- Hvis dette er normalt i Roma, er det en katastrofe

Dr philos Tore Skotland ga kappgjenger Erik Tysse støtte under høringen torsdag. Han mente at analysen av Tysses dopingprøve ikke holdt mål og at den måtte forkastes.

Dr philos Tore Skotland (tv) og dr med Helge Oftebro

Dr philos Tore Skotland (tv) og dr med Helge Oftebro er to av tre spesialister som skal hjelpe Erik Tysse.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Erik Tysse

Erik Tysse har hele tiden hevdet sin uskyld.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Skotland har doktorgrad i biokjemi og er en av forsvarets sakkyndige i saken. Han forklarte seg også onsdag.

Påstanden står i sterk kontrast til onsdagens vitneutsagn til sjefen for labratoriet som analyserte Erik Tysses dopingprøver.

- Vi ville aldri ha rapportert positiv prøve om vi ikke var 100 prosent sikre, sa labsjef Francesco Botrê under sin forklaring da.

Les: - Ville aldri rapportert positiv prøve om vi ikke var 100 prosent sikre

Har ikke fulgt kriterier

Men i dag tre av Tysse-høringen gikk Skotland hardt ut mot Botrês forklaring.

Dopinglabratoriumet i Roma har ikke fulgt Wadas egne kriterier for å finne CERA, mente han.

- Analysen er så dårlig at den må forkastes. Den holder ikke mål. Hvordan man har klart å kalle dette en positiv A-prøve når selv ikke referansene holder mål, skjønner jeg ikke, sa Skotland.

Les: - De ser noe som ikke er der

- Barnelærdom

Skotland konkluderte med at Tysses prøve var negativ, og at kappgjengeren ikke har hatt det ulovlige stoffet Cera i kroppen.

- Jeg har aldri sett maken til så elendig kvalitet. Feilene de har gjort er barnelærdom. Jeg så at dette var feil ved første øyekast, sa han.

- Aldri sett maken

De sakkyndige på Tysses side vier ellers mye oppmerksomhet til såkalte geler i rettshøringen. Dette er geleer som brukes for å kunne se CERA.

Ifølge Skotland er kvaliteten på gelene alt for dårlig.

- Jeg har aldri sett maken til så dårlige data som i disse gel-bildene. Det skyldes at de har brukt hjemmelagde geler, sa han og hevdet at det burde vært benyttet kommersielle geler som er på markedet.

- Hvis dette er normalt i Roma er det en katastrofe. Og selvsagt er det en katastrofe for Erik Tysse, la han til.

Påtalenemda i Antidoping Norge la torsdag som ventet ned påstand om to års utestengelse for kappgjenger Erik Tysse, som testet positivt på CERA etter et stevne i Italia i mai.

Tysse har hele tiden hevdet sin uskyld, og advokat Gunnar Martin Kjenner mener prøvene er tolket feil.

Les også:

Siste nytt

 • Ellevill Hovland-runde i Tokyo

  Viktor Hovland var litt for langt bak til å kjempe om medaljene i OL-turneringen, men leverte en fantastisk sisterunde i Tokyo.

  Lørdag var han misfornøyd med sin egen putting, noe som sendte han et stykke ned på resultatlisten. Men der putteren var iskald i på tredjerunden, var den tilbake på et godt nivå søndag.

  Hovland leverte også varene med både driver, jernkøller og wedger. Det fikk han hele sju slag under par for dagen, to slag bedre enn han har gått på de tre foregående rundene til sammen.

  Dermed ble det en Hovland-søndag som nordmenn har blitt vant til, men dessverre ble det for langt opp til å kjempe om medaljene. Det ser uansett ut til at Hovland blir beste skandinaver og at han kanskje kan sikre seg en topp 10-plassering.

  Kristian Krogh Johannessen gikk en ny runde på par, og endte sitt OL på en delt 53. plass.

  Det er vanvittig tett i kampen om medaljene, og de beste spillerne har fortsatt en del hull igjen å spille.

  Viktor Hovland
  Foto: Kazuhiro Nogi / AFP
 • Biles dropper nok en OL-øvelse

  Turnstjernen Simone Biles står også over mandagens OL-finale i frittstående. En avgjørelse rundt amerikanerens deltakelse i bom blir tatt senere.

  Det opplyser USAs turnforbund på Twitter. Biles har de siste dagene trukket seg fra en rekke medaljeøvelser av hensyn til sin mentale helse.

  Finalen i frittstående avvikles mandag, mens kampen om medaljene i bom skjer dagen etter.

  Simone Biles
  Foto: MIKE BLAKE / Reuters
 • Hovland med god start

  Viktor Hovland virker bestemt på å rette opp inntrykket før han forlater OL. Golfstjernen fikk tidlig tre birdier på 4. og siste runde søndag.

  23-åringen startet sisterunden på delt 32.-plass og hele sju slag bak bronseplassen. Søndagens åpning tyder på at Hovland vil vise seg fra sin beste side i OL-avslutningen.

  Hovland er i øyeblikket på delt 14.-plass. Totalt er han åtte slag under par.

  Kristian Krogh Johannessen har hittil hatt en svært ujevn runde. På de åtte første hullene står han med tre birdier og fire bogeyer. 26-åringen er i øyeblikket ett slag over par og ligger på delt 55.-plass.

  De beste i sammendraget har ikke startet enda.

  f
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal