Hopp til innhold

– Han spilte som en datamaskin

CHENNAI (NRK.no): Magnus Carlsen (22) spilte det ene perfekte trekket etter det andre da han tok sin tredje VM-seier torsdag. Så feilfritt at selv ikke datamaskinene kunne gjort det bedre, mener ekspertene.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen ble ikke påvirket av stundens alvor, og spilte det ene perfekte trekket etter det andre i VMs niende parti. Ekspertene mener Carlsen spilte umenneskelig bra.

Foto: BABU / Reuters

– Han spilte som en datamaskin. Han spilte til og med bra i deler av spillet han tidligere ikke har vært så god. Det eneste jeg kan sammenligne med, er datamaskinen min hjemme, sier sjakkjournalist i spanske El Pais, Leontxo Garcia, til NRK.no.

Magnus Carlsen

SUPERMENNESKE: Magnus Carlsen gliste bredere enn noen gang tidligere i VM etter torsdagens parti. Nå leder han 6-3 i sammendraget.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Den sjakkfrelste spanjolen er fra seg av begeistring over måten nordmannen nok en gang dro seieren i land etter et jevnt parti mot Vishy Anand torsdag.

Anand gikk ut i hundre

Inderen gikk nemlig uvanlig offensivt til verks i VMs niende parti, og skaffet seg tidlig en fordel. Blant de sjakkkyndige var det flere som begynte å murre om at dette kunne gå Anands vei - for første gang i VM.

Men Carlsen fornektet seg ikke. Nordmannen spilte det ene feilfrie trekket etter det andre - ensynlig totalt upåvirket av stundens alvor - og klarte nok en gang å tvinge frem en stor feil hos Anand.

– Jeg så flere sjakkprofiler tvitre om at «dette går mot Anand-seier» og «endelig spiller Anand aggressivt». Men likevel klarer Carlsen å vinne. Han spilte vanvittig presist, roser manager Espen Agdestein overfor NRK.no.

– Mennesker gjør feil

– Han er jo et menneske, men måten han spiller på - altså ved å gjøre det antatt beste trekket hver eneste gang - er veldig sjelden. Mennesker gjør gjerne feil og er redd for motstanderens mottrekk. Men Magnus beregnet situasjonen så nøye at han ikke trengte å bekymre seg, sier sjakkjournalist Garcia, som har dekket hver eneste VM-kamp siden midten av 1980-tallet.

– Hvor overraskende er dette?

– Vel, vi er i 2013. Det er klart at dagens sjakkspillere er bedre enn noen gang tidligere. Det er jo forsåvidt logisk. Men likevel - navnet på den logikken er Magnus Carlsen, sier Garcia.

Garcia fra Le Pais

Spanske Leontxo Garcia har dekket samtlige VM-kamper siden midten av 1980-tallet. Aldri har han sett en mer presis sjakkspiller enn Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– I dag så vi en datamaskin som slo et menneske, føyer han til.

– Spilte han bedre enn datamaskinen?

– Datamaskinene kalkurerer millioner av trekk hvert sekund. Så det er ikke mulig å spille bedre enn datamaskinen. Men det var ikke stor forskjell på Magnus og datamaskinene i dag, sier han.

– Jeg følte jeg holdt på å bli satt «sjakk matt» flere ganger, og det har jeg ikke blitt tidligere i VM. Det var veldig anspent og tøft, beskrev Carlsen selv etter partiet.

– Jeg var redd for å tape neste hele tiden. Jeg prøvde bare å kalkurere det så godt jeg kunne, sa Carlsen.

Manageren: – Grusomt spennende

Manager Espen Agdestein hadde på seg pulsklokke under hele torsdagens parti. Klokka viste at managerens hjerte lå på 130 slag i minuttet da det stod på som verst.

– Det synes jeg var overraskende lavt. Det gir på ingen måte et korrekt bilde av hvor nervøs jeg var, smiler Agdestein.

– Det var grusomt spennende. Hadde Magnus tapt, hadde Anand vært på skuddhold igjen, og dette kunne bli farlig. Fra et menneskelig perspektiv så dagens parti veldig farlig ut for Magnus. Men likevel klarte han å holde hodet kaldt og spille de beste trekkene. Utrolig presist og imponerende, sier Espen Agdestein.

– Ikke en datamaskin

Magnus Carlsen har fått skryt fra alle retninger de siste årene, men har sjelden blitt sammenlignet med en datamaskin.

Nordmannens spillestil er nemlig på mange måter stikk motsatt av «sjakk-computerne». Carlsen elsker å spille ukjente, uprøvde stillinger, og gjør ofte uventede trekk.

Han er dessuten verdens kanskje beste til å få andre spillere til å gjøre feil. 22-åringen er rett og slett kreativ på en helt annen måte enn for eksempel Houdini 3, verdens mest kjente sjakkprogram.

VM-kommentator Susan Polgar, tidenes første kvinnelige stormester, påpeker denne forskjellen når NRK.no spør henne om uttalelsene fra den spanske journalisten.

– Er du enig i at han spilte som en datamaskin?

– Nei, det synes jeg ikke. Han spilte like bra som en datamaskin, men ikke på samme måte som en datamaskin. Han sa jo selv at han var redd for å tape i løpet av partiet, og det viser jo at han er et menneske. Han fremprovoserte Anands angrep, og klarte å holde unna. Han er en sann mester, sier Susan Polgar, en av tidenes beste kvinnelige sjakkspillere, til NRK.no.

«99 prosent sjanse» for seier

Carlsen har nå seks poeng mot Anands tre, og har et soleklart grep om VM-tittelen med tre partier igjen å spille.

Alt 22-åringen trenger for å bli verdensmester, er ett remis-resultat i løpet av de resterende tre VM-partiene.

Det vil gi ham 6,5 poeng, som er den magiske grensen for å bli kronet verdensmester.

Ekspertene mener Carlsen nå har «99 prosent sjanse» for å stikke av med seieren. Bare et mirakel kan redde Vishy Anand. Fredag spilles VM-kampens tiende - og kanskje siste - parti.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal