Hopp til innhold

Vant lørdag – nå får Os sjansen i verdenscupen

Alexander Os imponerte landslagsledelsen nok til at han nå er tatt ut til å gå verdenscup i Østersund.

Han er meget fornøyd med at seieren i sesongåpninga ga V-cup uttak. Reporter: Anders Rove Berntsen.

Mandag tok Norges Skiskytteforbund ut de siste løperne til verdenscup-rennene før jul.

Alexander Os (34) er ikke på landslaget, men på lørdag viste likevel Os Norges-eliten ryggen da han vant sprinten under sesongåpningen på Sjusjøen.

– Målet med helga var å kvalifisere meg til verdenscup, så jeg er veldig fornøyd med at jeg får sjansen, sier Os til NRK.

Os satser for fullt gjennom privatlaget Team Feskslog, sammen med Lars Berger.

Etter den overbevisende seieren lørdag, hele 21,1 sekunder foran Simon Fourcade på andreplass, la ikke Os skjul på at han håper å få gå verdenscup før jul.

– Dette har jeg jobbet hardt for. Målet er å komme tilbake til verdenscupen, og komme med til VM. Jeg føler det er realistisk å komme tilbake til toppnivå, om jeg ikke hadde trodd dette hadde jeg ikke holdt på.

Birkeland også uttatt

Lars Helge Birkeland

Lars Helge Birkeland fikk også tillit etter det gode løpet søndag.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Os har fått flere sesonger ødelagt av sykdom og har de siste sesongene vært et stykke bak de beste.

Den siste gangen han var på pallen i et verdenscuprenn er nesten fem år siden, like før jul i 2009 på en 20 kilometer i Pokljuka.

– Han hadde en veldig god prestasjon på lørdag. Den sprinten han gjør der, han går fortest og skyter best, så han vinner suverent og det er derfor han får gå verdenscup igjen, sier Per Arne Botnan, idrettssjef i Skiskytterforbundet.

Os' lagkamerat i Team Feskslog, Lars Berger, fikk det ikke til å klaffe under sesongåpningen og ble ikke tatt ut til verdenscuprenn i denne omgang.

Det ble derimot overraskelsesmannen fra søndagens fellesstart, Lars Helge Birkeland.

Birkeland gikk inn til andreplass på fellesstarten etter å ha gått først ut fra siste skyting.

Tre forhåndsuttatt

På herresiden var Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø forhåndsuttatt. De tre er også uttatt til samtlige konkurranser før jul. Os, Sjåstad Christiansen og Birkeland må overbevise i Østersund for å få tillit videre i vinter.

I en pressemelding forrige mandag skrev skiskytterforbundet at de tre var tatt ut basert på følgende uttakskriterier:

«Norges Skiskytterforbund har lagt til grunn at de utøverne som er forhåndsuttatt til de tre første verdenscup-rennene skal være individuelle medaljekandidater i VM.»

Mandagens uttaket av de tre siste løperne ble tatt på bakgrunn av blant annet testresultater i høst og prestasjonen under helgens sesongåpning på Sjusjøen.

Landslagsløperne Tarjei Bø og Vetle Sjåstad Christiansen har vært blant de beste i sesongoppkjøringen og med en henholdsvis tredje.- og fjerdeplass lørdag ble de tatt ut på verdenscuplaget mandag.

På kvinnesiden var Tiril Eckhoff, Fanny-Welle Strand Horn og Synnøve Solemdal forhåndsuttatt.

De tre verdenscuprennene før jul arrangeres slik:

  • 1. - 7. desember: Østersund (Sverige)
  • 8. - 14. desember: Hochfilzen (Østerrike)
  • 15. - 21. desember: Pokljuka (Slovenia)

Se video: Alexander Os hjelper Lars Berger med å pusse opp

Denne helga har det vært nasjonal åpning for skiskytterne på Sjusjøen, og endelig hadde Lars Berger og Alexander Os en sjanse til å kjempe seg tilbake på laget som skal tas ut til verdenscup denne sesongen. Berger håper også på medalje i langrenns-VM til vinteren, men også i år satser de to for fullt utenfor alle landslag. For disse to er ingen utfordring for stor - eller for liten. Reporter: Christian Nitschke Smith, foto/redigering: Christian Grotnes

SE VIDEO: Sportsrevyen møtte Alexander Os og Lars Berger hjemme hos Berger før sesongåpningen på Sjusjøen. Se reportasjen med de to medlemmene av Team Feskslog her.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal