Hopp til innhold

USAs gullgrep: Kartla spillernes menstruasjonssyklus før VM

Trenerteamet mener kartlegging av menstruasjonen til de amerikanske fotballdamene bidro til VM-gull i sommer. Nå åpner Norge for å gjøre det samme.

USA fotballkvinner

SUKSESSOPPSKRIFT: Det amerikanske landslaget jaktet marginale fordeler og lyktes. I sommer kunne de løfte det store trofeet i verdensmesterskapet i Frankrike.

Foto: Christophe Simon / AFP

I ukene før og under verdensmesterskapet i fotball for kvinner i Frankrike i sommer fikk de amerikanske fotballdamene tett oppfølging. Ikke bare på kosthold og trening, men også på egen menstruasjonssyklus.

Hver og en av de amerikanske spillerne fikk treningsopplegg og diett tilpasset sin kropp og månedlige syklus. Det ble en suksessoppskrift.

USA gikk hele veien og ble verdensmestere etter å ha slått Nederland 2–0 i finalen.

USA fotballdamer

VERDENSMESTERE I 2019: De amerikanske fotballdamene.

Foto: Philippe Desmazes / AFP

– Ultimat vinneroppskrift?

Eksperter har sagt at kartlegging av syklusen, ved å finne ut når mensen inntreffer i tillegg til symptomer, er et nyttig verktøy for alle kvinner. I jakten på marginale fordeler i idretten valgte i fjor den daværende fysiske treneren for USAs fotballdamer, Dawn Scott, å hente inn ekspertise på temaet, forskeren Georgie Bruinvels.

USA fotballdamer

VERDENS BESTE: Med en omfattende forståelse av hver spillers månedlige syklus, var duoen i stand til å justere dietter, sovevaner, livsstilsfaktorer og treningsmengder slik at hver og en kunne yte litt bedre. Dette ble suksessoppskriften til VM.

Foto: Franck Fife / AFP

Scott og Bruinvels fikk det amerikanske landslaget til å gjennomføre detaljerte undersøkelser om sin syklus og symptomer tilknyttet perioden, og begynte å overvåke hver og en av spillerne ved hjelp av appen FitrWoman.

– Vi fikk dermed gjennomsnittlig syklus og varighet for hver enkelt spiller, og kunne sjekke når den enkelte hadde symptomer til ulike tider, sier Scott til The Telegraph.

Med en omfattende forståelse av hver spillers månedlige syklus, var duoen i stand til å justere dietter, sovevaner, livsstilsfaktorer og treningsmengder slik at hver og en kunne yte litt bedre.

– Om det var den ultimate vinneroppskriften, hvem vet. Var det en av de hundre hjelpsomme tingene vi gjorde, ja – og for meg så hadde det stor betydning, sier Scott på spørsmål om dette var en genistreken som førte til at USA vant sitt fjerde verdensmesterskap.

Skremt av hvor lite kunnskap som finnes

NTNU-professor og leder for forskning og utvikling i Olympiatoppen, Øyvind Sandbakk, er skremt over hvor lite vi vet om hvordan menstruasjon og prevensjon påvirker kvinnelige toppidrettsutøvere.

Han har doktorgrad i bevegelsesvitenskap med fordyping i fysiologi, men føler seg fortsatt kunnskapsløs innen kvinnefysiologi.

– Det aller meste av treningslæren vår er bygget på menn, sier han og anslår at over 90 prosent av dataene som finnes om treningslære omhandler studier på menn.

– Det er en del forskningslitteratur som har sagt at kvinner er ikke bare små menn. Det er faktisk en kjønnsforskjell, og den må vi forstå og ta høyde for, sier Sandbakk til NRK.

Sesongstart Skiskyting Sjusjøen

KJEMPEINTERESSANT: Skiskytter Tiril Eckhoff har fått med seg hvordan det amerikanske landslaget i fotball benyttet appen FitrWoman i forkant og under verdensmesterskapet, og ser fram til å få mer forskning på menstruasjon i idretten også i Norge.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Nå blir dette tatt tak igjennom blant annet en studie som omhandler menstruasjon og bruk av hormonell prevensjon.

Det mener skiskytter Tiril Eckhoff er på høy tid.

– Selvfølgelig er det dritt å vite at vi ikke er forsket på på lik linje med gutta, men det er vel som med resten av verdenshistorien: At vi kvinner blir vel satset senest på, sier hun.

Skiskytteren fikk med seg hvordan det amerikanske landslaget i fotball kartla spillernes menstruasjonssyklus i forkant av sommerens mesterskap, og synes det er kult at noen nå ønsker å investere i et forskningsprosjekt på jenter i Norge.

– Jeg blir stolt i kvinnehjertet mitt, sier hun og legger til:

– Jeg syns det er kjempe-, kjempeinteressant. «Girl power»!

Åpen for å prøve det samme

Også den engelske fotballklubben Chelsea, der blant annet de tre norske spillerne Maren Mjelde, Maria Thorisdottir og Guro Reiten spiller, kartlegger spillernes menstruasjonssyklus og tilpasser treningshverdagen slik som det amerikanske landslaget.

Guro Reiten og Maren Mjelde

LAGVENNINNER: Guro Reiten og Maren Mjelde spiller i den engelske klubben Chelsea, som er en av lagene som kartlegger spillernes menstruasjonssyklus.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fysisk trener og fysioterapeut på det norske landslaget, Gunnvor Halmøy, er kjent med hvordan de to lagene benytter appen FitrWoman, og er åpen for at dette kunne vært et godt alternativ også i Norge.

– Det jeg tenker er at vi kanskje tilrettelegger treninga litt for dårlig for jenter i forhold til gutter. Jenters fysiologi er litt mer annerledes enn gutta, spesielt med tanke på styrketrening. Gutta får det gratis gjennom testosteron. Vi har ikke tatt hensyn til det, har ikke hatt kunnskap om det. Så det er mye ny forskning som vil ha betydning for jentene, sier hun, og innrømmer at denne appen kunne vært et spennende å se nærmere på.

– Når vi snakker om at det har betydning, så blir vi veldig nysgjerrig på hva kan vi gjøre og hvordan vi kan gjøre justeringer som gjør at jentene blir enda bedre. Spennende, sier Halmøy.

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal