Vanvittig drama i gruppe H: Senegal ute av VM på grunn av gule kort

Det ble en høydramatisk kamp om avansementet til åttedelsfinalene i gruppe H. Til slutt var det de gule kortene som felte Senegal til fordel for Japan.

Gult kort

GULE KORT: Her får Senegals Mbaye Niang gult kort i kampen de spilte mot Japan. De gule kortene ble avgjørende for hvem som gikk videre til åttedelsfinalen.

– Det er fryktelig at et lag ryker ut på gule kort, sier Simen Stamsø Møller i TV 2s studio.

Også fotballekspert Lars Tjærnås er kritisk til måten dette ble avgjort på.

– Å sende lag videre/ut av VM på antall gule kort er veldig "Dana Cup 1993", skriver han på Twitter.

Et blekt Colombia greide ikke å skape mye i sitt oppgjør mot Senegal, men underveis i andre omgang gikk Polen opp i ledelsen over Japan i den andre kampen i gruppen, noe som betydde at Senegal og Colombia var videre om det resultatet holdt seg.

Etter 74 minutter sendte imidlertid Yerry Mina Columbia i ledelsen, og dermed var situasjonen endret: Nå var det Colombia og Japan som var videre til VM.

– Jeg takker Gud, sier han i et kampintervju med FIFA.

– Uten han hadde ikke dette vært mulig. Det var en tøff kamp, forteller Mina.

Alle afrikanske lag ute

Japan og Senegal hadde samme poengsum og samme målforskjell, dermed er regelen at det avgjøres på antall gule kort.

Med 1-0 i begge kamper endte Japan og Senegal på like mange poeng, lik målforskjell og uavgjort i innbyrdes oppgjør. Japan gikk videre med fire gule kort mot Senegals seks.

Dermed er samtlige afrikanske lag ute av VM. Det er første gang siden 1982 at det ikke har vært afrikanske land i sluttspillet.

– Vi gikk ikke videre fordi vi ikke fortjente det. Fair play-poeng er en av reglene, og de var bestemt på forhånd. Vi ville heller bli slått ut på en annen måte, men slik er livet. Jeg er uansett stolt av mine spillere, sier Senegals landslagssjef Aliou Cissé.

– Vi spilte en god kamp, men det ble marginer som avgjorde. Jeg synes vi hadde fortjent å gå videre, men sånn er fotballen, forteller Mbaye Niang.

Polen

SEIER: Robert Lewandowski og Polen slo Japan og dermed var Senegal ute av VM.

Buing fra supportere

De siste fem minuttene av Polen - Japan førte ellers til buing fra supporterne. For ingen av lagene var villige til å angripe.

De siste fem minuttene stod bare Japan og trillet ballen mellom seg på egen banehalvdel. Polen gjorde ingen verdens forsøk på å stoppe dem.

Da beskjeden kom om at Colombia hadde slått Senegal, kunne også japanerne slippe jubelen løs.

– Det var egentlig ikke meningen at vi skulle trille ball i kampen og være avhengig av det andre resultatet. Det ville være veldig risikofylt. Vi skulle angripe ved enhver mulighet, påpekte Japans trener Akira Nishino.

Laster Twitter-innhold

Måtte gå av banen

I oppgjøret mellom Senegal og Colombia var det afrikanske laget best i store deler av kampen. Senegal var godt organiserte i forsvar, mens Colombia slet med å komme til målsjanser.

Situasjonen ble heller ikke bedre for laget da Colombias store stjerne, James Rodríguez, måtte lunte av banen etter bare halvtimen på grunn av skade.

Toppscoreren fra VM 2014 har slitt i dette mesterskapet, og spilte ikke fra start i åpningskampen mot Japan.

James Rodriguez

SKADET: James Rodríguez.

VAR-avgjørelse

Selv om ingen av lagene kom til de virkelige store sjansene, var Senegal nærmest en scoring i løpet av de første 45 minuttene. Etter 17 minutters spill kunne Senegal gått opp i ledelsen da dommer valgte å blåse for straffe etter en takling av Sadio Mané.

Her valgte imidlertid VAR-assistentene å gripe inn, og etter en nøyere gjennomgang av bildene valgte dommer å oppheve straffen.

Reprisen av TV-bildene viser også at det var en riktig avgjørelse.

• Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

Årsaken var at båten var for full.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)