Hopp til innhold

USAs gullgrep: Kartla spillernes menstruasjonssyklus før VM

Trenerteamet mener kartlegging av menstruasjonen til de amerikanske fotballdamene bidro til VM-gull i sommer. Nå åpner Norge for å gjøre det samme.

USA fotballkvinner

SUKSESSOPPSKRIFT: Det amerikanske landslaget jaktet marginale fordeler og lyktes. I sommer kunne de løfte det store trofeet i verdensmesterskapet i Frankrike.

Foto: Christophe Simon / AFP

I ukene før og under verdensmesterskapet i fotball for kvinner i Frankrike i sommer fikk de amerikanske fotballdamene tett oppfølging. Ikke bare på kosthold og trening, men også på egen menstruasjonssyklus.

Hver og en av de amerikanske spillerne fikk treningsopplegg og diett tilpasset sin kropp og månedlige syklus. Det ble en suksessoppskrift.

USA gikk hele veien og ble verdensmestere etter å ha slått Nederland 2–0 i finalen.

USA fotballdamer

VERDENSMESTERE I 2019: De amerikanske fotballdamene.

Foto: Philippe Desmazes / AFP

– Ultimat vinneroppskrift?

Eksperter har sagt at kartlegging av syklusen, ved å finne ut når mensen inntreffer i tillegg til symptomer, er et nyttig verktøy for alle kvinner. I jakten på marginale fordeler i idretten valgte i fjor den daværende fysiske treneren for USAs fotballdamer, Dawn Scott, å hente inn ekspertise på temaet, forskeren Georgie Bruinvels.

USA fotballdamer

VERDENS BESTE: Med en omfattende forståelse av hver spillers månedlige syklus, var duoen i stand til å justere dietter, sovevaner, livsstilsfaktorer og treningsmengder slik at hver og en kunne yte litt bedre. Dette ble suksessoppskriften til VM.

Foto: Franck Fife / AFP

Scott og Bruinvels fikk det amerikanske landslaget til å gjennomføre detaljerte undersøkelser om sin syklus og symptomer tilknyttet perioden, og begynte å overvåke hver og en av spillerne ved hjelp av appen FitrWoman.

– Vi fikk dermed gjennomsnittlig syklus og varighet for hver enkelt spiller, og kunne sjekke når den enkelte hadde symptomer til ulike tider, sier Scott til The Telegraph.

Med en omfattende forståelse av hver spillers månedlige syklus, var duoen i stand til å justere dietter, sovevaner, livsstilsfaktorer og treningsmengder slik at hver og en kunne yte litt bedre.

– Om det var den ultimate vinneroppskriften, hvem vet. Var det en av de hundre hjelpsomme tingene vi gjorde, ja – og for meg så hadde det stor betydning, sier Scott på spørsmål om dette var en genistreken som førte til at USA vant sitt fjerde verdensmesterskap.

Skremt av hvor lite kunnskap som finnes

NTNU-professor og leder for forskning og utvikling i Olympiatoppen, Øyvind Sandbakk, er skremt over hvor lite vi vet om hvordan menstruasjon og prevensjon påvirker kvinnelige toppidrettsutøvere.

Han har doktorgrad i bevegelsesvitenskap med fordyping i fysiologi, men føler seg fortsatt kunnskapsløs innen kvinnefysiologi.

– Det aller meste av treningslæren vår er bygget på menn, sier han og anslår at over 90 prosent av dataene som finnes om treningslære omhandler studier på menn.

– Det er en del forskningslitteratur som har sagt at kvinner er ikke bare små menn. Det er faktisk en kjønnsforskjell, og den må vi forstå og ta høyde for, sier Sandbakk til NRK.

Sesongstart Skiskyting Sjusjøen

KJEMPEINTERESSANT: Skiskytter Tiril Eckhoff har fått med seg hvordan det amerikanske landslaget i fotball benyttet appen FitrWoman i forkant og under verdensmesterskapet, og ser fram til å få mer forskning på menstruasjon i idretten også i Norge.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Nå blir dette tatt tak igjennom blant annet en studie som omhandler menstruasjon og bruk av hormonell prevensjon.

Det mener skiskytter Tiril Eckhoff er på høy tid.

– Selvfølgelig er det dritt å vite at vi ikke er forsket på på lik linje med gutta, men det er vel som med resten av verdenshistorien: At vi kvinner blir vel satset senest på, sier hun.

Skiskytteren fikk med seg hvordan det amerikanske landslaget i fotball kartla spillernes menstruasjonssyklus i forkant av sommerens mesterskap, og synes det er kult at noen nå ønsker å investere i et forskningsprosjekt på jenter i Norge.

– Jeg blir stolt i kvinnehjertet mitt, sier hun og legger til:

– Jeg syns det er kjempe-, kjempeinteressant. «Girl power»!

Åpen for å prøve det samme

Også den engelske fotballklubben Chelsea, der blant annet de tre norske spillerne Maren Mjelde, Maria Thorisdottir og Guro Reiten spiller, kartlegger spillernes menstruasjonssyklus og tilpasser treningshverdagen slik som det amerikanske landslaget.

Guro Reiten og Maren Mjelde

LAGVENNINNER: Guro Reiten og Maren Mjelde spiller i den engelske klubben Chelsea, som er en av lagene som kartlegger spillernes menstruasjonssyklus.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fysisk trener og fysioterapeut på det norske landslaget, Gunnvor Halmøy, er kjent med hvordan de to lagene benytter appen FitrWoman, og er åpen for at dette kunne vært et godt alternativ også i Norge.

– Det jeg tenker er at vi kanskje tilrettelegger treninga litt for dårlig for jenter i forhold til gutter. Jenters fysiologi er litt mer annerledes enn gutta, spesielt med tanke på styrketrening. Gutta får det gratis gjennom testosteron. Vi har ikke tatt hensyn til det, har ikke hatt kunnskap om det. Så det er mye ny forskning som vil ha betydning for jentene, sier hun, og innrømmer at denne appen kunne vært et spennende å se nærmere på.

– Når vi snakker om at det har betydning, så blir vi veldig nysgjerrig på hva kan vi gjøre og hvordan vi kan gjøre justeringer som gjør at jentene blir enda bedre. Spennende, sier Halmøy.

Sportsnyheter

Infantino møtt med massiv pipekonsert: – Klar beskjed

Fifa-president Gianni Infantino ble møtt med høylytt buing under VM-kampen mellom England og Wales.

Siste nytt

 • Svenske avgjorde målfest for Seattle Kraken

  Det var nær umulig å skille NHL-lagene Los Angeles Kings og Seattle Kraken i tirsdagens kamp. Kraken vant til slutt 9-8 i forlengning.

  Med det er Seattle Kraken, som ble startet i 2021, oppe i seks strake seirer for første gang i klubbens historie. Svenske André Burakovsky fikk æren av å sette inn det avgjørende målet i overtall to minutter og åtte sekunder inn i overtiden.

  9-8-kampen er NHLs mest målrike denne sesongen, men kamper med så mange mål er ikke så uvanlig i verdens beste ishockeyliga som man kanskje skulle tro. Sist det ble scoret 17 mål i en kamp, var i Toronto Maple Leafs' 10-7-seier over Detroit Red Wings i februar. (NTB)

  Kraken Kings Hockey
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Berntsen og Mol tapte i Australia

  Mathias Berntsen og Hendrik Mol tapte i strake sett for hjemmeduoen Mark Nicoladis og Izac Carracher i den første kampen av verdensserieturneringen i Australia.

  Det norske paret måtte tåle 19-21-tap i begge sett onsdag morgen norsk tid. Dermed har de fått en skjev start på puljespillet før de møter franske Arnaud Gauthier-Rat og Youssef Krou og den engelske tvillingduoen Joaquin og Javier Bello i annen og tredje kamp torsdag.

  De to beste lagene går videre til cupspillet. Dermed er det norske paret trolig avhengig av å vinne sine to neste kamper.

  Norges toppduo Anders Mol og Christian Sørum er ikke med i Australia. (NTB)

  2022 European Championships - Beach Volleyball
  Foto: MICHAELA REHLE / Reuters
 • Tok rekord fra Wayne Gretzky

  Washington Capitals målmaskin Alexander Ovetsjkin har skrevet seg inn i NHLs rekordbøker – på bekostning av legenden Wayne Gretzky.

  Med to mål mot Vancouver Canucks tirsdag overtok Ovetsjkin rekorden for antall scorede bortemål gjennom alle tider.

  Med 403 mål i karrieren på borteis passerte han Wayne Gretzky med ett mål. Totalt har russeren 793 mål i NHL. Der har Gretzky rekorden med god margin med 894 mål.

  Wayne Gretzky regnes som en av de aller beste ishockeyspillerne gjennom tidende. Han spilte for flere klubber i NHL fra 1979 til han la opp i 1999. (NTB)

  Capitals Canucks Hockey
  Foto: DARRYL DYCK / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste