Manchester City utestenges fra mesterligaen i to år: – Det er en bombe i europeisk fotball

Manchester City straffes av Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for brudd på reglene om økonomisk fair play med utestengelse fra mesterligaen i to år.

YpTcJHSMWVk

UTESTENGES: Uefa annonserte i dag at Manchester City utestenges fra mesterligaen i to år.

Foto: Dave Thompson / AP

– Det er en bombe som smeller i Europa, som mange har ventet på, men som mange likevel har trodd at en så stor klubb som Manchester City vil klare å sno seg unna, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

For fredag kveld meldte Uefa i en pressemelding at Manchester City utestenges fra de neste to sesongene av mesterligaen, på bakgrunn av en gransking av klubbens finanser.

Det dømmende kammer i Uefas kontrollkomité for oppfølging av økonomisk fair play har konkludert med at Manchester City i perioden 2012 til 2016 dramatisk overrapporterte klubbens sponsorinntekter.

Klubben skal også ha vist manglende samarbeidsvilje under etterforskningen.

– Det er klart at det har vært en tung økonomi og flyt av penger inn i klubben som man har antatt hvor kommer fra. Det er noen regler der som de helt klart har brutt. Det er ganske «heavy» at Uefa går til det steget og faktisk ikke tillater dem å spille i mesterligaen i to år, det tyder på at de har en sterk sak. Det er en bombe i europeisk fotball, fortsetter Torp.

– Klubben vil forfølge en upartisk dom

City får fortsette i mesterligaen denne sesongen, men utestenges fra og med neste år. Klubben får heller ikke delta i andre europeiske turneringer de klarer å kvalifisere seg til i perioden 20/21 og 21/22.

– Manchester City er skuffet, men ikke overrasket over dagens kunngjøring fra Uefas kontrollkomité, skriver klubben i en pressemelding på sin hjemmeside.

1EyPnlk7Zc8

KVARTFINALE: Manchester City røk ut av fjorårets mesterliga etter at de tapte kvartfinalen mot Tottenham.

Foto: Jon Super / Jon Super

I pressemeldingen fra Uefa, kommer det også frem at klubben må betale en bot på 30 millioner euro, som tilsvarer om lag 300 millioner norske kroner.

Straffen kan ankes inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), og nettopp det har klubben tenkt å gjøre.

– Klubben vil forfølge en upartisk dom så raskt som mulig og vil derfor i første omgang innlede saksbehandlingen med Idrettens voldgiftsrett, skriver City på sin hjemmeside, samtidig som de omtaler prosessen som er gjort av Uefa som fordomsfull.

Klubben melder også at de har klaget inn prosessen til Uefas egen disiplinærkomité.

– Det vil få store konsekvenser

Skulle Uefas dom stå, også etter en anke i CAS, vil det få store konsekvenser for Manchester-laget, påpeker NRKs ekspert Torp.

– Det vil få store konsekvenser i form av både det å beholde spillere, men også bygge et lag videre. Jeg tenker på en Pep Guardiola som nå er inne i en sesongs hvor de trøbler litt, Liverpool flyr av gårde, og de er langt unna å vinne serien. Det er ikke bra nok for en klubb som har feid igjennom Premier League de siste årene.

Carl-Erik Torp

BOMBE: Carl-Erik Torp omtaler fredagens nyhet som en bombe og sier det vil få store konsekvenser for Manchester City.

Foto: Julia Marie Naglestad

Torp forteller videre at han er spent på hvordan klubben håndterer det internt, og hva slags signaler de sender ut, i forbindelse med både spiller og trenere. Samtidig som han påpeker at klubben må tenke annerledes, dersom dommen står.

– De må starte på nytt et prosjekt som ikke bare er godt i år, men som også er godt om tre år. Som på en måte blir målet. For Manchester City er ikke Premier League målet lengre, det er mesterligaen og det å være ute av det selskapet i to år, det blir tøft for dem å håndtere.

Siste nytt

 • Ny skadesmell for Laporte

  Manchester City må igjen klare seg uten forsvarsbautaen Aymeric Laporte i en lengre periode. Laporte forlot banen med skade da den engelske storklubben slo Real Madrid 2-1. Fredag bekreftet manager Pep Guardiola at franskmannen har pådratt seg en lårstrekk.

  SOCCER-ENGLAND-MCI-SOU/
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Solskjær møter RBKs overmenn

  Ole Gunnar Solskjærs lag møter LASK Linz i åttedelsfinalen i Europaligaen. Den første kampen spilles i Østerrike. Laget fra Østerrike slo Rosenborg to ganger i gruppespillet.

  Ståle Solbakken og FC København skal spille mot İstanbul Başakşehir. Den tyrkiske klubben er i utslagsrundene for første gang og har norske Fredrik Gulbrandsen i laget.

  Omar Elabdellaouis Olympiakos skal måle krefter mot Wolverhampton.

  Resten av trekningen:

  Rangers - Bayer Leverkusen
  Wolfsburg - Sjaktar Donetsk.
  Inter Milan - Getafe
  Sevilla - AS Roma
  Eintracht Frankfurt/Salzburg - FC Basel
  LASK Linz - Manchester United

  1m1E-Q4nY0w Ole Gunnar Solskjær, Manchester United
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Flere tilbake fra skade

  Både Veronica Kristiansen, Amanda Kurtovic og Henny Reistad er tilbake igjen i landslagstroppen som skal kjempe om en plass i sommerens OL 20-22. mars. Trioen gikk glipp av vinterens VM på grunn av skade, men er nå friskmeldt. Veteranene Kari Aalvik Grimsbø og Marit Malm Frafjord er også klare for turneringen i Montenegro.

  2018 EM-sluttspill håndball kvinner i Frankrike. Kamp om 5-6 palssen mellomn Sverige-Norge
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal