Landslagslegen om Bø-brødrenes healerbruk: – Placeboeffekten er sterk

I en ny bok forteller brødrene Bø om bruk av alternativ behandling. Tarjei Bø tror ikke han hadde kommet tilbake etter bakteriesykdommen i 2012 uten hjelp fra «en mann med varme hender».

Brødrene Bø

KJENT DUO: Skiskytterbrødrene Tarjei Bø (t.v.) og Johannes Thingnes Bø åpner opp om bruk av alternativ behandling i sin nye bok.

Foto: Berit Roald / NTB

«Han sa jeg skulle beholde sokkene på, og så begynte han å massere punkter under føttene mine. Han trykket på noen soner der han visste at noe kunne løsne, og jeg ble fylt av en merkelig følelse. Hendene hans var varme, glovarme», beskriver Tarjei Bø.

I den nye boken «Brødrekraften», skrevet av Lasse Lønnebotn for Kagge forlag, åpner skiskytterbrødrene blant annet opp om bruken av alternativ behandling. Storebroren slo for alvor igjennom med VM-gull og totalseier i verdenscupen i 2011, men i jula året etter startet langvarige helseproblemer og han fikk påvist bakteriesykdommen twar.

Etter nesten et år ute, forteller Tarjei Bø at han fikk et tips av manageren til Petter Northug om å oppsøke en mann ved navn Bjørn i Trøndelag. «En mann med varme hender».

– Han reddet meg

Brødrekraften, Thingnes Bø og Bø

NY BOK: Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø er aktuelle med den nye boka «Brødrekraften».

Foto: Kagge Forlag

«Det var vondt og ble enda vondere, og jeg så at han fikk vondt i kroppen selv. Så ble smerten så stor at det kjentes som om han skar en kniv over tærne og fotbladene mine. Han tok ikke hardt i meg, men energien var så enorm», står det i boka».

Bø forteller videre at han følte det hele som ganske uvirkelig og at han umiddelbart merket bedring i luftveiene, og at plagene slapp mer og mer etter flere besøk de neste ukene og månedene.

«Uten ham hadde jeg kanskje aldri kommet tilbake som skiskytter», fastslår han, og poengterer at han alltid har hatt tro på alternativ behandling.

Tarjei Bø

TUNGT ÅR: I 2012 trøblet Tarjei Bø mye med sykdom, og samme sommer fikk han påvist twar. Her fra et verdenscuprenn i Tyskland samme år, hvor han ble nummer 17.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

«Noen sa at han var en kvakksalver, men han reddet meg. Ikke bare da, men flere ganger siden også. Hvis jeg får symptomer på forkjølelse eller influensa, drar jeg til Bjørn. Og når jeg drar derfra, er alt borte», sier 33-åringen.

– Placeboeffekten er sterk

Skiskytternes lege, Ola Berger, sier at de aksepterer alternativ behandling «innenfor rimelighetens grenser» i landslaget, så lenge det ikke er en risiko knyttet til det.

Han føler at utøverne generelt henvender seg og lytter til helseteamet først, men at noen oppsøker alternative metoder om de blir utålmodige eller at det ikke finnes en medisinsk behandlingsmetode.

– Så lenge det er snakk om håndspåleggelse og det ikke innebærer underernæring eller inntak av spennende urter så legger vi oss ikke borti det. Placeboeffekten er sterk, den benytter vi oss av også, sier landslagslegen.

– Dersom utøverne har ordentlig tro på det, dem om det, så får de bruke tid på det. Vi er runde i kantene på dette, så lenge vi har en dialog med utøverne, legger han til.

Ola Berger

LANDSLAGSLEGE: Ola Berger under VM i 2017.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Utøverne får ikke direkte råd knyttet til medisinsk hjelp utenfor landslaget, men de læres tidlig opp til å være skeptiske til inntak av noe de ikke kjenner til hva er.

Hva tenker du når du leser kapitlene i boken som handler om alternativ behandling?

– Jeg har fundert rundt dette. Det er andre som har gått til denne healeren som beskriver det samme. Man klarer ikke å forklare hva det er, fra min side heller. Annet enn at det kan være ting vi ikke vet. Vi må jo alltid være åpne for det, men jeg vil ikke umiddelbart oppsøke han selv, svarer Berger.

– Vi ønsker i utgangspunktet at alle vi har på landslaget forholder seg til helseteamet. Utover det må vi ha en dialog om dette med ting vi ikke har så mye bakgrunnskunnskap om, sier sportssjef Per Arne Botnan, som også hadde den rollen i 2012.

Ble overrasket

Også Johannes Thingnes Bø har besøkt Bjørn i Trøndelag, og mener han fikk god hjelp da han sommeren 2013 følte seg overtrent og i tillegg brakk kragebeinet. I boka forklarer han at han var skeptisk til storebrorens anbefaling, men ville prøve alt.

«Jeg har aldri kjent kroppen min på den måten. Det var en opprydning, en eksplosjon, han fikk gørra ut av systemet. Jeg aner ikke hvordan han klarte det, men etterpå kjente jeg meg pigg. Jeg kom med bein tunge som bly, og da jeg dro, kunne jeg fly ut døren. Alt var i orden. Jeg var der én gang, så var alt bra igjen. Det var ikke til å fatte».

Johannes Thingnes Bø

TOTALSEIER: Johannes Thingnes Bø vant verdenscupen sammenlagt for tredje gang på rad forrige sesong.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / Reuters

NRK har vært i kontakt med «Bjørn i Trøndelag». Han ønsker ikke å uttale seg om innholdet i boka.

Tarjei Bø skriver at han skjønner det er vanskelig å forstå om man ikke selv har møtt Bjørn, men at «de varme hendene hans utfører mirakler». Mot slutten av boka forteller han om hvordan han nå føler seg sterkere enn på mange år, er mer utholdende, sterkere og tåler mer trening.

«Og Bjørn? Mirakelmannen i Trøndelag som hjalp meg i flere år? Han har jeg ikke besøkt på flere år. Det er et godt tegn. Det er tegn på at jeg kjenner meg selv igjen».

 • NRK har vært i kontakt med brødrene Bø. De kommenterer først boka da de presenterer den onsdag.

Siste nytt

 • Enorm Nice-snuoperasjon mot Lyon

  Lyon såg ut til å cruise inn mot ein siger mot meisterliga-jaktande Nice. Ti minutt før slutt leda dei 2–0 etter mål frå Karl Toko Ekambi og Houssem Aouar. Men så byrja Nice opphentinga.

  Først skåra Youcef Atal, før Lyons Tino Kadewere blei utvist fem minutt før slutt, på stillinga 2–1.

  Ei sein straffeskåring frå Andy Delort, samt Evann Guessands første nettkjenning i Ligue 1, tre minutt på overtid, gjorde snuoperasjonen komplett, og sende nice opp på andreplass i den franske toppserien.

  Fotboll, Franska Ligan, Nice - Lyon
  Foto: FEP / Icon Sport
 • – Får gigantsum for Qatar-rolle

  Ifølge flere britiske medier, deriblant Daily Mail og The Sun, har David Beckham takket ja til å bli ambassadør for det kommende fotball-VM i Qatar.

  Det ventes at nyheten offentliggjøres i løpet av den kommende måneden.

  Beckham skal ifølge avisene motta svimlende 1,7 milliarder kroner for å la navnet og ansiktet sitt brukes som ambassadør for det omstridte mesterskapet, som altså spilles i ørkenstaten i november og desember 2022.

  Beckham selv har ikke kommentert nyheten, men en talsperson for superstjernen sier følgende til The Sun:

  – David har alltid snakket om fotballens makt som kraft for å skape noe godt på mange plan. Når det snart er bare ett år igjen til turneringen, vil han slutte seg til et bredere fotballsamfunn som står sammen om VM 2022, og han gleder seg til det han tror vil bli en flott turnering, sier talspersonen.

  Beckham får allerede mye kritikk for det mange mener er åpenbart forsøk på sportsvasking, skriver Daily Mail.

  JeHRC06Ie50
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Aasbø med ny Formel Drift-triumf

  Fredric Aasbø (36) har vunnet Formel Drift-tittelen for andre gang.

  Mesterskapstittelen var klar allerede etter at han hadde vunnet semifinalen sin, og ingen kunne ta ham igjen, skriver VG, som omtalte saken først i Norge.

  – Dette har vært så mye tøffere enn da jeg vant sist, i 2015. Jeg har fått bedre og bedre bil. Jeg drømte i natt om at foreldrene mine var her i dag, det er de ikke, men de er her i ånden, sier Aasbø i seiersintervjuet.

  6w3feC8SHmc
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal