NRK Meny
Normal

Utestengte Vylegzjanin: – Vi har ikke gjort noe galt

Maxim Vylegzjanin hevder de utestenge russerne er uskyldige, og trener videre som planlagt med mål om å delta i OL i Pyeongchang.

SOTSJI, RUSSLAND 20140223. Vinter OL, Olympiske leker i Sotsji 2014. Langrenn 50km menn. Cross count

I TRØBBEL: Her går Maxim Vylegzjanin (t.v.) og Aleksandr Legkov i mål foran Martin Johnsrud Sundby på femmila i Sotsji.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg skal forberede dokumenter til CAS siden situasjonen er veldig uklar. De har overhodet ingen bevis. Vi har ikke gjort noe galt eller brutt noe reglement. Det finnes fortsatt en mulighet for å få delta i OL, og vi har troen på det, sier Vylegzjanin til nyhetsbyrået Tass.

Han er sammen med Alexej Petukhov, Jevgenija Sjapovalova og Julija Ivanova utestengt fra OL på livstid etter det IOC mener er brudd på dopingreglementet under lekene i Sotsji.

I tillegg får de fire resultatene fra OL på hjemmebane i 2014 strøket. Den samme straffen fikk også Jevgenij Belov og Aleksandr Legkov for en drøy uke siden.

– Det er vanskelig å velge ord. Jeg kan si mye på et veldig uanstendig språk, men jeg vil kjempe til siste slutt. Dette er en krig vi må vinne, skriver Alexej Petukhov på sin Instagram-profil.

Venter flere saker

Tidligere IOC-medlem Gerhard Heiberg kaller det både «leit» og «veldig bra» at de seks russerne nå straffes.

– Jeg håper dette går som et eksempel på at IOC har nulltoleranse for doping. Nå håper vi FIS følger etter, sier Heiberg til NRK.

– Frykter du flere liknende saker fremover?

– Ja. På den ene siden er det leit, men på den andre er det bra vi tar dem og utestenger dem.

Reporter: Gjermund Midtbø.

FIS skal nå avgjøre om de OL-utestengte russerne får delta i verdenscupåpningen, og sender de seks sakene videre til sitt dopingpanel for en ny, uavhengig behandling.

Det internasjonale skiforbundet understrekes at de vil gi utøverne rett til en grundig behandling og en personlig høring.

Putin avviser dopingprogram

President Vladimir Putin uttaler torsdag at det aldri har eksistert eller vil komme til å være et statlig sponset dopingprogram i russisk idrett.

– Det er det vi blir beskyldt for. Vi etterforsker og jobber med temaet, og vil fortsette med dette fremover, sier Putin ifølge Tass.

Det russiske skiforbundet har allerede varslet at det vil anke torsdagens avgjørelse.

– IOC bare spytter på oss og tror vi kan svelge det. Hvorfor avsier de disse kjennelsene uten bevis? uttaler visepresident Sergej Krjanin ifølge det russiske nyhetsbyrået R-sport.

– Det er veldig alvorlig, men kanskje ikke overraskende. Jeg tror vi får se flere som mister gull og blir utestengt fra OL, sier frilansjournalist Andreas Selliaas til NRK.

Siste nytt

 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansan til NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix
 • Haver-Løseth på fjerdeplass

  Nina Haver-Løseth kom på fjerdeplass i slalåmrennet i Åre i Sverige. Hun kjørte seg opp fra en syvende plass i første omgang. Løseth lå på tredjeplass helt til første omgangs beste, Mikaela Shiffrin, kjørte ned og vant suverent.

  Nina Haver-Løseth under verdenscupfinalen i slalåm i Åre
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag: Raw Air Vikersund, Eliteserien Lillestrøm - Sarpsborg 08 og V-cup skøyter
V-cup hopp: Raw Air
4-4-2 med Schau og Aune
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Rosenborg - Kristiansund
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
Paralympics
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale