Hopp til innhold

Carlsen vil ha regelendring etter «avtalt spill»: – Ingen grunn til at det skal være lov

Skandalepartiet mellom Daniil Dubov og Jan Nepomnjasjtsjij spilte en potensiell svært viktig rolle i lynsjakk-VM. Nå ønsker verdensmester Magnus Carlsen endring og får støtte av NRK-ekspert.

Magnus Carlsen

SLUTT PÅ REMISTILBUD: Det er ønsket til Magnus Carlsen. Her på pressekonferansen etter VM-gullet i lynsjakk, sammen med vinner av kvinneklassen, Valentina Gunina.

Foto: Anastasia Korolkova / Fide

– Jeg tenker det er veldig bra at man har fått satt en presedens for det som åpenbart er avtalt spill. Det tror jeg ikke de selv kan nekte for, sier Magnus Carlsen om partiet mellom de to russerne.

Dubov og Nepomnjasjtsjij spilte i fredagens ellevte parti kun raske trekk med springerne, før de avtalte en remis etter tolv trekk.

Gjennom VM har det vært flere andre tilfeller av raske remiser. Blant annet spilte Vladislav Artemjev og Dubov remis etter ett trekk på fredag. Da kom Artemjev for sent til partiet.

I VM i hurtigsjakk spilte Tingjie Lie i kvinneklassen remis med hvite brikker etter tre trekk i det siste partiet, og endte opp med å gå glipp av omspillet om seieren.

Det er ikke spill Carlsen har spesielt sansen for.

– Spesielt til neste gang håper jeg at de bare gjør av med remistilbudene. Jeg vet ikke hvorfor man har det, egentlig, sier Carlsen.

– Jeg er kynisk, så jeg tar imot remistilbud når det passer meg. Spesielt i de siste rundene, men det er ingen grunn til at det skal være lov til det, sier han videre.

Carlsen i heftig diskusjon med dommeren – så tok han VM-gull

– Remistilbudet er malplassert

NRK-ekspert Atle Grønn mener sjakkspillerne har vært veldig konservative.

– Jeg og mange andre har ment at selve remistilbudet er malplassert. Det hører ikke hjemme i sport og det reflekterer sportens historie og kulturhistorie, sier Grønn.

– Det er veldig bra at Magnus nå fronter den kampen mot remiser, sier han videre.

Sjakkeksperten tror man muligens kan være ferdig med de «åpenlyst avtalt» remisene etter at Dubov og Nepomnjasjtsjij ble straffet.

– Grunnen til at de gjorde det åpenlyst er at de er så vant til at folk avtaler remiser, at de gjør ikke noe med det likevel. De pushet den grensen litt for mye, sier han.

Han påpeker at selv med et forbud om remistilbud, så vil det være mulig å spille remis, for eksempel ved trekkgjentakelse.

Daniil Dubov og Magnus Carlsen

Carlsens russiske rivaler straffes etter omstridt parti – anke avvist

Tror Carlsen-fronting fører til regelendring

Grønn mener at en fjerning av muligheten til å tilby remis vil være en stor endring, men at den har kommet gradvis.

– Jeg er ganske sikker på at det kommer en regelendring, for Magnus har så enorm innflytelse, sier han.

Og muligens er noe allerede i gang. Fide-toppen Emil Sutovskij skrev følgende på X like etter Carlsens gull:

– Det føles merkelig med antall korte remiser på toppbordene. Vi vil gjøre leksa vår for å finne en løsning. Disse antiklimatiske løsningene er ikke hvordan sjakken bør bli promotert.

I både hurtigsjakk og lynsjakk vant Carlsen med en enkel remis i siste parti, etter at nærmeste motstander i begge tilfellene hadde spilt remis i relativt korte partier.

Norges Sjakkforbunds kongress

SJAKKEKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Dubov angrer ikke: – Burde takke dem

Både Dubov og Nepomnjasjtsjij ble fratatt det ene halve poenget de opprinnelig fikk i fredagens parti. Til slutt endte Dubov på en andreplass, nettopp et halvt poeng bak Carlsen.

– Det var uansett en god turnering. Uansett hva du tenker, så ble jeg fratatt et halvt poeng. I bunn og grunn har jeg tatt like mange poeng som Magnus, sier Dubov til NRK.

– Angrer du på gårsdagen nå som du endte opp et halvt poeng bak?

– Nei, nei. I dag var jeg i fyr og flamme. Jeg spilte veldig, veldig bra, så jeg burde trolig takke dem på et vis. Hvis jeg ikke hadde blitt fratatt et halvt poeng, så hadde jeg kanskje ikke avsluttet så bra, sier Dubov.

Daniil Dubov

SØLV: Det ble til slutt en andreplass på Daniil Dubov.

Foto: Lennart Ootes / Fide

Carlsen er fornøyd med at de to russiske rivalene ikke fikk ytterligere straff enn det halve poenget.

– Det var bra at de ikke ble kastet ut av turneringen. Det å miste en potensiell verdensmestertittel med et halvt poeng på grunn av det der er nok avskrekkende nok, sier nordmannen.

Hevdet partiet var en protest

Dubov sa til NRK tidligere lørdag at partiet mellom ham og Nepomnjasjtsjij var en protest. Han mente de ikke hadde fått spille under forhold som spillerne fortjente.

Blant annet pekte han på at fredagen ble svært lang for spillerne, etter at en anke fra amerikanske Andrew Hong gjorde at spillet ble stanset i rundt en time.

– Det er en melding til Fide: Hvis de hadde gjort jobben sin, hadde det aldri skjedd, sa Dubov om det kontroversielle partiet mot Nepomnjasjtsjij.

Dommersjef Ivan Syrovy skjønte lite av kritikken.

– Spillerne har fått veldig gode forhold. Spillesalen og alt er noe de nyter, det er tilbakemeldingene jeg får fra de fleste spillerne. Selv om det hadde vært et problem, så er det for min del ikke en grunn til å gjøre det som de gjorde.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal