Manchester City utestenges fra mesterligaen i to år: – Det er en bombe i europeisk fotball

Manchester City straffes av Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for brudd på reglene om økonomisk fair play med utestengelse fra mesterligaen i to år.

YpTcJHSMWVk

UTESTENGES: Uefa annonserte i dag at Manchester City utestenges fra mesterligaen i to år.

Foto: Dave Thompson / AP

– Det er en bombe som smeller i Europa, som mange har ventet på, men som mange likevel har trodd at en så stor klubb som Manchester City vil klare å sno seg unna, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

For fredag kveld meldte Uefa i en pressemelding at Manchester City utestenges fra de neste to sesongene av mesterligaen, på bakgrunn av en gransking av klubbens finanser.

Det dømmende kammer i Uefas kontrollkomité for oppfølging av økonomisk fair play har konkludert med at Manchester City i perioden 2012 til 2016 dramatisk overrapporterte klubbens sponsorinntekter.

Klubben skal også ha vist manglende samarbeidsvilje under etterforskningen.

– Det er klart at det har vært en tung økonomi og flyt av penger inn i klubben som man har antatt hvor kommer fra. Det er noen regler der som de helt klart har brutt. Det er ganske «heavy» at Uefa går til det steget og faktisk ikke tillater dem å spille i mesterligaen i to år, det tyder på at de har en sterk sak. Det er en bombe i europeisk fotball, fortsetter Torp.

– Klubben vil forfølge en upartisk dom

City får fortsette i mesterligaen denne sesongen, men utestenges fra og med neste år. Klubben får heller ikke delta i andre europeiske turneringer de klarer å kvalifisere seg til i perioden 20/21 og 21/22.

– Manchester City er skuffet, men ikke overrasket over dagens kunngjøring fra Uefas kontrollkomité, skriver klubben i en pressemelding på sin hjemmeside.

1EyPnlk7Zc8

KVARTFINALE: Manchester City røk ut av fjorårets mesterliga etter at de tapte kvartfinalen mot Tottenham.

Foto: Jon Super / Jon Super

I pressemeldingen fra Uefa, kommer det også frem at klubben må betale en bot på 30 millioner euro, som tilsvarer om lag 300 millioner norske kroner.

Straffen kan ankes inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS), og nettopp det har klubben tenkt å gjøre.

– Klubben vil forfølge en upartisk dom så raskt som mulig og vil derfor i første omgang innlede saksbehandlingen med Idrettens voldgiftsrett, skriver City på sin hjemmeside, samtidig som de omtaler prosessen som er gjort av Uefa som fordomsfull.

Klubben melder også at de har klaget inn prosessen til Uefas egen disiplinærkomité.

– Det vil få store konsekvenser

Skulle Uefas dom stå, også etter en anke i CAS, vil det få store konsekvenser for Manchester-laget, påpeker NRKs ekspert Torp.

– Det vil få store konsekvenser i form av både det å beholde spillere, men også bygge et lag videre. Jeg tenker på en Pep Guardiola som nå er inne i en sesongs hvor de trøbler litt, Liverpool flyr av gårde, og de er langt unna å vinne serien. Det er ikke bra nok for en klubb som har feid igjennom Premier League de siste årene.

Carl-Erik Torp

BOMBE: Carl-Erik Torp omtaler fredagens nyhet som en bombe og sier det vil få store konsekvenser for Manchester City.

Foto: Julia Marie Naglestad

Torp forteller videre at han er spent på hvordan klubben håndterer det internt, og hva slags signaler de sender ut, i forbindelse med både spiller og trenere. Samtidig som han påpeker at klubben må tenke annerledes, dersom dommen står.

– De må starte på nytt et prosjekt som ikke bare er godt i år, men som også er godt om tre år. Som på en måte blir målet. For Manchester City er ikke Premier League målet lengre, det er mesterligaen og det å være ute av det selskapet i to år, det blir tøft for dem å håndtere.

Siste nytt

 • Zlatan forlenger med Milan

  Zlatan Ibrahimovic fortsetter karrieren i AC Milan - i hvert fall til sommeren 2022. Det kunngjorde Serie A-klubben torsdag kveld. Ibrahimovic, som fyller 40 år i oktober, har scoret 84 mål på 130 kamper for den italienske klubben.

  FILE PHOTO: Serie A - AC Milan v Torino
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters
 • Hovland og Ventura i ledelsen

  Kristoffer Ventura var i kjempeslag på åpningsrunden i parturneringen New Orleans Classic i golf. Sammen med Viktor Hovland leder han etter første dag.

  Ventura greide sju birdier mot Hovlands tre, men det var sistnevntes birdieputt på det siste hullet som sendte duoen opp i ledelse alene.

  Det spilles fourball, som betyr at spillerne spiller med hver sin ball, og at beste resultat teller på hvert hull. Duoen avsluttet runden ti slag under par. Nordmennene er ett slag foran tre amerikanske duoer.

  Turneringen fortsetter fredag og avsluttes søndag.

  Landslaget i golf
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Maflin ute av snooker-VM

  Kurt Maflin kom aldri i nærheten av å snu kampen mot Mark Selby i første runde av snooker-VM. Han tapte 1-10 og er ute av mesterskapet.

  Han lå under 1-8 etter første dag av kampen mot snookerstjernen Selby, og det var ventet at det ble umulig å snu oppgjøret da det fortsatte torsdag kveld.

  Maflin fikk sitt VM-gjennombrudd i fjor, da han tok seg til kvartfinalen i Sheffield.

  Britain Snooker
  Foto: Nigel French / PA

Sendeplan

Kl. Program Kanal