Verdens beste som 34-åring: – Jeg hadde flirt hvis noen hadde sagt det før sesongen

For bare ti måneder siden fikk han ikke engang være med i den norske VM-troppen, i dag kunne Jan Schmid kle seg i gult.

Jan Schmid

LEDER VERDENSCUPEN: Jan Schmid er best i verden for øyeblikket.

Foto: Georg Hochmuth / AFP

For første gang i karrieren leder 34-åringen verdenscupen. Han har 333 poeng og er med det 32 poeng foran en annen nordmann, Espen Andersen.

– Det kjennes veldig bra ut, dette året er kanskje siste året jeg hadde muligheten. Jeg hadde flirt hvis noen hadde sagt jeg skulle ha den gule trøya før sesongen.

Jan Schmid

FÅR TIL BÅDE HOPPINGEN OG LANGRENNET: Schmid mener nøkkelen til suksess er å være like god i både hoppbakken og i sporet.

Foto: Georg Hochmuth / AFP

– Jeg sto ved et veiskille

Han har utviklet seg voldsomt i langrenn i år og går med en helt annen selvtillit enn i fjor. Han mener VM-vrakingen til Lahti i forrige sesong skal ha takken for den gode formen.

– Når man ikke får være med så står man ved et veiskille, enten gir man opp, eller så jobber man hardere. Jeg satt hjemme under VM og fant ut hva jeg måtte gjøre.

Schmid fant ut tre ting: Han måtte gå fortere i langrenn, fortsette å hoppe bra på ski, og ikke prioritere en fysisk formtopp frem mot OL.

– Jeg har trent mye mer rulleski og økt timeantallet med et par hundre timer siden i fjor. Jeg har prioritert vekk hopptreningen, der har jeg nok erfaring fra før.

Schmid

STO VED ET VEISKILLE: Schmid bestemte seg for å trene annerledes etter den skuffende sesongen i fjor.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Skal gå fort hver eneste helg

Denne sesongen skal han være god gjennom hele sesongen. Det vil gi han en OL-plass, håper han.

– Jeg brente meg i fjor, så jeg har lagt opp denne sesongen slik at jeg skal gå fort hver eneste helg.

– Ødelegger det for en skikkelig formtopp til OL?

– Nei, jeg tror ikke det. Hvis jeg er god hver helg, så kommer jeg til OL med mye selvtillit. Det blir en selvtillit topping istedenfor en fysisk topping, sier Schmid, som drømmer om OL-gull.

Jan Schmid

BESTE NORSKE I DAG: Jan Schmid ble beste norske i dag, med sin fjerdeplass. Det holdt til ledelse i verdenscupen.

Foto: Georg Hochmuth / AFP

– Kan legge opp etter sesongen

Schmid ble beste norske på fjerdeplass i dagens renn i Ramsau i Østerrike. Han er skuffet over hvordan han taklet den siste delen av løpet, og håper å forbedre seg før OL.

– Jeg må bli bedre på den mentale delen når det gjelder avslutningene mine, sånn som i dag kaster jeg en pallmulighet vekk siden jeg feiger ut. Der skal jeg bli bedre.

Denne vinteren kan være siste gang vi ser han i aksjon. Schmid skal nemlig inn i den berømte tenkeboksen etter årets sesong.

Der avgjør han om det blir ett år til. Etter det er det definitivt stopp.

– I utgangspunktet legger jeg opp etter denne sesongen. Men jeg skal ta en oppsummering til våren, sier Schmid, som legger til at det definitivt er kroken på døren etter VM 2019.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Ødegaard herjet igjen

  Martin Ødegaard storspilte for Vitesse i den nederlandske europaligakvalifiseringen tirsdag kveld. Nordmannen vartet opp med både scoring og to målgivende og var sterkt delaktig i at Vitesse tok seg videre etter 3-1 (4-3 sammenlagt) mot Groeningen. I finalen venter Utrecht.

  ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • OL-sølvvinner tatt for doping

  Eunice Jepkirui Kirwa (35) er suspendert etter en positiv dopingprøve med spor av stoffet EPO. Hun tok sølv på maraton i OL i 2016. Der konkurrerte hun for Bahrain, men hun er opprinnelig fra Kenya.

  2016 Rio Olympics - Athletics - Women's Marathon - Sambodromo - Rio de Janeiro, Brazil
  Foto: Pool / Reuters
 • Cech blir sportsdirektør i Chelsea

  Keeperveteranen Petr Cech returnerer til Chelsea i en nyopprettet rolle som sportsdirektør fra sommeren. Det melder Sky Sports. Arsenal avslutter sesongen mot nettopp Chelsea i finalen av europaligaen. Den spilles onsdag neste uke.

  Petr Cech
  Foto: John Walton / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal