– Han spilte som en datamaskin

CHENNAI (NRK.no): Magnus Carlsen (22) spilte det ene perfekte trekket etter det andre da han tok sin tredje VM-seier torsdag. Så feilfritt at selv ikke datamaskinene kunne gjort det bedre, mener ekspertene.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen ble ikke påvirket av stundens alvor, og spilte det ene perfekte trekket etter det andre i VMs niende parti. Ekspertene mener Carlsen spilte umenneskelig bra.

Foto: BABU / Reuters

– Han spilte som en datamaskin. Han spilte til og med bra i deler av spillet han tidligere ikke har vært så god. Det eneste jeg kan sammenligne med, er datamaskinen min hjemme, sier sjakkjournalist i spanske El Pais, Leontxo Garcia, til NRK.no.

Magnus Carlsen

SUPERMENNESKE: Magnus Carlsen gliste bredere enn noen gang tidligere i VM etter torsdagens parti. Nå leder han 6-3 i sammendraget.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Den sjakkfrelste spanjolen er fra seg av begeistring over måten nordmannen nok en gang dro seieren i land etter et jevnt parti mot Vishy Anand torsdag.

Anand gikk ut i hundre

Inderen gikk nemlig uvanlig offensivt til verks i VMs niende parti, og skaffet seg tidlig en fordel. Blant de sjakkkyndige var det flere som begynte å murre om at dette kunne gå Anands vei - for første gang i VM.

Men Carlsen fornektet seg ikke. Nordmannen spilte det ene feilfrie trekket etter det andre - ensynlig totalt upåvirket av stundens alvor - og klarte nok en gang å tvinge frem en stor feil hos Anand.

– Jeg så flere sjakkprofiler tvitre om at «dette går mot Anand-seier» og «endelig spiller Anand aggressivt». Men likevel klarer Carlsen å vinne. Han spilte vanvittig presist, roser manager Espen Agdestein overfor NRK.no.

– Mennesker gjør feil

– Han er jo et menneske, men måten han spiller på - altså ved å gjøre det antatt beste trekket hver eneste gang - er veldig sjelden. Mennesker gjør gjerne feil og er redd for motstanderens mottrekk. Men Magnus beregnet situasjonen så nøye at han ikke trengte å bekymre seg, sier sjakkjournalist Garcia, som har dekket hver eneste VM-kamp siden midten av 1980-tallet.

– Hvor overraskende er dette?

– Vel, vi er i 2013. Det er klart at dagens sjakkspillere er bedre enn noen gang tidligere. Det er jo forsåvidt logisk. Men likevel - navnet på den logikken er Magnus Carlsen, sier Garcia.

Garcia fra Le Pais

Spanske Leontxo Garcia har dekket samtlige VM-kamper siden midten av 1980-tallet. Aldri har han sett en mer presis sjakkspiller enn Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– I dag så vi en datamaskin som slo et menneske, føyer han til.

– Spilte han bedre enn datamaskinen?

– Datamaskinene kalkurerer millioner av trekk hvert sekund. Så det er ikke mulig å spille bedre enn datamaskinen. Men det var ikke stor forskjell på Magnus og datamaskinene i dag, sier han.

– Jeg følte jeg holdt på å bli satt «sjakk matt» flere ganger, og det har jeg ikke blitt tidligere i VM. Det var veldig anspent og tøft, beskrev Carlsen selv etter partiet.

– Jeg var redd for å tape neste hele tiden. Jeg prøvde bare å kalkurere det så godt jeg kunne, sa Carlsen.

Manageren: – Grusomt spennende

Manager Espen Agdestein hadde på seg pulsklokke under hele torsdagens parti. Klokka viste at managerens hjerte lå på 130 slag i minuttet da det stod på som verst.

– Det synes jeg var overraskende lavt. Det gir på ingen måte et korrekt bilde av hvor nervøs jeg var, smiler Agdestein.

– Det var grusomt spennende. Hadde Magnus tapt, hadde Anand vært på skuddhold igjen, og dette kunne bli farlig. Fra et menneskelig perspektiv så dagens parti veldig farlig ut for Magnus. Men likevel klarte han å holde hodet kaldt og spille de beste trekkene. Utrolig presist og imponerende, sier Espen Agdestein.

– Ikke en datamaskin

Magnus Carlsen har fått skryt fra alle retninger de siste årene, men har sjelden blitt sammenlignet med en datamaskin.

Nordmannens spillestil er nemlig på mange måter stikk motsatt av «sjakk-computerne». Carlsen elsker å spille ukjente, uprøvde stillinger, og gjør ofte uventede trekk.

Han er dessuten verdens kanskje beste til å få andre spillere til å gjøre feil. 22-åringen er rett og slett kreativ på en helt annen måte enn for eksempel Houdini 3, verdens mest kjente sjakkprogram.

VM-kommentator Susan Polgar, tidenes første kvinnelige stormester, påpeker denne forskjellen når NRK.no spør henne om uttalelsene fra den spanske journalisten.

– Er du enig i at han spilte som en datamaskin?

– Nei, det synes jeg ikke. Han spilte like bra som en datamaskin, men ikke på samme måte som en datamaskin. Han sa jo selv at han var redd for å tape i løpet av partiet, og det viser jo at han er et menneske. Han fremprovoserte Anands angrep, og klarte å holde unna. Han er en sann mester, sier Susan Polgar, en av tidenes beste kvinnelige sjakkspillere, til NRK.no.

«99 prosent sjanse» for seier

Carlsen har nå seks poeng mot Anands tre, og har et soleklart grep om VM-tittelen med tre partier igjen å spille.

Alt 22-åringen trenger for å bli verdensmester, er ett remis-resultat i løpet av de resterende tre VM-partiene.

Det vil gi ham 6,5 poeng, som er den magiske grensen for å bli kronet verdensmester.

Ekspertene mener Carlsen nå har «99 prosent sjanse» for å stikke av med seieren. Bare et mirakel kan redde Vishy Anand. Fredag spilles VM-kampens tiende - og kanskje siste - parti.

Siste nytt

 • Drafta av Arizona Coyotes

  Sarpingen Emil Martinsen Lilleberg er vald av Arizona Coyotes i fjerde runde av NHL-draften.

  Coyotes stadfestar valet av den norske 20-åringen på sin Twitter-konto.

  Lilleberg blei vald som nummer 107 totalt i NHLs talentutvelging.

  Det er sjeldan at ein norsk spelar blir vald så tidleg. Sist ein nordmann blei vald i runde fire var då Steffen Søberg blei drafta av Washington Capitals i 2011.

  Lilleberg var i den norske VM-troppen i vår. Komande sesong skal han spele for den svenske klubben Oskarshamn.

  Laster Twitter-innhold
 • Nådde ikke opp i spurten

  Alexander Kristoff og Rasmus Tiller ble nummer sju og åtte da avslutningsetappen av sykkelrittet Tour de Wallonie endte i massespurt lørdag.

  Den nederlandske spurtstjernen Fabio Jakobsen var best av alle på de siste meterne.

  Alexander Kristoff og Rasmus Tiller var med i spurten, men klarte aldri å komme seg helt fram i tet.

  Sammenlagt ble Tour de Wallonie vunnet av amerikaneren Quinn Simmons. Odd Christian Eiking plasserte seg best av de norske på 22.-plass.

  Alexander Kristoff
  Foto: Dirk Waem / AFP
 • Haugesund slått av 3. divisjonslag

  Haugesund er slått ut av cupen etter straffetap for 3. divisjonslaget Stord. Etter at laga hadde teke ni straffer kvar, vann Stord straffekonken med 7-6 over eliteserielaget.

  Haugesund leia kampen oppskriftsmessig 2-0 tidleg i 2. omgang, men greidde å rote det bort. Martin Pedersen utlikna for heimelaget fire minutt på overtid.

  Ekstraomgangane gav ingen mål, og Haugesund rauk ut då Mads Solberg Johannessen settet sin straffe over mål.

  Kristiansund måtte også slite, og låg under med to mål for Volda. Men dei greidde å snu det, og vann 4-2 etter ekstraomgangar.

  Volda leia 2-0 ved pause, og hadde både ein og to sjansar til å auke tidleg i andre omgang.

  Men etter KBKs redusering etter ein time, blei Volda meir og meir pressa. Utlikninga kom fire minutt før ordinær tid var ute.

  I ekstraomgangane var KBK klart best og avgjorde med to mål. Brynjulfur Willumsson scora tre av KBKs mål, deriblant begge i ekstraomgangane.

  Også Stabæk fekk tøff motstand. Først fem minutt på overtid av andre ordinære omgang sikra Kornelius Normann Hansen 1-0 over Follo.

  Stort lettare var det ikkje for Odd. Det måtte ein straffe i det 89. minutt til før Eik blei slått 1-0.

  Dei andre eliteserieklubbane som var i cup-aksjon laurdag, tok klar sigrar. Runderekorden stod Tromsø for, med 11-0 over Skånland.

  Brann knuste Bjarg med 5-0, og Lillestrøm slo FuVo 4-0

  Kristoffer Velde
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal