Våpenproblemer for Røiseland – tok til tårene før VM-start

ANTERSELVA (NRK): Første trening på VM-arenaen endte med stor frustrasjon for Marte Olsbu Røiseland. To dager før mesterskapet starter må børsa sendes til våpensmed.

Røiseland

TUNG START: Marte Olsbu Røiseland var fortvilet på første trening i Anterselva.

Foto: HENRIK MYHR NIELSEN / NRK

– Det er jo håpløst. Det går jo ikke.

Frustrasjonen er tydelig hos Marte Olsbu Røiseland. De kvinnelige skiskytterne har sin første trening på VM-arenaen i Anterselva. Det har sluttet å snø og solen titter frem over fjellene.

Men for en av Norges aller beste går absolutt ikke ting som planlagt to dager før mesterskapet starter med blandet stafett.

Våpenet fungerer ikke som det skal. Det tar for lang tid å trekke av, og Røiseland anslår at en skyteserie tar rundt 50 sekunder – rundt dobbelt så lang tid som vanlig.

Trenerne forsøker å hjelpe. De sjekker geværet grundig, men finner ikke ut av problemet. Røiseland står og ser på, og tørker en tåre som triller ned kinnet under solbrilleglassene.

Ugunstig tidspunkt

Hun går noen runder på ski, og innser til slutt at det ikke blir noen effektiv skytetrening på denne økta.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, svarer hun først når NRK spør om problemene.

– Det er jo frustrerende, og det fungerer i hvert fall ikke nå. Så jeg får bare håpe de klarer å rette på det til i morgen, og jeg er glad det ikke er jeg som skal løse det, legger hun til.

Marte Olsbu Røiseland

VEILEDER: Marte Olsbu Røiseland og Siegfried Mazet under tirsdagens treningsøkt.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

Det er tydelig at hun egentlig ikke vil snakke mer om det. Lagvenninnen Tiril Eckhoff observerer trøbbelet, som pågår i godt over to timer.

– Sånn skjer iblant, og vi driver med en teknisk idrett, men det er litt dritt at det skal skje nå rett før VM. Jeg tror disse gutta fikser dette, og jeg hadde lignende problemer før VM i 2016, så man kan vinne gull likevel, forteller Eckhoff med et smil.

– Det er aldri gunstig å få slike problemer så kort tid før mesterskapet. Har man trøbbel med våpenet så skaper det usikkerhet, og vi så at Marte ikke var spesielt fornøyd, sier NRKekspert Ola Lunde.

Kjører våpenet til Tyskland

Trenere med våpen

ARBEID: Siegfried Mazet og Patrick Oberegger tar fra hverandre våpenet og sluttstykket for å løse problemet.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Trenerduoen blir stående i over 30 minutter med våpenet etter treningen. De bestemmer seg så for å kjøre tre timer til Tyskland, og våpensmeden Norge bruker.

– Nå har vi tatt fra hverandre hele sluttstykket, og satt alle delene på plass igjen. Våpenet fungerer nå som det skal, men vi skal ta det med til spesialisten for å sikre at alt er i orden til i morgen. Vi føler med Marte og det er kjedelig å starte sånn, men vi har trent godt den siste perioden og dette er små justeringer, mener skytetrener Oberegger.

Hele det norske laget hadde våpnene inne til en siste finpuss like før VM.

– Det er små marginer i skiskyting, så man søker alltid etter det som er bedre og da går det noen ganger feil vei, forklarer Oberegger.

Siste nytt

 • God Ødegaard i viktig seier

  Martin Ødegaard hadde en fot med i spillet da Real Sociedad greide å bryte ned et defensivt solid Valladolid-lag og sikre 1-0-seier i La Liga.

  Nordmannen var involvert i mye, spesielt i 2. omgang.

  Målscorer var imidlertid Adnan Januzaj. Den tidligere Manchester United-spillerens nikk fra kort hold var ustoppelig for keeper Jordi Masip.

  Seieren fører Real Sociedad opp til 3.-plass før resten av helgens serierunde spilles, med like mange poeng som Atlético Madrid og Sevilla på plassene bak. Fram til Barcelona og Real Madrid er det henholdsvis 12 og 10 poeng.

  Martin Ødegaard
  Foto: Ander Gillenea / AFP
 • Kvinnenes Big Air avlyst

  Kvinnenes Big Air-renn, som skulle sendes kl 13 lørdag, er blitt avlyst på grunn av vanskelige værforhold, opplyser arrangøren. Mennenes renn kl 20 lørdag kveld skal imidlertid etter planen gå som planlagt, blir det sagt.

 • Disse hopper lagkonkurransen

  Landslagssjef Alexander Stöckl har tatt ut Daniel-André Tande, Robert Johansson, Marius Lindvik og Johann André Forfang til lørdagens lagkonkurranse i Lahti. Tande ble nummer tre i fredagens individuelle renn, kun slått av Stefan Kraft og Karl Geiger.

  Ski Jumping - FIS Ski Jumping World Cup - Lahti Ski Games 2020
  Foto: Lehtikuva / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal