Hopp til innhold

Uefa sa nei til regnbue-markering – nå vekker denne meldingen oppsikt

Samtidig som Det europeiske fotballforbundet (Uefa) bruker store ord gjennom kampanjen «Equal Game», setter de foten ned for regnbuemarkering i München.

Uefa

DA OG NÅ: Slik ønsket München og Tyskland å lyse opp Allianz Arena før møtet med Ungarn onsdag kveld. Uefa har imidlertid satt en stopper for planene.

Foto: Andreas Gebert / Reuters

Avgjørelsen om å stoppe en regnbuefarget Allianz Arena har vakt sterke reaksjoner.

Tyskland ønsket å vise sin støtte til LHBTQ-samfunnet før oppgjøret mot Ungarn, men forespørselen ble avvist på grunn av en «politisk kontekst».

NFF: – Vi kommer til å følge opp

Etter nyheten ble kjent har en Uefa-melding fra 2019 fått stor oppmerksomhet på Twitter. Her skrev organisasjonen først: «Stolt over at Euro 2020 blir en turnering for alle» med emneknaggen #EqualGame.

Da en bruker lurte på hvorfor Uefa skrev dette, svarte Uefa:

– Dessverre er det fortsatt mange mennesker, og mange innen LHBTQ-samfunnet, som ikke føler seg inkludert og velkommen i fotballen. Vi synes det er viktig å minne dem på at de absolutt er det. Dette er en sport for alle.

Uefa
Foto: Uefa / Twitter

Disse meldingene blir nå møtt med en rekke spørsmål om hvordan Uefa kan si én ting, men gjøre noe annet.

Fotballpresident Terje Svendsen påpeker at Uefa ber folk signere for «Equal Game» på sine hjemmesider.

Underteksten lyder som følger: «Vi kan bare bekjempe diskriminering hvis vi står sammen som et lag. Bli med og signér for Equal Game».

– Seksuelle minoriteter blir diskriminert i Ungarn, og mange andre steder i verden. Regnbuens farger går derfor hånd i hånd med Uefa sine verdier. Vi mener at Uefa bør støtte forslaget om at regnbuefargene skal pryde stadion, skriver Svendsen i en SMS til NRK.

På spørsmål om NFF vil uttrykke sitt syn på saken overfor Uefa, svarer Svendsen kort:

– Vi kommer til å følge opp.

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen reagerer på at Uefa velger å si nei til regnbuebelysning etter press fra den homofiendtlige regjeringen i Ungarn.

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen har fylt feeden til Ungarns utenriksminister med regnbuer.

Massiv motstand

«Equal Game»-kampanjen ble lansert av Uefa allerede i 2017. Da ble den frontet av stjerner som Ada Hegerberg, Lionel Messi, Paul Pogba og Cristiano Ronaldo.

Selv om Uefa nå stanser markeringen i München, har avgjørelsen ført til en stor bevegelse mot fotballorganisasjonen og for LHBTQ-samfunnet.

En Twitter-bruker oppfordrer alle med billetter til onsdagens kamp om å kle seg i regnbuens farger ut fra hvilken rad du sitter på. Meldingen har i øyeblikket over 4000 retweets og 18.000 «likes».

Twitter
Foto: Twitter

Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt har oppfordret andre tyske klubber til å lyse opp sine arenaer i regnbuens farger, mens Barcelona holder budskapet kort og enkelt:

Barcelona

Nederland varsler i en pressemelding at Georginio Wijnaldum vil bruke «One Love»-kapteinsbindet under åttedelsfinalen 27. juni. Motstander er foreløpig ikke klar.

Den internasjonale spillerforeningen Fifpro taler også Uefa midt imot.

I en pressemelding skriver generalsekretær Jonas Baer-Hoffmann blant annet:

– Å lyse opp en stadion endrer ikke lover, men betydningen av øyeblikket er ikke målbart på grunn av hvor sterkt det kan føles for den personen som trenger det som mest.

Samtidig trender emneknagger som #pride og #lightupmunich i sosiale medier.

Her i Norge har blant andre Vålerenga uttrykt sin støtte ved å pynte stadion med regnbueflagg.

Laster Twitter-innhold

Ifølge tyske Bild skal ordføreren i München nå planlegge å gjøre en form for markering i byen, utenfor stadion.

Uefa foreslår andre datoer

I sin begrunnelse for avgjørelsen skrev Uefa at de måtte si nei til initiativet på grunn av ønskets kontekst, som de tolker som en beskjed rettet mot en beslutning tatt av det ungarske parlamentet.

NRK har forelagt kritikken for Uefa, påpekt motsetningen mellom kampanjene og avgjørelsen – og spurt om beslutningen er endelig.

Presseavdelingen svarer ikke konkret på spørsmålene, men gjentar begrunnelsen for avgjørelsen. Uefa sier de forstår og stiller seg bak intensjonen, men siden Uefa er «politisk og religiøst nøytrale», må de avslå denne spesifikke forespørselen.

Samtidig opplyser Uefa at de har foreslått overfor München å lyse opp stadion enten 28. juni, Christopher Street Liberation Day, eller mellom 3. og 9. juli, som er Christopher Street Day-uka i München.

Christopher Street Day er Tyskland og Sveits' versjon av den årlige Pride-feiringen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal