Verdens beste som 34-åring: – Jeg hadde flirt hvis noen hadde sagt det før sesongen

For bare ti måneder siden fikk han ikke engang være med i den norske VM-troppen, i dag kunne Jan Schmid kle seg i gult.

Jan Schmid

LEDER VERDENSCUPEN: Jan Schmid er best i verden for øyeblikket.

Foto: Georg Hochmuth / AFP

For første gang i karrieren leder 34-åringen verdenscupen. Han har 333 poeng og er med det 32 poeng foran en annen nordmann, Espen Andersen.

– Det kjennes veldig bra ut, dette året er kanskje siste året jeg hadde muligheten. Jeg hadde flirt hvis noen hadde sagt jeg skulle ha den gule trøya før sesongen.

Jan Schmid

FÅR TIL BÅDE HOPPINGEN OG LANGRENNET: Schmid mener nøkkelen til suksess er å være like god i både hoppbakken og i sporet.

Foto: Georg Hochmuth / AFP

– Jeg sto ved et veiskille

Han har utviklet seg voldsomt i langrenn i år og går med en helt annen selvtillit enn i fjor. Han mener VM-vrakingen til Lahti i forrige sesong skal ha takken for den gode formen.

– Når man ikke får være med så står man ved et veiskille, enten gir man opp, eller så jobber man hardere. Jeg satt hjemme under VM og fant ut hva jeg måtte gjøre.

Schmid fant ut tre ting: Han måtte gå fortere i langrenn, fortsette å hoppe bra på ski, og ikke prioritere en fysisk formtopp frem mot OL.

– Jeg har trent mye mer rulleski og økt timeantallet med et par hundre timer siden i fjor. Jeg har prioritert vekk hopptreningen, der har jeg nok erfaring fra før.

Schmid

STO VED ET VEISKILLE: Schmid bestemte seg for å trene annerledes etter den skuffende sesongen i fjor.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Skal gå fort hver eneste helg

Denne sesongen skal han være god gjennom hele sesongen. Det vil gi han en OL-plass, håper han.

– Jeg brente meg i fjor, så jeg har lagt opp denne sesongen slik at jeg skal gå fort hver eneste helg.

– Ødelegger det for en skikkelig formtopp til OL?

– Nei, jeg tror ikke det. Hvis jeg er god hver helg, så kommer jeg til OL med mye selvtillit. Det blir en selvtillit topping istedenfor en fysisk topping, sier Schmid, som drømmer om OL-gull.

Jan Schmid

BESTE NORSKE I DAG: Jan Schmid ble beste norske i dag, med sin fjerdeplass. Det holdt til ledelse i verdenscupen.

Foto: Georg Hochmuth / AFP

– Kan legge opp etter sesongen

Schmid ble beste norske på fjerdeplass i dagens renn i Ramsau i Østerrike. Han er skuffet over hvordan han taklet den siste delen av løpet, og håper å forbedre seg før OL.

– Jeg må bli bedre på den mentale delen når det gjelder avslutningene mine, sånn som i dag kaster jeg en pallmulighet vekk siden jeg feiger ut. Der skal jeg bli bedre.

Denne vinteren kan være siste gang vi ser han i aksjon. Schmid skal nemlig inn i den berømte tenkeboksen etter årets sesong.

Der avgjør han om det blir ett år til. Etter det er det definitivt stopp.

– I utgangspunktet legger jeg opp etter denne sesongen. Men jeg skal ta en oppsummering til våren, sier Schmid, som legger til at det definitivt er kroken på døren etter VM 2019.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Nordtveit-tap i Fulham-debuten

  Håvard Nordtveit debuterte for Fulham mot gamleklubben West Ham, men tapte til slutt 3-1. Ryan Babel gav Fulham leiinga, men Chicharito, Issa Diop og Michail Antonio snudde kampen.

  Nordtveit spela heile kampen, og fekk kneet på ballen som gav West Ham utlikning, men klarte ikkje å hindre scoring.

  I den andre kampen fredag scora Gerard Deloufeu tre og Troy Deeney to då Watford banka Cardiff 5-1.

  Håvard Nordtveit
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Semenya-høring avsluttet

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) avsluttet fredag en ukelang høring i saken Caster Semenya har anlagt mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). En avgjørelse vil bli fattet senest 26. mars. Spørsmålet til behandling er om kvinnelige utøvere som i likhet med Semenya har naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisin for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

  Caster Semenya i CAS
  Foto: Laurent Gillieron / AP
 • Arboine klar for Sarpsborg 08

  Pablo Arboine er klar for Sarpsborg 08, melder klubben på sine hjemmesider. Den 20 år gamle midtstopperen, som også kan spille som back, debuterte nylig for Costa Ricas landslag. Han ankom Sarpsborgs treningsleir i spanske Marbella fredag.

  Pablo Arboine
  Foto: Ezequiel Becerra / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal