Hopp til innhold

Utland kjempet med følelsene i sin siste landskamp: – Jeg tenkte at det var den siste kampen

Landslagsspiller Lisa-Marie Karlseng Utland har spilt sin siste kamp. Hun legger opp etter at Rosenborg valgte å ikke forlenge kontrakten med henne.

Armenia Norway Women's WCup 2023 Soccer

LEGGER OPP: Lisa-Marie Karlseng Utland.

Foto: Hakob Berberyan / AP

– Jeg kjenner at jeg ikke klarer å bruke den energien jeg hadde tenkt å bruke på fotballbanen på å flytte og starte på nytt igjen, sier hun.

29 år gamle Utland har i flere år vært en sentral brikke på det norske kvinnelandslaget. Så sent som i 10-0-seieren over Armenia i forrige uke scoret hun to ganger.

– Visste du at det ble din siste landskamp?

Jeg tenkte at det var den siste kampen. Og da vi sang nasjonalsangen, måtte jeg mime, for jeg ble rørt. Og da jeg scoret de to målene tenkte jeg at det var mine siste landslagsmål, innrømmer hun.

Spissen avsluttet dermed med 65 A-landskamper og 26 mål. Hun debuterte på landslaget i 2015 og har spilt i tre mesterskap.

Trening med Norges kvinnelandslag i fotball

OVERRASKET: Landslagssjef Martin Sjögren.

Foto: Berit Roald / NTB

Landslagssjef Martin Sjögren er overrasket over Utlands beslutning om å legge opp.

– Lisa nevnte dette for meg på samlingen, og jeg ble overrasket. Hun har noen bra år igjen, så jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle få den beskjeden, innrømmer han.

– Jeg synes det er noen år for tidlig, men jeg respekterer avgjørelsen hennes.

– Vi (landslaget) mister en spiller som alltid jobber beinhardt, dessuten scorer hun mye mål, også, forteller landslagssjefen.

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp ser heller ikke noen god grunn til at Utland skal legge opp nå.

– Hun har mange gode år igjen på fotballbanen. Hun er i god form og har hatt en ok sesong. Dette er sjokkerende, er hans reaksjon.

Utgående kontrakt

Utland har spilt for Rosenborg de to siste sesongene. Før det var hun England-proff i klubben Reading. 29-åringen har også spilt for svenske Rosengård, Røa, Trondheims-Ørn, Amazon Grimstad og Fløya. Spissen var på utgående kontrakt med klubblaget Rosenborg.

Lagvenninnene ble litt sjokkert, røper Utland.

– Jeg har pratet med flere på telefon, og det har vært fine samtaler

Armenia Norway Women's WCup 2023 Soccer

SCORER: Utland setter inn ballen i kampen mot Armenia. Hennes siste landskamp.

Foto: Hakob Berberyan / AP

Fikk beskjed veldig sent

Selv om Utland helst ønsket å fortsette i Rsenborg, forteller hun at hun skjønner begrunnelsen til treneren.

Han vil ha en annen type spiss. Det har jeg følt litt på også, at jeg ikke har vært den optimale spisstypen som han har ønsket seg.

Hun kommer likevel med et lite stikk til sin tidligere arbeidsgiver.

Jeg fikk beskjeden veldig sent. Det gjorde situasjonen min litt vanskeligere. Det håper jeg han kan ta lærdom av. Jeg vil ikke at det skal skje med mine lagvenninner.

– Men jeg gleder meg til å fortsette å heie på dem. Jeg vil bare Rosenborg sitt beste, forteller hun til NRK.

Utlands tidligere trener Steinar Lein kommenterer Utlands avgjørelse om å legge opp på denne måten til avisen Nidaros:

– Hun hadde sikkert muligheten til å fortsette karrieren, så det er veldig synd at hun velger å gi seg. Vi vet at hun har trivdes veldig godt i Trondheim, men dessverre er toppidretten av og til slik at vi må ta fryktelig kjipe avgjørelser, sier Lein.

Siste nytt

 • Irland slo tittelforsvareren i rugby-VM

  Verdensener Irland slo verdensmester Sør-Afrika 13-8 i lørdagens storkamp i VM i rugby union.

  Mack Hansen ble første spiller som greide å score et try mot Sør-Afrika i turneringen.

  – Dette var som en Grand Slam på steroider. Det føltes som det var 800.000 mennesker på tribunene, sa Hansen til ITV etter kampen.

  Cheslin Kolbe svarte med et try for «Springboks» tidlig i 2. omgang. Sør-Afrika ledet store deler av kampen, men måtte betale for dårlige spark.

  Manie Libbok tar seg vanligvis av dem, men han har slitt med presisjonen i VM. Scrumhalf Faf de Klerk har overtatt noen av sparkene, men de to misset til sammen fire av fem spark i lørdagens kamp, og det kostet 11 poeng.

  Et spark fra Jonathan Sexton midtveis i 2. omgang sendte Irland foran for godt. Da Jack Crowley sparket en ny trepoenger tre minutter før slutt, trengte Sør-Afrika et try for å utligne og få sjansen til å sparke vinnerpoengene.

  Sør-Afrika kom ikke nærmere enn ti meter fra Irlands mållinje, og for første gang kunne irene juble for seier over Sør-Afrika i en VM-kamp. Irland har nå vunnet 16 landskamper på rad. (NTB)

  sbhrBcWqYlM
  Foto: AP
 • Ellevilt volleymål reddet Manchester United

  En perlescoring av Bruno Fernandes sikret seieren for Manchester United i en slitekamp mot Burnley lørdag kveld.

  Midtstopper Johnny Evans, som fikk tillit fra start, lempet ballen presist i bakrom, hvor purtugiseren feide ballen i lengste hjørne på hel volley.

  Burnley var langt ifra ufarlige på eget gress. De tvang André Onana ut i full strekk og hadde et skudd i stolpen, men det ble bare nesten for Vincent Kompanys menn.

  Sander Berge kom innpå for hjemmelaget, men også hans heading etter en corner, snek seg like over.

  Dette var en sårt etterlengtet seier for Erik ten Hag og Manchester United, som sto med to seire og tre tap på de fem første kampene i serien før i kveld.

  Med tre poeng klatret de til 8. plass på tabellen. Burnley er helt sist med ett poeng på fem kamper.

  i2JUrg8VMMg
  Foto: Reuters
 • Ellevill europeisk opphenting i Solheim Cup

  Europa har stått for en fantastisk opphenting i Solheim Cup i golf og sørget for at det står 8-8 før søndagens singlekamper.

  Lagkaptein Suzann Pettersen så amerikanerne vinne alle fire foursomekamper mot hennes lag fredag, men siden den fryktelige starten har «Tutta» kunne juble for åtte europeiske poeng av tolv mulige i parspillet.

  – Jeg har ikke ord for å beskrive hvor stolt jeg er av dem, men vi må ikke glemme at dette ikke er over. Det er 12 poeng å spille om i morgen, sa den norske lagkapteinen til Sky Sports.

  – Vi har stått for litt av et comeback, og nå er det uavgjort. Vi får bare legge inn femtegiret og fortsette. (NTB)

  7KBT5RKA0vo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste