Hopp til innhold

Vant verdens største hundeløp – nå frykter han å bli koronafast i Alaska i flere måneder

Thomas Wærner (47) gikk helt til topps i verdens mest prestisjefulle hundeløp, men trolig vil det gå lang tid før han får feiret seieren med familien i Norge.

Thomas Wærner

SUVEREN: Thomas Wærner knuste konkurrentene og bel den tredje nordmannen til å vinne Iditarod.

Foto: Bob Hallinen / Iditarod

– Det har ikke sunket helt inn ennå. Det er jo noe jeg har drømt om siden jeg var liten gutt, sier Wærner til NRK på telefon fra Alaska.

47-åringen ble onsdag morgen den tredje nordmannen som har vunnet verdens mest prestisjefulle hundekjøringsløp, Iditarod. Dét takket være et helt spesielt grep under forberedelsene til løpet.

– Jeg tror det har vært veldig avgjørende, sier Thomas Wærner til NRK på telefon fra Alaska.

Wærner støpte nemlig en betongblokk på 55 kilo, som han hadde med seg i sleden på hver tur, for å lære hundene å trekke tungt og tilvenne seg det å ha noe å dra på, fysisk og mentalt.

Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet

VANT PRESTISJELØP: Thomas Wærner og hans spann med tolv hunder, her på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet, vant Iditarod.

Foto: Loren Holmes / AP

De uvanlige forberedelsene gjorde at Wærner var trygg nok på hundene til å satse på det som han beskriver som et «ganske kraftig stunt».

– Jeg kjørte i tolv timer i ett strekk. Det gjorde at jeg fikk en ganske bra ledelse, og den har jeg klart å holde helt hit, sa Wærner fra sjekkpunktet White Mountain, da det gjenstod 123 kilometer til målgang i Nome.

– Gull verdt

En som vet akkurat hva som skal til for å vinne Iditarod, er Robert Sørlie, som vant hundeløpet for første gang i 2003, og gjentok bedriften i 2005.

Robert Sørlie etter målgang i Iditarod i 2005

VET HVA SOM MÅ TIL: Robert Sørlie, som vant Iditarod i 2003 og 2005.

Foto: Tommy Kvilvang / NTB scanpix

– Det betyr at hundene er vant til å jobbe hardt. De er ikke bare løpere, men er vant til å jobbe for at det skal gå fremover, sier Sørlie til NRK, på spørsmål om betydningen av Wærners sementblokk.

– Han har dratt veldig nytte av det når forholdene har vært som de har vært. For ham har det vært gull verdt, fortsetter Sørlie.

Wærner deltok i det 1570 kilometer lange løpet for første gang i 2015. Da ble han nummer 17.

– Det er ikke tilfeldig at Wærner får til dette nå. Det er mange års planlegging og mange års trening som ligger bak, sier NRKs hundekjøringsekspert Hans Petter Dalby.

Tror korona vil utsette hjemreisen

Thomas Wærner vant fjorårets utgave av Finnmarksløpet, som regnes som Europas tøffeste hundeløp. Årets utgave ble avlyst grunnet koronakrisen.

Det ble riktignok ikke Iditarod, men koronatiltak ble iverksatt.

Publikum ble oppfordret til å unngå kontakt med deltakerne og målgang ble flyttet ut av byen Nome. I tillegg forteller Wærner at kjørerne ble kastet ut av det ene sjekkpunktet og at banketten er avlyst.

Thomas Wærners hundespann

KORONAFASTE: Wærner og hans hundespann må trolig belage seg på flere måneder i Alaska før de får organisert en hjemreise til Norge.

Foto: Bob Hallinen / Iditarod

– Jeg synes synd på dem som kjørte Finnmarksløpet og ble tatt ut så sent. Det må være jævlig. Men jeg har egentlig ikke brydd meg så mye om det her, for jeg har vært i bobla og vurderte aldri å stoppe løpet, sier 47-åringen og fortsetter:

– Problemet nå blir å komme seg hjem.

Han er helt avhengig av å få med alle hundene hjem til Norge, og det krever i utgangspunktet mye organisering. Nå som hele verden preges av korona, tviler han på at det blir noe lettere.

– Det kan ta måneder å få med seg hundene hjem. Nå er det jo helt kaos, forteller han.

Kona hans, Guro Byfuglien Wærner, var med i starten av løpet, men valgte å dra hjem til barna på grunn av koronaviruset.

– Jeg skulle gjerne ha vært der sammen med ham nå. Men det er deilig å se at hardt arbeid gir resultater. Dette er en seier som har tatt årevis med jobb og planlegging, gjennom avlsarbeid og trening, sier hun.

Guro Byfuglien Wærner under Iditarod 2020

DRO HJEM: Wærners kone Guro reiste hjem fra Alaska på grunn av koronasituasjonen. Nå vet hun ikke når ektemannen og hundespannet kommer hjem til Nord-Torpa.

Foto: Privat

Siste nytt

  • Uno-X-rytter imponerte: På pallen i Dauphiné

    Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard tok en suveren soloseier på den femte etappen i Critérium Dauphiné. Et drøyt halvminutt bak kom det en mindre gruppe som spurtet om de gjenværende plassene på podiet.

    Der viste norske Tobias Halland Johannessen seg frem. Tidligere verdensmester Julian Alaphilippe klarte akkurat å slå Johannessen i spurten, men nordmannen tok med seg en svært fin tredjeplass.

    Det er 23-åringens første pallplass for sesongen.

    Johannessen blir etter alle solemerker en av de viktigste rytterne til Uno-X i sommerens Tour de France, hvor laget deltar for første gang.

    Rittet avsluttes søndag.

    Tobias Halland Johannessen
    Foto: Tuva Åserud / NTB
  • Svimlet på startstreken - så tok nordmannen VM-gull

    Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

    – Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det var et virkelig tøft løp, da er det deilig å klare målet jeg hadde satt meg, sier han til NRK.

    På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

    Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

    For å klare det måtte nordmannen grave dypt.

    – Jeg var meget langt nede i kjelleren i dag. Jeg følte meg dårlig på start. Jeg var svimmel og følte at jeg skulle gå i bakken. Heldigvis bedret det seg etter hvert og jeg fikk en luke halvveis. Jeg måtte gi alt for å holde de andre bak meg, forteller han.

    Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NRK/NTB)

    Stian Hovind Angermund
    Foto: Norsk Friidrett
  • Granerud dropper sommer-EM

    Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

    – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

    Norge stiller med åtte utøvere.

    Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

    Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

    Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

    Halvor Granerud
    Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste