Hopp til innhold

Bjørgen og Johaug offentliggjør gjerne blodverdiene sine

De to langrennsstjernene bidrar gjerne med åpenhet for å vise at norsk langrenn er ren - og for å støtte Anders Aukland.

Bjørgen og Johaug

Therese Johaug (t.v.) og Marit Bjørgen sier de synes synd på Anders Aukland som de mener henges ut i den svenske dopingdokumentaren.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg har ingen problemer med å legge frem de blodverdiene jeg har hatt de siste årene, sier Marit Bjørgen til NRK.no.

Heller ikke Therese Johaug setter seg i mot en slik åpenhet.

– Jeg kunne godt ringt FIS og bedt om å få dem hvis folk har lyst til å se de, sier Johuag.

Ifølge Det internasjonale skiforbundet (FIS) er det uproblematisk å offentliggjøre verdenselitens blodverdier - dersom løperne godkjenner det.

– Løperne vil selvfølgelig få sine egne blodprøver hvis de spør oss om det, sier generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, til NRK.no.

Sarah Lewis, Gian Franco Kasper

Generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Sarah Lewis (t.v.), er åpen for at løpere som ønsker å få sine blodprøver, kan offentliggjøre dem. Her er hun sammen med FIS-president Gian Franco Kasper under OL i Sotsji.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Aukland vil har mer åpenhet

Samme dag som svensk tv sendte dopingdokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» offentliggjorde langrennsløper Anders Aukland sine blodverdier i VG for å bevise sin uskyld.

Aukland er den eneste nordmannen som nevnes med navn i dokumentaren, men det hevdes at flere norske løpere hadde blant de høyeste blodverdiene under Salt Lake City-OL.

Aukland mener Norges Skiforbund (NSF) bør legge frem det de sitter på av blodprøver for å fjerne enhver mistanke mot norsk langrenn - og ikke minst for at han skal slippe å stå alene i stormen slik han føler han gjør.

Tirsdag sa skipresident Erik Røste til NRK.no at NSF ikke kan gjøre dette uten løpernes samtykke - slik tilfelle altså også er for FIS.

NRK.no har snakket med flere løpere som ikke har noe i mot en offentliggjøring slik Aukland etterlyser.

Nytt dataprogram

Fra og med 2012 er samtlige FIS-blodprøver lagt inn i et dataprogram (ADAM) der løperne enkelt har oversikt over sine egne verdier. Ifølge generalsekretæren er også tidligere prøver, for eksempel fra OL i Salt Lake City og Torino, tilgjengelige hvis løperne ber om dem.

Det er prøver tatt i disse to mesterskapene som omtales i den svenske dokumentaren.

– Håper de tar seg god av dem

Tor Arne Hetland tok OL-gull i Salt Lake City 2002. Han har heller ikke problemer med å offentliggjøre sine blodverdier fra den tiden.

– Hvis du hadde fått en henvendelse fra skiforbundet med spørsmål om det hadde vært greit for deg at verdiene blir offentliggjort, hva hadde du svart da?

– Da hadde jeg sagt at dem får de lov til å offentliggjøre når som helst, sier Hetland.

– Regner du med å bli kontaktet?

– Jeg er bare en av mange løpere i dette, og jeg håper de tar seg godt av dem som er mest i søkelyset, sier han.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal