Hopp til innhold

Verdensmesteren fikk slengbemerkninger da han valgte idrett: – Det driver ikke gutter med

Gutta på fotballaget skjønte ikke hva Joakim Visnes (16) holdt på med. Så ble han best i verden.

Joakim Visnes og fotballaget

EN AV GUTTA: Joakim Visnes (helt til høyre) har fått mange kommentarer om valget av idrett.

Foto: Privat

– Det er bare for jenter. Du er gutt, du skal spille fotball.

Slik lød kommentarene da Joakim Visnes forelsket seg i dansen. Fotballtreningene ble oftere og oftere erstattet med mange timer på dansestudio, noe klassekameratene skjønte lite av.

– De andre guttene mente at dans, det driver ikke gutter med. De slang kommentarer. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det. Det var dans jeg elsket, forteller 16-åringen i dag.

Han var en svært aktivt barn. Alt fra skihopping, alpint, svømming, karate, orientering, håndball og fotball ble testet ut, men det var først da storesøsteren hans lærte ham noen dansetrinn at den da ni år gamle gutten ble frelst.

Joakim Visnes, fotball, 8 år

FOTBALLGUTT: Joakim på fotballtrening som 8-åring.

Joakim Visnes, skihopping, 8 år

I BAKKEN: Som 8-åring var Joakim i gang med skihopping.

Joakim Visnes, 2012, orientering

I SKOGEN: Joakim har en svært allsidig idrettsbakgrunn. Her holder han på med orientering som 8-åring.

Joakim Visnes, turntrening, 8 år, vinteren 2013

SPREK: På turntrening i 2013.

Joakim Visnes, alpint, Kongsberg skisenter, 10 år

PÅ SNØ: Joakim på slalåmbakken som 10-åring.

Joakim Visnes, hockey

PÅ ISEN: Også hockey har blitt testet av Joakim.

– Brukte det nesten som sinne

Siden har det vært dans for alle penga.

– Det jeg liker veldig godt med dans, er at du kan uttrykke alle følelsene du har inni deg. Jeg er veldig glad i å være i aktivitet, og det er ekstremt krevende det du skal gjøre. Så når du får til noe, så får du en enorm mestringsfølelse, forteller 16-åringen.

Han er litt sjenert, men han lyser opp når han snakker om dansingen. Det er hans fristed, og det er der han føler seg aller mest fri. Og hvis noe er kjipt ellers i livet, tar han det med seg i dansen for å gjøre det negative om til noe positivt.

Slengbemerkningene om at dansing er en jentesport, ble derfor ekstra drivkraft til dansetalentet.

Ballettdanser Joakim Visnes, nærbilde

STORTALENT: Joakim Visnes.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Jeg brukte det nesten som sinne for å danse enda raskere eller hoppe enda høyere eller ta i enda litt til, forklarer han engasjert.

Visnes blir nesten flau. Han synes selv det høres ille ut, og han understreker at de ekstreme resultatene hans, på ingen måte er en «langfinger til fotballgutta».

– Jeg pleier aldri å tenke at nå har jeg klart noe «in your face», liksom. Sånn er jeg ikke.

Verdensmester

For resultatene lot ikke vente på seg da Joakim entret parketten. Han har vunnet VM fem ganger, EM seks ganger og NM 15 ganger, i tillegg til en rekke triumfer i andre store konkurranser.

Disco Kid 2014 , slowfinale. danset i 10 måneder. 10 år

2014: I aksjon under slow-finalen av Disco kid.

Dobbel Disco Kid Winner 2015 Gutter Under 12 år , 52 gutter kvalifisert til å delta i klassen

2015:Dobbeltseier i Disco kid.

Diwa Awards Winner x 2 i England Gutter Under 12 år Freestyle og Slow

2016: Vinner i både slow og freestyle under Diva awards i England.

VM 2017 Verdensmester i DiscoFreestyle Tsjekkia

2017: Vinner VM-gull i disco freestyle i Tsjekkia.

World Cup St. Petersburg, 1 plass , Joakim 15 år

2019: Seier i verdenscupen moderne dans i St. Petersburg.

De mange topplasseringene til tross, Visnes er ikke alltid fornøyd med prestasjonene som ligger bak den velfylte pokalsamlingen.

– Jeg kommer aldri til å bli fornøyd med hvordan jeg danser, og man kan aldri bli god nok, konstaterer tenåringen, og viser med det frem et svært tilstedeværende konkurranseinstinkt som har ført ham til topps i både moderne, jazz, showdans, disco, discofreestyle, freestyle og slow.

Nå er drømmen å bli profesjonell ballettdanser. Han har stor nytte av spensten, mykheten, koordinasjonen og styrken har trent opp i løpet av årene som sportsdanser, men ballett byr likevel på utfordringer.

– Ballett er ekstremt krevende, og du skal gjennomføre vanskelig fysiske bevegelser. I tillegg til at du skal få det til å se lett ut, mens du forteller en historie. Så det er jo sport og kunst i én, sier han og ler.

Og kombinasjonen mellom kunst og sport er tydeligvis noe 16-åringen mestrer utmerket. Tidligere i år gikk han helt til topps i World Ballet Grand Prix i Singapore, en konkurranse som er som et VM å regne. Visnes har også gjort seg bemerket i andre internasjonale konkurranser, og nå kan han velge og vrake mellom ballettakademier i inn- og utland som tilbyr ham gratis utdannelse.

Ballettdanser Joakim Visnes, tøyer

MYK: – Det krever styrke, det krever spenst, det krever koordinasjon, det krever utholdenhet, sier Visnes om dansingen.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Et kjempeviktig forbilde

Irene Jansson, daglig leder ved Den Norske Ballettskole & Akademi på Carl Berners plass i Oslo, der 16-åringen nå trener, er tydelig på at Visnes allerede er på toppnivå internasjonalt for sin alder. Det til tross for at han kom relativt sent inn i balletten.

Hun tror det skyldes høy motivasjon, treningsiver, og en meget allsidig idretts- og dansebakgrunn.

Irene Jansson, ballett

IMPONERT: Irene Jansson.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Han er vant med disiplin, fokus og målrettet trening. Han har danset mye moderne før, og han tar det med seg på en veldig positiv måte inn i ballettens verden som en allsidig danser.

Hun poengterer at ballett krever alt av hva en toppidrettsutøver må besitte av utholdenhet, spenst, koordinasjon, balanse og styrke, og at man trenger eleganse, artisteri og kunstnerisk utførelse på toppen.

– Joakim skaper med sitt nivå og sine kvaliteter et kjempeviktig forbilde for en helt ny generasjon. Han har vunnet flere internasjonale ballettkonkurranser allerede. Han beviser nettopp at ballett og dans er for gutter, og at det krever alt for å lykkes, understreker Jansson.

Ballettdanser Joakim Visnes, hopp

SPRETTEN: 16-åringen trener mye spenst og kondisjon.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Selvsagt for lavt

I Norges danseforbund setter de også pris på at Visnes våger å være ærlig om utfordringene og fordommene han har møtt på veien mot dansetoppen.

– Vi jobber kontinuerlig med kjønnsbalanse i de ulike dansegrenene, sier markeds- og kommunikasjonskonsulent Tarjei Svalastog.

Ifølge Svalastog viser tallene for 2020 at omtrent 17 % av forbundets aktive medlemmer er gutter.

– Dette er selvsagt for lavt, påpeker han, og legger til at Norges danseforbund består av åtte dansegrener, og at behovet for kjønnsbalanse varierer innad i grenene:

– Vi er veldig glade og støtter temaet Joakim tar opp med at det ikke finnes like mange gutter i eksempelvis freestyle/disco/performing arts-grenen vår, som i grenen urbant, som blant annet har dansestilene breaking og hiphop.

Siste nytt

 • Flere overraskelser i Spanias bruttotropp til EM

  Landslagssjef Luis de la Fuente kom med flere overraskelser da han presenterte Spanias bruttotropp til sommerens fotball-EM i Tyskland.

  Ayoze Pérez, Fermín Lopez, Aleix Garcia og Álex Baena var kanskje de største overraskelsene i De la Fuentes tropp. Perez kommer fra en sterk sesong i Betis, hvor han har notert seg for ni mål og én målgivende på 31 kamper.

  Lopez har også gjort sakene sine godt denne sesongen, hvor han har fått sitt store gjennombrudd i Barcelona.

  Garcia og Baena har begge vært innom landslaget tidligere. Begge debuterte mot Kypros i november i fjor, mens Baena også fikk et innhopp mot Colombia i mars.

  Det er også en rekke spillere som var forventet å kjempe om en EM-plass, som ikke er med i bruttotroppen. Blant de største navnene finner vi Real Madrid-stjernen Lucas Vázquez og PSG-profilen Marco Asensio.

  Hele troppen:

  Målvakter: Unai Simón (Athletic Bilbao), Álex Remiro (Real Sociedad) og David Raya (Arsenal).

  Forsvarsspillere: Dani Carvajal (Real Madrid), Jesús Navas (Sevilla), Álex Grimaldo (Leverkusen), Marc Cucurella (Chelsea), Robin Le Normand (Real Sociedad), Pau Cubarsí (Barcelona), Nacho Fernández (Real Madrid), Daniel Vivian (Athletic Bilbao) og Aymeric Laporte (Al-Nassr).

  Midtbanespillere: Rodri Hernandez (Manchester City), Martín Zubimendi (Real Sociedad), Mikel Merino (Real Sociedad), Pedri (Barcelona), Marcos Llorente (Atlético Madrid), Fermín Lopez (Barcelona), Fabián Ruiz (Paris Saint-Germain), Aleix Garcia (Girona) og Álex Baena (Villarreal).

  Angrepsspillere: Lamine Yamal (Barcelona), Dani Olmo (Leipzig), Nico Williams (Athletic Bilbao), Álvaro Morata (Atlético Madrid), Joselu (Real Madrid), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Ferrán Torres (Barcelona) og Ayoze Pérez (Real Betis).

  Mesterskapet spilles mellom 14. juni og 14. juli i Tyskland. (NTB)

  Spanias landslagssjef
  Foto: NTB
 • Ingebrigtsen dropper Bislett: – En tøff og vanskelig vurdering

  Henrik Ingebrigtsen stiller ikke til start under Bislett Games torsdag. Det gjør heller ikke Magnus Tuv Myhre, opplyser stevnesjef Steinar Hoen.

  TV2 omtalte saken først.

  Mandag ettermiddag får imidlertid NRK følgende forklaring via Ingebrigtsens mediekontakt Espen Skoland:

  – Henrik har gjort en tøff og vanskelig vurdering. Han kjenner på stigende form, og velger å prioritere langsiktig. Han tror og håper at det kommer store muligheter fremover, og vil prioritere å bygge form i riktig tempo. Han vil fortsatt være tilsted og hjelpe Jakob under hans forberedelser.

  Magnus Tuv Myhre har slitt etter koronasykdom, og har ennå ikke innledet sesongen. Begge skulle ha løpt 5000 meter på Bislett. På den distansen har det vært en intens kamp de siste ukene om en plass på det norske EM-laget.

  Laget presenteres kl. 14 torsdag, altså noen timer før Bislett Games. Bislett-løpet ville sånn sett ikke påvirket EM-uttaket.

  I helgen løp Henrik Ingebrigtsen 5000 meter i belgiske Brüssel på tiden 13.26,92. Det gjør at det sannsynligvis står mellom ham og Awet Kibrab om den siste plassen på EM-laget. Kibrab har løpt på 13.25,48 i år.

  Jakob Ingebrigtsen har friplass, Narve Gilje Nordås er sterkest av de øvrige, mens Per Svela med 13.19,87 har en bedre tid enn Awet Kibrab og Henrik Ingebrigtsen på 5000 meter denne sesongen.

  EM starter 7. juni, og det vises på NRK.

  Heller ikke Filip Ingebrigtsen deltar på Bislett. Han klarte ikke å kvalifisere seg til EM på noen distanse og sliter med en hofteskade, ifølge Skoland.

  Athletics, Running, Adidas Spåret 5000m
  Foto: BILDBYRÅN
 • Ruud fortsetter å håve inn millioner

  Med finaleplass i prestisjetunge Roland-Garros vil Casper Ruud allerede ha tjent mer penger denne sesongen enn det han gjorde i løpet av hele fjorårssesongen.

  Dagen før nordmannen går i gang i storturneringen i Paris, har han tjent om lag 2,43 millioner dollar. Finaleplass i Roland-Garros vil bety ytterligere 1,2 millioner dollar. Det vil ta nordmannen opp i 3,5 millioner, snaue 400.000 mer enn det som var tilfelle for hele fjoråret.

  Det blir sjette gang Ruud setter føttene sine på grusen i den første runden i Paris. De fire første årene endte det med 2. runde og 3. runde (tre ganger). De to siste årene har han tatt seg til finalen.

  Ruud har tidvis demonstrert stjernetakter i årets sesong. I februar tok han seg til to strake finaler i Mexico, før han i Masters-turneringen i Indian Wells nådde kvartfinalen.

  I begynnelsen av april nådde han finale i Masters-turneringen i Monte-Carlo, der blant andre Djokovic ble beseiret på veien. Finaletapet mot Stefanos Tsitsipas ble revansjert i Barcelona en uke senere. For få dager siden gikk han til topps i Genéve.

  Øverst på inntjeningstoppen denne sesongen har Jannik Sinner en solid luke til sine konkurrenter. Den italienske verdenstoeren har tjent 4,46 millioner euro, mye av det takket være finaletriumfen i Australian Open. (NTB)

  Casper Ruud etter seieren i ATP250-turneringen i Genève
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal