- Hvis dette er normalt i Roma, er det en katastrofe

Dr philos Tore Skotland ga kappgjenger Erik Tysse støtte under høringen torsdag. Han mente at analysen av Tysses dopingprøve ikke holdt mål og at den måtte forkastes.

Dr philos Tore Skotland (tv) og dr med Helge Oftebro

Dr philos Tore Skotland (tv) og dr med Helge Oftebro er to av tre spesialister som skal hjelpe Erik Tysse.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Erik Tysse

Erik Tysse har hele tiden hevdet sin uskyld.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Skotland har doktorgrad i biokjemi og er en av forsvarets sakkyndige i saken. Han forklarte seg også onsdag.

Påstanden står i sterk kontrast til onsdagens vitneutsagn til sjefen for labratoriet som analyserte Erik Tysses dopingprøver.

- Vi ville aldri ha rapportert positiv prøve om vi ikke var 100 prosent sikre, sa labsjef Francesco Botrê under sin forklaring da.

Les: - Ville aldri rapportert positiv prøve om vi ikke var 100 prosent sikre

Har ikke fulgt kriterier

Men i dag tre av Tysse-høringen gikk Skotland hardt ut mot Botrês forklaring.

Dopinglabratoriumet i Roma har ikke fulgt Wadas egne kriterier for å finne CERA, mente han.

- Analysen er så dårlig at den må forkastes. Den holder ikke mål. Hvordan man har klart å kalle dette en positiv A-prøve når selv ikke referansene holder mål, skjønner jeg ikke, sa Skotland.

Les: - De ser noe som ikke er der

- Barnelærdom

Skotland konkluderte med at Tysses prøve var negativ, og at kappgjengeren ikke har hatt det ulovlige stoffet Cera i kroppen.

- Jeg har aldri sett maken til så elendig kvalitet. Feilene de har gjort er barnelærdom. Jeg så at dette var feil ved første øyekast, sa han.

- Aldri sett maken

De sakkyndige på Tysses side vier ellers mye oppmerksomhet til såkalte geler i rettshøringen. Dette er geleer som brukes for å kunne se CERA.

Ifølge Skotland er kvaliteten på gelene alt for dårlig.

- Jeg har aldri sett maken til så dårlige data som i disse gel-bildene. Det skyldes at de har brukt hjemmelagde geler, sa han og hevdet at det burde vært benyttet kommersielle geler som er på markedet.

- Hvis dette er normalt i Roma er det en katastrofe. Og selvsagt er det en katastrofe for Erik Tysse, la han til.

Påtalenemda i Antidoping Norge la torsdag som ventet ned påstand om to års utestengelse for kappgjenger Erik Tysse, som testet positivt på CERA etter et stevne i Italia i mai.

Tysse har hele tiden hevdet sin uskyld, og advokat Gunnar Martin Kjenner mener prøvene er tolket feil.

Les også:

Siste nytt

 • Drammen møter Kiel

  Drammen fekk den kanskje verst mogelege motstandar i neste runde av kvalifisering til mennenes EHF-cup: Tyske THW Kiel. Kiel er eitt av dei beste laga i verda, med mellom anna Harald Reinkind i troppen. Kampane går 17.-18. november, returkampane 24.-25. november. Drammen spelar borte først.

  – Det bir moro, sjølv om sjansen til å gå vidare er minimale. Vi får sjansen til ein skikkeleg handballfest, seier Drammens trenar Kristian Kjelling til NRK.

  THW Kiel
  Foto: Fadi Al-Assaad / Reuters
 • Zlatan kan bli trippel prisvinner

  Zlatan Ibrahimovic er nominert i tre forskjellige kategorier under MLS Awards. Han kan blant annet bli kåret til årets mest verdifulle spiller. Han er også nominert i kategoriene Årets nykommer og Årets comeback i den amerikanske proffligaen.

  MLS Red Bulls Galaxy Soccer
  Foto: Chris Carlson / AP
 • Bolt tilbys kontrakt på Malta

  Usain Bolt skal være tilbudt en toårskontrakt av den maltesiske fotballklubben Valletta FC. Kontrakten inkluderer spill i klubbens kommende cupfinale, og ifølge klubbdirektør Ghasston Slimen handler tilbudet «om å skrive historie».

  Australia Soccer Bolt
  Foto: Rick Rycroft / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag
Nasjonsligaen: Norge - Bulgaria