NRK Meny
Normal

Gikk sakte for å sikre seier til Andersen: – Jeg har gode lagkamerater

Jørgen Graabak og Jan Schmid kunne ha prøvd å tette luka opp til Espen Andersen og gått for egne sjanser, men gjorde i stedet alt for å sikre seier til lagkameraten.

kombinert

HELNORSK: Espen Andersen vant, med god hjelp av lagkameratene Jan Schmid (t.v) og Jørgen Graabak, som ble henholdsvis nummer to og tre.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg har gode lagkamerater. Det må være et tegn på at jeg er hyggelig med dem, og at de ikke synes jeg er en drittsekk, sier Espen Andersen med et smil.

Kombinert-kometen tok sin andre seier for sesongen - og karrieren - da han gikk i mål i ensom majestet på Lillehammer.

Den største jobben gjorde han selv, først og fremst ved å vinne hoppdelen og gå ut 18 sekunder foran nestemann på langrennsdelen. Men han fikk også solid hjelp fra lagkameratene.

Espen Andersen tar sin andre seier og overtar den gule trøya. Jan Schmid ble nummer to og jørgen Graabak tar tredjeplassen.

Slik så det ut da Andersen gikk inn til seier.

Helnorsk seierspall

Jan Schmid og Jørgen Graabak er begge sterke langrennsløpere, men de gjorde minst mulig for å ta igjen Andersen. Tvert om ville de sørge for lavt tempo i den store gruppa som etter hvert jagde den norske lederen.

– Vi har såpass mye mellom ørene, jeg og Jørgen, at vi skjønte at det var til alles beste om vi kunne beholde Espen foran, og så kunne vi prøve bak. Neste gang er det kanskje jeg og Jørgen som får den hjelpen av Espen. Sånn må det være, sier Schmid.

De mistet kanskje egne seierssjanser, men taktikken sørget i alle fall for norsk suksess. Schmid ble nummer to, og Graabak nummer tre. Dermed ble det helnorsk seierspall.

Etterpå takket Andersen lagkameratene.

– Vi hadde prata om det på forhånd. Det er individuell idrett, og jeg sa at de skulle få gå for seg selv. Men jeg satte pris på at de lot de andre prøve å gjøre jobben bak der, sier han.

Verdenscup Nordiske grener Lillehammer

Espen Andersen hadde et godt utgangspunkt fra hopprennet, og vant overlegent i sporet.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Graabak bremset feltet

Graabak forteller at han på et tidspunkt gikk frem for å prøve å bremse feltet.

– I starten prøvde jeg bare å ikke gjøre noen jobb for å ta ham inn. Jeg regnet egentlig med at vi skulle ta ham igjen til slutt likevel, men så så jeg at det faktisk var en mulighet for at Espen kunne holde unna. Jeg så at han begynte å bli litt stiv, og da var det bare å komme seg foran og bremse litt. Da fikk vi plussa på en ti sekunder på tredjerunden der, som viste seg å være viktig for ham, forteller han.

– Hva er det som gjør at dere er såpass rause med hverandre?

– Vi har lyst at laget skal gjøre det bra, og unner hverandre suksess. Vi ville sikre pallen, sier Graabak.

Andersen gikk ut med 18 sekunder foran landsmannen Espen Bjørnstad. Flere etablerte løpere hadde samlet seg og var litt over 45 sekunder bak nordmannen halvveis på distansen. Forspranget var halvert mot slutten av løpet.

– Det var helt grusomt, egentlig. Jeg begynte å bli sliten, og jeg visste at de går fort på slutten der. Men det var veldig inspirerende å fortsatt ha luke, så jeg gikk bare for seieren, sier Andersen.

Han har nå fått den gule trøya som viser at han leder verdenscupen.

Siste nytt

 • USA tok gull i kjelkehockey

  USA slo Canada i finalen etter en ellevill snuoperasjon. På stillingen 1-0 til Canada, og med 37 sekunder igjen, utlignet amerikanerne, og sikret ekstraomganger. Der snappet de gullet etter mål av Declan Farmer.

  Pyeongchang 2018 Winter Paralympics
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Zucca-mål var ikke nok for Rangers

  Mats Zuccarellos mål mot St. Louis Blues var ikke nok for New York Rangers som tapte 4–3 borte natt til søndag. Zuccarello utlignet midtveis i kampen, før Rangers tok ledelsen 3-2. Men Blues utlignet, før de på overtid vant kampen 4–3.

  Mats Zuccarello
  Foto: Abbie Parr / AFP
 • Norge på åttendeplass

  Norge endte på en åttendeplass i langrenn blandet stafett i Paralympics. Ukraina stakk av med gullet.

  Laget, bestående av Trygve Steinar Larsen, Johannes Birkelund, Birgit Skarstein og Vilde Nilsen, var over to minutter bak.

  Mixed stafett
  Foto: Thomas Lovelock / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cupfinale alpint: Storslalåm, kvinner
V-cupfinale alpint: Slalåm, menn
Sportssøndag: V-cup alpint og langrenn
V-cupfinale alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cupfinale langrenn: 10 km jaktstart fri teknikk, kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cupfinale langrenn: 10 km jaktstart fri teknikk, kvinner
Sportssøndag: V-cup skiskyting og alpint
V-cupfinale alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cupfinale alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner