Vant lørdag – nå får Os sjansen i verdenscupen

Alexander Os imponerte landslagsledelsen nok til at han nå er tatt ut til å gå verdenscup i Østersund.

Han er meget fornøyd med at seieren i sesongåpninga ga V-cup uttak. Reporter: Anders Rove Berntsen.

Mandag tok Norges Skiskytteforbund ut de siste løperne til verdenscup-rennene før jul.

Alexander Os (34) er ikke på landslaget, men på lørdag viste likevel Os Norges-eliten ryggen da han vant sprinten under sesongåpningen på Sjusjøen.

– Målet med helga var å kvalifisere meg til verdenscup, så jeg er veldig fornøyd med at jeg får sjansen, sier Os til NRK.

Os satser for fullt gjennom privatlaget Team Feskslog, sammen med Lars Berger.

Etter den overbevisende seieren lørdag, hele 21,1 sekunder foran Simon Fourcade på andreplass, la ikke Os skjul på at han håper å få gå verdenscup før jul.

– Dette har jeg jobbet hardt for. Målet er å komme tilbake til verdenscupen, og komme med til VM. Jeg føler det er realistisk å komme tilbake til toppnivå, om jeg ikke hadde trodd dette hadde jeg ikke holdt på.

Birkeland også uttatt

Lars Helge Birkeland

Lars Helge Birkeland fikk også tillit etter det gode løpet søndag.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Os har fått flere sesonger ødelagt av sykdom og har de siste sesongene vært et stykke bak de beste.

Den siste gangen han var på pallen i et verdenscuprenn er nesten fem år siden, like før jul i 2009 på en 20 kilometer i Pokljuka.

– Han hadde en veldig god prestasjon på lørdag. Den sprinten han gjør der, han går fortest og skyter best, så han vinner suverent og det er derfor han får gå verdenscup igjen, sier Per Arne Botnan, idrettssjef i Skiskytterforbundet.

Os' lagkamerat i Team Feskslog, Lars Berger, fikk det ikke til å klaffe under sesongåpningen og ble ikke tatt ut til verdenscuprenn i denne omgang.

Det ble derimot overraskelsesmannen fra søndagens fellesstart, Lars Helge Birkeland.

Birkeland gikk inn til andreplass på fellesstarten etter å ha gått først ut fra siste skyting.

Tre forhåndsuttatt

På herresiden var Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø forhåndsuttatt. De tre er også uttatt til samtlige konkurranser før jul. Os, Sjåstad Christiansen og Birkeland må overbevise i Østersund for å få tillit videre i vinter.

I en pressemelding forrige mandag skrev skiskytterforbundet at de tre var tatt ut basert på følgende uttakskriterier:

«Norges Skiskytterforbund har lagt til grunn at de utøverne som er forhåndsuttatt til de tre første verdenscup-rennene skal være individuelle medaljekandidater i VM.»

Mandagens uttaket av de tre siste løperne ble tatt på bakgrunn av blant annet testresultater i høst og prestasjonen under helgens sesongåpning på Sjusjøen.

Landslagsløperne Tarjei Bø og Vetle Sjåstad Christiansen har vært blant de beste i sesongoppkjøringen og med en henholdsvis tredje.- og fjerdeplass lørdag ble de tatt ut på verdenscuplaget mandag.

På kvinnesiden var Tiril Eckhoff, Fanny-Welle Strand Horn og Synnøve Solemdal forhåndsuttatt.

De tre verdenscuprennene før jul arrangeres slik:

 • 1. - 7. desember: Østersund (Sverige)
 • 8. - 14. desember: Hochfilzen (Østerrike)
 • 15. - 21. desember: Pokljuka (Slovenia)

Se video: Alexander Os hjelper Lars Berger med å pusse opp

Denne helga har det vært nasjonal åpning for skiskytterne på Sjusjøen, og endelig hadde Lars Berger og Alexander Os en sjanse til å kjempe seg tilbake på laget som skal tas ut til verdenscup denne sesongen. Berger håper også på medalje i langrenns-VM til vinteren, men også i år satser de to for fullt utenfor alle landslag. For disse to er ingen utfordring for stor - eller for liten. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto/redigering: Christian Grotnes

SE VIDEO: Sportsrevyen møtte Alexander Os og Lars Berger hjemme hos Berger før sesongåpningen på Sjusjøen. Se reportasjen med de to medlemmene av Team Feskslog her.

Siste nytt

 • Ingen hockeystreik

  Etter forhandlinger hos riksmekleren mandag er det klart at det ikke blir noen hockeystreik. LO-forbundet, NISO og NHO Idrett/Abelia har kommet til enighet. Konflikten gjelder minstelønn til utøvere med proffkontrakt i ishockey og håndball. – På vegne av våre utøvere og medlemmer er vi veldig godt fornøyd med resultatet, sier NISOs forbundsleder, Joachim Walltin til NTB.

  Storhamar
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Zlatan årets angriper i Sverige

  For 13. gang ble Zlatan Ibrahimovic kåret til årets angriper i svensk fotball.

  37-åringen fikk prisen på den svenske fotballgallaen mandag, men var ikke fornøyd med antallet priser han har skaffet seg.

  Zlatan
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 4: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
Sport i dag: VM sjakk 2018
VM sjakk: Parti 4 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana