Hopp til innhold

Utland kjempet med følelsene i sin siste landskamp: – Jeg tenkte at det var den siste kampen

Landslagsspiller Lisa-Marie Karlseng Utland har spilt sin siste kamp. Hun legger opp etter at Rosenborg valgte å ikke forlenge kontrakten med henne.

Armenia Norway Women's WCup 2023 Soccer

LEGGER OPP: Lisa-Marie Karlseng Utland.

Foto: Hakob Berberyan / AP

– Jeg kjenner at jeg ikke klarer å bruke den energien jeg hadde tenkt å bruke på fotballbanen på å flytte og starte på nytt igjen, sier hun.

29 år gamle Utland har i flere år vært en sentral brikke på det norske kvinnelandslaget. Så sent som i 10-0-seieren over Armenia i forrige uke scoret hun to ganger.

– Visste du at det ble din siste landskamp?

Jeg tenkte at det var den siste kampen. Og da vi sang nasjonalsangen, måtte jeg mime, for jeg ble rørt. Og da jeg scoret de to målene tenkte jeg at det var mine siste landslagsmål, innrømmer hun.

Spissen avsluttet dermed med 65 A-landskamper og 26 mål. Hun debuterte på landslaget i 2015 og har spilt i tre mesterskap.

Trening med Norges kvinnelandslag i fotball

OVERRASKET: Landslagssjef Martin Sjögren.

Foto: Berit Roald / NTB

Landslagssjef Martin Sjögren er overrasket over Utlands beslutning om å legge opp.

– Lisa nevnte dette for meg på samlingen, og jeg ble overrasket. Hun har noen bra år igjen, så jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle få den beskjeden, innrømmer han.

– Jeg synes det er noen år for tidlig, men jeg respekterer avgjørelsen hennes.

– Vi (landslaget) mister en spiller som alltid jobber beinhardt, dessuten scorer hun mye mål, også, forteller landslagssjefen.

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp ser heller ikke noen god grunn til at Utland skal legge opp nå.

– Hun har mange gode år igjen på fotballbanen. Hun er i god form og har hatt en ok sesong. Dette er sjokkerende, er hans reaksjon.

Utgående kontrakt

Utland har spilt for Rosenborg de to siste sesongene. Før det var hun England-proff i klubben Reading. 29-åringen har også spilt for svenske Rosengård, Røa, Trondheims-Ørn, Amazon Grimstad og Fløya. Spissen var på utgående kontrakt med klubblaget Rosenborg.

Lagvenninnene ble litt sjokkert, røper Utland.

– Jeg har pratet med flere på telefon, og det har vært fine samtaler

Armenia Norway Women's WCup 2023 Soccer

SCORER: Utland setter inn ballen i kampen mot Armenia. Hennes siste landskamp.

Foto: Hakob Berberyan / AP

Fikk beskjed veldig sent

Selv om Utland helst ønsket å fortsette i Rsenborg, forteller hun at hun skjønner begrunnelsen til treneren.

Han vil ha en annen type spiss. Det har jeg følt litt på også, at jeg ikke har vært den optimale spisstypen som han har ønsket seg.

Hun kommer likevel med et lite stikk til sin tidligere arbeidsgiver.

Jeg fikk beskjeden veldig sent. Det gjorde situasjonen min litt vanskeligere. Det håper jeg han kan ta lærdom av. Jeg vil ikke at det skal skje med mine lagvenninner.

– Men jeg gleder meg til å fortsette å heie på dem. Jeg vil bare Rosenborg sitt beste, forteller hun til NRK.

Utlands tidligere trener Steinar Lein kommenterer Utlands avgjørelse om å legge opp på denne måten til avisen Nidaros:

– Hun hadde sikkert muligheten til å fortsette karrieren, så det er veldig synd at hun velger å gi seg. Vi vet at hun har trivdes veldig godt i Trondheim, men dessverre er toppidretten av og til slik at vi må ta fryktelig kjipe avgjørelser, sier Lein.

Siste nytt

 • Hovland misset cuten – ute av British Open etter kriserunde

  Viktor Hovland var ikke i nærheten av å spille seg ut av trøbbel i British Open. Han fikk seks bogeyer på fredagens runde og røk ut.

  Med totalt ti slag over par var Hovland langt unna å klare cuten.

  Det er tredje gang i år at den norske golfproffen ikke tar seg til helgespillet i en majorturnering. Den ene gangen han greide det, slo han til med en 3.-plass i PGA-mesterskapet.

  Hovland var på etterskudd etter en åpningsrunde på 75 slag, og det skulle bli enda verre dagen derpå. Nordmannen pådro seg fire bogeyer på sine sju første hull og falt kraftig nedover resultatlistene. Tre av smellene kom etter hverandre.

  Åtte hull på par fulgte før det igjen kladdet skikkelig for Hovland. Han fikk bogey på både tredje og nest siste hull på den tøffe banen i skotske Troon. Det ga en 77-runde og delt 113.-plass.

  British Open er årets fjerde og siste majorturnering. Der har Hovland en 4.-plass fra 2022 som karrierebeste.

  Shane Lowry fra Irland er på topp før helgens to siste runder. Han leder med sju slag under par, mens engelskmennene Daniel Brown og Justin Rose er nærmest på -5.

  Om under to uker går Hovland i gang med OL-golfen. Håpet er at han skal kjempe om medalje, men 2024-formen er ikke er godt tegn før Paris-lekene.

  (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AP
 • Carlsen med perfekt kvartfinale – satte rivalen i sjakk matt

  Magnus Carlsen tok seg lett av Jan Nepomnjasjtsjij i kvartfinalen i årets tredje Champions Chess Tour-turnering. Han vant tre strake partier.

  Carlsen gjorde unna duellen på et nettbrett. Vanligvis spiller han onlinesjakken på en datamaskin, men ikke denne gangen.

  Første parti så ut til å ebbe ut i remis, men i sluttfasen tippet det i Carlsens favør. Det neste avgjorde han på nådeløst vis med svarte brikker etter litt over 40 trekk.

  – Her er det sjakk matt på brettet! Veldig uvanlig, spillerne gir ofte opp før partiet avgjøres (på den måten), utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  Carlsen fortsatte storspillet også i det tredje partiet. Han trengte bare remis for å ta kvartfinaleseieren, men vant overbevisende.

  – For en prestasjon av Magnus, sa Hammer.

  Nepomnjasjtsjij var utfordrer da Carlsen i 2021 forsvarte og vant VM-tittelen i langsjakk for siste gang.

  Årets tredje Champions Chess Tour-turnering spilles som et sluttspill og har et dobbelt utslagssystem. Det gjør at taperne får en ny sjanse til å ta seg videre.

  Carlsen vant årets første CCT-turnering, men tapte i mai den andre utgaven. Begge finalene var mot Alireza Firouzja

  (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: NTB
 • Knutsen beklager etter massiv kritikk

  Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen innrømmer ovenfor TV 2 at han utøvde «dårlig ledelse» etter den mye omtalte situasjonen mellom han og Sandefjords lege lørdag.

  Knutsen ble kritisert for å ikke ta Jostein Gundersen av banen etter to hodesmeller i kampen mot Sandfjord, selv om legen til hjemmelaget mente han burde det.

  – Det er av og til sånn at du trenger litt betenkningstid. Jeg har ikke taklet det spesielt bra. Det er egentlig hele saken for meg: Jeg føler jeg setter vikarlegen til Sandefjord i en vanskelig situasjon. Det beklager jeg, sier Knutsen til TV 2.

  I et intervju med NRK tirsdag sa treneren følgende:

  – Han såkalte legen fra Sandefjord har jeg aldri sett før og aldri møtt før, før han er i min tekniske sone og fysisk holder tilbake vår spiller. Det er det jeg reagerer på.

  Før kveldens kamp mot Odd, tar Knutsen selvkritikk:

  – Jeg må understreke at jeg har aldri ment at det er en trener som skal vurdere en hodeskade på en spiller. Sånn som settingen ble, mener jeg spilleren burde blitt tatt ut, sier han til TV 2.

  kjetil Knutsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal