Hopp til innhold

Landslagslegen om Bø-brødrenes healerbruk: – Placeboeffekten er sterk

I en ny bok forteller brødrene Bø om bruk av alternativ behandling. Tarjei Bø tror ikke han hadde kommet tilbake etter bakteriesykdommen i 2012 uten hjelp fra «en mann med varme hender».

Brødrene Bø

KJENT DUO: Skiskytterbrødrene Tarjei Bø (t.v.) og Johannes Thingnes Bø åpner opp om bruk av alternativ behandling i sin nye bok.

Foto: Berit Roald / NTB

«Han sa jeg skulle beholde sokkene på, og så begynte han å massere punkter under føttene mine. Han trykket på noen soner der han visste at noe kunne løsne, og jeg ble fylt av en merkelig følelse. Hendene hans var varme, glovarme», beskriver Tarjei Bø.

I den nye boken «Brødrekraften», skrevet av Lasse Lønnebotn for Kagge forlag, åpner skiskytterbrødrene blant annet opp om bruken av alternativ behandling. Storebroren slo for alvor igjennom med VM-gull og totalseier i verdenscupen i 2011, men i jula året etter startet langvarige helseproblemer og han fikk påvist bakteriesykdommen twar.

Etter nesten et år ute, forteller Tarjei Bø at han fikk et tips av manageren til Petter Northug om å oppsøke en mann ved navn Bjørn i Trøndelag. «En mann med varme hender».

– Han reddet meg

Brødrekraften, Thingnes Bø og Bø

NY BOK: Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø er aktuelle med den nye boka «Brødrekraften».

Foto: Kagge Forlag

«Det var vondt og ble enda vondere, og jeg så at han fikk vondt i kroppen selv. Så ble smerten så stor at det kjentes som om han skar en kniv over tærne og fotbladene mine. Han tok ikke hardt i meg, men energien var så enorm», står det i boka».

Bø forteller videre at han følte det hele som ganske uvirkelig og at han umiddelbart merket bedring i luftveiene, og at plagene slapp mer og mer etter flere besøk de neste ukene og månedene.

«Uten ham hadde jeg kanskje aldri kommet tilbake som skiskytter», fastslår han, og poengterer at han alltid har hatt tro på alternativ behandling.

Tarjei Bø

TUNGT ÅR: I 2012 trøblet Tarjei Bø mye med sykdom, og samme sommer fikk han påvist twar. Her fra et verdenscuprenn i Tyskland samme år, hvor han ble nummer 17.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

«Noen sa at han var en kvakksalver, men han reddet meg. Ikke bare da, men flere ganger siden også. Hvis jeg får symptomer på forkjølelse eller influensa, drar jeg til Bjørn. Og når jeg drar derfra, er alt borte», sier 33-åringen.

– Placeboeffekten er sterk

Skiskytternes lege, Ola Berger, sier at de aksepterer alternativ behandling «innenfor rimelighetens grenser» i landslaget, så lenge det ikke er en risiko knyttet til det.

Han føler at utøverne generelt henvender seg og lytter til helseteamet først, men at noen oppsøker alternative metoder om de blir utålmodige eller at det ikke finnes en medisinsk behandlingsmetode.

– Så lenge det er snakk om håndspåleggelse og det ikke innebærer underernæring eller inntak av spennende urter så legger vi oss ikke borti det. Placeboeffekten er sterk, den benytter vi oss av også, sier landslagslegen.

– Dersom utøverne har ordentlig tro på det, dem om det, så får de bruke tid på det. Vi er runde i kantene på dette, så lenge vi har en dialog med utøverne, legger han til.

Ola Berger

LANDSLAGSLEGE: Ola Berger under VM i 2017.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Utøverne får ikke direkte råd knyttet til medisinsk hjelp utenfor landslaget, men de læres tidlig opp til å være skeptiske til inntak av noe de ikke kjenner til hva er.

Hva tenker du når du leser kapitlene i boken som handler om alternativ behandling?

– Jeg har fundert rundt dette. Det er andre som har gått til denne healeren som beskriver det samme. Man klarer ikke å forklare hva det er, fra min side heller. Annet enn at det kan være ting vi ikke vet. Vi må jo alltid være åpne for det, men jeg vil ikke umiddelbart oppsøke han selv, svarer Berger.

– Vi ønsker i utgangspunktet at alle vi har på landslaget forholder seg til helseteamet. Utover det må vi ha en dialog om dette med ting vi ikke har så mye bakgrunnskunnskap om, sier sportssjef Per Arne Botnan, som også hadde den rollen i 2012.

Ble overrasket

Også Johannes Thingnes Bø har besøkt Bjørn i Trøndelag, og mener han fikk god hjelp da han sommeren 2013 følte seg overtrent og i tillegg brakk kragebeinet. I boka forklarer han at han var skeptisk til storebrorens anbefaling, men ville prøve alt.

«Jeg har aldri kjent kroppen min på den måten. Det var en opprydning, en eksplosjon, han fikk gørra ut av systemet. Jeg aner ikke hvordan han klarte det, men etterpå kjente jeg meg pigg. Jeg kom med bein tunge som bly, og da jeg dro, kunne jeg fly ut døren. Alt var i orden. Jeg var der én gang, så var alt bra igjen. Det var ikke til å fatte».

Johannes Thingnes Bø

TOTALSEIER: Johannes Thingnes Bø vant verdenscupen sammenlagt for tredje gang på rad forrige sesong.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / Reuters

NRK har vært i kontakt med «Bjørn i Trøndelag». Han ønsker ikke å uttale seg om innholdet i boka.

Tarjei Bø skriver at han skjønner det er vanskelig å forstå om man ikke selv har møtt Bjørn, men at «de varme hendene hans utfører mirakler». Mot slutten av boka forteller han om hvordan han nå føler seg sterkere enn på mange år, er mer utholdende, sterkere og tåler mer trening.

«Og Bjørn? Mirakelmannen i Trøndelag som hjalp meg i flere år? Han har jeg ikke besøkt på flere år. Det er et godt tegn. Det er tegn på at jeg kjenner meg selv igjen».

 • NRK har vært i kontakt med brødrene Bø. De kommenterer først boka da de presenterer den onsdag.

Sportsnyheter

Josh Kerr slo Jakob Ingebrigtsen for første gang.

Fryktet det verste under skademareritt: – Jeg var langt nede

Endelig fikk fansen en duell mellom Jakob Ingebrigtsen og Josh Kerr – på banen. Der gikk skotten seirende ut. Etter løpet åpnet nordmannen opp om skaden som har plaget ham.

Siste nytt

 • Ny hjemmeseier for Vålerenga

  Vålerenga-supporterne kunne juble for sesongens andre hjemmeseier da de vant 3-1 over Levanger i 1. divisjon søndag ettermiddag.

  Dermed kan Oslo-klubben endelig begynne å snakke om å ha blitt kvitt «hjemmespøkelset». Før 1-0-seieren over Bryne 4. mai sto Vålerenga med sju kamper uten seier på hjemmebane i ligaen.

  Geir Bakke og co. kan også juble for å klatre helt opp på 2.-plass på tabellen, bare ett poeng bak serieleder Kongsvinger, som har én kamp mindre spilt.

  En heading fra Mees Rijks, et nydelig skudd i krysset fra Jones El-Abdellaoui og en markkryper fra Petter Strand sikret seieren for Bakkes mannskap. Toppscorer Sanel Bojadzic scoret Levangers eneste på straffe. (NTB)

  W66Ic4rJ_3E
  Foto: NTB
 • Dramatisk krasj i Monaco Grand Prix

  Både Sergio Perez og begge Haas-førerne Kevin Magnussen og Nico Hülkenberg var involvert i et heftig sammenstøt under Monacos Grand Prix.

  Smellen kom underveis på den første runden av det ikoniske Grand Prix-løpet. Magnussen kom borti bilen til Perez (Red Bull), og deretter traff Perez' bil Hülkenberg. Dermed var begge Haas-bilene ute tidlig.

  TV-bildene viste at Perez bil fikk verst behandling. Mye vrakrester på banen førte til at løpet måtte stanses en god stund for opprydning.

  Ferrari-fører Charles Leclerc startet i beste startspor i løpet på hjemmebane. (NTB)

  Monaco F1 GP Auto Racing
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Kristoff vant sisteetappen i Tour of Norway: - Det er nydelig

  – Han gjør som i fjor. Det er så imponerende, kommenterte TV2s Christian Paasche i det Alexander Kristoff syklet over mål til seier i fjerde og siste etappe i Tour of Norway.

  I spurten slo han blant annet den belgiske sykkelstjernen Wout van Aert, som er regnet blant de absolutt beste i spurtene i Tour de France.

  Tour of Norway ble avsluttet i Stavanger, Kristoffs hjemby og det ble påpekt på direkten at 37-åringen også ble tidenes eldste etappevinner i det norske rittet.

  – Det er nydelig. Jeg følte vi kom for langt bak i humpen med to kilometer igjen, men jeg kom meg rundt, sier Kristoff til TV 2.

  Det ble kjørt beinhardt i avslutningen da feltet sprakk opp den tøffe stigningen sju kilometer før mål.

  Da var det norske stortalentet Per Strand Hagenes akkurat blitt hentet inn, etter å syklet inn i den siste milen med en liten ledelse.

  Mot slutten kjørte det norske profflaget Uno-X tøft for at feltet skulle hente utbryterne. Og det samlet seg før sluttspurten. Van Aert brukte blant annet det norske laget som opptrekkere for sin egen spurt.

  – Det er helt rått. Han kjenner finalen veldig godt og har vunnet mange ganger før, sier lagkameraten Magnus Cort om Kristoff.

  Men i den svingete avslutningen var Kristoff sterkest.

  Kristoff
  Foto: JASPER JACOBS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal