Hopp til innhold

Ustjugov-trener hardt ut mot navnefeil i Bø-brødrenes bok: – Det er en skam

Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø skulle omtale skiskytteren Jevgenij Ustjugov og hans dopingsak i sin egen biografi. I stedet forvekslet de ham med en verdens beste langrennsløpere. Sergej Ustjugovs trener er oppgitt over både forlag og brødrene.

Markus Cramer og Sergej Ustjugov

REAGERER STERKT PÅ NAVNEKLUSS: Russernes langrennstrener Markus Cramer kaller det en skam at navnet til eleven Sergej Ustjugov forveksles med den dopingtatte skiskytteren Jevgenij Ustjugov i Bø-brødrenes nye bok.

Foto: FAKSIMILE/TERJE PEDERSEN, NTB / NTB

– Det er en skam, det er det. Før boken går til trykkeriet så må jo noen lese og kontrollere hva som står der. Og de folkene må jo skjønne at Jevgenij og Sergej Ustjugov er to helt forskjellige mennesker. Spesielt i Norge, som er så interessert i skiskyting og langrenn. Dette er en helt spesiell sak. Da må de kunne skrive korrekt navn, sier Markus Cramer til NRK.

Han hadde naturligvis snakket med Sergej Ustjugov om at hans navn var brukt i brødrene Bøs nylige bok. Der tar de et oppgjør med skiskytter Jevgenij Ustjugov. Han er dømt for å ha dopet seg under OL i Vancouver i 2010 og OL i Sotsji i 2014.

Jevgenij Ustjugov

SKISKYTTEREN: Jevgenij Ustjugov (36) under OL i Sotsji i 2014.

Foto: Alberto Pizzoli / AFP

Det er i kapittelet der Tarjei Bø forteller om sin store skepsis til en annen russisk skiskytter at han nevner McLaren-rapporten fra 2016. Den avslørte storstilt russiske doping i forbindelse med Sotsji-OL i 2014.

Eldstebror Bø påpeker at 25 russiske utøvere etter lekene på hjemmebane for syv år siden har blitt disket og utestengt fra mesterskapet på livstid.

«Selv får jeg muligens tildelt en ny bronsemedalje etter VM i 2011, fordi russeren Sergej Ustjugov, som fikk sølv på fellesstarten, ble tatt for doping etter retesting av gamle dopingprøver. Han gikk også OL-stafetten i 2014, og dermed kan Russland diskes og vi som gikk stafetten for Norge få enda en bronsemedalje i posten. Det er ennå ikke avgjort om Ustjugov og Russland mister medaljene», heter det i boken.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø, men de har ikke besvart våre henvendelser. Les svaret fra Kagge Forlag nederst i saken.

– Vanskelig å forstå

Ustjugov-trener Cramer forteller at de først ble gjort oppmerksom på feilen gjennom italienske medier og at Sergej Ustjugov reagerte med stor oppgitthet. Det er nemlig ikke første gang de opplever at navnet og bilder i andre sammenhenger blir brukt feil i forbindelse med Jevgenij Ustjugovs dopingdom.

VM på ski 2019

LANGRENNSLØPEREN: Sergej Ustjugov (29) før VM i Seefeld i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Langrennsløperen har ofte måtte ta til motmæle i sosiale medier for å si ifra om feilen.

– De har vist bilder, video av Sergej og brukt hans navn når de har snakket om Jevgenij Ustjugov. Dette er ikke et stort problem, men når det skjer gang på gang, igjen og igjen, så er det vanskelig å forstå. Når det er snakk om doping, så er det ikke bra å få høre den samme dritten hele tiden.

Cramer forteller at de har vært i kontakt med Kagge Forlag, som førte boken i pennen. De har skrevet til Sergej Ustjugov at de gjorde en tabbe. Han forteller at de aksepterer unnskyldningen, men er like oppgitt for det.

– Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor de ikke har en person som leser at boken er korrekt før de trykker den, sier Cramer, som ikke ønsker å si mer om Bø-brødrene utover at han også stiller spørsmål ved om de har lest sin egen bok.

Beklager på det sterkeste

Kagge forlag skriver i en e-post til NRK at de beklager forvekslingen på det sterkeste.

Da de oppdaget feilen rettet de den opp i e-bokversjonen og sendte en uforbeholden unnskyldning til Sergej Ustjugov via Cramer. Forlagssjef Jorunn Sandsmark forteller at den også vil bli rettet opp i fremtidige opplag.

«I setningen hvor Sergej Ustjugov feilaktig er navngitt er det tydelig at det dreier seg om skiskyting. Vi håper og tror at leserne vil skjønne ut fra sammenhengen at det ikke kan være Sergej Ustjugov det handler om, i og med at han ikke driver med skiskyting. Kagge Forlag tar på seg det fulle ansvaret for denne feilen», skriver forlagssjef Jorunn Sandsmark.

Sportsnyheter

Ronaldo benk

Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Cristiano Ronaldo har blitt byttet ut i alle tre VM-kampene til Portugal. Bilder fra benken får Portugals trener til å se rødt.

Siste nytt

 • IOC utsetter valget av vertsby for vinter-OL 2030

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) har bestemt seg for å utsette tildelingen av vinter-OL i 2030. Årsaken er klimaendringene.

  IOC uttalte tirsdag at vertskommisjonen trenger mer tid for å vurdere situasjonen. Det vil derfor ikke bli valgt noen OL-vert for vinterlekene i 2030 under den planlagte IOC-kongressen i 2023.

  I en pressemelding fra IOC het det at kommisjonens rapport til IOC-styret hadde ført til en bredere diskusjon rundt klimaendringer og bærekraftige vinteridrett og framtidige muligheter og utfordringer.

  – Etter anbefalingen fra kommisjonen har IOC-styret bestemt å gi kommisjonen mere tid for å se nærmere på disse faktorene for å gi muligheten til å ta de best mulige avgjørelsene om framtidige tildelinger.

  Ifølge IOC har tre interesserte byer fått beskjed om utsettelsen. Det skal være Salt Lake City, Sapporo og Vancouver. Alle byene har tidligere hatt vinter-OL.

  Vinter-OL i 2026 skal gå i italienske Milano/Cortina d'Ampezzo. (NTB)

  Switzerland International Olympic Committee
  Foto: Denis Balibouse / AP
 • Klæbo må stå over verdenscuphelgen på Beitostølen

  Johannes Høsflot Klæbo sliter fremdeles med en forkjølelse og står nå over verdenscuphelgen på Beitostølen.

  Det kommer frem av en pressemelding sendt ut tirsdag ettermiddag.

  Klæbo sto over både 10 og 20-kilometeren på Lillehammer forrige uke, henholdsvis på fredag og søndag. Han gikk imidlertid sprinten på lørdag, hvor han vant.

  – Nå må jeg bli frisk. Jeg reiser fra Trondheim til Davos når forkjølelsen har gitt seg. Det er klart at dette er kjedelig. Jeg skulle så gjerne ha vært i god form samt gått renn på Beitostølen. Dessverre er ikke situasjonen slik. Akkurat nå vet jeg ikke når ferden går videre til nye høydedøgn, sier Klæbo i pressemeldingen.

  Langrennsløperen har de siste dagene oppholdt seg på Skeikampen, men drar nå hjem igjen til Trondheim på onsdag.

  Klæbo sier at han fremdeles planlegger å gå verdenscuphelgen i Davos (17. og 18. desember), og deretter gå Tour de Ski, som starter 31. desember.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Eto'o legger seg flat etter å ha sparket til mann

  Den kamerunske fotballprofilen Samuel Etoö ble i etterkant av kampen mellom Brasil og Sør-Korea mandag kveld filmet på vei ut fra stadion.

  Der var det flere personer som gikk tett oppi den tidligere Barcelona-spilleren, og etter hvert tente Eto'o til mot en mann. Flere personer kom til og skilte de fra hverandre, men Eto'o kom seg fri og sparket mannen, slik at han falt i bakken.

  Tirsdag ettermiddag kom beklagelsen fra Eto'o.

  – Jeg ønsker å beklage for at jeg mistet besinnelsen, og reagerte på en måte som ikke samsvarer med min personlighet. Jeg beklager til offenligheten for denne uheldige hendelsen, skriver Eto'o på Twitter.

  Der skriver han også at personen han sparket trolig var en fotballfan fra Algerie. I mars kvalifiserte Kamerun seg til VM på bekostning av Algerie, etter en scoring på overtid i andre ekstraomgang. Fotballforbundet i Algerie sendte inn en klage til Fifa på grunn av dømmingen i kampen.

  Eto'o, som nå er Kameruns fotballpresident, forteller at han siden kampen i mars har blitt møtt med mange fornæmelser og anklager fra algeriske supportere.

  Samuel Eto'o
  Foto: Ivan Sekretarev / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste