- Ville aldri rapportert positiv prøve om vi ikke var 100 prosent sikre

Sjefen for labratoriet som analyserte Erik Tysses dopingprøver avfeide all usikkerhet rundt prøvene under høringen onsdag. Det er høy temperatur under den åpne høringen.

Video Ekspertene står langt fra hverandre i Tysse-saken

VIDEO: Ekspertene står langt fra hverandre i Tysse-saken.

- Jeg vet at jeg ikke har gjort det, og ekspertene kommer til å vise at det aldri har vært CERA i disse prøvene, sa Erik Tysse før dag to av høringen.

Men kappgjengeren, som avla positiv dopingprøve under en internasjonal konkurranse i mai i fjor, fikk ingen hjelp av laboratoriesjefen med ansvar for analysen av Tysses prøve onsdag.

- Vi ville aldri ha rapportert positiv prøve om vi ikke var 100 prosent sikre, sa labsjef Francesco Botrê under sin forklaring.

Les: Eksperter støtter Tysse

Fire omdiskuterte bånd

Tysse har hele tiden hevdet sin uskyld, og advokat Gunnar Martin Kjenner mener prøvene er tolket feil . Han har gjennom høringen fokusert på at man skal kunne se de såkalte "fire bånd" i prøvene med det blotte øye (se advokat Gunnar Martin Kjenners forklaring av hva de fire båndene er i videoen under).

Se video: Derfor mener Kjenner at prøven er feiltolket.

Video Tysse optimist før dopinghøring

Advokat Gunnar Martin Kjenner mener det ikke finnes 'fire skarpe bånd' i prøvene.

Det mener Botrê er tøv. Sjefen for dopinglaboratoriet i Roma sa i sin forklaring at man må bruke dataprogrammer for å se de omdiskuterte båndene.

Han forteller også at laboratoriet i Roma sendte rådataene til en lab i Paris. I Paris skal de ha brukt en annen type software for å dobbeltsjekke, og fikk samme resultat som i Roma: Positiv dopingprøve.

Botré ville ikke uttale seg til pressen onsdag.

- Har tiltro til prøvene

Også professor Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse stoler på prøvene.

- Jeg har tiltro til den softwaren som er brukt her. Jeg ville rapportert det samme. Jeg er enig i konklusjonen, og at prøvene oppfyller de vilkårene som Wada har satt, sa Hemmersbach under høringen.

Peter Hemmersbach

Professor Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I det som er en knusende forklaring sett med Tysses øyne, skryter Hemmersbach av dopinglaben i Paris, som altså dobbeltsjekket resultatene fra laben i Roma.

- Lederen av laben der er ledende i verden på dette fagområdet. Det ville aldri blitt dannet en ekspertgruppe uten henne, sa Hemmersbach.

Høy temperatur

Det var til tider høy temperatur under høringen. Hemmersbach forklarte at man ikke kan stole på det blotte øyet i slike prøver.

- I dette tilfellet må man bruke software for å trekke en konklusjon. Det menneskelige øyet kan ikke se dette, sa Hemmersbach.

Sakkyndig Tore Skotland var helt uenig i Hemmersbachs konklusjoner. Han mener Wadas retningslinjer understreker at man skal kunne se fire atskilte bånd med det blotte øye om prøven skal være positiv, noe han mener man ikke ser i Tysses prøve.

- Da har vi to forskjellige måter å tolke dette på, sier Hemmersbach og virker noe oppgitt.

Han fikk støtte av Yvette Dehnes, fagansvarlig for proteinanalyse ved Aker lab.

- Jeg ser tydelig separate bånd i softwaren. Hvis ikke det var bånd der, ville ikke softwaren finne bånd der. Den fabrikkerer ikke bånd, sa hun.

Les: Optimistisk Tysse

Tre sakkyndige

Prosessfullmektig i Påtalenemnda i Antidoping Norge, Niels Kiær, startet sitt innledningsforedrag på Toppidrettssenterer i Oslo på tirsdag med å si at WADAs retningslinjer var fulgt, og at det ikke foreligger noen tvil om analyseresultatet.

Tysse har hentet inn tre sakkyndige som skal underbygge sine påstandene. De tre er Helge Oftebro, Bjarne Østerud og Tore Skotland.

Siste nytt

 • Reistad usikker mot Nederland

  Henny Reistad fikk en smell i skulderen mot Montenegro og er ikke helt frisk igjen. Hun følges nå av Norges støtteapparat, og undersøkelsene er ikke helt ferdige.

  Det betyr at lørdagens kamp mot Nederland er i fare.

  – Det er tidlig å si, vi risikerer ingenting, sier landslagssjefen.

  – Det var bedre enn fryktet. Litt ømt og stivt på morgenen, men bedre enn i går. De tror hun trenger litt tid for å bli helt klar. Hun trenger nok litt ro på dette i dag og kanskje i morgen.

  Reistad
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Hynne klar for semifinale

  Hedda Hynne gjorde jobben i det innledende heatet på 800 meter. Hun ble nummer tre med tiden 2.00,11, og slo blant annet to tidligere verdensmesterne Halimah Nakaayi og Eunice Jepkoech Sum, og er dermed klar for semifinale.

  – Det var en trygg og sikker tredjeplass. Hun ble litt stiv på de siste 50 meterne, men de andre jentene som er mer meritterte, har i hvert fall ikke dagen, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

  Hynne har løpt seg gradvis bedre gjennom sesongen. Tidligere i sommer gjorde telemarkingen årsbeste med 1.59,82 i Diamond League-stevnet i Stockholm. Hun har 1.58,10 som personlig rekord.

  Finalen på 800 meter for kvinner avvikles tirsdag klokken 14.25.

  E_wB8RhpGfI
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Molde slapp med skrekken

  Før kveldens returoppgjør mot Servette så det ut til at det skulle bli enkelt for Molde å ta seg videre i serieligaen. Men det skulle bli alt annet enn det.

  Moussa Diallo og Grejohn Kyei sørget for 3-2 sammenlagt og nerver i kampen. Sveitserne klarte imidlertid ikke å sette den tredje scoringen, og dermed slapp Erling Moe og Molde med skrekken.

  Dette betyr at de møter knalltøff motstand i Trabzonspor i neste runde.

  Switzerland Soccer Europa Conference League
  Foto: Martial Trezzini / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal