Hopp til innhold

Carlsen vil ha regelendring etter «avtalt spill»: – Ingen grunn til at det skal være lov

Skandalepartiet mellom Daniil Dubov og Jan Nepomnjasjtsjij spilte en potensiell svært viktig rolle i lynsjakk-VM. Nå ønsker verdensmester Magnus Carlsen endring og får støtte av NRK-ekspert.

Magnus Carlsen

SLUTT PÅ REMISTILBUD: Det er ønsket til Magnus Carlsen. Her på pressekonferansen etter VM-gullet i lynsjakk, sammen med vinner av kvinneklassen, Valentina Gunina.

Foto: Anastasia Korolkova / Fide

– Jeg tenker det er veldig bra at man har fått satt en presedens for det som åpenbart er avtalt spill. Det tror jeg ikke de selv kan nekte for, sier Magnus Carlsen om partiet mellom de to russerne.

Dubov og Nepomnjasjtsjij spilte i fredagens ellevte parti kun raske trekk med springerne, før de avtalte en remis etter tolv trekk.

Gjennom VM har det vært flere andre tilfeller av raske remiser. Blant annet spilte Vladislav Artemjev og Dubov remis etter ett trekk på fredag. Da kom Artemjev for sent til partiet.

I VM i hurtigsjakk spilte Tingjie Lie i kvinneklassen remis med hvite brikker etter tre trekk i det siste partiet, og endte opp med å gå glipp av omspillet om seieren.

Det er ikke spill Carlsen har spesielt sansen for.

– Spesielt til neste gang håper jeg at de bare gjør av med remistilbudene. Jeg vet ikke hvorfor man har det, egentlig, sier Carlsen.

– Jeg er kynisk, så jeg tar imot remistilbud når det passer meg. Spesielt i de siste rundene, men det er ingen grunn til at det skal være lov til det, sier han videre.

Carlsen i heftig diskusjon med dommeren – så tok han VM-gull

– Remistilbudet er malplassert

NRK-ekspert Atle Grønn mener sjakkspillerne har vært veldig konservative.

– Jeg og mange andre har ment at selve remistilbudet er malplassert. Det hører ikke hjemme i sport og det reflekterer sportens historie og kulturhistorie, sier Grønn.

– Det er veldig bra at Magnus nå fronter den kampen mot remiser, sier han videre.

Sjakkeksperten tror man muligens kan være ferdig med de «åpenlyst avtalt» remisene etter at Dubov og Nepomnjasjtsjij ble straffet.

– Grunnen til at de gjorde det åpenlyst er at de er så vant til at folk avtaler remiser, at de gjør ikke noe med det likevel. De pushet den grensen litt for mye, sier han.

Han påpeker at selv med et forbud om remistilbud, så vil det være mulig å spille remis, for eksempel ved trekkgjentakelse.

Daniil Dubov og Magnus Carlsen

Carlsens russiske rivaler straffes etter omstridt parti – anke avvist

Tror Carlsen-fronting fører til regelendring

Grønn mener at en fjerning av muligheten til å tilby remis vil være en stor endring, men at den har kommet gradvis.

– Jeg er ganske sikker på at det kommer en regelendring, for Magnus har så enorm innflytelse, sier han.

Og muligens er noe allerede i gang. Fide-toppen Emil Sutovskij skrev følgende på X like etter Carlsens gull:

– Det føles merkelig med antall korte remiser på toppbordene. Vi vil gjøre leksa vår for å finne en løsning. Disse antiklimatiske løsningene er ikke hvordan sjakken bør bli promotert.

I både hurtigsjakk og lynsjakk vant Carlsen med en enkel remis i siste parti, etter at nærmeste motstander i begge tilfellene hadde spilt remis i relativt korte partier.

Norges Sjakkforbunds kongress

SJAKKEKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Dubov angrer ikke: – Burde takke dem

Både Dubov og Nepomnjasjtsjij ble fratatt det ene halve poenget de opprinnelig fikk i fredagens parti. Til slutt endte Dubov på en andreplass, nettopp et halvt poeng bak Carlsen.

– Det var uansett en god turnering. Uansett hva du tenker, så ble jeg fratatt et halvt poeng. I bunn og grunn har jeg tatt like mange poeng som Magnus, sier Dubov til NRK.

– Angrer du på gårsdagen nå som du endte opp et halvt poeng bak?

– Nei, nei. I dag var jeg i fyr og flamme. Jeg spilte veldig, veldig bra, så jeg burde trolig takke dem på et vis. Hvis jeg ikke hadde blitt fratatt et halvt poeng, så hadde jeg kanskje ikke avsluttet så bra, sier Dubov.

Daniil Dubov

SØLV: Det ble til slutt en andreplass på Daniil Dubov.

Foto: Lennart Ootes / Fide

Carlsen er fornøyd med at de to russiske rivalene ikke fikk ytterligere straff enn det halve poenget.

– Det var bra at de ikke ble kastet ut av turneringen. Det å miste en potensiell verdensmestertittel med et halvt poeng på grunn av det der er nok avskrekkende nok, sier nordmannen.

Hevdet partiet var en protest

Dubov sa til NRK tidligere lørdag at partiet mellom ham og Nepomnjasjtsjij var en protest. Han mente de ikke hadde fått spille under forhold som spillerne fortjente.

Blant annet pekte han på at fredagen ble svært lang for spillerne, etter at en anke fra amerikanske Andrew Hong gjorde at spillet ble stanset i rundt en time.

– Det er en melding til Fide: Hvis de hadde gjort jobben sin, hadde det aldri skjedd, sa Dubov om det kontroversielle partiet mot Nepomnjasjtsjij.

Dommersjef Ivan Syrovy skjønte lite av kritikken.

– Spillerne har fått veldig gode forhold. Spillesalen og alt er noe de nyter, det er tilbakemeldingene jeg får fra de fleste spillerne. Selv om det hadde vært et problem, så er det for min del ikke en grunn til å gjøre det som de gjorde.

Siste nytt

 • Forbannet Hovland midt i fiaskorunde: – Så jævlig dårlig du er

  Viktor Hovland hadde en mildt sagt tung dag på jobb under majorturneringen The Masters fredag kveld norsk tid. Allerede på det første hullet kom en forsmak på det som var i vente, da han gikk av med en såkalt bogey. Det vil si at han brukte ett slag «for mye». På hull to ble vondt til betydelig verre, og etter banens fem første hull, lå han hele sju slag over par.

  – Den verste starten i manns minne, kommenterte Discovery-ekspert Per Haugsrud.

  – Et sjokk for systemet, supplerte kollega Henrik Bjørnstad.

  Hovland var avhengig av å pynte på scoren for å kvalifisere seg til turneringens to siste dager, men da han vartet opp med nok et skjevt utslag i sterk vind på den allerede fryktinngytende golfbanen Augusta, rant det over for 26-åringen.

  – Det er så sjukt. Det er så sjukt, ropte han i fortvilelse, før han utbrøt:

  – Så jævlig dårlig du er i golf!

  Discovery-ekspert Marius Thorp fikk med seg utbruddet:

  – Det er en reaksjon på at han ikke får til det han vil. Han vet nok godt at han ikke er jævlig dårlig i golf, sa han under kanalens studiosending.

  Avslutningen ble også et mareritt for mannen som skrev norsk idrettshistorie så sent som i august, og en dobbeltbogey på hull 15 fjernet alt håp om at han skulle klare cuten.

  Hovland hadde ikke misset en cut siden Scottish Open sommeren 2022, men nå går altså Masters-helgen uten nordmannen. Bare topp 50 får være med lørdag og søndag, og fredagens fiaskorunde sendte Hovland ned på en delt 71.-plass.

  I tillegg til tidlig hjemreise, betyr resultatet ny verstenotering i en profesjonell turnering. Den forrige var en runde på 80 slag under Porsche European Open tilbake i 2018. Fasiten fredag er 81 slag, ni over par.

  Trioen i tet ligger på seks slag under par.

  Viktor Hovland, The Masters
  Foto: JAMIE SQUIRE / AFP
 • Strand Larsen-mål ikke nok for Celta Vigo

  Jørgen Strand Larsen notert seg med én scoring da Celta Vigo tapte 1-2 borte mot Real Betis i La Liga fredag kveld.

  Haldenserens scoring kom imidlertid ett minutt på overtid, og da ble det fryktelig kort tid for gjestene å snu kampen.

  Scoringen kom da nordmannen styrte inn en rakett fra Franco Cervi. Nettkjenningen var Strand LArsens 11. i ligaen denne sesongen.

  Fra før hadde Juan Miranda sendt vertene i ledelsen etter 53 minutter, før Nabil Fekir doblet en halvtime senere.

  Celta ligger på 17.-plass på La Liga-tabellen og har virkelig kniven på strupen for å unngå nedrykk. Det skiller bare tre poeng ned til Cádiz på nedrykksplass.

  Betis ligger på sin side helt oppe på 7.-plass og er for virkelig med i kampen om europaspill neste sesong. (NTB)

  Strand Larsen
  Foto: Reuters
 • Delte serien i jakt på VM-plass

  Håvard Sandstad Eidsmo (Freidig) og Eirik Langedal Breivik (NTNUI) delte seieren i sprintløpet i Halden O-meeting, den første viktige konkurransen på norsk jord i orienteringssesongen.

  Dermed har de festet grepet om to av de åtte ledige plassene til verdenscupåpningen i Sveits og Italia, konkurranser hvor det er viktig å prestere for å få en plass i troppen til VM i Skottland i sommer.

  I kvinneklassen tok Andrine Benjaminsen (Lillomarka) en klar seier.

  Håvard Sandstad Eidsmo og Eirik Langedal Breivik
  Foto: Ivar Haugen / NOF

Sendeplan

Kl. Program Kanal