Hopp til innhold

Ukjente Lotte (28) overrasket NRKs ekspert – beste «norske» i VM

Lotte Lie (28) føler med de norske skiskytterne etter VM, men er godt fornøyd med å bli beste norske kvinne i mesterskapet.

Lotte Lie

NORSK/BELGISK PROFIL: Lotte Lie har gjort et godt mesterskap for Belgia, men kunne gått for Norge.

Foto: BILDBYRÅN

– Det tar jeg med meg, stråler Lotte Lie etter å ha blitt fortalt av NRK at hun reiser hjem fra VM i skiskyting som beste norske kvinnelige utøver.

For Norge er det bare ett problem: Lie representerer Belgia.

Om man regner ut gjennomsnittsplasseringene fra de individuelle rennene i Nove Mesto, kommer hun best ut av utøverne med norsk pass. For fire-fem år siden tok hun valget om å gå for morens fødeland.

– Jeg hadde lyst til å gå for Belgia og få fram skiskyting der, forklarer hun.

– Veldig kjipt

Det norske kvinnelandslaget har hatt noen vonde dager i Nove Mesto. Mesterskapets beste individuelle resultat kom på avslutningsdagen med Ingrid Landmark Tandrevolds 10. plass på fellesstarten.

Det er svært overraskende, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde om at Lie topper statistikken.

Ola Lunde på stadion i Nove Mesto

EKSPERT: Ola Lunde følger skiskyting for NRK.

Foto: Anders Boine Verstad

Han påker at Tandrevold ankom VM i gul trøye som leder av verdenscupen. I tillegg har flere av de norske vært på pallen i verdenscupen gjennom sesongen.

Jeg tror det sier mest om de norske landslagsløperne som underpresterer noe voldsomt her i VM. Lotte Lie presterte jevnt bra, kanskje det beste hun han gjort. Mens de norske ikke har prestert i nærheten av det de har gjort tidligere i sesongen, sier Lunde.

Lie er på ingen måte hoverende. 28-åringen er strålende fornøyd med egen innsats, men har et godt forhold til de norske utøverne. Flere av dem har hun kjent i lang tid.

Derfor føler hun med dem etter et mesterskap i motbakke.

Jeg synes det er veldig kjipt, sier hun om den norske laginnsatsen.

Lotte Lie

OPPSVING: Lotte Lie merker økende interesse i Belgia.

Foto: AFP

Belgisk oppsving

Hun trener mye på Lillehammer og treffer støtt og stadig på de norske håpene. Der ser hun den enorme innsatsen de legger ned med mål om å bli best i verden.

– Jeg unner dem alltid å få ut det de er god for, så nå føler jeg veldig mye med dem. Samtidig, dette er en del av toppidretten. Det går opp og ned. Dette kommer de til å vokse av på lengre sikt, mener Lie.

– Det er synd, men de kommer sterkt tilbake. Så skal jeg ta til meg at jeg har vært så god i dette mesterskapet, legger hun til.

Les også Treneren med klar ordre etter VM-fadese – Tandrevold tar grep

u5uDLvLjVRo

Lie må skuffe norske fans som håper hun snur og begynner å gå for Norge igjen. Hun forblir i rødt, svart og gult.

Belgia er ikke et stort skiskytterland tradisjonelt sett, men Lie synes å merke en endring.

– Interessen er stigende. Jeg har sett det belgiske flagget på tribunen og hørt navnet mitt. Så jeg tror vi er på gang, altså, smiler hun.

Dette er også det første året hvor Belgia har hatt «et ordentlig opplegg» på landslaget, ifølge Lie. På Lillehammer blir hun trent av Margit Sørensen, som nå også har gått inn i det belgiske støtteapparatet.

Jeg har det veldig godt tilrettelagt, sier hun om opplegget.

Lunde roser Lies innsats i de tsjekkiske skoger, men har troen på at Norges landslagsløpere snart viser seg fra en bedre side igjen.

Vi har hatt et bra lag tidligere i år, som har levert over det man kan forvente før sesongstart. Det er mulig at de var for tidlig i form og har fått en dupp her i VM, sier NRKs ekspert.

Siste nytt

 • Iuel med på VM-laget i stafett

  Norge skal for første gang delta i VM i stafett, og reiser til Bahamas med en tropp på seks kvinner. Hovedmålet er å kvalifisere seg til OL.

  – Vi har aldri hatt stafettlag i OL tidligere. Det vil være en milepæl for kvinnelig friidrett å kvalifisere et stafettlag, sier sportssjef Erlend Slokvik til NRK.

  Slokvik bekrefter den norske deltakelsen overfor NRK, og ramser opp følgende seks navn til 4x400 meter:

  Josefine Tomine Eriksen (Sem IF), Astri Ayo Lakeri Ertzgaard (IK Tjalve), Amalie Hammild Iuel (IK Tjalve), Henriette Jæger (Aremark IF), Linn Oppegaard (Moss IL) og Elisabeth Slettum (Idrettslaget Skjalg).

  – De gleder seg veldig og er optimistiske. De føler at dette er en god mulighet de har fått, og de er spente, sier Slokvik.

  Det er totalt 16 lag som kvalifiserer seg til 4x400 meter under sommerens OL i Paris, og hele 14 av disse blir kvalifisert under stafett-VM på Bahamas.

  – Det er her det er mulig å kvalifisere seg. De to siste plassene deles ut til de to beste tidene ellers, og det ser ut som kan bli ganske krevende. Vi mener at dette er den største sjansen til å kvalifisere seg, sier Slokvik.

  – Vi reiser fordi vi mener det er en realistisk mulighet til å klare det. Da må vi helt sikkert sette norsk rekord. Det mener vi at vi er gode nok til, fortsetter Slokvik.

  Den norske rekorden er på 3.28,58, satt av Ertzgaard, Slettum, Line Kloster og Iuel under Bislett Games i 2022.

  Stafett-VM i den bahamanske hovedstaden Nassau arrangeres går av stabelen 4. og 5. mai.

  Amalie Iuel, Astri Ayo Lakeri Ertzgaard og Elisabeth Slettum på trening 18. januar
  Foto: Harald Thingnes / NRK
 • Svensk yndlingsduo i sandvolleyball klare for OL

  De svenske sandvolleyballheltene David Åhman og Jonatan Hellvig er klare for OL i Paris etter seieren i verdensturneringen i mexicanske Tepic.

  I Paris-OL blir de et suverent medaljehåp i kamp med blant andre nordmennene Anders Mol og Christian Sørum.

  Mol og Sørum er regjerende olympiske mestere etter seieren i Tokyo-OL for tre år siden, men sliter hardt for tiden. Mol ble operert for beinbrudd i slutten av mars og har fått satt inn en skinne. Skinnen må være på i et halvt år, og, det betyr at han må spille med under hele turneringen i Paris.

  Det er uvisst hvordan det vil påvirke spillet hans når han kommer i gang på banen igjen.

  Uansett mister den norske duoen viktige treningsuker og flere turneringer slik som den som ble avsluttet i Mexico i helgen.

  I Mexico vant svenskene Åhman og Hellvig 2-1 (21-17, 19-21, 15-10) over George og André fra Brasil.

  24 par skal delta i OL i Paris til sommeren.

  5sWOQ9JT_Ww
  Foto: NTB
 • United-helt ut mot gamleklubben

  Roy Keane gir Manchester United det glatte lag etter en dramatisk vei til FA-cupfinalen. Han mener klubben spilte som om den var fra nivå to.

  Den harde dommen leverte han til ITV etter søndagens semifinale på Wembley. Keane hadde da akkurat sett gamleklubben så vidt ta seg forbi Coventry etter straffesparkkonkurranse.

  Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid.

  – De var heldige til slutt. Byttene og det første målet ga Coventry troen tilbake. Plutselig så de ut som et Premier League-lag i ekstraomgangene, mens United så ut som et lag fra Championship (nivå to), sa Keane og fortsatte:

  – Vi har de samme diskusjonene om Manchester United hver uke. Du vet aldri hva du får fra dem.

  Coventry traff tverrliggeren og fikk en scoring i det 121. minutt annullert for offside etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

  FA-cupen er klubbens siste tittelsjanse denne sesongen. I ligaen ligger United helt nede på 7.-plass.

  – Manchester Uniteds spillere og supportere tok ikke av fordi de visste at de var heldige i dag. Til slutt var de nærmest flaue, men jobben ble gjort. De tok seg til cupfinalen, sa Keane.

  Iren spilte for United fra 1993 til 2005 og var klubbkaptein i store deler av perioden. Han vant blant annet Premier League sju ganger.

  (NTB)

  IKKE IMPONERT: Roy Keane er nådeløs i sin dom over Erling Braut Haaland.
  Foto: NICK POTTS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal