Hopp til innhold

Verdensmesteren fikk slengbemerkninger da han valgte idrett: – Det driver ikke gutter med

Gutta på fotballaget skjønte ikke hva Joakim Visnes (16) holdt på med. Så ble han best i verden.

Joakim Visnes og fotballaget

EN AV GUTTA: Joakim Visnes (helt til høyre) har fått mange kommentarer om valget av idrett.

Foto: Privat

– Det er bare for jenter. Du er gutt, du skal spille fotball.

Slik lød kommentarene da Joakim Visnes forelsket seg i dansen. Fotballtreningene ble oftere og oftere erstattet med mange timer på dansestudio, noe klassekameratene skjønte lite av.

– De andre guttene mente at dans, det driver ikke gutter med. De slang kommentarer. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det. Det var dans jeg elsket, forteller 16-åringen i dag.

Han var en svært aktivt barn. Alt fra skihopping, alpint, svømming, karate, orientering, håndball og fotball ble testet ut, men det var først da storesøsteren hans lærte ham noen dansetrinn at den da ni år gamle gutten ble frelst.

Joakim Visnes, fotball, 8 år

FOTBALLGUTT: Joakim på fotballtrening som 8-åring.

Joakim Visnes, skihopping, 8 år

I BAKKEN: Som 8-åring var Joakim i gang med skihopping.

Joakim Visnes, 2012, orientering

I SKOGEN: Joakim har en svært allsidig idrettsbakgrunn. Her holder han på med orientering som 8-åring.

Joakim Visnes, turntrening, 8 år, vinteren 2013

SPREK: På turntrening i 2013.

Joakim Visnes, alpint, Kongsberg skisenter, 10 år

PÅ SNØ: Joakim på slalåmbakken som 10-åring.

Joakim Visnes, hockey

PÅ ISEN: Også hockey har blitt testet av Joakim.

– Brukte det nesten som sinne

Siden har det vært dans for alle penga.

– Det jeg liker veldig godt med dans, er at du kan uttrykke alle følelsene du har inni deg. Jeg er veldig glad i å være i aktivitet, og det er ekstremt krevende det du skal gjøre. Så når du får til noe, så får du en enorm mestringsfølelse, forteller 16-åringen.

Han er litt sjenert, men han lyser opp når han snakker om dansingen. Det er hans fristed, og det er der han føler seg aller mest fri. Og hvis noe er kjipt ellers i livet, tar han det med seg i dansen for å gjøre det negative om til noe positivt.

Slengbemerkningene om at dansing er en jentesport, ble derfor ekstra drivkraft til dansetalentet.

Ballettdanser Joakim Visnes, nærbilde

STORTALENT: Joakim Visnes.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Jeg brukte det nesten som sinne for å danse enda raskere eller hoppe enda høyere eller ta i enda litt til, forklarer han engasjert.

Visnes blir nesten flau. Han synes selv det høres ille ut, og han understreker at de ekstreme resultatene hans, på ingen måte er en «langfinger til fotballgutta».

– Jeg pleier aldri å tenke at nå har jeg klart noe «in your face», liksom. Sånn er jeg ikke.

Verdensmester

For resultatene lot ikke vente på seg da Joakim entret parketten. Han har vunnet VM fem ganger, EM seks ganger og NM 15 ganger, i tillegg til en rekke triumfer i andre store konkurranser.

Disco Kid 2014 , slowfinale. danset i 10 måneder. 10 år

2014: I aksjon under slow-finalen av Disco kid.

Dobbel Disco Kid Winner 2015 Gutter Under 12 år , 52 gutter kvalifisert til å delta i klassen

2015:Dobbeltseier i Disco kid.

Diwa Awards Winner x 2 i England Gutter Under 12 år Freestyle og Slow

2016: Vinner i både slow og freestyle under Diva awards i England.

VM 2017 Verdensmester i DiscoFreestyle Tsjekkia

2017: Vinner VM-gull i disco freestyle i Tsjekkia.

World Cup St. Petersburg, 1 plass , Joakim 15 år

2019: Seier i verdenscupen moderne dans i St. Petersburg.

De mange topplasseringene til tross, Visnes er ikke alltid fornøyd med prestasjonene som ligger bak den velfylte pokalsamlingen.

– Jeg kommer aldri til å bli fornøyd med hvordan jeg danser, og man kan aldri bli god nok, konstaterer tenåringen, og viser med det frem et svært tilstedeværende konkurranseinstinkt som har ført ham til topps i både moderne, jazz, showdans, disco, discofreestyle, freestyle og slow.

Nå er drømmen å bli profesjonell ballettdanser. Han har stor nytte av spensten, mykheten, koordinasjonen og styrken har trent opp i løpet av årene som sportsdanser, men ballett byr likevel på utfordringer.

– Ballett er ekstremt krevende, og du skal gjennomføre vanskelig fysiske bevegelser. I tillegg til at du skal få det til å se lett ut, mens du forteller en historie. Så det er jo sport og kunst i én, sier han og ler.

Og kombinasjonen mellom kunst og sport er tydeligvis noe 16-åringen mestrer utmerket. Tidligere i år gikk han helt til topps i World Ballet Grand Prix i Singapore, en konkurranse som er som et VM å regne. Visnes har også gjort seg bemerket i andre internasjonale konkurranser, og nå kan han velge og vrake mellom ballettakademier i inn- og utland som tilbyr ham gratis utdannelse.

Ballettdanser Joakim Visnes, tøyer

MYK: – Det krever styrke, det krever spenst, det krever koordinasjon, det krever utholdenhet, sier Visnes om dansingen.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Et kjempeviktig forbilde

Irene Jansson, daglig leder ved Den Norske Ballettskole & Akademi på Carl Berners plass i Oslo, der 16-åringen nå trener, er tydelig på at Visnes allerede er på toppnivå internasjonalt for sin alder. Det til tross for at han kom relativt sent inn i balletten.

Hun tror det skyldes høy motivasjon, treningsiver, og en meget allsidig idretts- og dansebakgrunn.

Irene Jansson, ballett

IMPONERT: Irene Jansson.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Han er vant med disiplin, fokus og målrettet trening. Han har danset mye moderne før, og han tar det med seg på en veldig positiv måte inn i ballettens verden som en allsidig danser.

Hun poengterer at ballett krever alt av hva en toppidrettsutøver må besitte av utholdenhet, spenst, koordinasjon, balanse og styrke, og at man trenger eleganse, artisteri og kunstnerisk utførelse på toppen.

– Joakim skaper med sitt nivå og sine kvaliteter et kjempeviktig forbilde for en helt ny generasjon. Han har vunnet flere internasjonale ballettkonkurranser allerede. Han beviser nettopp at ballett og dans er for gutter, og at det krever alt for å lykkes, understreker Jansson.

Ballettdanser Joakim Visnes, hopp

SPRETTEN: 16-åringen trener mye spenst og kondisjon.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Selvsagt for lavt

I Norges danseforbund setter de også pris på at Visnes våger å være ærlig om utfordringene og fordommene han har møtt på veien mot dansetoppen.

– Vi jobber kontinuerlig med kjønnsbalanse i de ulike dansegrenene, sier markeds- og kommunikasjonskonsulent Tarjei Svalastog.

Ifølge Svalastog viser tallene for 2020 at omtrent 17 % av forbundets aktive medlemmer er gutter.

– Dette er selvsagt for lavt, påpeker han, og legger til at Norges danseforbund består av åtte dansegrener, og at behovet for kjønnsbalanse varierer innad i grenene:

– Vi er veldig glade og støtter temaet Joakim tar opp med at det ikke finnes like mange gutter i eksempelvis freestyle/disco/performing arts-grenen vår, som i grenen urbant, som blant annet har dansestilene breaking og hiphop.

Siste nytt

 • Viking med borteseier i serieliga-kvalik

  Viking tok en svært sterkt borteseier med 2-1 over rumenske FCSB i kvalifiseringen til serieligaen torsdag. Rogalendingene ble presset godt i kampen.

  Kevin Kabran og Sondre Bjørshol scoret målene som sikret rogalendingene et flott utgangspunkt foran hjemmekampen neste uke.

  Det startet imidlertid tøft for de norske gjestene som fikk en tidlig kalddusj.

  Rumenerne gikk opp i ledelsen etter tre minutter ved Florinel Coman, men kun ett minutt senere var lagene like langt da Kabran utlignet. Etter en drøy halvtime sendte Bjørshol Viking i ledelsen, noe som holdt til seier.

  FCSB styrte store deler av kampen og presset Viking stort. Gjestene lå dypt, ofret seg i duellene og rensket unna det som kom mot dem.

  Til slutt kunne de juble for en svært sterk og viktig seier på vei mot et eventuelt gruppespill i serieligaen.

  Hjemmelaget kjempet lenge for uavgjort og et utgangspunkt foran neste ukes retur på kunstgresset, men Viking holdt unna og kunne juble til slutt.

  Sligo Rovers - Viking (1-0)
  Foto: ©INPHO/Evan Treacy / NTB
 • Henriksen sikret bronse i EM-finalen: – Det føles utrolig deilig

  Med sitt fjerde kast på 79.45 meter sikret Eivind Henriksen sin første EM-medalje.

  – Det føles utrolig deilig. I dag var en ekstremt dårlig dag, for jeg hadde veldig vondt i knærne. Det er mye som jeg har trøblet med i mange år så er det litt nytt også. Jeg har konstant verk i scenen som fester seg til kneskåla. Det er vanskelig å få trykket til med beina når jeg skal kaste, sa 31-åringen.

  – Jeg følte etter VM at jeg hadde mulighet til å slå alle, fortsatte han.

  Henriksen har nå tatt tre mesterskapsmedaljer på ett år.

  Likevel sto han uten EM-medalje før dagens konkurranse. Fra tidligere kunne han vise til en femteplass som bestenotering fra EM i 2018.

  Med medalje i München tok Henriksen sin andre mesterskapsmedalje denne sommeren, for i juli tok han VM-bronse i Eugene.

  Oslo-utøveren er den første norske utøveren til å ta en mesterskapsmedalje i sleggekast noensinne.

  I EM-finalen var det til slutt polske Wojciech som tok gullet, foran ungarske Bence Halász.

  Halasz satt ny bestenotering i finalen med lengden 80,92. Den polske vinneren kastet 82 meter blank.

 • Europa-skrell for Molde – tapte hjemme mot Wolfsberger

  Wolfsberger sjokkerte Molde da de vant 1-0 på bortebane etter scoring av Thai Baribo. Det østerrikske laget sikret seg dermed et fantastisk utgangspunkt før returoppgjøret i conferenceligaen.

  Molde har fått en marerittstart på den siste kvalifiseringsrunden til gruppespillet i conferenceligaen. Nå er de nødt til å vinne borte i Wolfsberg for å ta seg inn i turneringens gruppespill. (NTB)

  Fotball, Play off til UEFA Europa Conference League: Molde - Wolfsberger
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste