NRK Meny
Normal

UCIs pressesjef mener tidligere dopere bør holde munn

Pressesjef i Det internasjonale sykkelforbundet mener tidligere dopere bør tie om sine synder. Norges sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen fnyser av uttalelsen.

Bjarne Riis

Pressesjefen i UCI mener Bjarne Riis og andre tidligere dopere ikke bør snakke så mye fordi det skaper problemer for sykkelsporten.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Tiedemann

Harald Tiedemann Hansen mener uttalelsen fra pressesjefen i UCI er tøvete og ikke representativ for det internasjonale forbundets holdning.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tyler Hamilton

Tyler Hamilton hevder han fikk hjelp fra tiltalte Eufemiano Fuentes til dopingbruk, og at Bjarne Riis visste om alt som foregikk. Det nekter dansken for.

Foto: Bebeto Matthews / Ap
Eufemiano Fuentes

Eufemiano Fuentes er tiltalt for brudd på folkehelseloven i Spania, etter at han skal ha bistått idrettsutøvere med dopingbruk. Bjarne Riis

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters
– Problemet i sykling er at for mange folk snakker, det startet med Bjarne Riis, sier Enrico Carpani, pressesjef i Det internasjonale sykkelforbundet, ifølge
sporten.tv2.dk.

Flere innrømmelser

Dopinginnrømmelsene fra tidligere proffsyklister har kommet på rekke og rad de siste årene. Blant dem er norske Steffen Kjærgaard, amerikaneren Lance Armstrong og danske Michael Rasmussen.

Riis la kortene på bordet og innrømmet dopingbruk i 2007.

– Bjarne Riis burde ikke si noe. Ingenting. Han skaper bare problemer for sykling, for alle vet jo hva som skjedde i fortiden, sier Carpani.

– Tøvete uttalelse

Uttalelsene fra Carpani får president i Norges Cykleforbund Harald Tiedemann Hansen til å fnyse.

– Jeg mener det er en tøvete uttalelse. Skal vi kunne rydde opp i egen ukultur, så må vi få alt opp på bordet. Selv om en del kanskje har trodd, visst eller ment, er vi helt avhengig av å få alt på bordet for å komme videre, sier sykkelpresidenten til NRK.no.

Var det riktig av Riis å legge kortene på bordet?

– Ja, det var det. Jeg er ikke helt sikker på om vi har fått hele sannheten fra Riis heller.

Taus Riis

Selv om Riis har innrømmet dopingbruk, er det flere spørsmål han ikke vil svare på.

For tiden pågår rettssaken mot legen Eufemiano Fuentes, som er tiltalt for brudd på folkehelseloven i Spania. Han skal ha hjulpet flere idrettsutøvere, deriblant et titalls syklister, i bruken av forbudte stoffer.

Bjarne Riis' navn har vært nevnt i sammenheng med Fuentes, men dansken har lenge nektet å uttale seg om dette og vil heller snakke om Armstrong-saken.

Nylig ga Riis en kort kommentar til CyclingNews, der han sa «vi har alle noe vi angrer på» uten å ville utdype nærmere. Riis hevder han ikke kjenner eller har møtt Fuentes, men Tyler Hamilton hevder det motsatte.

– Riis visste om alt hva jeg foretok meg med Fuentes. Han ville gjerne vite alt, hevdet Hamilton i et tidligere intervju.

– Kan ikke vektlegges

Tiedemann Hansen mener Carpanis uttalelse ikke kan sees på som en offisiell uttalelse fra UCI.

– Det er en uttalelse fra pressemannen. Jeg tror ikke man kan vektlegge dette som en offisiell UCI-uttalelse slik jeg kjenner sentrale personer i UCI, sier Tiedemann Hansen.

– Jeg har kontakt med personer der som jeg føler meg trygg på, som jeg vet har de samme holdninger som oss. Vi prøver å gjøre en felles innsats for å bedre situasjonen i sykkelsporten, sier sykkelpresidenten.

Siste nytt

 • Frisk-protest avvist

  Frisk Askers protest etter det annullerte målet mot Storhamar i NM-semifinalen i går, er avvist. 3-2 og finaleplass til Storhamar blir dermed ståande.

  Frisk meinte dei hadde scora i sudden death, men dommarane annullerte etter å ha sett video av hendinga.

 • Lorentzen og Bøkko leier sprint-NM

  Håvard Holmefjord Lorentzen og Hege Bøkko leier etter første dag av sprint-NM på skøyter i Bjugn. Lorentzen vann 500 m på 35,49 og 1000 m på 1.10,48. Han er 1,58 poeng framfor Henrik Fagerli Rukke.

  Njåtun vann også begge distansane på 39,17 og 1.17,61. Ida Njåtun er nr 2.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Krutsterk norsk fotballsiger

  Etter 1-6 for Nederland onsdag slo Norges G19-landslag knallhardt tilbake med 5-2 over sjølvaste Tyskland i Arnsberg. Erling Braut Håland (2), Leo Skiri Østigård, Hugo Vetlesen og Simen Bolkan Nordli scora for Norge.

  Norge møter Skottland i siste kamp tysdag, men berre gruppevinnaren går til EM-sluttspelet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal