Hopp til innhold

UCIs pressesjef mener tidligere dopere bør holde munn

Pressesjef i Det internasjonale sykkelforbundet mener tidligere dopere bør tie om sine synder. Norges sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen fnyser av uttalelsen.

Bjarne Riis

Pressesjefen i UCI mener Bjarne Riis og andre tidligere dopere ikke bør snakke så mye fordi det skaper problemer for sykkelsporten.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Tiedemann

Harald Tiedemann Hansen mener uttalelsen fra pressesjefen i UCI er tøvete og ikke representativ for det internasjonale forbundets holdning.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tyler Hamilton

Tyler Hamilton hevder han fikk hjelp fra tiltalte Eufemiano Fuentes til dopingbruk, og at Bjarne Riis visste om alt som foregikk. Det nekter dansken for.

Foto: Bebeto Matthews / Ap
Eufemiano Fuentes

Eufemiano Fuentes er tiltalt for brudd på folkehelseloven i Spania, etter at han skal ha bistått idrettsutøvere med dopingbruk. Bjarne Riis

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters
– Problemet i sykling er at for mange folk snakker, det startet med Bjarne Riis, sier Enrico Carpani, pressesjef i Det internasjonale sykkelforbundet, ifølge
sporten.tv2.dk.

Flere innrømmelser

Dopinginnrømmelsene fra tidligere proffsyklister har kommet på rekke og rad de siste årene. Blant dem er norske Steffen Kjærgaard, amerikaneren Lance Armstrong og danske Michael Rasmussen.

Riis la kortene på bordet og innrømmet dopingbruk i 2007.

– Bjarne Riis burde ikke si noe. Ingenting. Han skaper bare problemer for sykling, for alle vet jo hva som skjedde i fortiden, sier Carpani.

– Tøvete uttalelse

Uttalelsene fra Carpani får president i Norges Cykleforbund Harald Tiedemann Hansen til å fnyse.

– Jeg mener det er en tøvete uttalelse. Skal vi kunne rydde opp i egen ukultur, så må vi få alt opp på bordet. Selv om en del kanskje har trodd, visst eller ment, er vi helt avhengig av å få alt på bordet for å komme videre, sier sykkelpresidenten til NRK.no.

Var det riktig av Riis å legge kortene på bordet?

– Ja, det var det. Jeg er ikke helt sikker på om vi har fått hele sannheten fra Riis heller.

Taus Riis

Selv om Riis har innrømmet dopingbruk, er det flere spørsmål han ikke vil svare på.

For tiden pågår rettssaken mot legen Eufemiano Fuentes, som er tiltalt for brudd på folkehelseloven i Spania. Han skal ha hjulpet flere idrettsutøvere, deriblant et titalls syklister, i bruken av forbudte stoffer.

Bjarne Riis' navn har vært nevnt i sammenheng med Fuentes, men dansken har lenge nektet å uttale seg om dette og vil heller snakke om Armstrong-saken.

Nylig ga Riis en kort kommentar til CyclingNews, der han sa «vi har alle noe vi angrer på» uten å ville utdype nærmere. Riis hevder han ikke kjenner eller har møtt Fuentes, men Tyler Hamilton hevder det motsatte.

– Riis visste om alt hva jeg foretok meg med Fuentes. Han ville gjerne vite alt, hevdet Hamilton i et tidligere intervju.

– Kan ikke vektlegges

Tiedemann Hansen mener Carpanis uttalelse ikke kan sees på som en offisiell uttalelse fra UCI.

– Det er en uttalelse fra pressemannen. Jeg tror ikke man kan vektlegge dette som en offisiell UCI-uttalelse slik jeg kjenner sentrale personer i UCI, sier Tiedemann Hansen.

– Jeg har kontakt med personer der som jeg føler meg trygg på, som jeg vet har de samme holdninger som oss. Vi prøver å gjøre en felles innsats for å bedre situasjonen i sykkelsporten, sier sykkelpresidenten.

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal