NRK Meny
Normal

- Ville aldri rapportert positiv prøve om vi ikke var 100 prosent sikre

Sjefen for labratoriet som analyserte Erik Tysses dopingprøver avfeide all usikkerhet rundt prøvene under høringen onsdag. Det er høy temperatur under den åpne høringen.

Video Ekspertene står langt fra hverandre i Tysse-saken

VIDEO: Ekspertene står langt fra hverandre i Tysse-saken.

- Jeg vet at jeg ikke har gjort det, og ekspertene kommer til å vise at det aldri har vært CERA i disse prøvene, sa Erik Tysse før dag to av høringen.

Men kappgjengeren, som avla positiv dopingprøve under en internasjonal konkurranse i mai i fjor, fikk ingen hjelp av laboratoriesjefen med ansvar for analysen av Tysses prøve onsdag.

- Vi ville aldri ha rapportert positiv prøve om vi ikke var 100 prosent sikre, sa labsjef Francesco Botrê under sin forklaring.

Les: Eksperter støtter Tysse

Fire omdiskuterte bånd

Tysse har hele tiden hevdet sin uskyld, og advokat Gunnar Martin Kjenner mener prøvene er tolket feil . Han har gjennom høringen fokusert på at man skal kunne se de såkalte "fire bånd" i prøvene med det blotte øye (se advokat Gunnar Martin Kjenners forklaring av hva de fire båndene er i videoen under).

Se video: Derfor mener Kjenner at prøven er feiltolket.

Video Tysse optimist før dopinghøring

Advokat Gunnar Martin Kjenner mener det ikke finnes 'fire skarpe bånd' i prøvene.

Det mener Botrê er tøv. Sjefen for dopinglaboratoriet i Roma sa i sin forklaring at man må bruke dataprogrammer for å se de omdiskuterte båndene.

Han forteller også at laboratoriet i Roma sendte rådataene til en lab i Paris. I Paris skal de ha brukt en annen type software for å dobbeltsjekke, og fikk samme resultat som i Roma: Positiv dopingprøve.

Botré ville ikke uttale seg til pressen onsdag.

- Har tiltro til prøvene

Også professor Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse stoler på prøvene.

- Jeg har tiltro til den softwaren som er brukt her. Jeg ville rapportert det samme. Jeg er enig i konklusjonen, og at prøvene oppfyller de vilkårene som Wada har satt, sa Hemmersbach under høringen.

Peter Hemmersbach

Professor Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I det som er en knusende forklaring sett med Tysses øyne, skryter Hemmersbach av dopinglaben i Paris, som altså dobbeltsjekket resultatene fra laben i Roma.

- Lederen av laben der er ledende i verden på dette fagområdet. Det ville aldri blitt dannet en ekspertgruppe uten henne, sa Hemmersbach.

Høy temperatur

Det var til tider høy temperatur under høringen. Hemmersbach forklarte at man ikke kan stole på det blotte øyet i slike prøver.

- I dette tilfellet må man bruke software for å trekke en konklusjon. Det menneskelige øyet kan ikke se dette, sa Hemmersbach.

Sakkyndig Tore Skotland var helt uenig i Hemmersbachs konklusjoner. Han mener Wadas retningslinjer understreker at man skal kunne se fire atskilte bånd med det blotte øye om prøven skal være positiv, noe han mener man ikke ser i Tysses prøve.

- Da har vi to forskjellige måter å tolke dette på, sier Hemmersbach og virker noe oppgitt.

Han fikk støtte av Yvette Dehnes, fagansvarlig for proteinanalyse ved Aker lab.

- Jeg ser tydelig separate bånd i softwaren. Hvis ikke det var bånd der, ville ikke softwaren finne bånd der. Den fabrikkerer ikke bånd, sa hun.

Les: Optimistisk Tysse

Tre sakkyndige

Prosessfullmektig i Påtalenemnda i Antidoping Norge, Niels Kiær, startet sitt innledningsforedrag på Toppidrettssenterer i Oslo på tirsdag med å si at WADAs retningslinjer var fulgt, og at det ikke foreligger noen tvil om analyseresultatet.

Tysse har hentet inn tre sakkyndige som skal underbygge sine påstandene. De tre er Helge Oftebro, Bjarne Østerud og Tore Skotland.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal