Hopp til innhold

Kunstig intelligens knuste verdens beste sjakkcomputer

I dag kom en sjakkrevolusjon som kan løfte sporten til et helt nytt nivå. – Det endelige farvel til mennesket, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Sjakk

FARVEL TIL MENNESKET: Maskinene tok sitt endelige farvel med mennesket i sjakk i dag, ifølge Torstein Bae.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

– Det er oppsiktsvekkende og veldig spennende. En fantastisk utvikling, sier manageren til Magnus Carlsen, Espen Agdestein.

Verdens beste sjakkcomputer var til nylig Stockfish. Det var før den møtte AlphaZero. Etter bare fire timer ble Stockfish smadret.

– Den fikk grundig bank og ble feid av banen. AlphaZero lærer av egne partier og blir hele tiden sterkere. Det er et stort skritt for kunstig intelligens. Vi ser nå det endelige farvel med menneskeheten. Det er nå maskinen som kommer til å vinne 100 av 100 ganger mot mennesket, sier Torstein Bae.

Laster Twitter-innhold

AlphaZero lærte seg tre brettspill på 24 timer og viste seg best på alle tre. Shogi, Go og sjakk.

Overrasket over aggressiviteten

Bae er veldig imponert over måten programmet spilte sjakk på, den hadde en helt annen innstilling til spillet enn vi har sett av maskiner tidligere, mener han.

– Jeg ble overrasket over at den var så aggressiv, den feier over motstanden med et kraftfullt offerspill av offiserer. Den har ikke denne trege manøvreringen man kan forvente av et sånt superprogram.

Jon Ludvig Hammer er også imponert. Han har tatt med seg analysene hjem for å studere dem nærmere.

– Det mest interessante er hvordan Stockfish overvurderte sin egen stilling, noe som førte til at den tapte partiet. Dette er vanvittig interessant, det er en voldsom nivåheving. Nå blir det ett kappløp blant spillerne for å få tilgang til programmet.

Les også: – Han spilte som en datamaskin

Torstein Bae

OVERRASKET: Bae er overrasket over aggressiviteten til AlphaZero.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Kan lære av åpningsspillet

Torstein Bae tror de beste spillerne i verden vil gjøre det de kan for å få tak i teknologien.

– Dette tar sjakken til et helt nytt nivå. Nå vil toppspillerne kaste seg over de mulighetene dette gir i alle spillets faser. Spesielt i åpningsspillet kan man nok finne knusende muligheter.

Han tror ikke Magnus Carlsen flyr i taket av nyheten.

– Jeg tror Magnus har et avslappet forhold til dette, sjakken vil ikke forsvinne. Man konkurrerer fortsatt i løping selv om det finnes biler, men han har nå muligheten til å lære noe nytt i spillet, sier Bae.

Du kan lese hele analysen her. (Ekstern lenke).

Magnus Carlsen

NOE Å LÆRE? Magnus Carlsen vil mest sannsynlig studere partiene til AlphaGo Zero fremover.

Foto: Lars Bryne

Siste nytt

 • Overlegen norsk stafettseier i ungdoms-VM skiskyting

  Den norske trioen var knusende overlegen på mennenes stafett i ungdoms-VM skiskyting og vant med nesten to minutter.

  Ankermann Kasper Kalkenberg tok sitt tredje gull i mesterskapet i Otepää, etter seier på sprinten onsdag og fellesstarten torsdag. Han har også sølv fra normaldistanse og blandet stafett tidligere i mesterskapet.

  Isak Skogrand gikk første etappe og vekslet 15,4 sekunder bak ledende Italia. Oliver Alm, som tok bronse på fellesstarten, gikk Norge opp i ledelse og sendte Kalkenberg ut med vel 10 sekunders forsprang til Italia.

  På ankeretappen ble det knockout, og Kalkenberg paraderte inn til gull 1.46,4 minutt foran Antonin Guy, som sikret sølvet for Frankrike. Italias ankermann Nicola Giordano var slått med over to minutter.

  (NTB)

 • Utfortrening på Kvitfjell utsatt tre ganger

  Arrangørene i Kvitfjell utsetter fredagens utfortrening for tredje gang. Neste avgjørelse skal tas 12.20.

  Torsdagens utfortrening i Kvitfjell i kvinnenes verdenscup ble avlyst som følge av dårlig sikt og snøfall. Nå er det også usikkerhet rundt fredagens trening.

  Tidlig fredag kom beskjeden om at utfortreningen som etter planen skulle starte klokken 11 ble utsatt til 12.

  Like etter klokken elleve kom det en ny beskjed om at den utsettes ytterligere 30 minutter til 12.30. Nå melder arrangørene at det klokken 12.20 skal avgjøres hvorvidt treningen kan starte 13.

  Lørdag er det utfor i kvinnenes verdenscup i Kvitfjell. Søndag skal det kjøres super-G.

  Ragnhild Mowinckel og Kajsa Vickhoff Lie er de eneste norske som stiller til start.

  (NTB)

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: AP
 • Warholm lekte seg - rivalen rett ut

  Karsten Warholm tok enkelt seieren i sitt innledende heat på 400 meter i innendørs-VM i Glasgow med tiden 46.68.

  – Det føltes fint. Jeg følte meg ganske bra når jeg kom i gang, og jeg hadde litt å gi på slutten og kunne kontrollere det, sier Warhholm til NRK.

  Hans antatt største konkurrent Jereem Richards fra Trinidad og Tobago, gikk derimot på en kjempeskrell. Han vant gull på distansen i 2022, men endte på fjerdeplass i sitt heat fredag og er slått ut av konkurransen.

  Det spøkte også for Henriette Jægers avansement på 400 meter.

  Amerikanske Talitha Diggs gikk seirende ut av heatet med tiden 52.17.

  Det måtte derimot en photo finish til for å avgjøre andreplassen.

  Den tok Jæger knepent foran irske Sharlene Mawdsley. Begge løp inn på tiden 52.23. Jæger tok seg dermed hårfint videre fra sitt innledende heatet.

  – Det var to tusendeler som skilte oss. Det er altfor spennende. Det skal ikke være sånn, sier Jæger til NRK etter heatet.

  – Jeg så ikke hun som kom på innsida. Det var et veldig rotete løp. Hun som løp foran senket farten. Det ble et «rykk og napp»-løp. Sånn er det i innendørsløping, og det må jeg bare bli vant til, forklarer hun.

  Tidligere denne sesongen har Jæger smadret sin egen rekord på 400 meter innendørs hele to ganger.

Sendeplan

Kl. Program Kanal