig. I kveld møter nemlig Karsten Warholm hekkeløpssensasjonen Rai Benjamin for aller første gang. Da kan det komme til å gå fort. Såpass fort at det snakkes om verdensrekorder.

Lå foran verdensrekorden

Etter at ingen hadde vært i nærheten av verdensrekord-tider på lang tid, skjedde det nemlig noe i fjor.

Først løp den da ukjente Rai Benjamin på 47,02 i det amerikanske collegemesterskapet, den nest beste tiden i historien til da og tangering av Edwin Moses’ gamle verdensrekord. Senere ble Abderrahman Samba den andre i historien til å se 46-tallet da han løp på 46,98 i Paris.

X03810

UBESEIRET: Karsten Warholm har ikke blitt slått i 2019. Her smiler han for europarekord i London.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

I år er det Karsten Warholm som har løpt raskest i verden. To ganger har han satt europeisk rekord. Og for Kevin Young er det uhyre interessant å sammenligne Warholms 47,12-løp i London med sitt eget 46,78-løp fra Barcelona, en analyse utarbeidet av bloggen the.running.statistician.

Etter 100 meter lå Karsten Warholm 40 hundredeler foran verdensrekorden.

Etter 200 meter lå han 41 hundredeler foran. Med 21,98 midtveis er Warholm sannsynligvis den eneste i historien som har løpt første halvdel av en 400 meter hekk på under 22 blank.

På 300 meter var Warholm fortsatt foran verdensrekorden, men da bare 16 hundredeler.

1992 Summer Olympics

IKONISK: Med høyre arm i været løper Kevin Young inn til OL-gull i Barcelona med supertiden 46,78.

Foto: Deither Endlicher / Ap

– Ser ut som hekkene blir høyere

På de siste 100 er imidlertid Youngs løp av en helt annen klasse. Warholm taper et halvsekund og havner 34 hundredeler bak verdensrekorden.

Sier disse tallene noe om hva han bør gjøre, og eventuelt ikke bør gjøre, for å kunne slå rekorden din?

– Ja!

Og hva er det?

– Han løper for fort i begynnelsen av løpet!

Så forklarer Kevin Young hvorfor han mener det han mener.

– Når du blir sliten, går hekken fra 36 tommer til 37, 38, 39 tommer ... Det ser det ut som hekkene blir høyere!

Som mange etter hvert har fått med seg, handler mye om å treffe med antall steg mellom hekkene. Og jo mer melkesyre i beina, jo vanskeligere å holde antall steg nede.

Young har ingen problemer med å mentalt gjenoppleve hvert eneste steg i sitt rekordløp.

– 19 steg til første hekk, så 13, 13, 12, 12, 13, 13, 13 ... 18 steg fra tiende hekk til målstreken. 152 steg. X-faktorene var å løpe 12 på hekk fire og fem, for jeg måtte komme tilbake til mitt dominante ben, som var det venstre, for å kunne løpe stabilt, beskriver han.

– Må løpe sakte for å løpe fort

For Warholm har det vært et mål å kunne løpe 13 steg mellom alle hekkene. Det klarte han for første gang under NM på Hamar. Han gjentok det i Paris i forrige uke.

Da han satte europarekorden i London, brukte han 14 steg mellom de to siste hekkene. Det vil igjen si at han satset med «feil» bein på den siste, og det ble en lurvete hekkepassering.

Hvis han hadde løpt den siste hekken rent med 14 steg, hadde han kommet under 47 sekunder, for han har en fantastisk spurt, fastslår Young.

I NM hadde Warholm ingen problemer med å gå 13 steg hele veien, men da åpnet han rolig. I Paris, da han igjen knallet til fra start, ble det problemer med timingen også med 13 steg mellom de to siste hekkene.

Du må løpe sakte for å løpe fort. Man må forstå det grunnleggende konseptet, sier Young.

Warholm: – Tenker mye på det

Han møtte altså Karsten Warholm personlig for første gang i Zürich onsdag kveld. Da tillot han seg å si dette.

– Det er min mening, og jeg sier det til ham. Men har løpt fort og utvikler seg stadig, så jeg har egentlig ikke noe med å si at han skal skru ned farten. Hvis han er komfortabel med måten han løper på, gir det ham styrke, påpeker han.

Colin Jackson, Karsten Warholm og Rai Benjamin

HØYE FORVENTNIGER: Tidligere verdensrekordholder på 110 meter hekk, Colin Jackson (t.v.), bidro ikke til å redusere presset på Karsten Warholm og Rai Benjamin under onsdgens pressekonferanse.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

NRK har ikke snakket med Warholm etter møtet med Young. Men at det verdensrekordholderen påpeker er et dilemma, la ikke Warholm skjul på da NRK møtte ham i Paris i forrige uke.

– Jeg er faktisk ikke sikker på hva som lønner seg. Vi tenker mye på det og snakker mye om det. Det ville selvfølgelig lønne seg å starte fort og avslutte enda raskere, men det er vanskelig på en sånn distanse. Så det gjelder å finne den perfekte balansen, sa Warholm da.

– Men jeg har mer trua på det jeg gjorde i London, å pushe. Jeg lærte å springe mye bedre på slutten i fjor, jeg gjør det mye bedre, og det er en mer trenbar fase av løpet. Så jeg har tro på å åpne hardt, stresse alle i feltet og til og med løpe hardt helt inn. I stedet for at jeg stiver på slutten, fortsetter jeg bare å springe, sa han.

Tre løpere, tre X-faktorer

Kevin Young føler på seg at tiden som verdensrekordholder går mot slutten. Han er rimelig sikker på at enten Abderrahman Samba, Rai Benjamin eller Karsten Warholm før eller senere tar den.

Han påpeker at de tre har hver sin X-faktor.

Samba er den som tar hekkene like bra med begge bein, hvilket gir ham en helt annen register å spille på.

Benjamin er den hurtigste. 19,99 som personlig rekord på 200 meter forteller om unike fartsressurser.

Hva angår Warholm, påpeker Young det unike fysiske grunnlaget han har med seg fra tiden som tikjemper, men ikke minst:

– Karsten løper fra hjertet!

– Rekorden kan falle

Derfor vil han ikke spå hvem av dem som tar den, og heller ikke tippe når. Men han utelukker ikke at det kan skje allerede i Diamond League-finalen i Zürich torsdag kveld.

I så fall blir det Warholm eller Benjamin, for Samba er i øyeblikket ute med skade.

– Alt kan skje. Verdensrekorden kan falle. Noen kan falle i løpet. Jeg håper det blir et raskt løp. Et veldig raskt løp. Men et løp saktere enn 46,78 sekunder, sier Young, og ler.

– Så du ønsker å beholde rekorden?

– Ja! Jeg vil beholde rekorden i minst 30 år. Og når noen slår den, tar jeg æren. Så hvis Karsten slår den, eller Rai, tar jeg æren. For jeg satte standarden som fikk dem til å presse seg så mye.

  • 400 meter hekk starter klokken 21.44 i kveld.

Øvrige nordmenn i aksjon:

  • 19:54: Hedda Hynne, 800 meter.
  • 20:23: Karoline Gørvdal, 3000 meter hinder.
  • 21.21: Henrik Ingebrigtsen, 5000 meter.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • The Athletic: Nottingham fikk poengtrekk-anke avslått – smell i nedrykksstriden

    Premier League-klubben Nottingham Forest nådde ikke fram med sin anke knyttet til de fire minuspoengene klubben er ilagt for økonomiske regelbrudd.

    Det er velrenommerte The Athletic som hevder å kjenne til utfallet av ankebehandlingen. Avslaget kan potensielt få store konsekvenser for nedrykkskampen i den engelske toppdivisjonen.

    Anken skal ha blitt behandlet i kjølvannet av en høring 24. april. Utfallet ble angivelig å opprettholde straffen.

    Nottingham ble i mars ilagt fire poeng trekk av en uavhengig kommisjon. Bakgrunnen var brudd på Premier Leagues regler for lønnsomhet og bærekraft.

    Klubben kunne angivelig ha blitt trukket seks poeng, men endte med fire som følge av at klubben vedkjente forholdet og samarbeidet godt med kommisjonen i etterforskningen. (NTB)

    FILE PHOTO: Premier League - Tottenham Hotspur v Aston Villa
    Foto: David Klein / Reuters
  • Glimt-profil Bjørkan mister Kristiansund-kampen – hemmeligholder tidshorisont

    Bodø/Glimts Fredrik André Bjørkan er ikke aktuell for spill mot Kristiansund til helgen. Klubben ønsker ikke å si noe om hvor langt skadeavbrekket kan bli.

    Det skriver Bodø-klubben i en oppdatering tirsdag.

    Bjørkan måtte byttes ut med en skade allerede fem minutter ut i oppgjøret mot Strømsgodset søndag.

    – Fredrik har fått en skade på bakside av lår. Vi ønsker ikke å gi noe estimat for når han er klar for spill igjen. Vi kan avsløre at han ikke er med i planene denne uka, sier lege Morten Sørgård i en uttalelse.

    – Ut over det er hovedfokuset å få han klar så raskt som mulig, legger han til.

    Hovedpersonen selv sier følgende om å være plassert ufrivillig på sidelinjen.

    – Kjedelig, men jeg skal komme sterkere tilbake.

    Glimt slo til slutt Strømsgodset 1-0 søndag. Klubben topper eliteserietabellen og er uten tap etter seks serieomganger.

    Kampene kommer tett de kommende ukene. Allerede 16. mai er det Nord-Norge-derby mot Tromsø, før HamKam og KFUM er motstandere henholdsvis 20. og 24. mai.

    Bjørkan risikerer dermed å gå glipp av mange kamper. (NTB)

    Fredrik André Bjørkan skjærer grimaser og holder seg til hamstringen da han måtte byttes ut.
    Foto: Ola Helness / NRK
  • Ny skadesmell for kriserammede LSK – midtbanespiller operert

    LSK Kvinner må klare seg uten finske Emma Peuhkurinen i flere måneder som følge av en kneskade.

    Det opplyser klubben selv i egne kanaler.

    Peuhkurinen pådro seg kneskaden på trening i forrige uke. Hun er ikke aktuell for spill før etter sommeren.

    – Emma skadet dessverre kneet sitt under en trening på slutten av forrige uke. Etter undersøkelser, ble det bekreftet en meniskskade, som ble operert mandag denne uken. Emma blir først å se tilbake på fotballbanen på høstparten av sesongen 2024, sier medisinsk ansvarlig Simen Gilje Bergan i en uttalelse.

    Nylig mistet LSK Kvinner også den svenske angriperen Amanda Johnsson Haahr til skade. Hun ble skadd i toppserieoppgjøret mot Lyn. Undersøkelser i etterkant viste at 28-åringen står foran en lengre periode på sidelinjen.

    LSK opplyste nylig at klubben er i økonomisk krise og gjør umiddelbare tiltak. Alle ansatte som ikke er spillere, er delvis permittert.

    LSK har uttalt at «det handler om klubbens videre eksistens». (NTB)

    Toppserien i fotball 2024: LSK Kvinner - Brann (4-2)
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal