UCIs pressesjef mener tidligere dopere bør holde munn

Pressesjef i Det internasjonale sykkelforbundet mener tidligere dopere bør tie om sine synder. Norges sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen fnyser av uttalelsen.

Bjarne Riis

Pressesjefen i UCI mener Bjarne Riis og andre tidligere dopere ikke bør snakke så mye fordi det skaper problemer for sykkelsporten.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Tiedemann

Harald Tiedemann Hansen mener uttalelsen fra pressesjefen i UCI er tøvete og ikke representativ for det internasjonale forbundets holdning.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tyler Hamilton

Tyler Hamilton hevder han fikk hjelp fra tiltalte Eufemiano Fuentes til dopingbruk, og at Bjarne Riis visste om alt som foregikk. Det nekter dansken for.

Foto: Bebeto Matthews / Ap
Eufemiano Fuentes

Eufemiano Fuentes er tiltalt for brudd på folkehelseloven i Spania, etter at han skal ha bistått idrettsutøvere med dopingbruk. Bjarne Riis

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters
– Problemet i sykling er at for mange folk snakker, det startet med Bjarne Riis, sier Enrico Carpani, pressesjef i Det internasjonale sykkelforbundet, ifølge
sporten.tv2.dk.

Flere innrømmelser

Dopinginnrømmelsene fra tidligere proffsyklister har kommet på rekke og rad de siste årene. Blant dem er norske Steffen Kjærgaard, amerikaneren Lance Armstrong og danske Michael Rasmussen.

Riis la kortene på bordet og innrømmet dopingbruk i 2007.

– Bjarne Riis burde ikke si noe. Ingenting. Han skaper bare problemer for sykling, for alle vet jo hva som skjedde i fortiden, sier Carpani.

– Tøvete uttalelse

Uttalelsene fra Carpani får president i Norges Cykleforbund Harald Tiedemann Hansen til å fnyse.

– Jeg mener det er en tøvete uttalelse. Skal vi kunne rydde opp i egen ukultur, så må vi få alt opp på bordet. Selv om en del kanskje har trodd, visst eller ment, er vi helt avhengig av å få alt på bordet for å komme videre, sier sykkelpresidenten til NRK.no.

Var det riktig av Riis å legge kortene på bordet?

– Ja, det var det. Jeg er ikke helt sikker på om vi har fått hele sannheten fra Riis heller.

Taus Riis

Selv om Riis har innrømmet dopingbruk, er det flere spørsmål han ikke vil svare på.

For tiden pågår rettssaken mot legen Eufemiano Fuentes, som er tiltalt for brudd på folkehelseloven i Spania. Han skal ha hjulpet flere idrettsutøvere, deriblant et titalls syklister, i bruken av forbudte stoffer.

Bjarne Riis' navn har vært nevnt i sammenheng med Fuentes, men dansken har lenge nektet å uttale seg om dette og vil heller snakke om Armstrong-saken.

Nylig ga Riis en kort kommentar til CyclingNews, der han sa «vi har alle noe vi angrer på» uten å ville utdype nærmere. Riis hevder han ikke kjenner eller har møtt Fuentes, men Tyler Hamilton hevder det motsatte.

– Riis visste om alt hva jeg foretok meg med Fuentes. Han ville gjerne vite alt, hevdet Hamilton i et tidligere intervju.

– Kan ikke vektlegges

Tiedemann Hansen mener Carpanis uttalelse ikke kan sees på som en offisiell uttalelse fra UCI.

– Det er en uttalelse fra pressemannen. Jeg tror ikke man kan vektlegge dette som en offisiell UCI-uttalelse slik jeg kjenner sentrale personer i UCI, sier Tiedemann Hansen.

– Jeg har kontakt med personer der som jeg føler meg trygg på, som jeg vet har de samme holdninger som oss. Vi prøver å gjøre en felles innsats for å bedre situasjonen i sykkelsporten, sier sykkelpresidenten.

Siste nytt

 • Mørk herjet i mesterligaen

  Vipers spilte ikke på sitt beste, men kunne likevel relativt greit kontrollere inn til 34-25 og seier mot svenske Sävehof i mesterligaen lørdag.

  Dermed slo de tilbake etter 29-35-nederlaget mot Györ i åpningskampen sist helg.

  Vipers tok tidlig kontroll på kampen hjemme i Kristiansand, og før tre minutter var spilt la Nora Mørk på til 3-0. Mørk endte med tolv mål i kampen.

  Etter at svenskene hang bedre med og reduserte flere ganger, tok Vipers ledelsen 10-5 etter drøye 14 minutter. Derifra ble avstanden holdt på 4-5 mål fram til pause. Da ledet hjemmelaget 15-11.

  – Vi er litt rotete. Vi stresser litt mye, men resultatet er greit nok. Vi må være litt forsiktige med linjespillet. Også må vi få litt mer orden i rekkene begge veiene, sa trener Ole Gustav Gjekstad til Viaplay i pausen.

  Etter pause fortsatte Vipers å ha kontroll, selv om Sävehof på det minste kun var to mål bak etter tre minutter. De siste drøye ti minuttene rykket derimot Vipers virkelig fra og sikret 34-25-seier. (NTB)

  DELO EHF CHAMPIONS LEAGUE
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Iden forsvarte VM-tittelen

  Gustav Iden var fullstendig overlegen på det avsluttende halvmaratonen med løping, og triatleten forsvarte sitt VM-gull i Ironman 70.3 (halv-Ironman) lørdag.

  Bergenseren passerte målstreken 3.55 minutter foran nærmeste utfordrer, amerikaneren Sam Long, mens bronsevinneren, danske Daniel Bækkegard, var 5.11 bak.

  Kristian Blummenfelt startet bra og var 4.-mann etter svømmingen, men fikk det tungt på sykkeldelen og havnet langt bak.

  – Det føles så godt. Jeg var litt bekymret etter svømmingen, men jeg tok igjen den første gruppen ganske raskt, og det gikk ganske lett i sykkeldelen før jeg satte fart den siste halvtimen, sa Blummenfelt til arrangøren etter konkurransen.

  Gustav Iden
  Foto: Valentin Flauraud / AP
 • Ruud avgjorde i norsk favør

  Casper Ruud avgjorde Norges landskamp mot Usbekistan i Davis Cup med seier mot Sanjar Fayziev (6–3, 6–1). Norge vant totalt 3–1.

  Han revansjerte dermed formiddagens tap i double, der Denis Istomin og Fayziev slo Ruud og Viktor Durasovic i strake sett. Ruud og Durasovic vant sine to første single-kamper fredag.

  Davis Cup regnes som et verdensmesterskap i tennis. Hvert år møtes de beste nasjonene i et sluttspill mot slutten av sesongen.

  Seieren mot Usbekistan tar Norge ett steg nærmere sluttspillet i 2022, hvor kun 16 nasjoner slipper til. En ny seier i november vil sikre plass i vårens kvalifisering. Der møtes 24 landslag i avgjørende kamp om tolv sluttspillplasser.

  – Jeg håper selvfølgelig vi får hjemmebane igjen, sier Casper Ruud om den neste kampen.

  De øvrige fire plassene går til årets to finalister, samt at det deles ut to wildcard til tapende nasjoner fra kvalifiseringen. Det norske laget består av Ruud, Durasovic, Simen Sunde Bratholm, Andreja Petrovic og Felix Nordby.

  Davis Cup:Norge - Usbekistan
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal