- Ville aldri rapportert positiv prøve om vi ikke var 100 prosent sikre

Sjefen for labratoriet som analyserte Erik Tysses dopingprøver avfeide all usikkerhet rundt prøvene under høringen onsdag. Det er høy temperatur under den åpne høringen.

Video Ekspertene står langt fra hverandre i Tysse-saken

VIDEO: Ekspertene står langt fra hverandre i Tysse-saken.

- Jeg vet at jeg ikke har gjort det, og ekspertene kommer til å vise at det aldri har vært CERA i disse prøvene, sa Erik Tysse før dag to av høringen.

Men kappgjengeren, som avla positiv dopingprøve under en internasjonal konkurranse i mai i fjor, fikk ingen hjelp av laboratoriesjefen med ansvar for analysen av Tysses prøve onsdag.

- Vi ville aldri ha rapportert positiv prøve om vi ikke var 100 prosent sikre, sa labsjef Francesco Botrê under sin forklaring.

Les: Eksperter støtter Tysse

Fire omdiskuterte bånd

Tysse har hele tiden hevdet sin uskyld, og advokat Gunnar Martin Kjenner mener prøvene er tolket feil . Han har gjennom høringen fokusert på at man skal kunne se de såkalte "fire bånd" i prøvene med det blotte øye (se advokat Gunnar Martin Kjenners forklaring av hva de fire båndene er i videoen under).

Se video: Derfor mener Kjenner at prøven er feiltolket.

Video Tysse optimist før dopinghøring

Advokat Gunnar Martin Kjenner mener det ikke finnes 'fire skarpe bånd' i prøvene.

Det mener Botrê er tøv. Sjefen for dopinglaboratoriet i Roma sa i sin forklaring at man må bruke dataprogrammer for å se de omdiskuterte båndene.

Han forteller også at laboratoriet i Roma sendte rådataene til en lab i Paris. I Paris skal de ha brukt en annen type software for å dobbeltsjekke, og fikk samme resultat som i Roma: Positiv dopingprøve.

Botré ville ikke uttale seg til pressen onsdag.

- Har tiltro til prøvene

Også professor Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse stoler på prøvene.

- Jeg har tiltro til den softwaren som er brukt her. Jeg ville rapportert det samme. Jeg er enig i konklusjonen, og at prøvene oppfyller de vilkårene som Wada har satt, sa Hemmersbach under høringen.

Peter Hemmersbach

Professor Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I det som er en knusende forklaring sett med Tysses øyne, skryter Hemmersbach av dopinglaben i Paris, som altså dobbeltsjekket resultatene fra laben i Roma.

- Lederen av laben der er ledende i verden på dette fagområdet. Det ville aldri blitt dannet en ekspertgruppe uten henne, sa Hemmersbach.

Høy temperatur

Det var til tider høy temperatur under høringen. Hemmersbach forklarte at man ikke kan stole på det blotte øyet i slike prøver.

- I dette tilfellet må man bruke software for å trekke en konklusjon. Det menneskelige øyet kan ikke se dette, sa Hemmersbach.

Sakkyndig Tore Skotland var helt uenig i Hemmersbachs konklusjoner. Han mener Wadas retningslinjer understreker at man skal kunne se fire atskilte bånd med det blotte øye om prøven skal være positiv, noe han mener man ikke ser i Tysses prøve.

- Da har vi to forskjellige måter å tolke dette på, sier Hemmersbach og virker noe oppgitt.

Han fikk støtte av Yvette Dehnes, fagansvarlig for proteinanalyse ved Aker lab.

- Jeg ser tydelig separate bånd i softwaren. Hvis ikke det var bånd der, ville ikke softwaren finne bånd der. Den fabrikkerer ikke bånd, sa hun.

Les: Optimistisk Tysse

Tre sakkyndige

Prosessfullmektig i Påtalenemnda i Antidoping Norge, Niels Kiær, startet sitt innledningsforedrag på Toppidrettssenterer i Oslo på tirsdag med å si at WADAs retningslinjer var fulgt, og at det ikke foreligger noen tvil om analyseresultatet.

Tysse har hentet inn tre sakkyndige som skal underbygge sine påstandene. De tre er Helge Oftebro, Bjarne Østerud og Tore Skotland.

Siste nytt

 • Biles dropper nok en OL-øvelse

  Turnstjernen Simone Biles står også over mandagens OL-finale i frittstående. En avgjørelse rundt amerikanerens deltakelse i bom blir tatt senere.

  Det opplyser USAs turnforbund på Twitter. Biles har de siste dagene trukket seg fra en rekke medaljeøvelser av hensyn til sin mentale helse.

  Finalen i frittstående avvikles mandag, mens kampen om medaljene i bom skjer dagen etter.

  Simone Biles
  Foto: MIKE BLAKE / Reuters
 • Hovland med god start

  Viktor Hovland virker bestemt på å rette opp inntrykket før han forlater OL. Golfstjernen fikk tidlig tre birdier på 4. og siste runde søndag.

  23-åringen startet sisterunden på delt 32.-plass og hele sju slag bak bronseplassen. Søndagens åpning tyder på at Hovland vil vise seg fra sin beste side i OL-avslutningen.

  Hovland er i øyeblikket på delt 14.-plass. Totalt er han åtte slag under par.

  Kristian Krogh Johannessen har hittil hatt en svært ujevn runde. På de åtte første hullene står han med tre birdier og fire bogeyer. 26-åringen er i øyeblikket ett slag over par og ligger på delt 55.-plass.

  De beste i sammendraget har ikke startet enda.

  f
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ny Real Madrid-spiller smittet

  I løpet av de siste åtte dagene har tre Real Madrid-spillere blitt koronasmittet. Lørdag bekrefter Real at Álvaro Odriozola har testet positivt.

  25-åringen er dermed den tredje spilleren på åtte dager til å bli smittet, etter at Karim Benzema fikk påvist koronavirus forrige fredag, og nysigneringen David Alaba ble smittet onsdag.

  Odriozola spilte 90 minutter i treningskampen mot Rangers i Glasgow forrige uke, men vil nå isolere seg som følge av smitten. Det skriver klubben i en kort uttalelse på sine hjemmesider.

  – Real Madrid kan bekrefte at Odriozola har testet positivt for covid-19, heter det kort og godt fra storklubben. Han var på banen i 16 kamper sist sesong og startet ni La Liga-kamper. (NTB)

  Odriozola
  Foto: Pau Barrena / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal