Bjørgen og Johaug offentliggjør gjerne blodverdiene sine

De to langrennsstjernene bidrar gjerne med åpenhet for å vise at norsk langrenn er ren - og for å støtte Anders Aukland.

Bjørgen og Johaug

Therese Johaug (t.v.) og Marit Bjørgen sier de synes synd på Anders Aukland som de mener henges ut i den svenske dopingdokumentaren.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg har ingen problemer med å legge frem de blodverdiene jeg har hatt de siste årene, sier Marit Bjørgen til NRK.no.

Heller ikke Therese Johaug setter seg i mot en slik åpenhet.

– Jeg kunne godt ringt FIS og bedt om å få dem hvis folk har lyst til å se de, sier Johuag.

Ifølge Det internasjonale skiforbundet (FIS) er det uproblematisk å offentliggjøre verdenselitens blodverdier - dersom løperne godkjenner det.

– Løperne vil selvfølgelig få sine egne blodprøver hvis de spør oss om det, sier generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, til NRK.no.

Sarah Lewis, Gian Franco Kasper

Generalsekretær i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Sarah Lewis (t.v.), er åpen for at løpere som ønsker å få sine blodprøver, kan offentliggjøre dem. Her er hun sammen med FIS-president Gian Franco Kasper under OL i Sotsji.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

Aukland vil har mer åpenhet

Samme dag som svensk tv sendte dopingdokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» offentliggjorde langrennsløper Anders Aukland sine blodverdier i VG for å bevise sin uskyld.

Aukland er den eneste nordmannen som nevnes med navn i dokumentaren, men det hevdes at flere norske løpere hadde blant de høyeste blodverdiene under Salt Lake City-OL.

Aukland mener Norges Skiforbund (NSF) bør legge frem det de sitter på av blodprøver for å fjerne enhver mistanke mot norsk langrenn - og ikke minst for at han skal slippe å stå alene i stormen slik han føler han gjør.

Tirsdag sa skipresident Erik Røste til NRK.no at NSF ikke kan gjøre dette uten løpernes samtykke - slik tilfelle altså også er for FIS.

NRK.no har snakket med flere løpere som ikke har noe i mot en offentliggjøring slik Aukland etterlyser.

Nytt dataprogram

Fra og med 2012 er samtlige FIS-blodprøver lagt inn i et dataprogram (ADAM) der løperne enkelt har oversikt over sine egne verdier. Ifølge generalsekretæren er også tidligere prøver, for eksempel fra OL i Salt Lake City og Torino, tilgjengelige hvis løperne ber om dem.

Det er prøver tatt i disse to mesterskapene som omtales i den svenske dokumentaren.

– Håper de tar seg god av dem

Tor Arne Hetland tok OL-gull i Salt Lake City 2002. Han har heller ikke problemer med å offentliggjøre sine blodverdier fra den tiden.

– Hvis du hadde fått en henvendelse fra skiforbundet med spørsmål om det hadde vært greit for deg at verdiene blir offentliggjort, hva hadde du svart da?

– Da hadde jeg sagt at dem får de lov til å offentliggjøre når som helst, sier Hetland.

– Regner du med å bli kontaktet?

– Jeg er bare en av mange løpere i dette, og jeg håper de tar seg godt av dem som er mest i søkelyset, sier han.

Siste nytt

 • Svindal skadet tommelen

  Aksel Lund Svindal falt på gårsdagens Super-G-trening i Copper Mountain og skadet tommelen på venstrehånden. Det er ikke brudd, men så smertefullt at han ikke greier å holde staven selv. Derfor måtte han teipe fast staven i hånden på dagens trening og risikerer å gjøre det samme i sesongdebuten neste lørdag. – Selv om jeg staker litt dårligere taper jeg ikke så mye på start, så det er et alternativ som fungerer veldig bra, sier en positiv Svindal til NRK.

 • Slik stiller Norge mot Slovenia

  Norges lagoppstilling til nasjonsligakampen mot Slovenia er klar. Slik er laget (4-4-2): Rune Jarstein - Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Sigurd Rosted, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Sælnes, Moi Elyounoussi - Ola Kamara, Tarik Elyounoussi.

  Landslagstrening Ullevaal
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Stjernen vraket til lagkonkurransen

  Landslagstrener for hopperne, Alexander Stöckl, forteller til NRK at Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel skal representere Norge i lagkonkurransen lørdag. Dermed vrakes Andreas Stjernen.

  Verdenscup skiflyging Planica
  Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter: 500 m kvinner
V-cup skøyter: 500 m og 1500 m
V-cup skøyter
V-cup skøyter: 1500 m menn
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
Sesongstart langrenn: Sprint fri teknikk, prolog
V-cup skøyter: 1500 m kvinner
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint, prolog
V-cup skøyter: 500 m menn
VM-minner